Kako se okupati mačka i koliko često treba učiniti? - Sve o mačkama

Kako se okupati mačka i koliko često treba učiniti?

Predstavnici mačke obitelji mogu samostalno brinuti o čistoći svoje vune. Usprkos tome, životinja se periodički prati pomoću posebnih deterdženata. Tijekom pranja važno je postupati prema uputama tako da se ljubimac osjeća kao udoban i siguran što je više moguće i da se ne boji. Vlasnik mora stalno pratiti higijenu mačaka, jer zdravlje i dobrobit životinje ovise o tome.

 • 1. Učestalost pranja
 • 2. Nužne stvari za kupanje
 • 3. Odabir pravog šampona
 • 4. Priprema za vodene postupke
 • 5. Pravila za kupanje i sušenje

1 Frekvencija pranja

Unatoč činjenici da su mačke čiste životinje sami mogu prati vunu svojim grubim jezikom, još uvijek trebaju vodene postupke. Svakodnevno, tjeranje životinje da pliva ne vrijedi.

Česti ispiranje će dovesti do pranja zaštitnog sloja na životinjskom krznu i tijelu, što će izazvati probleme poput: svrbež, upalu, gubitak kaputa.

Da ne biste naškodili ljubimcu, morate ga okupati prema sljedećim preporukama:

 • Mačka koja živi u stanu i ne ide van ne bi trebala biti okupana češće nego jednom svakih 6 mjeseci.
 • Ako mačka svakodnevno šeće van apartmana, nakon što posjeti ulicu, treba mu pranje i čišćenje šapa. Potpunu kupku kućnog ljubimca trebala bi se provesti u prosjeku 1 puta u 50-60 dana ili što se tiče onečišćenja.
 • Učestalost posjeta kupaonici ovisi o pasmini brkova. Ako se škotske mačke mogu okupati općim pravilima, ćelave životinje trebaju tjedno vodene postupke.
 • Ako mačka čeka potomstvo, to bi trebalo biti okupano samo kao posljednje sredstvo (ako je jako razmazano blatom).
 • Ako životinja ima buhe, bez obzira na prethodno pranje, još uvijek je potrebno vodene postupke s posebnim lijekom za buha, koji se prodaje u svakoj ljekarni za manje braće.
 • Nemojte kupati mačke i mačke nakon cijepljenja, a mačići – prije nego što su potpuno zamijenili sve zube. Iznimke su samo mali mačići koji su ostali bez majke. Mačka brine za čistoću svoje vune, uklanjajući urin i izmet, ali ako nema drugog da to učini, onda sve dužnosti majke prolaze vlasniku malih kućnih ljubimaca. Mačići ne bi trebali biti u potpunosti oprali, dovoljno je da se onečišćeno mjesto opere s običnom vodom – mlađom od 1 mjeseca ili s šamponom – više od 1 mjeseca.

PreporučeniKako odabrati pasta za zube za mačke i četkati zube vašeg ljubimca?

2 Potrebna plivačka predmeti

Higijena životinja zahtijeva niz dodataka koji će pojednostaviti i poboljšati proces kupanja.

Prije pranja životinje morate pripremiti sve potrebne predmete:

 • velika meka ručnik ili pokrivač (za brisanje životinje);
 • ručnik ili gumeni podmetač (kupka ili umivaonik);
 • četkom ili češljem;
 • pamučne kuglice;
 • lopata;
 • šampon.

PreporučeniMalt-paste za mačke: upute za uporabu

3 Izbor odgovarajućeg šampona

Šampon se može kupiti u bilo kojoj veterinarskoj ljekarni ili trgovini za kućne ljubimce.

Nemojte koristiti šampone za ljude. Životinje imaju drugačiju teksturu vune, tako da čak i naizgled bezopasan, meko sredstvo za ljude može naštetiti zaštitnom masnom filmu životinje.

Da biste odabrali deterdžent, obratite pozornost na stanje kućnog kaputa:

 1. 1. Ako je mačić pokupen na ulici, treba mu šampon protiv buha. Pomoću ovog alata možete se okupati mačkom, koja se vratila s ulice. Nemojte zlostavljati šampone protiv buha.Za borbu protiv parazita bit će dovoljno plivati.
 2. 2. Ako je ljubimac vlasnik jednobojnog duga kaputa, tada za takvog predstavnika možete odabrati poseban tonirani šampon. Posebno je potreban za one baleene kućne ljubimce, koje se vlasnici pripremaju za izložbu. Bijele mačke trebaju šampon koji pomaže riješiti žutog pigmenta, dajući vunu bjelinu. Životinje s plavosivim ili crnim vunenim kaputom trebaju šampon za efekt plavljenja.
 3. 3. U trgovini za kućne ljubimce možete pronaći šampone za određene pasmine (posebno za britanske, Maine Coon, Scot, i tako dalje). Takvi lijekovi prikladni su za kućne ljubimce različite duljine vune.
PreporučeniLijepljenje za uklanjanje vune iz mačke u želucu: načelo rada, upute za uporabu

4Pripravak za postupke vodoopskrbe

Priprema za kupanje je neophodna faza i za životinje i za vlasnika. Zanemarivanje tih radnji uzrokovat će mnoge probleme u postupku vodoopskrbe i nakon sušenja: zapetljavanje vune, ozljede.

Da biste lakše kupali, morate pravilno pripremiti:

 1. 1. Potrebno je da se brkovi odijele izrezati kandže.To ne bi trebalo biti učinjeno na dan kupanja, najbolje je obaviti ovu manipulaciju dan prije vodenih postupaka kako ne bi izazvali nadraženost životinjskog živčanog sustava.
 2. 2. Kota treba češljati. Ako provodite kupanje neukusnu životinju, onda je vjerojatno da se vreba vješala, pogotovo ako je imao prostirke. Sfinkske mačke ne trebaju ovaj postupak, ali se sve druge preporuke ne mogu zanemariti.
 3. 3. Prije kupanja, vlasnik treba nositi zapečaćenu jaknu s dugim rukavima kako bi se zaštitila od mogućih ozljeda kože.
 4. 4. Ako planirate pranje mačke u bazenu ili kadi, na dnu biste trebali postaviti frotirni ručnik ili gumenu podlogu, tako da se životinja ne kloni i ne osjeća miran i stabilan. Mali kućni ljubimci mogu se oprati u sudoperu unaprijed zaustavljanjem otvora.
 5. 5. Voda treba biti zaposlena prije nego što se mačka dovede u kupaonicu. Temperatura bi trebala iznositi 37-38 ° C. Razina vode bi trebala doprijeti do mačke prema trbuhu.
 6. 6. unaprijed, morate razrijediti dio šampona u lonac u toploj vodi i bič pjene.
 7. 7. Prije samog kupanja, pamučne kugle treba staviti u uši životinje kako bi spriječile ulazak vode u čašu.

Sve potrebne predmete trebaju biti pripremljene unaprijed kako se ne biste ometali od osnovnih aktivnosti tijekom plivanja.

5 Pravila za pranje i sušenje

Kada se provedu sve potrebne manipulacije pri pripremanju životinje za pranje, valja proći najvažniju stvar – kupanje. Postupak treba provesti brzo i jasno. Korak-po-korak upute za kupanje i sušenje mačka izgleda ovako:

 1. 1. Kota treba staviti u kupaonicu na svojim rukama. Ne biste ga trebali čvrsto držati, uvijanje šape. Ljubazno milovanje, izgovor imena životinje pomoći će mačiću da se malo opusti. To je osobito važno za one kućne ljubimce koji se prvi put natječu za plivanje.
 2. 2. Životinja mora biti stavljena u kupaonicu. Ako životinja pobjegne i želi pobjeći, vlasnik bi čvrsto držao ljubimca jednom rukom.
 3. 3. Koristite svoju slobodnu ruku kako biste sakupili vodu za sapunicu na koju je šampon dodan i prelijte ga preko mačke. Mnogo je teže prati mačke s dugom i tiskanom vunom (britanska, Maine Coon, Škoti, i tako dalje), jer velika životinjska kaput ne dopušta brzo vlaženje i pranje. Životinjica crijeva ne treba mokro. Treba voditi računa da alat ne pada u nos i oči ljubimca.
 4. 4. Kada je mačka prekrivena sapunicom, možete početi trljati šampon. Započnite s leđa, postupno se krećete prema prsima, abdomenu, šapama i repu.
 5. 5. Prikladnije je isprati životinju tuširanjem. Mnoge se mačke boje boja zalivši vodu, stoga, da ne biste se bojali toga, trebali biste pokušati smanjiti pritisak. Ispiranje treba početi s leđa, postupno se kreće do šapa. Ispraznite njušku ţivotinje rukom, izvlačeći vodu u dlan. Dugotrajne i plišane mačke trebale bi se okupati s uređajem nakon glavne pranja kako bi se olakšalo naknadno češljanje.
 6. 6. Isperite baleen pet bi trebao biti učinjeno prije vode je potpuno jasno. Loše pranje deterdženta uzrokuje prhut.
 7. 7. Nakon ispiranja s rukama, morate lagano stisnuti mačka krzno, obratite posebnu pozornost na rep i noge.
 8. 8. Nakon kupanja, životinja treba biti omotana u ručnik ili pokrivač. Nemojte brisati životinju tako da spriječite vješanje.Kotov s dugom kosom nakon plivanja može se češljati.
 9. 9. Kada voda prestane kapati iz životinje, možete ga pustiti. Nakon pranja, rado će lizati kaput, donoseći mir u svojim mislima.
 10. 10. Soba u kojoj će životinja ostati nakon postupaka vodoopskrbe trebala bi biti topla bez crte. Inače, ljubimac može uhvatiti hladnoću.
 11. 11. Ako je iz nekog razloga nemoguće kupanje, uobičajeni šampon treba zamijeniti suhom. Dovoljno je staviti životinjsku kosu, a zatim se izrezati s redovitom četkom. Kućni ljubimci lako podnose taj proces.

Ne postoji ništa teško u kupanju životinje, ali ne treba zaboraviti da je za njega veliki stres. Tender tretman, nedostatak oštrih i bolnih pokreta, strogo pridržavanje preporuka – ključ jednostavnog i pravilnog pranja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: