🐈 Kako prati mačića - 8 korisnih savjeta

Kako se okupa mačiću?

Dolaskom male pahuljasto čudo u kući život dramatično mijenja. U dogledno vrijeme s ljubavlju vlasnika s vremenom dolaze pitanja o tome kako se mačkati, hraniti i brinuti za to. Ako se posljednja dva mogu izdvojiti gotovo odmah, prva zahtjeva ozbiljan pristup.

sadržaj

 • U koje doba možete početi kupati mačića?
 • Učestalost higijene
 • Savjeti za početnike
 • Pranje odvojenih dijelova tijela
 • Sredstva za pranje

Da bi se s vremenom, odrasla mačka mirno odnosila na postupak kupanja, trebao bi se naviknuti na to od mlade dobi. Ali to treba učiniti ispravno, slijedeći sva pravila i preporuke, kako ne bi uzrokovali štetu životinji i ne uzrokuju stres.

U koje doba možete početi kupati mačića?

Nakon što se prvi put pojavio životinja u kući, mačiću možete kupati nakon 2-3 tjedna, a ne ranije. Tijekom tog vremena, životinja će se naviknuti na to, doći će do svojih osjetila, naviknuti se na novi dom. Na pitanje kada je prvi put moguće kupati mačića, odgovor se daje pojedinačno. Sve ovisi o karakteristikama životinje i njegovom razvoju.

Mačići iz rasadnika, čije se djetinjstvo može smatrati sretnim, jer su bili s njihovom majkom cijelo vrijeme i moguće je da se uopće ne okupa ni 5 mjeseci.No, češće nego li, uzimajući u ruke novih vlasnika, takvi mačići već imaju iskustvo s vodom i društveno su prilagođeni.

Veterini preporučuju da počnu pušenja mladunčadi od oko 3 mjeseca. U ovom dobu obrazovne aktivnosti daju najviše plodova. U nekim slučajevima, mačem možete kupati 1-2 mjeseca. No, razlozi za to moraju biti uvjerljivi, na primjer, sudjelovanje u emisiji ili natjecanju.

© shutterstock

Učestalost higijene

Moglo je otkriti kada prvo pušiti mačića, ali higijena bebe ne završava tamo. Prije ili kasnije morat ćete ponoviti postupak. Stručnjaci ne preporučuju često uključivanje u ovu aktivnost. Mišljenja veterinara u ovom broju se razlikuju – netko kaže da trebate uzeti pauzu za 1 mjesec, netko u 2-3 mjeseca. Najbolje je oprati mačića dok se prljavi. Ako je životinja jako prljava, onda se ne može izbjeći kupanje.

Obavezno kupajte mačku tijekom razdoblja mrtvljenja, čak i ako je još uvijek prilično mala.

Preporučljivo je kupiti bebu ne više od 1 puta u 2-3 mjeseca. Ako je prvi put uspješan, ljubimac će biti tretiran mirnije u drugom postupku.

© shutterstock

Savjeti za početnike

Neki korisni savjeti koji olakšavaju proces kupanja male kućne ljubimce:

 1. Vrata u kupaonici moraju biti zatvorena. Ako mačka odjednom pokušava pobjeći, nećete ga morati uhvatiti oko kuće.
 2. Budući da je životinja još uvijek mala, možete ga kupati u sudoperu ili bazenu. Potrebno je staviti životinju u kontejner, držeći ga za vrat. U tom položaju neće moći pobjeći, bježati ili ogrebotiti vlasnika. I mnogi od njih prestaju pokušavati, ali jednostavno se ugovaraju u kuglu.
 3. Trebate samo mokriti torzo i ostaviti njušku suhu. Da biste spriječili pojavu čireve, morate staviti mačke u uši s pamučnim obrisom, a kapanje kapi u očima unaprijed.
 4. Malo čudo može biti podučeno duši – vrlo je prikladno isprati životinju. Uređaj treba držati što je moguće bliže teladi tako da čini manje buke.
 5. Glava djeteta mora biti oprana posljednjim okretajem – ovo je najneugodniji dio kupanja.
 6. Meka ručna odjeća, koja je obavezna za bebu, omogućuje udobno kupanje.
 7. Nakon kupanja, mačić treba staviti u suhi ručnik i dopustiti da apsorbira vlagu.
 8. Nemojte kupati odmah nakon hranjenja kućnog ljubimca. Može se kupati ne prije 4 sata nakon obroka.

© shutterstock

Mačići nakon cijepljenja ne bi se trebali kupati još pola mjeseca.

Pranje odvojenih dijelova tijela

Da biste ispravno oprali mačića, morate naučiti brinuti se za svaki pojedini dio tijela. Takva preporuka za svaki dio bit će korisna:

 • uši, Nemojte isprati uši vodom, oni se mogu oprati suhom vatom. Da biste to učinili, obrišite cijelo uho blagim pokretima. Ako su uši mačaka jako prljave, za čišćenje možete kupiti poseban losion ili tekućinu u veterinarskoj ljekarni.
 • njuška, Kao što onečišćenje može obrisati mokrim pamukom. Ako ljubimac ima mjesta na bradi, tada morate koristiti poseban šampon za čišćenje tijekom kupanja.
 • noge, Prljave noge mačića mogu se očistiti samo na jedan način – isperite vodom. Da biste to učinili, stavite je u umivaonik ili sudoper i isperite vodom pomoću sapuna.
 • oči, Važna točka – samo prljave oči mogu se obrisati vlažnom pamučnom podlogom. Ali ako se oči pretvore u kiselinu, trebate ih obrisati vatu koja je umočena u jakoj proizvodnji čaja.I bolje je konzultirati se s liječnikom.
 • nos, Mogu se očistiti samo vidljivi dijelovi mačkoga nosa. To se može učiniti s vatom.
 • Popa, Obično mačke uče zadržati taj dio svog tijela. Ali, dok su mali, možda neće uvijek biti dobri u tome. Ako je životinja prljava, možete ga obrišiti kako biste ga očistili. Alternativa je lagano vlaženje prljavog mjesta s vodom. U većini slučajeva, kućni ljubimac će početi samostalno raditi.

Sredstva za pranje

Higijenska procedura za malo čudo ne može se provesti korištenjem dostupnih alata. Korištenje za klače za kupanje zahtijeva posebne šampone za životinje, bebe. Strogo se ne preporučuje korištenje ljudskih sredstava., jer je imunitet u bebama još uvijek slab. Uobičajeni šampon može uzrokovati dermatitis i alergije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: