🐈 Odbaci mačke i mačke - prenosi se ljudima

Kako se ne bi razboljelo od mačke

Imati ljubimca, posebno mačka želi gotovo svatko. Smatraju se najugodnijim, najdubljim i nježnim životinjama. Ali ponekad se vaša draga može zaraziti lišajem ili nekom sličnom bolesti. A onda se postavlja pitanje je li osoba lišena mačaka? Uostalom, vlasnik će morati pribjeći različitim metodama liječenja ove bolesti, što se smatra jednim od najčešćih među kućnim ljubimcima.

sadržaj

 • Značajke bolesti
  • Najranjiviji su do infekcije:
 • Vrste lichena
 • Kako se sama mačka može zaraziti?
 • Napredovanje bolesti
 • Je li moguće da se osoba oslobodi
 • Načini prijenosa
 • Kako se liječenje provodi?
 • Značajke liječenja mačića
 • Kako se ne boli
 • I kako bi se zaštitila, osoba mora:

Značajke bolesti

Odstupanje kod životinja razvija se zbog napada gljivičnih spora roda trichophytosis i microsporia. Praktično svaki ljubimac može postati zaražen ovom bolešću, čak i onom koja ostaje u kući cijelo vrijeme. Uostalom, spore gljiva mogu se donijeti zajedno s odjećom ili na obuci.

Najranjiviji su do infekcije:

 • novorođenčad i mali mačići;
 • trudni kućni ljubimci;
 • bolesne ili oporavljene osobe koje imaju smanjeni imunitet.

Pored toga, gore navedene kategorije uključuju lutalice. Posebno se prenosi od mačke do osobe, budući da gotovo svi ulični kućni ljubimci imaju sličnu bolest.

Vrste lichena

Postoji nekoliko vrsta ove bolesti koje imaju različite simptome. Prvi, najopasniji, smatra se ružičastim lišajem, koji se može zaražiti svakom kućnom ljubimcu. To su male mrlje odgovarajuće boje na cijeloj koži životinje. Ova bolest se razlikuje po tome što se spontano pojavljuje i ostavlja na sličan način.

Ringworm u mačkama je opasno za ljude, prvenstveno zbog činjenice da se brzo kreće preko kože za kućne ljubimce, ostavljajući ćelave zakrpe na pogođenim područjima. Stoga, mačići s takvom bolesti moraju biti izrezani.

Lichen planus ostavlja male mjehuriće tekućinom na koži životinje. Ova vrsta se prenosi osobito iz jedne mačke u drugu, ili čak do osobe, i može postati kronična. Njegova je razlika također prisutnost takvih mjehurića u usnoj šupljini.

Kako se sama mačka može zaraziti?

Postoji mnogo načina da se ova bolest dobije zdravom mačiću. Kako se lihen može prenijeti čak iu slučaju:

 • Zdrava mačka s jakim imunitetom je nositelj ove bolesti, a ostali pojedinci mogu postati zaraženi;
 • osoba donosi spore gljiva u kuću na cipelama ili odjeći, čime ugrožava zdravlje životinje;
 • postoji izravni kontakt s bolesnom mačkom;
 • genetska osjetljivost na slične bolesti;
 • kućni ljubimac je u dodiru s pijeskom ili zemljom i postaje zaražen zbog prisutnosti spore gljivične mikrosporije u njima.

Stoga je potrebno pažljivo pratiti svoj omiljeni dom, tako da kasnije ne biste dobili osloboditi od ljubimca mačka.

Napredovanje bolesti

Općenito, cijelo razdoblje bolesti može se razlikovati u nekoliko kućnih ljubimaca. No, lišavanje simptoma, koje mogu zaraziti ne samo mačka, već i osobu, izgledaju neugodno i čak opasne. To je prva stvar pojavljivanja mrlja na mjestima gdje nema kose (nosa, ušiju), koje povećavaju veličinu. Kasnije, životinja će htjeti češljati pogođena područja, pojavit će se kora i ćelavost. Ali prije svega, vlasnik bi trebao vidjeti promjenu u ponašanju mačke, njegovu bolnom izgledu, što ukazuje na to da ljubimac ima bolest koja se prenosi osobi.

Stoga, primijetivši pogoršanje stanja vašeg kućnog ljubimca, kako bi se spriječio prijenos lišavanja, hitno je da se obratite veterinaru kako bi mogao propisati potrebne tretmane. Zatim će životinja uskoro biti zdrava i opet će moći ugoditi njegovom vlasniku ugodnim meowom.

Je li moguće da se osoba oslobodi

Kad se mačka razboljela, vlasnik ga pokušava izliječiti svim mogućim sredstvima, odlazi u veterinare i kupuje skupe lijekove. No, svaka osoba ne misli o tome je li moguće uhvatiti mačku lišiti. Uostalom, to je gljivična bolest koja nije tako lako liječiti.

Odgovor na ovo pitanje bit će pozitivan, budući da je to najopasnija i najčešća bolest između mačaka i stvarno se prenosi ljudima. I liječenje će biti vrlo teško zbog karakteristika ove bolesti.

Načini prijenosa

Odmoriti se u mačkama je opasno za ljude, a ne samo za vlasnika, ali i za svakog posjetitelja u kući gdje je kućni ljubimac bolestan. Osim toga, vrijedno je zapamtiti da nije potrebno udariti životinju koja je versicolor. Uostalom, postoje i drugi načini infekcije slične bolesti.

 • Izravni kontakt s bolesnim kućnim ljubimcem.
 • Životinjskom krznom, koja ostaje na podu ili čak leti u zraku.
 • Kroz pješčanik gdje dijete igra, a prije toga bilo je bolesna mačka.

Stoga, nakon svakog kontakta sa životinjom, potrebno je temeljito oprati ruke, kako za odraslu osobu tako i za dijete, kako bi se izbjegle bolesti prenošene dodirivanjem.

Kako se liječenje provodi?

Odricanje od koga osoba može dobiti od ljubimca je složena bolest koja zahtijeva strpljenje i puno vremena da se riješi toga. Razdoblje inkubacije ove bolesti traje od tjedan do 3 mjeseca. Uostalom, u osnovi osoba s niskim imunitetom može se razboljeti. Stoga, morate oprati ruke ne samo nakon kontakta sa bolesnom životinjom, već i kad dolazite s ulice, jer se gljiva lako isprati vodom.

Vrlo često, djeca mlađa od 15 godina zaražena su mikrosporijama. Razlog za to je tendencija djeteta da bude neozbiljna o pravilima higijene, a ne da opere ruke nakon ulice. Osim toga, djeca imaju nizak imunitet i izrazito osjetljivu kožu. Svi ti čimbenici pridonose reprodukciji gljiva, a zbog toga, versicolor se prenosi od mačke do čovjeka ili djeteta.

Dermatolog bi trebao tretirati takve bolesti i što prije, to bolje. On propisuje antifungalnu mast i druge slične lijekove.Osim toga, morate izrezati kosu s pogođenih područja, jer se versicolor brzo može premjestiti na zdravu kožu. Važna točka također se smatra uporabom antifungalnih šampona za zaustavljanje širenja bolesti.

Značajke liječenja mačića

Za kućne ljubimce, borba protiv lišaja, koja može biti zaražena i njezin vlasnik, sastoji se od rezanja svih dlaka i uporabe antifungalnih sredstava. Ali, kao u slučaju čovjeka, mačka se mora pokazati veterinaru, tako da određuje vjerojatnost prenošenja mačke iz mačke na osobu i propisuje potrebne pripreme.

Kako se ne boli

Kako bi se izbjegla takva bolest, potrebno je pravodobno cijepiti životinju i pravilno se brinuti za to. Uostalom, pravilna prehrana i redoviti vodeni postupci mogu štititi vašeg ljubimca od takvih bolesti. Uostalom, opasnost od prijenosa deprivacije manifestira se u produženom tretmanu i nedopuštenosti kontakta s drugima.

Osim toga, redovito obavljate mokro čišćenje, sve površine moraju biti tretirane dezinfekcijskim otopinama. Ništa manje važne su stvari koje treba brinuti za mačku i njezine igračke, koje također treba temeljito oprati.

I kako bi se zaštitila, osoba mora:

 • skrb za mačku u rukavicama;
 • ne dopuštaju životinji namještaj, sofe;
 • smanjivanje komunikacije s djetetom;
 • svaki dan za čišćenje sobe.

Stalno promatranjem ovih pravila, moguće je da se u budućnosti ne brinite o tome jesu li mačke lišene rizika za ljude.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: