🐈 Kako se brinuti za trudnu mačku i mogu li je okupati?

Kako se brinuti za trudnu mačku i može li se okupati?

Trudne životinje trebaju posebnu njegu, uključujući vunu. Mačka, lizanje tijela, može progutati ostatke šampona koji ulaze u probavni sustav. Osim toga, kupanje je veliki stres, nepoželjno za mačku koja će uskoro roditi potomke. No, ponekad se ne može izbjeći pranje: ako životinja nakon šetnje dobije buha ili vunenu valjku iz prljavštine. U takvim slučajevima, koristite druge načine higijene.

  • 1. Zašto je kupanje nepoželjno ako je mačka trudna?
  • 2. Kako se brinuti za kosu životinje?

1Zašto je kupanje nepoželjno ako je mačka trudna?

Trudnoća nema kontraindikacija ako se radi o higijenskim postupcima. Ali vjeruje se da je pranje kose životinje pomoću šampona nepoželjno. Alat sadrži mnoge komponente kemijskog podrijetla, uključujući otrovne. Vlasnici su zabrinuti za buduće potomke, jer mačka može naštetiti mačićima kada lizaju vlastiti krzno.

Veterinari ne daju jednoznačan odgovor na pitanje o pranju kućnih ljubimaca u tom razdoblju. Preporuča se izbjegavati tretmane vodom ako nisu apsolutno neophodni.

Ali ako je mačka navikla na kupanje i miris šampona, onda možete oprati životinju. Ako kontakt s vodom uzrokuje negativne emocije, operite vunu što je moguće bliže. Nema potrebe za iznenadnim pokretima, držanju kućnog ljubimca od strane grebena ili za sjedenje u kadi, razina vode u kojoj je veća od same mačke.

Kada kupate, trebali biste slijediti niz pravila koja mogu pojednostaviti postupak:

  • Temperatura vode mora biti udobna za životinju. Osigurajte da voda nije previše vruća ili hladna. Inače, kućni ljubimac će hvatati, a tijekom trudnoće vrlo je opasno.
  • Ako mačka ne treba prati cijelo tijelo, onda ga ne trebate potpuno sapuniti. Mačka ima prljave šape nakon šetnice – samo vuna i prst jastučići trebaju biti oprani.
  • Ako nije apsolutno neophodno, nemojte koristiti šampone. Ako kućni ljubimac ima buha, onda je racionalnije kupiti posebne kapsule ili ovratnik koji će pomoći uklanjanju parazita. Tu su i suhi šamponi i sprejevi koji ne zahtijevaju dodir s vodom.

Važno je pranje kućnog ljubimca samo u slučajevima kada upotreba drugih higijenskih proizvoda nema smisla.Važno je razmotriti fizičko stanje životinje i njegovu dobrobit.

Ni u kojem slučaju ne može se okupati mačka, što je teško trpjeti trudnoću, pogotovo ako je u trajanju od nekoliko tjedana. Važno je zapamtiti da sve životinje ne mogu lako tolerirati vodene postupke, za neke od njih puno je stresa.

PreporučeniKako se roditi na mačiću

Da ispravno pazimo na kosu životinje?

Lako se brinuti za trudnu mačku, ali vrijedi prisjetiti se nekih nijansi:

  • Ne operite mačju kosu s kozmetikom namijenjenom ljudima. Takvo kupanje negativno će utjecati na stanje zdravlja životinje. Mačka licks svojoj vuni i istovremeno je u stanju progutati ostatke šampona. Sastav sredstava za životinje ili za ljude je vrlo različit, može utjecati na stanje kože i kaputa kućnog ljubimca.
  • Prilikom skupljanja vode u kadi ili bazenu potrebno je uzeti u obzir rast ljubimca. Poželjno je da razina tekućine dosegne trbuh. Trudna mačka treba nježno oprati, raspoređujući bazu sapuna pokretima za masažu. Šampon treba temeljito oprati i mijenjati vodu nekoliko puta.
  • Nakon kupanja, životinja je omotana u ručnik. Nemojte je pustiti mokrom kosom, jer se može razboljeti. Ako se ljubimac ne boji sušila za kosu, trebali biste ga koristiti. Ako se bojite, onda morate držati životinju, omotanu u ručnik, na rukama najmanje nekoliko minuta – sve dok tkanina ne apsorbira višak tekućine.

Za vrijeme kupanja morate mirno mačkati, tako da se osjeća udobnijom. Vrijedilo bi joj milovati, ogrebotati uho, tako da će životinja razumjeti da vlasnik neće ništa učiniti i da mu se možete pouzdati.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: