🐈 Mačka nakon kastracije - kako se pripremiti i brinuti

Kako se brinuti za mačku nakon kastracije

Svi slatki, mali mačići odrastaju i postaju punopravni životinje, koje će neizbježno početi pokazivati ​​instinkte usmjerene na reprodukciju. Takve promjene karaktera i ponašanja uzrokuju znatnu nevolju vlasnicima: mačka počinje obilježavati teritorij i stalno meow. Kastracija će biti izvrsna metoda za uklanjanje mučenja kućnog ljubimca i očuvanje mirnoće vlasnika.

sadržaj

 • Razlika između kastracije mačaka i mačke sterilizacije
 • Optimalna dob za kastraciju
 • Pozitivni aspekti operacije kod kuće
 • Priprema mačke za kastraciju
 • rehabilitacija
 • Pravila za brigu za životinje nakon operacije
 • komplikacije
 • Dijetarne promjene

Mačka nakon kastracije zahtijeva posebnu njegu. Glavni zadatak veterinara je kvalitetan rad. Također je dužan prenijeti vlasnicima sva pravila skrbi o životinjama u postoperativnom razdoblju. Pridržavajući se uputa liječnika za njegu, vlasnici uvelike olakšavaju nelagodu kućnog ljubimca i cijene najmanje poteškoća.

Razlika između kastracije mačaka i mačke sterilizacije

Nemojte misliti da je kastracija slična sterilizaciji. Postoje ozbiljne razlike između ovih operacija:

 • Castracija ne daje poteškoće za veterinara.
 • Mačke se mnogo lakše mogu rehabilitirati nakon operacije.
 • Ukupna invazivnost tkiva tijekom kastracije je manja. Činjenica je da mačke uklanjaju testere koji su u skrotumu. U mačkama, rezovi su dublji, uklanjaju jajnike i maternicu.
 • Kod mačaka prag bol je veći nego kod mačaka.
 • Briga za životinju nakon kastracije mnogo je jednostavnija nego za steriliziranu mačku.

© shutterstock

Danas je moguće upravljati životinjama ne samo u veterinarskim klinikama, već i kod kuće pozivom iskusnog stručnjaka.

Druga opcija značajno smanjuje razinu stresa nakon operacije, omogućava pravilnu njegu životinje odmah nakon operacije. Pravila za kastraciju ne ovise o tome gdje će se održati, najvažnije je odabrati dobrog liječnika i pružiti kućnu ljubimcu pravilnu njegu. Slobodno možete sami izabrati kliniku i liječnika.

Optimalna dob za kastraciju

Najbolje doba za takvu operaciju je 6-9 mjeseci., Potrebno je uzeti u obzir osobitosti fiziološkog razvoja svakog pojedinačnog ljubimca. Sjeme biljke su uklonjene kirurški i životinja i dalje živjeti zdravo mačka život, samo ga mačke više ne smeta.

Pozitivni aspekti operacije kod kuće

Ako možete pružiti potrebnu čistoću, veterinar će obavljati svoj zadatak u vašem domu. S ovim:

 • Životinja ne treba uzeti veterinarsku kliniku, ne treba vremena da putuje. Veterinar će doći u vaš dom, a cijeli postupak će trajati do pola sata.
 • Pet manje skloni stresu. Ponekad, zbog jakih iskustava, mačke moraju dati dvostruku dozu anestezije.
 • Smanjuje rizik od infekcije, koji se može zaraditi u nekim nekvalificiranim veterinarskim klinikama. Jednostavna operacija može dovesti do ozbiljnih problema.
 • Možete nastaviti s preporukama za njegu odmah nakon kastracije.

Vlasnik mora pažljivo razmotriti mjesto održavanja i razgovarati s liječnikom o svim važnim točkama, pripremiti unaprijed za njegu kućnog ljubimca.

© shutterstock

Priprema mačke za kastraciju

Od vlasnika životinje ovisi o daljnjem životu. Kada ste već odabrali vrijeme za operaciju i pronašli kvalificiranog stručnjaka, odmah počnite pripremati mačku za operaciju. Iskoristite krv i urin svoje ljubimce radi analize., Na dan kastracije također treba brigu.Ne može se hraniti, a ako liječnik preporuči davanje laksativnog lijeka, dati je u određeno vrijeme. Pijenje bi trebalo biti ograničeno, tri sata prije operacije, uopće ne pijete kućnog ljubimca.

Pridržavajući se ovih jednostavnih pravila pripreme, ublažit ćete stanje mačke tijekom operacije i ostaje mu samo pružiti pravilnu njegu tijekom razdoblja rehabilitacije.

rehabilitacija

Oporavak mačke nakon kastracije ovisi o sastavu korištene anestezije. Ako liječnik odabere lokalnu anesteziju, tada je potrebno koristiti sterilnu posudu, a za liječenje rane koristite samo posebne lijekove. Ako se koristi opća anestezija, oporavak je duži i teži., Ovdje, pored prerade, prvi put, životinja odmah treba vašu brigu: morate se prebaciti s jedne strane na drugu. Tako ćete izbjeći oticanje mišića kućnog ljubimca.

Njega nakon operacije je da morate pratiti reakciju mačke. Dodirnite nos i škakljajte uši. Ako kućni ljubimac obično odgovara, sve je dobro prošlo. Mogući viknuti pogled, dosadan izgledAli ovo je normalna reakcija nakon anestezije i nema se čega bojati.Nakon kastracije, mačka će se početi odmaknuti od anestezije i vratiti se svom uobičajenom životu, više neće trebati brigu.

Možda će spavati do šest sati i možda se odmah probuditi. Sve ovisi o zdravlju mačke, iskustvu liječnika i odabranoj anesteziji.

Pravila za brigu za životinje nakon operacije

Briga za mačku nakon kastracije vrlo je važna, zahtijeva posebnu odgovornost vlasnika:

 • Kada se anestezija opustila, navlažite usta životinje nakon sat vremena. Nemojte vodu mačka, tako da možete razbiti refleks gutanja i isporučiti dodatne probleme mačiću.
 • Nakon kastracije, mačka ne mora biti prisiljena jesti. Hranite ga nakon 7-8 sati. Mali dio hrane neće biti teški i lakše probaviti u trbuhu.
 • Ne možete se okupati životinjama prvoga dana nakon operacije.

Potrebno je brinuti za mačku samo prvih nekoliko dana, a zatim će se vratiti u normalan život i neće vam dati nevolje.

© shutterstock

Ako je operacija uspješna, mačke se uopće ne spajaju i pazite da rana nije potrebna. Nametnuti su samo kao posljednje sredstvo, ako krv počne izlijevati iz skrotuma. Mogu mu se dopustiti da liznu ranu. Čista spremišta za pohranu također neće biti prijetnja, mačka može ići na zahod, kao i prije.

Ako se promatraju sva pravila rehabilitacije, postoperativno razdoblje s odgovarajućom skrbi bit će lako za kućnog ljubimca.

komplikacije

Ako odlučite kastrirati životinju, trebate znati ne samo o njezi, već i o komplikacijama nakon kastracije mačke. Ako primijetite sljedeće simptome, odmah idite liječniku:

 • Natečeni jezik ili kapke.
 • Zubne membrane postale su neobične svijetle ili obratno kroz hrđu blijedoće boje.
 • U području grudi postoji teško disanje.
 • Disanje životinje je teško.
 • Temperatura tijela je nestabilna.
 • Ritam srca je uznemiren.

Odbijanje hrane je moguće, ali ako su svi refleksi normalni i temperatura ne uzrokuje anksioznost, onda nema razloga za paniku.

© shutterstock

Vrijedno je znati razloge zašto mačić nastavlja obilježavati teritorij, kao i prije kastracije. On to može učiniti jer ima previše vremena nakon operacije. Mature životinje s utvrđenim navikama vjerojatno neće odmah zaboraviti na njih. Ovaj trenutak također ovisi o kvaliteti izvršene operacije, odnosno o iskustvu liječnika. Treba uzeti u obzir pojedinačne karakteristike mokraćnog sustava kod kućnog ljubimca. Ili možda samo želi malo osvetu, uskoro će se problem zaboraviti.

Dijetarne promjene

Kastrirana mačka troši puno manje energije, ne treba trošiti energiju za potragu za mačkama, postat će potpuno domaće i trebati vašu pažnju i brigu.

Kitty može početi jesti više, što može dovesti do višak ugljikohidrata u tijelu. Akumulacija velikih količina masti može uzrokovati probleme s srcem i gušterače. Stoga, dijetu životinje sada treba pažljivo izbalansirati. Treba dobiti povrće, meso, mliječne proizvode, kuhana jaja, No pržena, dimljena riblja jela mora biti isključena iz prehrane. Precizniji savjeti o pravilnoj prehrani i zaštiti životinja dati će veterinara.

Nemojte zaboraviti dati ljubimcu nove igračke koje ga mogu zabavljati u vašoj odsutnosti. Vlasnici pozornosti i aktivne igre pomoći će zadržati tanku sliku mačke. Briga za mačku nakon kastracije nije teško, ali vrlo važno.

Sada znate o pravilima za njegu mačke nakon kastracije. Pažljivo razmotrite ovaj ozbiljan korak, slijedite sve preporuke nakon kastracije, pružite pravilnu njegu, a vaš zdravi kućni ljubimac oduševit će svojim dugim mačji životnim godinama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: