🐈 Kako se brinuti za mačku kod kuće

Kako se brinuti za mačku kod kuće?

Kada se pojavi novi ljubimac, novi vlasnici razmišljaju o tome kako se pravilno brinuti za mačku. Da bi se u novoj kući pružila četveronožna kućica s udobnim životnim uvjetima, vlasnici bi se trebali pobrinuti za izradu uravnotežene prehrane i provedbu higijenskih postupaka, uključujući kupanje, čišćenje očiju i ušiju mačke. Vlasnici će morati kupiti pladanj za igračke za kućne ljubimce, odabrati mjesto za odmor u apartmanu i redovito izbrisati svoju vunu. U slučaju da je mačka bolesna, briga o životinjama mora biti posebna, tako da se oporavi što je prije moguće.

 • 1. Kombiranje kandže vune i noktiju
 • 2. Higijenske procedure
 • 3. Mačji WC
 • 4. Hranjenje hranom
 • 5. Postoperativna i postpartumna njega
 • 6. Značajke održavanja bolesne mačke
 • Pokaži sve

1Dijeljenje kose i pletera

Mačke bez dlake, kao Sphynx ili Levkoy, ne trebaju češljanje. Kosu kratkovidnih kućnih ljubimaca (britanske mačke) i dugokosežnih životinja (Perzijanci) morat će se redovito brinuti. Mačke s dugom i debelom kosom trebale bi se češljati najmanje 2 puta dnevno, a polu-dugodlakni kućni ljubimci mogu se češljati par puta tjedno.Preporuča se provođenje postupka češljanja vune tijekom odstranjivanja uz pomoć pooderke, a može se brusiti običnim češljem.

Klače su oštećene kod kuće koristeći posebne kandže. Vlasnik je poželjan pitati za pomoć nekoga iz kućanstva, da je držao životinju koja se može pobjeći. Naoružan klevetalicom, trebali biste lagano gurnuti šapu mačke kako bi se pojavile kandže i ispitati plovila. Potrebno je samo izrezati vrh, odletjeti od posude za 2-3 mm, pokušavajući da ga ne dodiruju. Ako je plovilo ipak ozlijeđeno, a kućni ljubimac krvario, potrebno je liječenje rezom vodikovim peroksidom.

PreporučeniKako odabrati pasta za zube za mačke i četkati zube vašeg ljubimca?

2Higijenski postupci

Popis obveznih higijenskih postupaka za mačke koje vlasnik mora provesti kod kuće uključuje:

 • njegu očiju;
 • pregled ušiju zbog kontaminacije;
 • plivanje;
 • četkanje zubi.

Uši se trebaju redovito pregledavati, jer se ozbiljne bolesti mogu razviti bez odgovarajuće njege. Inspekcija čašica mora se provesti najmanje 1 put u 30 dana i, ako je potrebno, očistiti ih pamučnim brisima omotanim posebnim sredstvima,prodaje u veterinarskim ljekarnama. Prije početka postupka, preporuča se omotavanje mačke ručnikom tako da se ne razbije i ne nanosi štetu. Zatim životinjsko uho treba lagano iskočiti i pažljivo očistiti akumulirani sumpor i prljavštinu iz dubine uha.

Da biste očistili zube četveronožnog kućnog ljubimca, morat ćete se rukovati posebnim četkicom i pasta za zube. Preporučljivo je podučiti mačiće ovom postupku od ranog doba, tako da u odrasloj dobi ona ne postaje uzrok stresa za njega. Preporuča se četkati zube barem 1 puta tjedno.

U pravilu, postupci vode provode se samo po potrebi, s teškim onečišćenjem i prije sudjelovanja na izložbi. Često nije potrebno kupati mačku, jer takvi postupci uzrokuju ozbiljan stres u većini kućnih ljubimaca. Osim toga, često kupanje dovodi do bolesti kože.

Potrebno je oprati mačku sa specijaliziranim šamponom koji se prodaje u trgovini za kućne ljubimce. Konvencionalni lijekovi su kategorički neprikladni jer mogu uzrokovati neželjenu alergijsku reakciju kod kućnih ljubimaca. Nakon što je mačka otkupljena, potrebno ga je obrišiti ručnikom i lagano ga češljati kako bi se spriječilo da se vunu spusti.

Oči životinje moraju se očistiti po potrebi u prisutnosti sekreta. Treba ih očistiti pamučnim slojem umočenim u toploj vodi. U tom slučaju bi izbor trebao biti transparentan. Međutim, u nekim pasminama suze se oslobađaju i oksidiraju. Zbog toga postaju smeđe. Za perzijance i egzotično, to se smatra normom. Mačke tih pasmina trebaju češće obavljati higijensko čišćenje. Ako se u očima mačaka otkrije zamagljena tekućina, odmah se treba pokazati veterinari, ne pokušavajući sami otkriti uzrok njezina pojavljivanja.

PreporučeniMalt-paste za mačke: upute za uporabu

mačka 3Tualet

Mali mačići idu u zahod 4 puta dnevno, a ponekad i češće, pa vlasnici moraju voditi brigu o sticanju pladnja i punila. Ladicu treba odabrati na temelju veličine životinje, jer mora biti prostrana. Možete kupiti mačji WC s roštiljem, ali je bolje odabrati opciju bez njega. Činjenica je da bilo koji predstavnik mačke voli uživati ​​u punilu. Visoka borta i okvir će spriječiti onečišćenje poda oko ladice.

Ladica s okvirom

Nema jasnih preporuka o izboru punila za zahod neke mačke, budući da neki kućni ljubimci odbijaju otići u ladicu ako nisu zadovoljni njegovim sadržajem. Stoga vlasnici trebaju eksperimentirati i gledati mačku, koja će sami "odabrati" odgovarajuće punilo. Ladicu treba svakodnevno očistiti, jer uredan ljubimac bi radije otišao na zahod na pogrešnom mjestu ako je unutra iznutra.

Trebali biste početi s glomaznim punilom zbog sljedećih razloga:

 • To je ekološki prihvatljivo. Ne sadrži "kemiju" i stoga nije opasno ako se slučajno proguta.
 • Slično je prirodnom staništu, mačke vole uloviti u njega.
 • To je ekonomično. Vlasnik može ukloniti samo formirane grudice, tako da je pakir od 5 kg dosta za 2 – 3 tjedna. Također štedi vrijeme.

Ako mačka ne voli ovaj izgled, preporuča se probati silikagel ili drvo punila.

PreporučeniLijepljenje za uklanjanje vune iz mačke u želucu: načelo rada, upute za uporabu

4 Hranjenje kućnih ljubimaca

Dijeta od ljubimca može biti izrađena od industrijske suhe i konzervirane hrane ili od prirodne hrane.Ako je odluka donesena u korist druge opcije, preporučljivo je hraniti mačku sa sljedećom hranom:

 • kuhano mršavo meso (teletina, puretina, piletina);
 • povrće;
 • žgaravica (jetra);
 • mliječni proizvodi niske masnoće (sir, vrhnje, prirodni jogurt);
 • jaja;
 • kuhana morska riba, otkinuta.

Nemoguće je hraniti mačku kostima, jer kućni ljubimac može razbiti zub ili oštetiti desni. Ne preporučuje se dodavanje masnog mesa i riječne ribe u prehranu.

Kada hranite mačku s prirodnim proizvodima, potrebno je uključiti vitaminski kompleks u prehranu kako bi se spriječio razvoj nedostatka vitamina. U ovom slučaju, jedan korak vitamina treba odabrati od strane veterinara. Ako vlasnici nemaju priliku kuhati jela za četveronožne ljubimce, onda je vrijedno pribjeći hranjenju gotovim hranom.

Ne biste trebali kupiti jeftine proizvode ekonomske klase, čija uporaba može značajno štetiti zdravlju kućnog ljubimca. Premium i super premium industrijski hrani su hranjiviji, visoko kvalitetni i sadrže sve elemente u tragovima koji su potrebni za tijelo mačaka.Što se tiče robne marke krmne smjese treba se posavjetovati s veterinarom. Royal Canin, Hill's i ProPlan su tri velike kvalitete u prosječnoj cjenovnoj kategoriji. Možete ih isprobati i odlučiti koja je najbolja za životinje.

Što se tiče porcija, njihov broj ovisi o dobi vrtića. Preporučljivo je hraniti malog mačića barem 5 puta dnevno, kako sazrijevaju, smanjujući broj obroka do 3-4 puta. Jednu godinu staru životinju treba hraniti nekoliko puta dnevno. Dijelovi ne smiju biti preveliki, a ako nakon obroka u zdjelici ostaju hrane, trebaju biti odloženi. Na svakom pakiranju uvijek je naznačeno koliko grama hrane treba dati mačiću ovisno o težini.

Preopterećenje ljubimca nije preporučljivo, jer prekomjerna konzumacija hrane dovodi do pretilosti koja zauzvrat uzrokuje razvoj ozbiljnih bolesti. Nemojte zaboraviti da četveronožnjak treba imati slobodan pristup zdjelici čiste vode za piće. Treba ga svakodnevno ažurirati u vodi.

5Postoperativna i postnatalna skrb

Nakon uklanjanja maternice ili kastracije, kućni ljubimac mora biti s posebnom pažnjom.Čim se mačka isporučuje kući, morate ga neko vrijeme ostaviti u prijevozniku, a da ga ne stavite na kauč ili krevet. Nakon sterilizacije, mačka se odmara od anestezije oko 2-8 sati, a tijekom tog perioda mora se pažljivo pratiti.

Budući da je životinja u stanju narkotičkog sna s otvorenim očima, kapci se periodički lagano moraju zatvoriti kako bi se spriječilo isušivanje rožnice. Posebne kapljice možete kapati u oči. Potrebno je masažirati mačke šapama tako da krv cirkulira bolje. Nemoguće je hraniti i hraniti silom u ovom trenutku.

Čim je mačka potpuno udaljena od anestezije, preporučljivo je piti. Opet, to ne bi trebalo biti učinjeno silom, preporučuje se samo punjenje zdjelice vodom i ostaviti ga u javnoj domeni. Apetit će se vratiti životinji tek drugi dan nakon kastracije, a probavljanje će se u potpunosti normalizirati nakon još nekoliko dana.

U prvih nekoliko dana nakon operacije preporuča se hraniti mačku sa specijaliziranom postoperativnom hranom. Ako mačka jede prirodnu hranu, onda njegova prehrana treba uključivati ​​kuhano povrće i mliječne proizvode.U slučaju da se kućni ljubimac ne može isprazniti crijeva samostalno unutar 3 dana nakon operacije, potrebno ju je odvesti do veterinarske klinike.

Nakon operacije liječnici obično stavljaju pokrivač na mačku, sprječavaju lizanje rana i pružaju zaštitu od onečišćenja. Možete ga ukloniti kod kuće nakon potpunog iscjeljenja šavova.

Posebna njega zahtijeva poslijeoperativnu šav. Najčešće preporuke za liječenje kod kuće daju veterinari nakon operacije, au nekim slučajevima to uopće nije potrebno. Ako je potrebno, liječenje treba započeti drugi dan nakon postupka s klorheksidinom, vodikovim peroksidom, Levomekol mastom ili briljantnim zelenilom. 5. dan trebate pregledati šav, koji bi do tog vremena trebao biti suh.

U postpartum razdoblju, mačka treba posebnu brigu. Ako nakon rođenja kod kuće, ljubimac ljubimac zaglavi vunu na stražnje noge, onda ih morate obrisati vlažnom krpom. U tom slučaju, ako kolostrum nije došao pravodobno, tada je potrebno masirati trbuh mačke mekom ručnikom navlaženom toplom vodom.Bit će potrebno pružiti životinju tijekom perioda oporavka potpuni odmor. Gnijezdo kućnog ljubimca trebalo bi biti prekriveno svijetlom tkaninom kako bi kontrolirala boju i količinu pražnjenja koja ne bi trebala biti u izobilju. Trebate mijenjati tkaninu svakih 12 sati. Ako izbacivanje traje duže od 2 tjedna nakon isporuke, mačka treba odnijeti liječniku radi provjere.

6Značajke bolesne mačke

Održavanje bolesnoga kućnog ljubimca, a osobito osobe s invaliditetom, je specifično, jer treba posebnu brigu. Za mačku, bolesnika s rakom ili nekom drugom ozbiljnom bolešću, liječenje propisuje veterinar, a vlasnik životinje treba slijediti sve njegove preporuke kod kuće. U početku, dječji vrtić mora piti puno tekućina, a ako ona sama ne može piti, onda treba injektirati tekućinu kroz špricu bez igle ili pipete.

Dijeta za bolesne ljubimce razvija veterinar. Tijekom prisilnog hranjenja mačke, ona mora biti imobilizirana, zamotana u ručnik i slijediti sljedeća pravila:

 • pripremiti hranu, vlažnu krpu i malu žlicu;
 • uzeti malu količinu hrane na indeksu i širiti je na usne mačke ispred nosa;
 • ako mačka nije lizala razmazanu hranu, onda morate otvoriti usta, nježno pritiskajući čeljusti i stavljati malu hranu na žlicu u korijen jezika;
 • baci glave glave i nježno mu pržiti grlo kako bi mogao progutati hranu refleksno;
 • nakon hranjenja, obrišite životinjsko lice vlažnom krpom i milovati je.

Ovisno o dijagnozi, veterinar će propisati lijekove za mačku. Poželjno je da se tablete zgusne u prašak, pomiješaju s hranom i stave mačku na korijen jezika. Da biste pokopali kapljice u očima životinje, morate podići glavu i čvrsto ga, ali lagano iscijediti u svoje ruke. Tijekom liječenja treba slijediti posebnu prehranu koju preporučuje veterinar. Najčešće se bolesna životinja pokušava sakriti.

Temperatura mačke mora se mjeriti rektalno pomoću termometra, čiji vrh mora biti utrljan s alkoholom i premazan vazelinom. Postupak se najbolje provodi zajedno, tako da životinja ne rasprsne.

Normalno se smatra temperatura 38 – 39 stupnjeva.

Ako je mačka imobilizirana nakon amputacije ekstremiteta, tada se mora periodično okrenuti od jedne do druge strane, tako da ne nastaju ležajevi. Treba voditi računa da čista posuda bude čista.Povremeno, trebate smanjiti pandže bolesne životinje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: