🐈 Kako mačke umiru - 5 znakova neposredne smrti

Kako razumjeti da mačka umire

4

Na žalost, ništa na svijetu nije vječno i smrt nas prati tijekom života. Naravno, gubitak voljene osobe se ne uspoređuje s brigom druge mačke u svijetu. Ali ponekad ste postali tako privrženi svom dragom ljubimcu da ga smatrate članom obitelji.

sadržaj

 • Gdje i zašto pustite prije smrti?
 • Znakovi neposredne smrti
  • 1. Gubitak apetita je alarmantan simptom.
  • 2. Teško disanje – znak približavanja
  • 3. Smanjeni otkucaji srca i krvni tlak su opasni simptomi.
  • 4. Specifičan miris – znak neposredne smrti
  • 5. Niska temperatura
 • Kako se brinuti za kućnog ljubimca?
 • Je li humano staviti mačku na spavanje?
 • Što učiniti nakon smrti vašeg omiljenog?
 • Kako prihvatiti gubitak?

Vlasnici rijetko moraju gledati kako mačke umiru. I sve zato što se većina njih više vole susresti sa smrću daleko od kuće sve sami. Ali to nije uvijek slučaj, jer ne svatko ima priliku ići van. Shvatite da mačka umire, a vrijeme je da ga otpustite na svom posljednjem putovanju, specifični simptomi približne smrti pomoći će. Uostalom, važno je pružiti odgovarajuću njegu za njega u ovom teškom razdoblju.

Gdje i zašto pustite prije smrti?

U divljini, umirujuća mačka sklona je samoći. Ovo je sasvim prirodno, jer životinja slabi i više se ne može braniti od grabežljivaca. Nalazi se na tihom osamljenom mjestu za skrivanje i tiho odlazak., Moguće je da se smrt percipira kao znak bolesti. Stoga, mačka napušta svoj dom kako bi se odmorila.

Kod kućne ljubimce i ovaj instinkt ostaje. A ako ne izađu van, onda ormar ili dalji kut iza namještaja može biti posljednje utočište. U ovom slučaju, životinja se rijetko pojavljuje iz poklopca i spava gotovo sat vremena. Ovaj sumnjivi simptom treba odmah upozoriti.

Vjeruje se da kada odlaze, mačke namjerno štite svoje vlasnike od moralne patnje.

Britanci čak imaju znak da smrt jedne mačke u kući privlači katastrofu. Ali ne vjerujte u ove praznovjerje, jer ljubimac vjerojatno neće poželjeti njegovu prijateljicu. Samo da ne uspijevaju napustiti centar nezapaženo, pogotovo ako je starac slab i ne može se samostalno kretati.

© shutterstock

Znakovi neposredne smrti

Možete saznati da mačka umre zbog prisutnosti određenih simptoma.Ako vaš ljubimac ima više od 12-14 godina, onda morate pažljivo pratiti njegovo ponašanje i zdravlje. Neki predstavnici mačke žive na 25 godina, ali to se događa vrlo rijetko.

Prije nego što se pripremite za najgore, trebali biste ga pokazati veterinari. Vjerojatno je da je kućni ljubimac ozbiljno bolestan, ali može se izliječiti., Pravodobna terapija je važna za oporavak, tako da ne biste trebali odgoditi odlaskom u kliniku ili pozivajući specijaliste kod kuće. Na primjer, starije mačke često razvijaju kronične patologije koje su slične znakovima predstojeće smrti. Ipak, kada dosežu remis, životinja može živjeti još nekoliko godina bez patnje i boli.

Ali čak i ako medicinska intervencija ne pomaže, liječnik će savjetovati kako pravilno zbrinuti prijatelja, propisati lijekove za ublažavanje simptoma. Ako samostalno obavljate pomoćne manipulacije nemate dovoljno vremena, mačka se može smjestiti u kliniku, gdje će mu biti pružena potrebna njega.

1. Gubitak apetita je alarmantan simptom.

Ponašanje mačke prije smrti dramatično se mijenja.Jede malo ili odbija hranu, a zatim i vodu. Sljedeći znakovi trebaju upozoriti:

 • netaknuta hrana u zdjelici;
 • nema izmeta u pladanj za dva ili više dana;
 • izmet s krvlju;
 • tamni urin.

Nakon nekog vremena, glad se osjeća po potopljenim stranama, fizičkom iscrpljenosti. Vuna počinje padati, ljubimac više nije aktivan i stalno leži. Zbog slabosti, kontrola mišića crijeva i mokraćnog trakta se smanjuje. Na podu u kući mogu ostati tragovi izmeta.

2. Teško disanje – znak približavanja

Drugi simptomi smrti mačke su promjene disanja. Srce više ne može funkcionirati pa se količina kisika koja ulazi u pluća i krv smanjuje. Pet tvrdi i brzo uvuče u zrak, pokušavajući nadoknaditi gubitak. U zdravih životinja frekvencija udaha u minuti iznosi 20-30, Pomanjkanje daha, slabo ili rijetko disanje simptomi su neposredne smrti. Nije teško odrediti indikator, dovoljno je koristiti štopericu i brojati broj podizanja prsa u minuti.

3. Smanjeni otkucaji srca i krvni tlak su opasni simptomi.

Znakovi da mačka umire uključuju sporiju brzinu otkucaja srca (normalno 140-122 otkucaja u minuti) i smanjenje krvnog tlaka. Promjene u tim pokazateljima su posljedica poteškoća s pumpom krvi u srce i kao rezultat preopterećenja. Mjerenje impulsa životinje može biti kako slijedi:

 • stavite dlan na lijevoj strani leđa prednje šape;
 • računati broj udaraca u 15 sekundi;
 • izračunajte brzinu otkucaja srca po minuti, množenjem dobivene slike za 4. Ako je broj otkucaja manji od 60, tada taj znak označava pristup smrti mačke.

Nažalost, kod kuće bez posebne opreme, nemoguće je mjeriti pritisak za ljubimce.

© shutterstock

4. Specifičan miris – znak neposredne smrti

Neugodan miris proizlazi iz umiruće mačke. To se događa zbog smanjenja učinkovitosti unutarnjih organa. Uklanjanje toksina usporava ili potpuno zaustavlja. Štetne tvari se postepeno nakupljaju u tijelu, čiji je simptom neugodna arome tijela i usta životinje.

5. Niska temperatura

Provjera znakova smrti mačke, potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu:

 • specijalni termometar za uho;
 • rektalni digitalni uređaj, vrh koji lagano vodi u rektum.

Tjelesna temperatura umirujuće mačke je znatno ispod 37,7 ° C, što ukazuje na slabost srca. Kada nema termometra pri ruci, možete osjetiti štapiće štapića životinje. Ako su hladni, onda je to i loš simptom.

Kako se brinuti za kućnog ljubimca?

Briga za umiruću mačku zahtijeva napor, vrijeme i strpljenje. Ona treba pružiti udobno i mekano mjesto za odmor. Ugodan i topao ležaljka može se napraviti od pokrivača. Moraju se pridržavati dva pravila:

 • Redovito nadgledajte čistoću kreveta, dnevno pranje legla.
 • Ako stara mačka ne može kontrolirati mokrenje, onda postavite mekane pelene za jednokratnu upotrebu preko meke podloge, mijenjajući ih tako što postaju prljave.

Kada životinja nema dovoljno snage da posjeti WC, onda vam je potrebna pomoć. Da biste to učinili, ruke se prenose u ladicu svakih 3-4 sata.

Nemojte prekršiti samoću mačke, ako se nastoji udaljiti i ne reagira na naklonost.

Važno je ublažiti simptome bolova u kućanstvu. Mačke rijetko viknu, izlaze iz miće ili na drugi način izražavaju svoju patnju. Ali ih možete prepoznati sa sljedećim simptomima:

 • smanjenje društvenosti i odvojenosti;
 • imobilizacija;
 • pogled na jednu točku;
 • dilatirani učenici;
 • odbijanje piti i jesti;
 • isprekidano disanje.

Je li humano staviti mačku na spavanje?

Ako su svi znakovi koji se promatraju pri pristupu smrti, postoji, onda vlasnik mora odlučiti što učiniti s mačkom. Neki smatraju umjetno ubijanje kao izdaja i ubojstvo dragog prijatelja. U ovom slučaju, ljubimac je bolje okružen s pažnjom i ljubavlju, pokušavajući pružiti svu moguću pomoć.

© shutterstock

Ali bolest može prouzročiti nepodnošljivu bol i napredak dulje vrijeme. Posebno teške su simptomi onkologije i urolitijaze.

Gledanje mučenja nekada aktivnog i vedrog kućnog ljubimca je nepodnošljivo. Potrebno je učiniti sve za umiruću mačku kako bi ublažila patnju.

Ponekad eutanazija je mnogo humana od neodoljivog obroka životinje nekoliko tjedana. Veterinar će ubrizgati posebnu pripremu na mačku koja će vam pružiti mirnu i bezbolnu smrt od nekoliko sekundi. Tijekom postupka možete ostati uz prijatelja, pratiti ga na svom posljednjem putovanju ili napustiti sobu.

Što učiniti nakon smrti vašeg omiljenog?

Zato je vrijeme da se brinemo o tijelu, što je bolje da se omotamo u platno i stavimo u plastičnu vrećicu. Treba birati između kremiranja i pokopa, Možete saznati gdje se nalazi krematorij ili poseban groblje. Ako zakon ne zabrani pokop kućne ljubimce na privatnoj parceli ili izvan grada, onda morate pronaći odgovarajuće mjesto. Savršeno slikoviti kut na obali rezervoara pod stablom. Nemoguće je zakopati životinje u parkovima i trgovima.

Kako prihvatiti gubitak?

Smrt voljenog prijatelja i praktički člana obitelji veliki je udarac. Ako se prevlada gorčina gubitka ne izlazi sama, pojavljuju se simptomi depresije, onda biste se trebali obratiti psihoterapeutu. Savjeti za suočavanje s emocijama:

 • Uklonite stvari iz kuće pokojnika (zdjele, igračke, remenje, četke itd.) Kako ne bi podsjetili na tužan događaj. Ako bacite sažaljenje, bolje je dati ih prijateljima ili skloništu.
 • Zapamtite sjajne trenutke provedene s vašim kućnim ljubimcem. Kako je bio nespretan i zabavan kao dijete, kako se sviđao na stolu ili objesio na zavjese, izazivao nekontroliran smijeh, kako je zahvalio i trljao nos.Nemojte se boriti na tužnom razdoblju, znakovi smrti, nemojte se pomicati kroz tužne događaje u glavi.
 • Nemojte započeti drugu životinju. Pričekajte dok bol gubitka ne nestane u potpunosti.
 • Znak da je došlo vrijeme da donesu mačića u kuću je odsutnost suza i patnje u sjećanje na starog prijatelja.

Prije nego započnete novog člana obitelji, treba shvatiti da će odgovornost morati nositi cijeli svoj život (prosječno 12-16 godina). Osim informacija o njezi bebe, trebate pitati kako se mačke ponašaju prije smrti i koje su znakove približavajućeg kraja.

Nisu svaka osoba sposobna nositi se s emocijama i adekvatno prihvatiti činjenicu da će jednog dana morati provesti svoje ljubimce na posljednjem putovanju.

Ali da bi se ostvario puni stupanj odgovornosti, nužno je da kasnije stara mačka nije bačena na milost sudbine na ulici. Uostalom, on očekuje od prijatelja kojeg je posve volio, podržavao i brinuo, a ne izdaje.

Prije ili kasnije, poput ljudi, sve mačke umiru od starosti. Ali koliko bolno, kada smrt dolazi u pozadini progresivne bolesti u još uvijek vrlo mladoj životinji. Kako bi spriječili takav žalosni ishod, važno je pažljivo pratiti zdravlje mačke. i simptomi.Samo iskusni liječnik može primijetiti znakove početka bolesti. Zato je vrijedno periodično posjetiti veterinara za pregled kućnog ljubimca. Zapamtite, pružanje pravovremene medicinske skrbi može spasiti život.

Ali ako je ljubimac umro prirodnom smrću, onda ne biste trebali tugovati i proliti suze. Uostalom, na dječaku mačke, on je ugodno i mirno, tamo više nema boli, a starije tijelo ne ograničava više pokreta. Nemojte sumnjati da si dobar prijatelj. Voljeli su i štitili mačku tijekom njihovih života, ali što je još važnije, nisu napustili i podržavali u teškim vremenima. A ovo je znak istinskog predanog prijateljstva.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: