🐈 Kako razumjeti da je mačka trudna [7 metoda]

Kako razumjeti da je mačka trudna

Mnogi vlasnici mačaka nakon estrusa ili parenja zbunjuju se pitanje – kako razumjeti da je mačka trudna? Ovo je pitanje daleko od praznog hoda, test trudnoće za životinje još nije izmislio! Rana dijagnoza pomaže u ispravljanju stanja životinje, pravilno pripremiti dijetu i pripremajući se za rođenje pravovremeno.

Mačke zrele rano. Prvi put kada se osoba zatrudne, koja je u razdoblju prve topline pretvorila 6-9 mjeseci. Ali takva prva trudnoća može štetno utjecati na zdravlje vašeg ljubimca pa vlasnici koji se brinu o tome moraju zaštititi mačku od parenja do dobi od 1,5 godina.

Znakovi mačaka trudnoće

Koji će simptomi pomoći vlasniku da odrede mačka trudnoću kod kuće u ranoj fazi, bez potrebe za pomoć veterinara?

  • Promjene u ponašanju, mačka postaje posvema i nježnija.
  • Kratkotrajna toksikoza.
  • Smanjena aktivnost i pospanost.
  • Promijenite boju bradavica.
  • Zaobljeni trbuh.
  • Promjena u prehrambenim navikama, povećani apetit.
  • Mačka postaje oprezna.

Pogledajmo svaki od ovih simptoma detaljnije, kako bismo razumjeli na vrijeme da je mačka trudna ili ne.

Lijepa mačka

Mačke, poput žena, s početkom trudnoće mogu promijeniti svoje ponašanje izvan prepoznavanja. Promjene na hormonskim razinama dovode do činjenice da mačka postaje više nježna, ona uvijek želi predati osobi.

Mačka se može milovati drugim kućnim ljubimcima, čak i onima kojima nije voljela prije trudnoće. Ako ovo ponašanje nije tipično za vašeg kućnog ljubimca, možete biti sigurni da će vaša mačka uskoro postati majka.

toksikoza

U mačaka postoje i simptomi toksemije u ranom razdoblju trudnoće. Ujutro, buduća mama dobiva mučninu, ona odbija jesti, može se izvaditi.

Dosta nije dovoljno, ali normalna je reakcija tijela na promjene hormonalnih razina. Najčešće se javlja toksoza tijekom 2-4 tjedna trudnoće i može trajati 7-10 dana. Ako ste zabrinuti zbog stanja vašeg kućnog ljubimca, pokažite je veterinaru.

Pospanost i apatija

Pospanost i apatično raspoloženje u nekada aktivnoj zdravih mačaka koja je ušla u toplinu i parenje je još jedan od znakova oplodnje.

Mačka može normalno spavati, spremljena u neuobičajeno vrijeme da se odmori. Ona postaje manje mobilna, odbija igrati sa svojim gospodarom u svojim omiljenim igrama.Takve promjene u ponašanju razlog su pokazati mačku veterinaru za konačnu dijagnozu trudnoće.

Promijenite boju bradavica

Ova je značajka jedna od najpouzdanijih, ali se ne pojavljuje u svim životinjama i pojavljuje se ne prije tri tjedna. Ako dođe do gnojidbe, životinjsko tijelo počinje pripremati hranu za potomstvo majčinim mlijekom.

Mačke bradavice nabubre, njihova boja postaje vruća rosa ili koralj. U normalnim uvjetima, boja bradavica se miješa s mačjem trbuhom. Posebno je primjetna promjena boje bradavica kod primarnih mačaka. Međutim, kako biste pouzdano utvrdili trudnoću na toj osnovi, trebate znati u kojoj se boji mliječne žlijezde nalaze prije oplodnje.

Zaobljeni trbuh

Iskusni uzgajivači, veterinari i vlasnici mačaka s velikim iskustvom mogu odrediti trudnoću promjenom veličine trbuha. U mačaka abdomena se povećava za oko 5 tjedana trudnoće.

Tijekom tog razdoblja, palpacija se može koristiti za osjetiti plodove koji se razvijaju u maternici. Ali to se mora učiniti vrlo pažljivo, kako ne bi izazvalo pobačaj u mačiću i da ne bi štetio leglu.

Promjene u želji apetita i okusa

Apetit mačića je još jedan simptom koji treba posvetiti pažnju vlasnicima mačaka. Nakon parenja, može se malo smanjiti, ali treći tjedan trudnoće, trudna majka baca svu svoju snagu da napuni energiju izgubljenu tijekom datuma ljubavi.

Ona treba akumulirati energiju da podnese i podigne potomstvo. U ovom trenutku, mačka može jesti 1,5-2 puta više hrane nego inače. Odbijanje vaše omiljene hrane i žudnje za novom neobičnom hranom također označava trudnoću.

Čitaj također o hrani za trudne mačke.

Oprezna mačka

Do 7-9 tjedana trudnoće mačka postaje oprezna i flegmatska. Izbjegava iznenadne pokrete, lagano se kreće kako ne bi naškodila njenom potomstvu. Ovo ponašanje traje do rođenja. No, negdje tjedan dana prije njihova početka, mačka može postati nervozna i žuriti u potrazi za osamljenim mjestom svoje "brlog" u najtamnijim i najudaljenijim kutovima kuće. Ni u kojem slučaju se ne može miješati u nju u tim pretraživanjima.

veterinar

Svi ovi neizravni znakovi mogu reći vlasniku životinje da se uskoro očekuje dodatak obitelji mačaka.No, konačnu dijagnozu mora napraviti veterinar. Stoga je preporučljivo konzultirati se s liječnikom na prvim simptomima trudnoće i svakako pokazati životinju liječniku.

Veterinar će moći pravilno osjetiti mačku, odrediti broj voća, propisati posebnu prehranu i potrebne utvrđene pripravke.

Nema potrebe pretpostaviti da li je mačka trudna, trebate je pravodobno pokazati stručnjaku koji može odgovoriti na to pitanje. Posebno je važno ne odgoditi ovaj posjet, ako trbuh ne raste, a mačka sa svim svojim izgledom pokazuje da je trudna i priprema se za izgled potomstva. Lažna trudnoća nije neuobičajena kod mačaka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: