🐈 4 znaka da je mačka trudna po prvi put

Kako razumjeti da je mačka trudna?

Kako razumjeti da je mačka trudna je naznačeno karakterističnim promjenama u ponašanju i nekim vanjskim znakovima. U ranim fazama, promjene nisu uvijek jasne i često vlasnici čak ne shvaćaju da će uskoro doći do iznenađenja. No, znajući o vanjskim značajkama zanimljivog položaja životinje, pažljivi vlasnici lako će utvrditi da će kućni ljubimac imati potomke.

sadržaj

 • Najbolje doba za parenje
 • Prvi znakovi
  • Ipak, znakovi mačaka trudnoće u ranim danima:
 • Kako odrediti kasnu trudnoću
 • Promatranje kod veterinara
 • Savjeti za vlasnike koji vole

Najbolje doba za parenje

Seksualna zrelost kod mačaka javlja se u intervalima između 7 i 9 mjeseci prve godine života životinje. Početak ovog razdoblja je teško ne primijetiti. Kod kuće kućni ljubimci nove značajke u ponašanju:

 • Sporo hodanje na savijene šape;
 • Dugi i uporni meowing;
 • Stalni zahtjev ljubavi vlasnika;
 • Purring, praćen trenjem na različitim predmetima.

© shutterstock

Istodobno, pojavljuje se prvo žuborenje ženki. Koliko će brzo doći, i kako će se redovito dogoditi u budućnosti, izravno ovisi o nizu čimbenika, prvenstveno o pasmini. Ovaj fenomen prati povećana seksualna uzbuđenja.Ovim pokazateljem možete saznati više o pubertetu i spremnosti za reprodukciju.

Uz napad estrus, mačka počinje lizati često, ima obilje mokrenja.

To možete saznati prekidom apetita. Tijekom vrućine, mačka postaje više privržen, dugo se kotrlja i baci se na pod. U svakom trenutku, ona pokušava odletjeti., Dogodilo se da neki pojedinci u ovom razdoblju pokazuju neobičnu agresiju. Proći će sama po sebi.

Učestalost estrusa javlja se otprilike svaka tri tjedna tijekom cijele godine. Seksualna aktivnost je promatrana tijekom cijele godine, ali povećana privlačnost može se promatrati od veljače do ožujka.

Ipak, nije potrebno organizirati parenje prije nego što se životinja pretvori u godinu dana. Rana gnojidba prijeti izbijanje kralježnice i opasnost od teškog porođaja.

Prvi znakovi

Utvrđivanje trudnoće mačke rano nije uvijek lagano. Čini se da se tijekom nošenja životinjske topline ne može zaustaviti. Ova slika jasno govori o proizvodnji progesterona u nedostatnim količinama.

© shutterstock

Ipak, znakovi mačaka trudnoće u ranim danima:

 1. Promjena apetita, Životinja može jesti vrlo malo. Možda zbog činjenice da se u ranoj dobi može zavarati. Ovo je normalna manifestacija situacije. Toksikoza, u pravilu, brzo prolazi i ne pate od svih životinja. Ali zapamtite, obično mačke ne doživljavaju jutarnju mučninu i ako životinja često povraća i nije dobro, trebate saznati razlog, može se nalaziti u sasvim drugačijem. Samo veterinar može odrediti.
 2. mamurluk, Promjene u hormonalnoj pozadini uzrokuju letargije i pospan stanje trudnog ljubimca. Možete saznati je li trudna mačka promatrajući kako leži na njenom smeću dugo vremena, pogotovo jer je nekada bila vrlo pokretna i aktivna.
 3. Obustava estrusa također pomaže utvrditi je li mačka trudna. Ako je životinja započela s estrusom, ovo je jasan znak da je mačka spolno zrela. Ali njezina suspenzija pomaže da znaju da je mačka trudna i najranije. Međutim, prestaje tražiti šetnju i napraviti zvukove uterusa. Shvatite da se ljubimac u situaciji može pripisati činjenici da se zanimanje za suprotni spol smanjuje i postaje mnogo mirnije.
 4. Boja bradavice se mijenja, Da biste shvatili je li trudna mačka, možete bliže pogledati njezine bradavice. Nakon začeća, bradavice mačke dobit će intenzivnije ružičaste boje. Ako je ovaj simptom osobito izražen, jasno je da je mačka prvi put trudna. Ponekad se događa da se ne mijenjaju sve boje, već samo neke njezine bradavice.

Kako odrediti kasnu trudnoću

Također se događa da vlasnici ne odmah upoznaju je li mačka trudna kod kuće. To se odnosi na prve tjedne zanimljive situacije, kada promjene nisu tako očite. I znakovi trudnoće mačke u kasnijim razdobljima će točno reći sve o njezinu stanju:

 • Povećana apetita i promjena težine. Čak i ako prije početka trudnoće ljubimac ljubimac nije puno, a zatim, u pripremi za majčinstvo, njezin apetit će se značajno povećati, a hrana u ovom trenutku će zahtijevati mnogo više. Brigu o zdravlju budućih potomaka, vrijedno je znati kako i što hraniti životinju.
 • Trbuh, U roku od nekoliko tjedana nakon početka trudnoće, trbuh kućnog ljubimca počinje brzo rasti. Mačići iznutra aktivno rastu, a uskoro će im biti moguće utvrditi dodirom.Treba imati na umu da se to treba učiniti s velikom pažnjom, kako ne bi oštetila bebe i ne izazivala pobačaj.
 • Natečene bradavice, U prvom tromjesečju trudnoće bradavice životinje daju svoj položaj jedino promjenom boje, ali nakon 2-3 tjedna povećava se njihova veličina. To je objašnjeno činjenicom da će trudna majka hraniti potomstvo mlijekom, a tijelo joj se priprema unaprijed.
 • Promjena u ponašanju, Uobičajeno ponašanje trudnog psa može se promijeniti iz dana u dan. To je zbog nestabilnosti hormonskog podrijetla. Dogodilo se da prethodno ljubazna životinja postaje nestabilna i agresivna. Ne biste se sada trebali ljutiti na nju, jer će to vrlo brzo proći. Tako štiti nerođene bebe od zamišljenog neprijatelja. Ali ponekad se to događa i obrnuto, neuobičajeni kućni ljubimac odjednom počinje igrati zajedno s vlasnicima i drugim stanovnicima kuće.
 • traženje gnijezda, U kasnijim razdobljima možete vidjeti kako trudni ljubimac brine o mjestu za mačiće. Prikladni "gnijezdo" trebao bi biti toplo, udobno i zaštićeno od skica. Dakle, očekivačka majka pruža sigurnost i udobnost svojim bebama.Postoji mnogo priča o tome kako kućni ljubimci rađaju u majstorovom krevetu. Da biste izbjegli takvo iznenađenje, možete dogovoriti nekoliko kutije s deke ili ručnicima na dnu. Buduća majka sama će odabrati prikladnu kuću za svoju djecu.
 • Već u sedmom tjednu trudnoće, nježno držeći svoju ruku na trbuhu, možete jasno odrediti kretanje beba.
 • Posljednjih tjedana izgled trudne mačke jasno pokazuje da će uskoro postati majka.
 • Samo dan ili dva prije rođenja, kućni ljubimac počinje glasno zaklanjati. Istodobno, može se opaziti smanjenje tjelesne temperature, a mlijeko postepeno počinje izlijevanja iz bradavica. Vrijeme je da ga stavite u pripremljenu kutiju. Ako ona ne želi biti tamo, treba razumjeti, nema potrebe da je prisili. Životinja može samostalno odrediti gdje je bolje rađati.

Ako, ipak, u bilo kojem trenutku sumnjate je li mačka trudna, samo će ga veterinar reći nakon pregleda.

© shutterstock

Promatranje kod veterinara

Iskusan veterinar može lako odrediti trudnoću životinje. Uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike, ona će dati vrijedne preporuke za njegu u ovom teškom razdoblju, a također vam reći kako se pripremiti za porođaj.

Liječnik, nakon 20 dana, može identificirati mali embrij u trbuhu buduće majke.

Klinika može ponuditi ultrazvuk. Ovo će pružiti priliku za učenje u ranoj fazi trudnoće, koliko bebe će biti? Uz to, možete napraviti fluorografiju. Uz pomoć, nakon mjesec i pol, vidljivi su kosturi zametaka. Istraživanje rendgenskih slika omogućit će:

 • Upoznajte točno broj beba u stelju;
 • Napravite ranu dijagnozu mogućih komplikacija.

Prednost ove studije je sigurna za životinje i buduće potomke.

Savjeti za vlasnike koji vole

Trudna mačka posebno treba privlačnost i manifestacija ljubavi prema njoj. Stoga vlasnici često trebaju ruke, željezo, vježbati toplinu i zaštitu. Važno je zapamtiti da, dok je na položaju, ljubimac ne može biti podvrgnut cijepljenju i de-worming, kako ne bi naškodio majci i fetusu. Također, ne možete davati nikakve droge. Imenovanje može obaviti samo veterinar. Isto vrijedi i za novorođenče, koji su još uvijek vrlo slabi, a najmanji neusklađenost s dozom može dovesti do smrti.

Mnogo pažnje treba posvetiti budućoj mami. Trebao bi pojesti, jer se značajna količina hranjivih tvari konzumira radi aktivnog rasta zametaka.

U posljednjim tjednima trudnoće treba paziti da životinja ne izađe van. To je zbog činjenice da je kod kuće mnogo sigurniji. Pa ipak, može se dogoditi da žena u radu odluči proizvesti potomke u svijet izvan kuće, ako samo uspije pronaći prikladno osamljeno mjesto.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: