🐈 Kako putovati s mačkom autom, vlakom, avionom. Kako odabrati prijevoznika za mačku

Kako putovati s mačkom. Pravila i osnove prijevoza

Odgovarajuće vrijeme za odmor i odmaranje doći će vrlo brzo, a pitanje putovanja s mačkom postat će posebno relevantna i uzbudljiva.

Ako imate izbor za uzimanje ili ne uzeti kućne ljubimce s vama, onda je bolje ostaviti kućnog ljubimca kod kuće. Ako nema izbora, imajte na umu da mačke, za razliku od pasa, ne vole putovanja i putovanja, pa stoga pokušajte osigurati sigurnost i udobnost vašeg pahuljica što je više moguće. Da, naravno, postoji mačka, koja će rado učiniti tvrtku daleko od kuće, ali to će biti prilično iznimka od pravila i nije poznato da imate takav posebni ljubitelj putovanja.

Putovanje s mačkom na automobilu

Prije svega, zapamtite da se u automobilu životinja ne smije kretati slobodno – to je vrlo opasno. Kućni ljubimac vas može odvratiti od ceste, može se ozlijediti pod jakim kočenjem, a za vrijeme zaustavljanja vrlo je lako pobjeći iz otvorenog prozora. Svakako biste trebali dobiti poseban prijenos.

Za domaće letove iz dokumenata bit će dovoljno veterinarsko uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja koje se izdaju u područnoj veterinarskoj klinici na temelju veterinarske putovnice.Certifikat mora biti izdan 3 dana prije planiranog odlaska.

Za međunarodne letove potrebno je razmijeniti veterinarski certifikat za međunarodni certifikat na engleskom jeziku u javnom prijevozu životinja. Sve nijanse bolje provjeriti kod predstavnika odabrane zrakoplovne tvrtke. No imajte na umu da ako vaš ljubimac nema veterinarsku putovnicu, trebate ga izdati najkasnije mjesec dana prije planiranog putovanja.

Opće preporuke

  • preporučljivo je ne dopustiti mačku, a ne vodu prije odlaska (osobito 4-3 sata prije polaska)
  • uporaba sedativa može samo pogoršati situaciju i povećati vrijeme da se životinja navikne na novo okruženje
  • predbilježiti potrebne veterinarske dokumente

Nemojte zaboraviti da su mačke poželjne kućne osobe, stoga putujte s njima samo u slučaju nužde. A ako se put ne može izbjeći, onda ste zadovoljni cestom!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: