🐈 Ponašanje mačke nakon sterilizacije - što se mijenja

Kako promijeniti ponašanje mačke nakon sterilizacije

2

Vlasnik mačke, koji je odlučio sterilizirati kućne ljubimce, najprije počinje razmišljati o tome hoće li se ponašanje mačke promijeniti nakon sterilizacije? Vrlo često, u takvim slučajevima, uzgajivač počinje postavljati ovo pitanje na brojne oblike ljubitelja mačaka kako bi saznali hoće li se njezin lik promijeniti i možda će promijeniti svoje navike pa će se njezino ponašanje drastično promijeniti.

sadržaj

 • Razlozi za sterilizaciju
 • Sterilizacija i kastracija
 • Ponašanje mačke prvog dana nakon operacije
 • Daljnje postoperativno razdoblje
 • Karakteristike sterilizirane mačke
 • Negativni učinci sterilizacije
  • Razlozi za to su:

Razlozi za sterilizaciju

Obično, postupak koji će oduzimati mačku priliku da postane majka, uzgajatelj ne misli odmah nakon kupnje mačića, koji mu dodiruje svoje djetinjasto neoprezno. Međutim, postupno ponašanje životinje se mijenja, a neke od njegovih značajki mogu potaknuti domaćina da provede taj postupak. Glavni razlozi sterilizacije su:

 • Zdravstveni rizici povezani s trudnoćom i porođajem,
 • Nesigurnost sudbine novorođenih mačića,
 • Mačke, poput mačaka, označavaju svoj teritorij urinom,
 • Prevencija raka i zaraznih bolesti genitalne sfere,
 • Uzbuđeno ponašanje životinje tijekom estrusa.

To je posljednji čimbenik koji ima najveći utjecaj na uzgajivače, jer ponašanje mačaka nakon početak puberteta pretvara tihog mačića u okrugli mahanje i mahanje i to će trajati 1-2 tjedna ili do početka trudnoće. Takvo ponašanje oblikovano je drevnim instinktima privlačenja muškarca, a samo promjena u hormonalnoj pozadini polja za sterilizaciju može ispraviti tu situaciju.

© shutterstock

Sterilizacija i kastracija

Operacija tijekom kojega se uklanjaju spolne žlijezde životinje je kastracija. Za ženske životinje ponekad se koristi drugačija vrsta operacije (sterilizacija) u kojoj ženka gubi sposobnost odrţavanja djece, zbog uklanjanja ili vezanja jajovoda, no proizvodnja spolnih hormona nastavlja, odnosno u tom se slučaju mačka ne mijenja nakon sterilizacije.

Stoga, za ispravljanje ponašanja životinje, poželjno je ukloniti spolne žlijezde – jajnike.

Sterilizacija životinje – potpuna i djelomična – je abdominalna kirurgija koja se izvodi samo pod općom anestezijom, a svaka životinja to drugačije podnosi. Prije intervencije, poželjno je proći testove za alergijske reakcije i podnošljivost anestetičkih lijekova. Obično mačka vrlo brzo odlazi nakon anestezije.Međutim, tijekom tog perioda ona ne može kontrolirati njezino ponašanje, po mogućnosti ako životinja ostaje u klinici najmanje 3-4 sata nakon operacije.

Ponašanje mačke prvog dana nakon operacije

Svaki "pacijent s četiri noge" iz anestezije događa se na različite načine, tako da je veterinarska kontrola i briga vrlo važna. Bolje je uzeti ga kući kada je ponašanje životinje blizu njegovog uobičajenog ponašanja.

Nakon oporavka od anestezije, ona slabo koordinira njezine pokrete, ne može stajati na svojim šapama, može pokazati agresivno ponašanje.

Bez odgovornosti za svoje postupke, mačka može ugristi i ogrebotati, strogo je zabranjeno dopustiti djeci da je posjete u tom razdoblju, ona bi trebala trošiti što je moguće više vremena s njom.

Daljnje postoperativno razdoblje

U sljedeća tri dana ponašanje životinje može biti kako slijedi:

 • Životinja ima tendenciju da lizati područje u blizini rez,
 • Pokušavajući ugristi ako ga žele dirati,
 • Postoje problemi s stolicom i mokrenjem, mogu se urinirati češće nego inače
 • Povećana reakcija na vanjske zvukove,
 • Povišenje temperature preko 390C
 • Nedostatak apetita.

Ako se bilo koji od ovih simptoma pojavljuje dulje od tri dana, životinja treba pokazati veterinara.

Prvi dan nakon operacije vrlo je važno pružiti životinju stalni pristup čistoj vodi, ne može se primijeniti sile, smatrat će se normalnim ako će životinja sljedećeg dana nakon operacije spavati.

© shutterstock

Nakon operacije, životinja bi trebala nositi poseban ovratnik za pokrivanje još 7-10 dana, tako da mačka ne popušta šavove, jer to može dovesti do upale rane, obično nakon nekoliko dana kada se kućni ljubimac navikne na uređaj i ne doživljava nelagodu. Također, najmanje 36-48 sati nakon operacije, morat će se koristiti lijekove protiv bolova.

Postoperativni ožiljak obično brzo izliječi, glavna stvar je osigurati da nema oteklina, crvenilo i tekućina iz rane – to su znakovi infekcije.

Nakon dva ili tri tjedna, na buragu može ostati blagi oteklina, to je norma, glavna stvar je da iz njega ne izlazi tekućina.

Karakteristike sterilizirane mačke

Većina uzgajivača zainteresirana je za način na koji mačka ponaša nakon sterilizacije nakon tri do četiri mjeseca, kada je šava već zacjeljivana i vratila se svom uobičajenom životu. Učinak sterilizacije na ponašanje mačke objašnjava se promjenom hormonskog podrijetla životinje, odnosno prestankom proizvodnje spolnih hormona.

Mačka se mijenja nakon sterilizacijeDok postaje mnogo mirnija i neovisnija, mnogi od uzgajivača kažu da kastrirana mačka postaje vrsta "vječnog mačića". Neuterirani kućni ljubimci nemaju želju da obilježavaju svoj teritorij urinom, a sam miris urina postaje manje oštar.

Obično, neuterirane mačke nastoje biti stalno u društvu osobe, češće imaju tendenciju spavati u istom krevetu s vlasnikom.

Osjećaju se dobri u društvu drugih mačaka i mačaka koji nisu prošli ovaj postupak, ali ne vide kastrirani rod kao rivali, već ih vide kao male mačiće.

Ako je kastracija životinje provedena prije puberteta, tj. Prije prvog estrusa, tada će pozitivno utjecati na vanjske i fizičke podatke mače. Imat će razvijenije i mišićavije tijelo, udovi će biti malo duži od onih rodbina koji nose plodnost, ako samo mačka ne preživi.

Negativni učinci sterilizacije

Kao i kod bilo kakve intervencije u fiziologiji životinje, sterilizacija ima negativne strane. Uz čisto fiziološke operativne i postoperativne učinke, životinja može doživjeti psiho-emocionalne poremećaje.

Metabolički poremećaji u tijelu kućnog ljubimca također pripadaju negativnim aspektima., Uobičajeno, nakon operacije, kućni ljubimac postaje osjetljiv na dobivanje prekomjerne težine, kao da je mačka potrošila puno energije tijekom razdoblja toplote, a sada se životinja odmara više, a broj kalorija koji se konzumira znatno se smanjuje. Stoga, za mačke koje nisu sposobne za porođaj, vrlo je važno odabrati pravu prehranu, a ne nadjačati životinju.

© shutterstock

Neki veterinari izgovaraju mišljenjeda je kasnije (stariji od 5 godina) proveden postupak kastracije, to je veća vjerojatnost da životinja postane agresivna i pokazuje preveliku individualnost, međutim, nikakve studije nisu provedene na ovom području, stoga ovaj obrazac nije identificiran.

U rijetkim slučajevima takva operacija na mačkoj je izuzetno loša – mačka dobiva depresivno, odbija jesti i bježi od kuće, često ove mačke umiru na ulici.

Vrlo je važno, u najmanjoj sumnji na depresiju u mačiću, poduzeti sve napore kako bi se životinja ne osjećala neispravna i sama. Kastrirane životinje, osobito u prvim mjesecima, trebaju povećanu pažnju, brigu i naklonost.

U kastriranoj ženi u iznimnim slučajevima mogu se pojaviti postoperativni estrus.

Razlozi za to su:

 • Sindrom ektopskog tkiva jajnika je genetska patologija, razvoj fetusa, kada se stanice tkiva jajnika mogu naseliti na neprikladnom mjestu, nakon kastracije, ove "kriške" započinju hormonskom aktivnošću.
 • Rak adrenalne žlijezde, mliječne žlijezde, hipofiza,
 • Poremećaji hipofize.
 • Postupno smanjenje razine hormona, budući da hormoni nakon operacije nastavljaju cirkulirati u krvi životinje, ali, u pravilu, 3-7 tjedana sve završava.

Svi ti čimbenici mogu biti, potaknuti kastracijom, i razvijati se spontano.

Sterilizacija je izvrsna metoda za produžiti život svoje četveronožne djevojke i spriječiti pojavu neželjenih mačića. Operacija će ostaviti trag na životu mačke, no nemoguće je reći kako će se promijeniti karakter i ponašanje svakog pojedinca, budući da je svaki od predstavnika mačke individualan, kao i ljudsko biće.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: