🐈 Kako pripremiti mačku za sterilizaciju - 5 savjeta

Kako pripremiti mačku za sterilizaciju

Postupak sterilizacije nije dugotrajan i često završava sigurno, ali priprema za sam proces će trebati mnogo više vremena. O tome kako pripremiti mačku za sterilizaciju i pravilnu njegu životinja nakon operacije, detaljno ćemo opisati u nastavku.

sadržaj

 • Pro i kontra sterilizirane mačke
  • Uz pozitivne aspekte, valja spomenuti nedostatke postupka:
 • U kojoj dobi mačka može biti sterilizirana?
  • Priprema za sterilizaciju: liječimo tijelo od parazita
  • Prije cijepljenja cijepimo mačku.
  • Preoperativna priprema izgladnjivanja prije sterilizacije.
  • 4 Priprema skrbi o mačkama nakon sterilizacije
  • 5 Kako pripremiti hranu

Pro i kontra sterilizirane mačke

Odrasla ne sterilizirana mačka, bez parenja s mačkama, često stječe zdravstvene probleme, što dovodi do kratkog života. Odluka o sterilizaciji ljubimca zadovoljit će vlasnike s brojnim pozitivnim točkama i smanjiti rizik od upalnih bolesti reproduktivnih organa. Prednosti operacije:

 • očekivano trajanje života će se povećati;
 • dobro će se održavati zdravlje;
 • mačka će prestati poremetiti vlasnika instinktima koji se redovito budi u proljeće;
 • nema potomaka koji bi se priključili;
 • mačka prestaje označavati teritorij, izlučujući neugodne mirise.

Uz pozitivne aspekte, valja spomenuti nedostatke postupka:

 • pojava šavova na tijelu životinje;
 • mačka treba posebnu njegu nakon operacije;
 • može se probuditi povećani apetit;
 • u rijetkim slučajevima kila može se razviti.

© shutterstock

U kojoj dobi mačka može biti sterilizirana?

Kada razmišljate o sterilizaciji, vlasnici trebaju razmisliti o dobi mačke, od tada preuranjena intervencija može negativno utjecati na zdravlje životinje, U veterinarskoj praksi postoje tri dobne kategorije, tijekom kojih je moguće provesti sterilizaciju. Dakle:

 • Rano doba podrazumijeva sterilizaciju u roku od 6 mjeseci. Po ovom vremenu, tijelo počinje proizvoditi spolne hormone, uzrokujući da životinja neprekidno propagira i zatraže susret s suprugom suprotnim spolom. Nemojte žuriti da se vaš ljubimac na operaciju u mladoj dobi, jer u budućnosti ona rizici ostaje nerazvijen: rast i fiziološki procesi mogu se usporiti.
 • Optimalna dob sterilizacije je 10-12 mjeseci.Do tog razdoblja razvoj mačke potpuno je formiran, pa sterilizacija neće donijeti negativne posljedice. Kastracija mačaka je moguća u sličnom intervalu.
 • Kasno doba omogućava sterilizaciju starenja i starih predstavnika, no ovdje je potrebno osigurati da nema kontraindikacija operaciji. Životinja starijih od 5 godina treba trenirati: napraviti EKG, proći urin i krv za analizu. U ovom slučaju, isključivo zdrave osobe mogu se sterilizirati.

Ako je vaša životinja dobna, to je vrijeme da saznate više o pripremi za važan postupak u životu životinje.

Priprema za sterilizaciju: liječimo tijelo od parazita

Kako bi pravilno pripremili vašeg ljubimca za sterilizaciju, najprije morate osigurati da nema crva i da se cijepiti.

Poželjno je sudjelovati u obradi od crva 1 put u 3 mjeseca, kao posljednje sredstvo – 1 put u 6 mjeseci. 10-12 dana prije operacije, veterinari preporučuju da piju antiparazitske lijekove u izvanrednom redu kako bi se pripremili za sterilizaciju. Iznimka se može učiniti mačkoj, od čijeg se obrađivanja nije prošlo više od mjesec dana.Pripremiti životinjsko tijelo može biti priprema "Milbemaks", "Drontal" ili "Canniktel". Za životinje je potrebno pripremiti tijelo u obliku čišćenja.

Prije cijepljenja cijepimo mačku.

Za sterilizaciju mačke, neophodno je isporučiti sva potrebna cijepljenja kako bi se uklonili rizik od mogućih infekcija za vrijeme ili nakon operacije. Njega treba poduzeti barem mjesec dana prije planiranog postupka jer će životinju biti dopušteno sterilizirati samo 30 dana nakon posljednjeg cijepljenja.

Priprema putovnice s cijepljenjem trajat će malo vremena, stoga nemojte zanemariti zdravlje ljubimca.

Ako iz bilo kojeg razloga ne želite cijepiti, ali želite proći kroz sterilizaciju, veterinar mora uvesti poseban serum macu prije početka postupka. Operativno osposobljavanje će pomoći razvoju imuniteta u narednih 2 tjedna, pružajući zaštitu od zaraznih bolesti. U ovom slučaju, trošak sterilizacije se značajno povećava, ali zdravlje mačke dolazi prvo.

Preoperativna priprema izgladnjivanja prije sterilizacije.

Posljednja faza pripreme prije sterilizacije mačke je 12-satna prehrana gladovanja. U tom razdoblju kućni ljubimac može samo piti vodu u neograničenim količinama. Ne brinite zbog gladnih patnji, jer lako toleriraju odsutnost hrane 48 sati. Stoga, ako ne hranite mačku prije sterilizacije, neće doći do negativnih posljedica. Naprotiv, priprema gladne prehrane ublažit će stanje ljubimca za vrijeme operacije, uklanjajući refleks gage i neugodne senzacije.

© shutterstock

4 Priprema skrbi o mačkama nakon sterilizacije

Sterilizacija uključuje kirurški zahvat i, kao rezultat toga, podrazumijeva sliku opće slabosti kod kućnog ljubimca, slabog stanja i letargije. U prva 2-3 dana nakon operacije, životinja mora biti potpuno miran. i ugodnim uvjetima. Neophodno je pripremiti mačku mekanu tkaninu i staviti je na pod, izbjegavajući namještaj i druge visine, jer može pasti i biti ozlijeđeno. Dodajte vodu u stelje ili tretirati životinju s malom količinom mlijeka. Ne brinite ako će kućni ljubimac odbiti jesti: ovo ponašanje je tipično za živi organizam nakon stresa.

Ako je priprema i rad uspješan, trajat će prosječno 7 do 10 dana kako bi se zaliječili šavovi nakon sterilizacije, tijekom kojih je potrebno osigurati mobilnost na minimalnoj razini. Isključite aktivne igre, komunicirajte s drugim kućnim ljubimcima i pokušajte podići mačku u vašu ruku što je rijetko moguće. Ako životinja ne može mirno sjediti, preporučljivo je pripremiti prostrani nosač za privremeno držanje kućnog ljubimca. Pristup će pomoći smanjiti aktivnost, štiteći šav od mogućih razlika.

Za 10 dana je potrebno osigurati da mačka stalno nosi deku koja će štititi mjesto rezka od infekcije ili lizanja.

Ako veterinar nije steriliziranom šavom tretiran posebnim raspršivačem koji osigurava cjelovito "očuvanje" šava od vanjskog okruženja, trebate redovito dezinficirati mjesto rezanja sami. Posebna obuka nije nužna ovdje, stoga ne biste trebali brinuti o provođenju buduće procedure.

5 Kako pripremiti hranu

Prva hranjenja ovise o vrsti anestezije koja je korištena tijekom operacije.Neki lijekovi dozvoljavaju unos hrane nakon 12 sati, drugi su ograničeni na interval od 6 sati, stoga ne zaboravite objasniti pojedinosti kod veterinara. U bilo kojoj od mogućnosti, ljubimac će jedva probuditi apetit, jer će biti popraćeno bolnim senzacijama.

Učinite sve napore kako biste podržali svoju mačku tijekom razdoblja rehabilitacije, budući da joj je pozornost i briga posebno potrebna. Čim postane zainteresirana za hranu, pripremite njezine male dijelove tekuće hrane., Poželjno je da su to jednostavni papi, kuhani u mlijeku. Vrlo je važno pravilno odabrati dijetu tako da hrana ne samo da hrani životinju, već doprinosi brzom izmjenama. Ako mačka jede hranu, isključite neko vrijeme suhe vrste i pripremite kvalitetno mokro. U tom slučaju, gastrointestinalni trakt neće patiti od zagušenja, pružajući omiljeni osjećaj u abdomenu.

Priprema mačke za sterilizaciju i naknadnu njegu ljubimca bit će naporan zadatak koji će zahtijevati veliku pažnju i brigu. Važno je zapamtiti da je najteže vrijeme prva tri dana nakon operacije, kada životinja zahtijeva stalni nadzor.I na kraju tjedna, vi i vaš ljubimac će se vratiti na uobičajeni ritam života, ali uz veliku kupnju – dobro zdravlje vašeg voljenog ljubimca!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: