🐈 Kako prati mačku kod kuće, ako se boji vode i ogrebotine

Kako prati mačku kod kuće?

Većina mačaka se boji vode. No, ako životinja živi u stanu, a povremeno odlazi na šetnju ulicom, mora se okupati. Čak i ako kućni ljubimac provede cijelo vrijeme u kući, još uvijek treba vodene tretmane. Vlasnik je vrlo teško kupati mačku, ako se boji vode i počinje ogrebati i pobjeći. Postoji nekoliko načina podučavanja životinje na vodu.

 • 1. Priprema za kupanje
 • 2. Kako priviknuti životinju na vodu?
 • 3. Pokretanje postupka
 • 4. šampon ili sapun?
 • 5. Završetak plivanja
 • 6. Kada ne kupati mačku
 • Pokaži sve

1Priprema za kupanje

Da biste odabrali pravi deterdžent i taktiku ponašanja sa životinjama, morate shvatiti koja je svrha kupanja mačke. Moguće je nekoliko:

 • Životinja je prljava. Vlasnici mačaka brinu o izgledu njihovih kućnih ljubimaca. Ako se životinja prljavi dok jede ili hoda, prolazi kroz lokve i blato, onda je važno brzo reagirati, prije nego što mačka ima vremena za tlo okolnih objekata.
 • Počeo je razdoblje moltinga. Mačke tijekom cijele godine, ali u jesen i proljeće, to je osobito obilato zbog promjene temperature. Važno je kupati mačku tijekom tog razdoblja, tako da se tepisi neće oblikovati iz stare i nove vune, a velika kvržica neće nastati u želucu.Prije postupka, takva mačka treba svakako dobro češljati za uklanjanje viška vune i olakšati postupak pranja.
 • Trebate dobiti buha. Ako životinja pati od parazita, potrebno je kupiti poseban šampon i pravilno pristupiti procesu pranja vune. U slučaju vode na leđima, buha će se preseliti na mačka glavu, a zatim je proces njihovog uzgoja je puno složeniji. Stoga, prije svega, najprije prvo vlažite vrat ili greben, a zatim prijeđite na druge dijelove tijela.
 • Kupanje za higijenu. Neki su vlasnici alergični na kućne ljubimce. U slini mačaka sadrže tvari koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju kod ljudi. U trenutku kada se životinja licks sama, te tvari u zrak. Da biste smanjili učestalost simptoma, vlasnici mogu u nekim intervalima kupati mačku.
 • Priprema za izložbu. Za sudjelovanje na izložbama mačka mora izgledati prikladno. Kada kupanje, važno je koristiti ne samo posebne šampone, već i balzi, sprejevi i uređaji koji čine vunu mekanu i svilenkastu.Postoje posebni šamponi za životinje s laganom vunom.

PreporučeniKako odabrati pasta za zube za mačke i četkati zube vašeg ljubimca?

2 Kako privesti životinju u vodu?

Važno je podučiti mačića od vode iz ranog doba kako bi se izbjegla panika u kupaonici. Da biste to učinili, često morate dovesti životinju u kupaonicu, otvoriti slavinu s njom kako bi se mačka navikla na zvuk vode. Možete dati svom ljubimcu šetnju u suhoj kupelji kako bi se navikli na ovo mjesto. Tada neće uzrokovati paniku ili neugodu u životinji.

Važno: mačka ne smije se hraniti neposredno prije kupanja – posljednji obrok treba biti 5-6 sati prije početka postupka.

Ako se životinja počela brinuti, nervozno se moraš dati mu vremena da se smiri. Nema potrebe za njim, vlasnik mora biti potpuno smiren. Potrebno je vrlo nježno ponašati se sa životinjom, ne da se prestrašiti i ne govoriti glasno, kako ne bi izazvala paniku u kućanstvu. Za nepotrebno jadne mačke postoje posebni savjeti od silikona na kandžama. Oni će spriječiti da životinja ogrebotine tijekom kupanja.

PreporučeniMalt-paste za mačke: upute za uporabu

3Početak postupka

Ako se mačka agresivno ponaša prilikom pokušaja da ga odvede u kupaonicu, vrijedno je pronaći asistenta koji može uhvatiti i držati kućnog ljubimca na vrijeme tijekom postupka. U ovom trenutku, osoba koja će biti angažirana u pranju životinje trebala bi podesiti temperaturu vode, kontrolirajući svoj pritisak – možete birati u kupaonicu ili u duboki bazen. Previše vruće ili hladne vode mogu još više uplašiti mačku, kao i uhvatiti hladnoću ili ga zapaliti. Ako se voda izvuče u bazen, potrebno je ostaviti malo vode na dnu kupaonice tako da se sve površine odabranog spremnika grije u vodenoj kupelji.

Prikladno je pripremiti 2 ručnika odjednom – prvi će apsorbirati svu vodu, a drugi će vam omogućiti da natapanje preostale tekućine, djelomično sušite vunu.

Na dnu kupaonice možete staviti mali ručnik ili gumenu podnicu. Mačka, koja stoji na njemu, neće se osjećati nesigurno na skliskim površinama.

Nakon što je skupio malo vode u kadi (ne više od sredine mačjeg tijela), pažljivo počnete mokriti šape – tako da će mačka moći shvatiti da se ništa opasno ne događa. Ne morate uplašiti mačku s tušem ili slavinom za pranje – bolje je voditi ga vodom s kanta ili vreće.Nemojte zaboraviti držati životinju i paziti da se ne izbije. Zatim morate mokri leđa, trbuh, vrat. Ne preporučujemo da dodirnete glavu, posebno uši – ljubimac može uhvatiti hladnoću. Da biste ga zaštitili od ovoga, u uši možete staviti male pamučne brisove prije no što se kupate – zvuk tekuće vode više neće izgledati tako glasno za životinju, a rizik od vlaženja ušiju će se smanjiti.

PreporučeniLijepljenje za uklanjanje vune iz mačke u želucu: načelo rada, upute za uporabu

4 šampona ili sapun?

Unatoč činjenici da se pranje mačke javlja kod kuće, moramo se sjetiti: uobičajeni šamponi i sapuni nisu prikladni za njezinu kožu i vunu. Činjenica je da ljudi i mačke imaju različite kisele i lužnate ravnoteže kože. To znači da proizvodi ljudske higijene mogu uzrokovati alergije na kućne ljubimce ili druge neugodne bolesti.

Do danas, tržište za veterinarske proizvode ima prilično širok raspon različitih sredstava za pranje mačaka: šamponi, sprejevi, balzi, suhi šamponi, itd. Dovoljno je lagano pustiti kosu na rast kose mokrom rukom i isprati vodom.

U slučaju prisutnosti parazita na vunu, poseban šampon trebao bi biti opreznije ispran jer sadrži štetne tvari. Ako mačka liže, to će ih nositi u svoje tijelo, može doći do trovanja.

Da biste se zaštitili od ogrebotina i ugriza u slučaju gnjevanog ponašanja mačke, možete nositi rukavice za rukovanje.

Suhi šampon je neophodno rješenje za one s kojima se mačka osobito boji vode i panike s jednim znakom odlaska u kupaonicu. Kota treba staviti na pod ili stol kako bi se prah lakše uklonio iz kaputa. Tada ćete trebati posuti prahom i kako ga češljati.

5Potpuno plivanja

Nakon svih manipulacija s vodom, potrebno je maknuti mač s prvim ručnikom, a zatim stisnuti malo i obrišite sekundu. Ako zvuk sa sušila za kosu normalno podnosi životinje, možete je malo sušiti. Važno je ne staviti uređaj preblizu, inače možete isušiti kožu i vunu. Trebali biste kopati mačku tako da nakon što se isušuje, nema grudica, a kaput izgleda dobro njegovan. Zatim životinja mora biti smještena na toplom mjestu, odakle će izaći sama, kad se konačno smiri. Privremeni stres nakon kupanja smatra se normalnim i ne smije uzrokovati zabrinutost vlasnicima.Ukusna poslastica ili ljubav iz domaćinstva pomoći će ljubimcu da se oporavi.

Kupanje treba provesti ovisno o duljini i debljini vune. Za dugotrajne pasmine preporuča se pranje jednom mjesečno, za kratkovidne – jednom svaka 2 mjeseca. Za mačke s malom količinom vune (sphinx, rex) – jednom u 3 mjeseca. Ako mačka vodi aktivan životni stil i šetnje na ulici, njezina se higijena mora pažljivo pratiti.

6 Kada se ne biste trebali kupati mačka

Postoje situacije u kojima je kupanje za mačke kontraindicirano iz raznih razloga:

 • Tijekom trudnoće, pranje će biti nepotrebno stres za životinju, a postoji opasnost od štetu potomstvu slučajnim pritiskom na trbuh.
 • Obnova nakon operacije – kastracija, sterilizacija i ostale operacije. Mačka se može oprati ne prije 10 dana nakon takvih manipulacija.
 • Virusne bolesti i recidivi kroničnih bolesti oslabljuju imunitet ljubimca, a jednostavno kupanje može pretvoriti u rizik od stjecanja druge bolesti ili komplikacija.
 • Nedavno cijepljenje. Analogno osobi, mjesto ubrizgavanja ne može se navlažiti vodom.Pranje je dopušteno najranije 2 tjedna nakon cijepljenja.

Mačke, kao i ljudi, možda nisu u raspoloženju, osjećaju se loše ili nemaju želju za komunikacijom i još više plivati. Stoga, ako ovaj put ne operete mačku, trebali biste pokušati s još jednom. Međutim, važno je zapamtiti da je kupanje važna komponenta higijenske skrbi za kućne ljubimce, što je važno ne samo za estetiku izgleda mačke, već i za njegovo zdravlje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: