🐈 Kako pomoći mačiću pri rođenju u kući ako ne može roditi

Kako pomoći mačiću tijekom poroda

Ako trudnoća mačke prolazi dobro, preporučljivo je da se rođenje odvija kod kuće, gdje se mačka osjeća zaštićena. Ako postoji bilo kakva patologija, tada bi žena trebala biti odvedena u veterinara. Ali se događa da neočekivano tijekom rođenja nešto pođe krivo i onda mačka treba pomoć.

 • 1. Kako je rad bez komplikacija?
 • 2. Komplikacije porođaja u mačkama (patološki rad)
 • 3. Porođaj s komplikacijama. Kako pomoći ženi u radu?
 • 4. Što ne raditi tijekom rada?
 • 5. Kako razumjeti da je veterinarska pomoć vitalna
 • 6. Cezarianni dio u mačiću
 • 7. Što učiniti kada su se mačići rodili?
 • Pokaži sve

1 Kako su rad bez komplikacija?

Početak procesa rođenja obično prati glasan meow žene. Rođenje mačića počinje s odstranjivanjem amnionske tekućine. Zatim, oko nekoliko sati prije rođenja prvog mačića počele su slabe kontrakcije, povećavaju se dok se maternica potpuno ne otvori. Nakon otvaranja maternice kontrakcije postaju ritmični, iz koje se može zaključiti da će se mačići uskoro roditi. Smatra se smanjenjem mišića maternice s učestalošću od 2-3 minute, žena može zauzeti sjedeći položaj. Prvo se pojavljuje mjehurić vode, a zatim se prikazuju glava ili noge prvog mačića.Svaka sljedeća novorođenčad rođena je za pola sata, ponekad za sat vremena. Nakon rođenja posljednjeg mačića, morate osigurati da mačka ukloniti fetalni mjehur od svake od njih. Obično skida vrećicu i počinje lizati djeci, nakon čega počinju disati. Također morate pregledati posteljicu, njegov broj bi trebao odgovarati broju mačića. Nakon što pazimo na pupčanu vrpcu. Mačka bi je trebala gnjaviti.

PreporučeniKako se roditi na mačiću

2 Komplikacije porođaja u mačkama (patološki rad)

Sve anomalije nepovoljno utječu na zdravlje obje mačke i mačića. Najčešći uzrok komplikacija tijekom porođaja je slaba radna aktivnost (slabe kontrakcije uterusa mačke). Postoje dvije vrste ovog fenomena:

 1. 1. Primarni ton svjetlosti maternice je da tijelo nema potrebnu količinu hormona koji se zove oksitocin. Ona ulazi u krvotok iz hipofize i utječe na učestalost kontrakcija maternice. Često, PLTM (primarni ton svjetlosti maternice) povezan je s nedostatkom kalcija. U većini slučajeva teškog rada, pokazalo se da mačka nema oba hormona.U takvim slučajevima injekcije se provode uporabom takvih lijekova kao što su pitocin (oksitocin) i kalcijev glukonat. Oni će pomoći maternici ugovor snažnije i s većom učestalosti.
 2. 2. Sekundarni ton svjetlosti maternice leži u činjenici da organ prestaje s kontrakcijom zbog teške iscrpljenosti mačke tijekom rada. VLTM se javlja kad je rad puno teži i duži od tijela životinje koja je u stanju izdržati.

Postoje tri faze rada:

 • Prvu fazu karakterizira pojava kontrakcija maternice i otvaranje cerviksa (spremnost na porođaj). U tom slučaju, mačka počinje snažno prelijevati, što mu omogućuje da se opusti.
 • Druga faza je da je mačić izbačen iz maternice. Generički proces traje prosječno petnaest sati. U patologiji se porod može održati sedamdeset dva sata, a to se smatra normalnim.
 • Treća faza nalazi se u izlazu iz predaka. Uz višestruku trudnoću, mačka se kreće od treće faze do drugog, i to nekoliko puta. Potrebno je osigurati da mjesto rođenja mora izlaziti upravo onoliko koliko su se rodili mačići.Ako postoji neusklađenost, bolje je uzeti mačku liječniku.

PreporučeniKako se brinuti za trudnu mačku i može li se okupati?

3Births s komplikacija. Kako pomoći ženi u radu?

Problemi u procesu porođaja su rijetki. Ali se morate pripremiti za drugi proces razvoja. Prvo morate provjeriti jesu li svi lijekovi i dezinficijensi u kompletu za prvu pomoć, sterilne pelete, škare, vazelinu, oksitocin (pomažu u porođaju), sterilne rukavice, medicinski alkohol, šprice itd. Možda neće biti potrebno koristiti lijekove, ali oni bi trebali biti u kompletu za prvu pomoć.

Kada i kako koristiti lijekove:

 • Potrebna je vazelina kada se rodio mačić, kada je glava već vidljiva, a mačka ne uspijeva istjerati.
 • Rukavice će biti korisne ako se rodio mačić, a placenta nije izašla. Zatim morate to dobiti sami. Ako to nije učinjeno na vrijeme, žena će imati infekciju krvi. Otvoreni rodni kanal je osjetljiv na napad mikroba, nakon čega je maternica upaljena pa morate brzo djelovati.
 • Ako se sama mačka ne može nositi s pokušajima i ne rodi, morate koristiti droge Oksitocin.Doza injekcije 0,2 ml intramuskularno.

Ali postoje slučajevi kada trebate odmah kontaktirati veterinara. Ako je porođaj odgođen i mačka dobiva drugi dan, temperatura se povećava, iscjedak krvi se pojavljuje, trese. Čak i ako nije moguće otići u bolnicu, konzultacije liječnika mogu se dobiti pozivom.

PreporučeniKako mačke rađaju: definicija trudnoće i proces rađanja

4Što ne biste trebali raditi tijekom rada?

U procesu rođenja nije dopušteno:

 • koristiti ljudske dezinfekcijske tvari;
 • povuci novorođenče po udovima;
 • uključuju svijetlo svjetlo u sobi nakon rođenja mačića, mogu imati probleme s vidom u budućnosti.

Također je važno osigurati da mačka ne jede više od dva uzastopna.

Kako shvatiti da je veterinarska pomoć od vitalne važnosti

Poziv liječniku ili hitno odlazak u kliniku potrebno je u takvim slučajevima:

 1. 1. Prošlo je više od jednog sata od početka prve borbe ili su kontrakcije slabe.
 2. 2. Temperatura tijela mačke porasla je ili pala.
 3. 3. Mačka se počela osjećati znatno pogoršati, laži i ne kretati se.
 4. 4. Zaglađeno voće.
 5. 5. Mačje srce je slomljeno i počelo se tresti.

Četvrtasti dio u mačiću

Ako kod kuće mačka nije mogla roditi, vlasnik ne može pomoći na vlastitu, hitna hospitalizacija je neophodna. Obično liječnik odlučuje hoće li roditi carski rez ili ne.

Cezarianna sekcija se obično vrši u slučajevima:

 • Ako trudnoća prelazi 71 dan, uglavnom fetus umre u maternici, ali moguće je da su mačići živi, ​​ali preneseni. U ovom slučaju, dijagnoza je veliki fetus.
 • Uski rodni kanal.
 • Slab rad ili produženi rad. Primijenite medicinsku pomoć. Ako to ne pomogne, označena je hitna operacija.
 • Višestruka trudnoća. Norma je od jednog do šest fetusa u maternici, ali ponekad broj mačića doseže 12-13, a zatim postoji potreba za operacijom.
 • Dob mačke. Ovo se odnosi ne samo na dobnu, ali i za mlade mačke. Optimalna dob za porođaj je od dvije do tri godine.

Tijekom operacije, mačka je pod anestezijom, liječnik čini rez i izvadi maternicu, rezanja i izvlači mačiće. Tada se placenta ukloni iz maternice i tretira s protuupalnim sredstvima za dezinfekciju.

Nakon što se mačka odmakne od anestezije, mačići su joj pričvršćeni.Važno je osigurati da ne lizati ili ogrebotina šavova, staviti 2-3 mačića u isto vrijeme. Nakon carskog rezima, domaćin mora, prema preporukama veterinara, obraditi šav.

7Što učiniti kad su se mačići rodili?

Nakon rođenja, osoba ne bi trebala dodirnuti mačiće, majka mačka će ga smatrati prijetnjom životima djece. Takve akcije mogu biti kobne ili traumatizirane za mačiće. Preporučljivo je ostaviti ženu nekoliko dana u miru, ali je i dalje pratiti.

Neposredno nakon poroda, potrebno je gnijezdo staviti u red, zamijeniti pelene čistim i svijetlim, tako da se boja iscjedka može vidjeti na njima. Potrebno je provjeriti da svi mačići aktivno sisaju majku.

Također morate promatrati samu mačku, gledati koliko je jelo odraslih. Prejedanje može uzrokovati povraćanje, proljev. Obično ti simptomi nestaju sami, mačka mora imati mekani želudac. Obavezno pratite njezino mentalno stanje. Loši apetit, letargija, depresija i apatija su alarmantni znakovi koji se, ako se pronađu, trebaju uputiti veterinaru.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: