🐈 Kako podučavati mačke zapovijedi: dati šapu, donijeti igračku, hodati na stražnjim nogama

Kako podučavati mačku raznim timovima

Vjeruje se da je mačke, za razliku od pasa, teško trenirati. Ali to nije tako. Praktično, svaka zdrava mlada mačka može se naučiti dati šapu, donijeti igračku, stajati na stražnjim nogama. Jednostavno, životinje izvode nakon nekoliko treninga i zapovijedanja "Sit", "Laž", "Glas", "Hoop", "Aport", "Next". Iskusni uzgajivači razvili su cijeli sustav treninga predstavnika mačjaka. Ove metode mogu se uspješno primijeniti kod kuće.

 • 1. Priprema za obuku
 • 2. Kako podučiti pahuljasti kućni ljubimac za izvođenje naredbi
 • 3. "Lezi"
 • 4. "Sjedi"
 • 5. "Glas"
 • 6. "Hoop"
 • 7. "Daj mi šapu"
 • 8. "Aport"
 • 9. "Fas"
 • 10. "Poslužite" ili "Pitajte"
 • 11. "Die"
 • 12. "Blizu"
 • 13. "An"
 • 14. "Poziv"
 • 15. Zaključak
 • Pokaži sve

1Pripravak za obuku

Za obuku svoje voljene mačke morate se pripremiti. Prije nego što počnete prakticirati životinje, morate ispuniti nekoliko važnih uvjeta:

 1. 1. Mačka mora biti zdrava. Ako je životinja bolesna ili se tek nedavno oporavila nakon bolesti, umorna ili iscrpljena, tada je besmisleno, pa čak i okrutno, da započne trening. Potrebno je voditi brigu o zdravlju i dobrobiti vašeg ljubimca, a tek onda podučavati različite trikove.
 2. 2. Kućni ljubimac ne bi trebao ići na zahod.Čak i naviknut na ladicu životinje ne mogu podnijeti predugo, tako da ovaj zahtjev vašeg ljubimca najbolje je izvršiti na zahtjev.
 3. 3. Mačka ne smije biti previše puna. U osposobljavanju, poticanje pahuljastog učenika obično se koristi s malim komadima hrane, a malo je vjerojatno da ih zovu punopravna životinja. Za početak treninga najbolje je koristiti razdoblje neposredno prije obroka (nekoliko minuta prije planiranog obroka). Gladna mačka željno će doći do hrane i pokušat će zaraditi što više ukusnih nagrada.
 4. 4. Trening se ne smije provoditi predugo. Mačke su vrlo neovisne životinje, a učenje se brzo može dosaditi. U pravilu, jedna lekcija ne smije se trošiti duže od 3-5 minuta. Ako pokušate nastaviti trening s mačkom koja se prestala pokazivati ​​zanimanjem za radnje koje se izvode, čak možete dobiti suprotan rezultat. Životinja će u ovom slučaju početi osjećati nelagodu za vježbe i pokušat će ih izbjeći u budućnosti.
 5. 5. Učiti mačke naredbe moraju svladati. Mačke vrlo jasno grade hijerarhijsku ljestvicu, gdje su vlasnici na vrhu koraka i poštuju ih životinja.Ako trening pokušava stranac ili član obitelji čiji mačka ne poštuje previše, trening vjerojatno neće biti uspješan.
 6. 6. Prijateljski i pozitivan stav trenera je važan. Mačke suptilno osjećaju najmanju promjenu u raspoloženju osobe i pokušavaju izbjeći nekoga tko pokazuje agresiju prema njima. Čak i ako je neki uspjeh s kućnim ljubimcem postignut u nekoliko prethodnih razreda, može se poništiti jednim bezobzirnim uzvikom. Mačke su vrlo osjetljive i, ako vrište ili udaraju, mogu dugo vremena (ili zauvijek) odbiti izvršiti naredbe svog zlostavljača.
 7. 7. Potrebno je adekvatno procijeniti starost životinje. Ne biste trebali poučavati ekipe premalih malih mačića – u prvim mjesecima života već su naučili mnoge nove akcije: hodati, skočiti, piti iz male posude i oprati noge. Morate pričekati dok ne odrastu i naučite sve potrebne vještine. Ne biste trebali pokušati trenirati i previše staru životinju koja je već izgubila prethodnu aktivnost. Za dobne mačke, čak i poznati postupci ponekad postaju teški za izvođenje, tako da ne vrijedi komplicirati život još više, zahtijevajući od njih da obavljaju nove zadatke.
 8. 8.Pri odabiru trikova morate uzeti u obzir prirodu i sposobnosti mačke. Za neko vrijeme, potrebno je promatrati životinje kako bi saznali koji timovi imaju omiljeni ljubimac. Ako je mačka aktivna i odskočna, možete ga trenirati timovima "Aport", "Hoop", "Ask", "Near" i slično. Ako je odjel lijen i sklon gluposti, moći će lakše naučiti naredbe "Laž", "Umrijeti", "Glas".
PreporučeniKako podići mačića od ranog doba?

Kako podučiti pahuljasti kućni ljubimac da izvrši zapovijedi

Postoji mnogo trikova koji mogu uspješno naučiti gotovo bilo koju domaću mačku. Ovisno o prirodi i temperamentu životinje, trebate odabrati odgovarajuće naredbe za vašeg ljubimca:

PreporučeniKako podučavati mačića i odraslu mačku na grebanje

3 "Laž"

Ovaj izigrati će biti teško podučavati mačku, ako je u razigranom raspoloženju. Kada pokušavate postaviti kućnog ljubimca, možete dobiti nekoliko ugriza i ogrebotina. Pokušajte odabrati trenutak kada će mačka sama leći i reći naredbu: "Lezi!". Kad se životinja spusti, dajte mu komadić tretira.Ako je u roku od 2-3 dana moguće više puta raditi ove radnje, mačka će uhvatiti značenje naloga vlasnika i početi leći na naredbu.

Kada poučavate ekipu "Lie", važno je pokušati dati poslasticu već ležeću mačku. Ako se mora podnijeti da dobije ukusni zalogaj, životinja možda ne razumije zašto je ohrabren.

PreporučeniZašto mačka pomiče na stol i kako ga odmači?

4 "Sjedi"

Analogno naredbi "Laž" možete pokušati uhvatiti mačku u onim trenucima kada će sjesti i reći naredbu, a zatim mu dati ukusan komad. U nekim metodologijama savjetuje se ne čekati pravi trenutak, već jednostavno povremeno prisiliti mačku da sjedne, pritiskajući ga na leđima, a istodobno reći: "Sjedi!". Ova metoda može dati brži rezultat, iako ovisi o prirodi životinje. Ako je mačka tvrdoglava i hirovita, od načela će odbiti činiti ono što je prisiljen činiti.

5 "Glas"

Mnogi vlasnici mačaka vole svoje kućne ljubimce kako bi mogli pasti na naredbu, jer se glasni i zahtjevni "meowi" čuju prečesto. Ali ako i dalje želite podučiti mačku da mu pomogne, tada će najprikladnije vrijeme biti kada je kućni ljubimac jako gladan i glasno traži svoj dio.U ovom trenutku, morate reći: "Glas!", A nakon sljedećeg meow dati mu mali komad hrane. Ako ponovite tu vježbu nekoliko dana, mačka će naučiti dati glas timu.

Naredba "Glas" bolje je podučavati svaki put u različitim sobama i dati poticajni dio hrane samoj mački, a ne staviti ga u zdjelu. Ako se vježba izvodi, na primjer, samo u kuhinji, a nakon nekoliko dana treninga, mačka će ući u kuhinju kako bi dobili obrok na zapovijed Golosa, a to nije rezultat koji traži trener. Ako, međutim, ispuniti ove zahtjeve, mačka će povezati naredbu "Glas" s izgovorom zvukova, a ne s određenim mjestom primanja hrane.

6 Hoop

Da biste izvršili ovu naredbu, možete kupiti poseban obruč koji se uklapa u trgovinu za kućne ljubimce ili koristiti obični obruč za vezenje. Tijekom igre s mačkom, morate staviti obruč vertikalno tako da prolazi kroz njega, u isto vrijeme reći riječ "hoop", a zatim ga dati poslasticu. Ako mačka pokušava zaobići prepreku, a ne proći kroz nju, može se poslati duž željenog puta. Nekoliko dana kasnije, kad mačka počinje voljno prohodati po zapovijedanju, može se podići nekoliko centimetara iznad poda.Ako je trening dobro, a nakon nekog vremena mačka će naučiti skočiti kroz obruč na tim kao pravi cirkus tigar.

7 "Daj mi svoju šapu"

Ovo je jedan od najjednostavnijih trikova, jer se čak i najmračnija mačka može trenirati s takvim timom. Kada životinja sjedi u mirnom stanju, morate reći: "Daj mi šapu!" I sami uzmi šapicu, a zatim se poslužite s hranom. Nakon ponovljenih ponavljanja ove vježbe, mačka će početi širiti svoju šapu nakon obroka. Da biste naučili ovu vježbu, možete upotrijebiti prirodne sposobnosti oborenih odjela. Sami mačke često povlače svoje šape na ukusan komad, tako da možete staviti komad hrane u dlan, a kad mačka dospije van jesti, recite: "Daj mi svoju šapu!".

8 "Aport"

Ne može se svaka mačka naučiti tim. Ako vlasnik primjećuje sklonost njegovog ljubimca da nosi razne predmete u zubima, vjerojatnost da ga podučava ovom timu je prilično visoka. Morate uzeti svoju omiljenu igračku mačka, koju obično nosi u zubima, baciti na kratku udaljenost i reći: "Aport!". Ako mačka žuri za igračkama i odvede ga u usta, morate ga pohvaliti i pokušati pokupiti igračku, a zatim dati komadić tretira.Nakon nekoliko ponavljanja, mačka će naučiti kako zaraditi komad ukusne hrane i započeti će dovesti igračku na zapovijed.

9 Fas

Da biste trenirali ovaj tim, dovoljno je uhvatiti trenutak nekoliko puta kada mačka napada ruku ili igračku dok igrate, recite: "Fas!" I dajte komad svoje omiljene hrane. Nakon nekoliko ponavljanja, mačka, slušajući poznati signal, napada na zapovijed. Ali prije nego što trenirate mačka tim "Fas", morate pažljivo razmisliti. Ako potičete pretjeranu agresivnost u mačića, u budućnosti možete dobiti zloću i nekontroliranu mačku.

Kada poučavate napad na mačku, treba zapamtiti da je u procesu treninga nemoguće pobijediti i uvrijediti životinju kako bi izazvala agresiju – mačka neće asimilirati novu momčad, ali će imati mržnju prema vlasniku ili će se bojati toga

Poslužite ili pitajte

Ovaj trik, kao i "Dajte šapu" – jedan od najjednostavnijih izvršenja. Kada mačka gladuje, morate uzeti komad hrane i dovesti je do nosa životinje. Kada se životinja dosegne za poslasticu, morate podići hranu sve više i više s riječima "pitati" dok se ljubimac ne dobije na stražnjim nogama. Zatim možete jesti ukus.Gotovo sve mačke vrlo brzo shvaćaju taj trik, a neke čak i razumiju na nekom neshvatljivom načinu da, ako stojite na stražnjim nogama i rake u zraku s prednjim nogama, možete dobiti nešto ukusno. Važno je učiti mačku da to učini po zapovijedi. Ako želite, možete razviti ovu vještinu tako da životinja uči da čak i hoda po svojim stražnjim nogama.

11 "Die"

Da biste trenirali ovaj tim, tijekom igre morate lagano gurati mačku tako da pada na stranu ili na leđa, istodobno reći: "Umri!" I dajte joj nešto ukusno. Tijekom vremena, kućni ljubimac će shvatiti da je ona dužna još ležati da zaslužuje poslasticu. No, takav trik bit će vrlo teško trenirati aktivnu i nemirnu mačku – ako ga pokušate srušiti, takva mačka napada vlasnika i neće razumjeti što mu je potrebno. Ali flegmatične mačke lako nauče takav tim i čak uživaju u njegovoj provedbi.

12 "Blizu"

Poznavanje ove naredbe korisno je ako se mačka često hoda vani. Obuka bi trebala početi kod kuće – šetnja po sobi s mačkom, ponavljanje riječi "blizu" i povremeno hranjenja vašeg ljubimca neke poslastice.Ali moramo se sjetiti da su mačke nezavisne životinje i sami hodaju, pa u pravom trenutku tim ne smije raditi – mačke, za razliku od pasa, obavljaju naredbe samo ako to sami žele.

13 "An"

Ova se naredba može koristiti ako morate podučavati mačku kako biste prevladali prepreke. Najprije morate staviti štapić ili štap na pod. Kada ljubimac tijekom igranja prekorači prepreku ili skače preko prepreke, trebali biste odmah reći: "An!" I potaknite mačku da se pohvali i hrana. Analogno s naredbom "Hoop", tijekom vremena, moguće je podići prepreku na određenoj udaljenosti od poda, povisivši visinu povremeno, a mačka će prebroditi ovu zapreku pri naredbi.

14 "Poziv"

Izgleda vrlo smiješno kad mačka s ozbiljnim izgledom odlazi do zvona i počinje ga udarati šapom. Možete naučiti ovaj tim gotovo bilo kojom mačkom. Da biste izvršili ovaj trik, trebate zvono koje vise na razini mačjih očiju. Posebno ga možete unijeti kćeri, iako će sigurno biti zainteresirana za novu temu i dodirnuti zvono sa šapom. Pazite da odmah potaknete ovu akciju – pohvaliti i dati vam poslasticu.Nakon nekoliko ponavljanja, sama mačka će pobjeći i zazvoniti zvono, zahtijevajući hranu. Neki vlasnici vješaju takvo zvono na ulaznim vratima i podučavaju mačku da ga zazvoni kad treba izaći van. Ali imajte na umu da će ljubimac možda htjeti prošetati noću, a glasno zujanje zvona probudit će sva kućanstva.

15Zaklyuchenie

Podučavanje mačke timovima je zanimljiva aktivnost, što donosi puno zadovoljstva i vlasniku i njegovu ljubimcu. Nakon što je učio njegov ljubimac za obavljanje jednostavnih trikova, vlasnik će ga moći iznenaditi sposobnostima svojih prijatelja i poznanika.

Ako neka trikovi ne rade dulje vrijeme, ne treba očajavati, možda biste trebali promijeniti vježbe ili odmarati se u nastavi nekoliko dana.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: