🐈 Operacija mekanih šapa u mačaka: prednosti i mane, kako to učiniti

Kako operacija “soft šape” u mačaka: pro i kontra od postupka

Mačke se brinu za vrlo rano doba. Svaka životinja veliku pozornost posvećuje kandžama – moraju biti čista, glatka, udobna duljina i oštrina. Kod kuće, vlasnik koji će brinuti zasigurno će pomoći njegovem kućnom ljubimcu da brine za kandže – naučiti kako ih pažljivo obložiti posebnim uređajem, stekli zgodan struganje za nju, od ranog doba će obratiti pažnju na obrazovanje. Ali postoje situacije u kojima zabrinutost domaćina nije dovoljna, ili postoje drugi razlozi koji moraju radikalno riješiti problem – uz pomoć hektomije (kirurško uklanjanje kandži).

  • 1. Značajke i oznake za rad "mekih nogu"
  • 2. Briga o ljubimcima
  • 3. Rizici i komplikacije nakon hektologije
  • 4. Alternative za uklanjanje kandži

1Značajke i oznake za rad s mekim nogu

Operacija "mekane šape" u Rusiji naziva se hektometrija – složeni kirurški zahvat, tijekom kojeg se kandže amputiraju kraj terminala falange prstiju.

Kao rezultat operacije, "mekane šape" uklanjaju ne samo kandžu, nego i terminalni falan prsta.

Životinja se koristi pod općom anestezijom, pa se ponekad kombinira s postupkom sterilizacije kako bi se smanjilo opterećenje na tijelu.Postupak je posve traumatičan, zahtijeva visoko kvalificiranu veterinarsku kirurgiju. Mačka s "mekanim šapama" trebat će prilično dugo razdoblje oporavka.

Stoga, oni odlučuju o takvoj radikalnoj mjeri samo ako postoje vrlo težak razlozi:

  • lezija terminalne falange, koja zahtijeva obveznu amputaciju;
  • ingrown nokat (felon);
  • purulentne upale, duboke gljivične infekcije prstiju i druge slične probleme koji se ne mogu riješiti ni na koji način osim slične operacije.

U svim tim slučajevima, liječnik procjenjuje situaciju i odlučuje koliko je prstiju potrebna za podvrgavanje atahektomiji. Može se dati preporuka za takvu manipulaciju sa svim prstima na prednjoj strani, barem na stražnjim nogama. Jedno uklanjanje pandža i falange rijetko se prakticira, kako ne bi poremetila koordinaciju kretanja životinje tijekom hodanja.

Ponekad "mekane šape" žele stvoriti mačke s poremećajima u ponašanju (životinja ozbiljno suzama namještaja, gužva ljudima i ogrebotina) – u slučajevima kada drugi načini ispravljanja navika ne rade.

U mnogim europskim zemljama (u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i drugima) onikemija je zakonom zabranjena, au SAD-u široko se prakticira.

"Meke šape" preporučuje se samo za životinje starije od 7 mjeseci. Trajanje operacije je nešto više od pola sata. Za 2-3 dana, ljubimac će trebati obloge i pažljivu postoperativnu njegu.

PreporučeniU kojoj dobi škotski mačići trebaju biti prvi cijepljeni?

2 Briga o životinjama

Preporuča se održavanje prvih dana u kavezu, jer će nezavisni pokreti biti vrlo teški ili nemoguć, zbog čega postoji visok rizik od ozljeda.

Materijal će biti potreban za toaletno punilo, jer će mačka instinktivno kopati u ladicu, a nakon operacije, vrlo je bolno dodirivanje tvrde površine šapama ili grubim punilima.

Zaštitne zavoje na mačju šape nakon hektometrije

U prvim danima nakon oniektomije potrebno je nositi ovratnik i zaštitne navlake. Čak i nakon uklanjanja zavoja i uboda, 2-3 tjedna mačka će trebati pomoć i dodatnu pozornost. Dobro je ako netko iz obitelji vlasnika može biti s njom u svakom trenutku kako bi životinja na vrijeme dao gubitak ravnoteže ili poremećaja u koordinaciji.

PreporučeniKako napraviti veterinarsku putovnicu za mačku?

3Riske i komplikacije nakon hektologije

Korištenje opće anestezije je uvijek rizična mjera povezana s mogućnošću alergijske reakcije, teškog perioda oporavka. Onichectomy može uzrokovati apsces (infekciju krvi), oštar pad imuniteta. Uz ove uobičajene probleme za sve kirurške intervencije, "mekane noge" također su povezane s specifičnim rizicima:

  • Kršenje koordinacije kretanja kod hodanja i skakanja. Kotu će morati ponovo učiti hodati, oslanjajući se na kandže i falange, ali na šape. Neke životinje brzo se prilagođavaju novom načinu, no za neko uvjerenje pokret zauvijek ostaje problem.
  • Osteoporoza, osteomijelitis, skolioza, atrofija mišića udova i leđa. Ti se problemi mogu pojaviti zbog promjena u položaju i raspodjele opterećenja prilikom premještanja mekih šapa.
  • Neprestana bol prilikom hodanja, čak i nakon potpunog zarastanja rana. Takva komplikacija nastaje ako je tijekom operacije dodirnuta jedna od živaca u prstu.

Vrlo je opasno krvarenje koje se može otvoriti kod operirane mačke nakon prvog pokušaja podizanja šape nakon operacije.Ako se to dogodi, životinju se hitno treba odvesti u veterinarsku kliniku kako bi se spriječio kobni ishod događaja.

Odricanje kandži nije samo fizička već i psihološka trauma za mačku koja također može utjecati na njeno ponašanje. Nakon jehektomije, mnoge životinje prepoznaju niži status, odbijaju se igrati i sudjelovati u borbi za pažnju pojedinaca suprotnog spola.

PreporučeniU kući smo stavili mačku

4Alternativi na uklanjanje kandži

Prednosti i nedostatke onehectomije su dovoljno teška i među navijačima i protivnicima korištenja ove operacije. U slučajevima kada uklanjanje kandže nije nužna mjera za spašavanje života mačaka, ali se smatra rješenjem problemima u ponašanju, poželjno je koristiti alternativni pristup i provesti tetnectomiju za kućne ljubimce. Ovo je također kirurška operacija, ali mnogo manje trauma. Liječnik samo smanjuje tendonske žljebove, zbog čega mačka neće moći ogrebati i pokvariti namještaj.

Silikonski kuglasti jastučići

Skup zaštitnih silikonskih slojeva na kandžama pomoći će izbjeći kiruršku intervenciju i spriječiti da se kućni ljubimac gredi.Dostupni su u širokom rasponu i različitim bojama, a otvorena je za ljubitelje mačaka prostor za maštu.

Operacija "meke noge" nalazi se na popisu usluga mnogih veterinarsko-medicinskih klinika. Odluku o takvoj manipulaciji treba pažljivo izvršiti, uzimajući u obzir sve rizike i posljedice, te nakon savjetovanja s liječnikom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: