🐈 Kako odrediti starost mačke kod kuće, bilo da se to može učiniti u zubima

Kako odrediti starost mačke kod kuće: u zubima, brkovima, težini, ponašanju

Utvrdite starost mačke ili mačke po izgledu, težini, brkovima, zubima i ponašanju. Bolje je upotrijebiti nekoliko metoda odjednom kako bi se smanjile vjerojatnosti pogreške. Promatranje životinja pomoći će u utvrđivanju točne dobi mačke. Da biste to učinili, preporučuje se posjedovanje posebnog dnevnika i snimanje informacija o promjenama u izgledu i ponašanju kućnog ljubimca.

 • 1. Što trebate znati u dobi kućnog ljubimca
 • 2. Različiti načini za određivanje dobi mačke
 • 3. Prema vanjskim znakovima
 • 4. Prema težini
 • 5. Brkovima
 • 6. U zubima
 • Ponašanjem
 • 8. Dob životinje prema ljudskim standardima
 • Pokaži sve

1 Što trebate znati u dobi kućnog ljubimca

Utvrđivanje najtočnije dobi mačića ili već odrasle životinje omogućit će vam da odaberete pravu hranu, načine skrbi i izračunate dozu lijekova.

Potrebno je stvoriti ugodne uvjete za rast i život životinje. Na tome ovisi o njegovu pravilnom tjelesnom razvoju i ponašanju.

Posebno je važno znati točnu starost životinje ako se ljubimac treba liječiti. Prilikom odabira lijeka, obratite se veterinaru!

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Različite metode za određivanje dobi mačke

U usporedbi s ljudima, mačji odrasli vrlo brzo rastu. Ako mačka ima jednu godinu, onda je već smatrao odraslom osobom.

Postoji nekoliko načina za određivanje starosti životinje kod kuće. Vanjski znakovi i značajke ponašanja se uzimaju u obzir.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3Od vanjskih znakova

U izgledu, obično određuju starost mačića. Ako mačić još nije tri tjedna, njegova glava izgleda neproporcionalno velika u odnosu na tijelo. Mačić u mjesec dana izgledat će proporcionalniji, ali uši će ostati male. U jednom i pol mjeseca, mačići imaju oči plavkastu boju. Do dva mjeseca tijelo postaje dulje, a tri do četiri mjeseca raste uši.

Sve ove promjene bit će jasno vidljive onima koji često promatraju ljubimca. Zbog toga se preporučuje održavanje dnevnika. Napravite bilješke tamo poželjno najmanje dva puta tjedno.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4 težinom

Određivanje dobi mačića po težini je također vrlo jednostavno.Preporuča se koristiti kuhinjske ljuske ako je mačić još uvijek mali. Za precizno određivanje težine poželjno je da se mačić ne pomakne. Dobitak težine kod mačića je kako slijedi:

 • ako mačić nije ni tjedan dana, to će težiti ne više od 115 grama;
 • u dobi od 1-2 tjedna težina će biti unutar 170 grama;
 • na početku 3 tjedna mačić će težiti do 220 grama;
 • u 4-5 tjedana težina će biti oko 230-450 grama;
 • jedan mačić za 2 mjeseca teži od 680 do 900 grama.

Morate osigurati da težina vaše životinje ne prelazi normu.
To će pomoći pravilnoj prehrani. Potrebno je uzeti u obzir ne samo životnu dob životinje, već i uzgoj i način života.

5U brkovima

Mačkasti brkovi imaju vrlo važnu ulogu. Oni im pomažu da plove u svemiru.

Bajke također daju dobi mačaka. Pogotovo ako imaju jednu boju. Nakon devet godina, brkovi počinju sivi, a među mračnim svjetlima postaju vidljivi svjetlosni vibrisi.

6Otkrijte zube

Ova metoda je složenija, ali daje najtočnije podatke.
U zubima možete odrediti starost malog mačića i odrasle mačke. Kod mačića morate obratiti pažnju na erupciju mliječnih zuba i njihov gubitak. Pojavljuju se u dobi od jednog mjeseca i pada oko šest mjeseci. U dobi od jedne i pol zubi se malo žute.

U odraslih mačaka morate usporediti različite vrste zuba.Važno je utvrditi koliko su sjekutići izrezani. Ako imaju neravnomjerni rub samo na donjoj čeljusti, mačka je stara oko 2,5 godine. Ako gornja vilica, također – 3,5 godine. Mačka je starijih od 5 godina ako ima šake. Mačke počinju padati zube nakon 10 godina, a nakon 15 godina čak i zuji ispasti.

Ponašanjem

U svakom životnom razdoblju životinja razvija određene navike. Prema njegovim riječima, također možete odrediti dob životinje.

Poput ljudi, mačke imaju svoj osobni karakter. Stoga ova metoda nije točna. Predlaže se da je upotrijebi kao dodatnu metodu za određivanje dobi mačke.

Postoje osnovni znakovi dobnih karakteristika mačića. Ako reagira vrlo slab prema vanjskim podražajima ili uopće ne reagira, tada nema tri tjedna. U jednom mjesecu mačić počinje hodati s povjerenjem, biti zainteresiran za okolinu, pokazati zanimanje za igre. U pet tjedana mačići počinju trčati, koordinacija se poboljšava, povećava se aktivnost. U sedam ili osam tjedana, kućni ljubimac već aktivno komunicira s ljudima i drugim životinjama.

U pet mjeseci počinje pubertet, što utječe na promjene u ponašanju kućnog ljubimca. Mačka počinje meow glasno i pokušati izaći na ulicu.Od pet do sedam mjeseci, postoje promjene u izgledu i ponašanju životinje. Već sedam mjeseci, kućni ljubimac stječe pubertet.

8 Starost životinje prema ljudskim standardima

Da bi saznali doba mačke u odnosu na čovjeka, često se koristi metoda množenja godina života za sedam. Ali ova metoda nije pogodna za kućne ljubimce starije od 5 godina. Tablica dobi životinje prema ljudskim standardima do četiri godine (lijevo je doba mačke, a desno je osoba):

Mačka (mačka)Čovjek
17
214
321
428

Tada se izračunava 1 mačka godina za 4 čovjeka:

532
636
740
844
948
1052
1156
1260

Nakon 12 godina, jedna godina života mačaka jednaka je trojici ljudi.

Koristeći ove metode, najvjerojatnije ćete odrediti starost mačke. Potrebno je osigurati pravilnu prehranu i njegu, kao i za liječenje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: