🐈 Kako odrediti starost mačića, saznajte koliko je mjeseci kod kuće

Kako odrediti starost mačića kod kuće?

Odabir načina liječenja bolesti mačića ili odrasle mačke, kada se traži doziranje lijekova, vitamina i dodataka, potrebno je utvrditi starost životinje. Ako prilika za kontaktiranje stručnjaka veterinarskog ureda nije dostupna, morat ćete to učiniti sami.

Određivanje dobi nije tako teško kao što se čini. Potrebno je postupati korak po korak, analizirati i uspoređivati ​​podatke nekih fizioloških parametara životinje. Mnogo je lakše utvrditi starost mačića nego znati koliko je stara odrasla osoba.

 • 1. po kojim pokazateljima može utvrditi starost mačića
 • 2. Izgled
 • 3. Brkovi
 • 4. Promjene zuba
 • 5. Boja očiju
 • 6. Veličina i težina životinje
 • Pokaži sve

1Koji indikatori mogu odrediti doba mačića

Počevši od dobi od šest mjeseci, tijelo mačaka živi odraslog života, čije je dob puno teže odrediti.

Do šest mjeseci, dob je određen od strane neprofesionalno prilično točno – s pogreškom od nekoliko tjedana do mjesec dana.

Možete procijeniti starost mačića ili odrasle mačke prema sljedećim pokazateljima:

 • neki elementi izgleda;
 • pregledavajući zube mačića;
 • na oči;
 • u smislu težine i veličine mačke.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Vneshnost

Mali mačići lako se identificiraju prema dobi i mnogim parametrima, prvenstveno po stanju pupkovine. Ako postoje tragovi, može se zaključiti da mačić nije stariji od tjedan dana.

Mali mačići imaju specifičnu tjelesnu građu. Prije postizanja dobi od jednog mjeseca, tijelo je nerazmjerno: s dovoljno velikom glavom, minijaturnim ušima, kratkim i slabim nogama. Kada mačić dospije u dobi od mjesec dana, tijelo i noge su izvučeni. Uši su iste meke, glava se uklapa u opće dimenzije.

Do jednog i pol mjeseca, boja očiju počinje odgovarati ukupnoj boji kaputa.

U dvomjesečnom razdoblju, tijelo se izvadi, u tri mjeseca, uši povećavaju veličinu.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3Usy

Vrećice imaju važnu ulogu u životu mačke, pomažući u plovidbi u svemiru.

S početkom u dobi od devet godina, šupljine postaju sive, a među mračnima vidljive su i vibrine.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4 Zubne promjene

Baš kao što novo dijete postupno raste u ljudskom djetetu, zubi kod mačića također se ne pojavljuju u isto vrijeme.

Mačići su rođeni bez zuba, drugi tjedan počinju izbijati prvi mliječni zubi. U 2 do 4 tjedna izbijanja inciziva, u 3-4 tjedna pojavljuju se šupljine, u 6-6 tjedana pretkutnjaka. Molyars, tj. Kutnjaci, nemaju mačiće. Sve životinje se pojavljuju s 26 mliječnih zuba, strukture i boje različitog od stalnog.

Od 3,5 mjeseca mliječni zubi zamjenjuju se trajnim. Proces počinje s prvim i drugim incizivima. Od četvrtog mjeseca – pretkutnjaci; od petih molara. Od 5,5 mjeseci, očnjaci su zamijenjeni na gornjoj i donjoj čeljusti. Od petog mjeseca počinje promjena početnih očnjaka na objema čeljustima. Proces traje do 7 mjeseci. Poput promjena ljudskih zuba, proces je individualan i može trajati do 9 mjeseci. Kod muškaraca počinje ranije nego kod žena.

Dakle, odrasla osoba ima 30 trajnih zuba:

 • 12 sjekutića podijeljeni su na šestoricu gornjih i donjih čeljusti;
 • 4 očnjaka – dva na svakoj čeljusti;
 • 10 premolara;
 • 4 molara.

Znanje i jasna razlika u slijedu pojavljivanja i naziva zuba pomoći će prepoznati starost mačića zubima koji su se pojavili ili izrezali.Ilustracija će vam pomoći da se ne izgubite u imenima i rasporedu zuba.

Utvrđivanje dobi mačića trebalo bi obratite pažnju na njegovo ponašanje, Ako je kućni ljubimac razmašio presvlake namještaja, žvakao se na njemu, lovao za čipke i grickao ih noću, to može biti znak da zatrudni. Pri dlačenju potrebno je žvakati igračke, posteljinu, druge stvari koje su zainteresirane za životinju.

Određivanje dobi djeteta na izgledu zuba je stvarno moguće, ali ako je životinja odrasla osoba, taj pristup može uspjeti. Za utvrđenu osobu, stanje zuba samo će označiti dob. Stara mačka može imati oba bolna i propadanja zuba.

Promjene u zubnoj formuli nakon promjene mliječnih zubi mogu se uzeti u obzir u sveobuhvatnoj analizi s drugim pokazateljima u određivanju dobi mačke.

Do jedne i pol godine, glavni se režnja prvog inciziva donje čeljusti u potpunosti formira. Prema prosječnim pokazateljima postoje podaci koji opisuju brisanje zuba, međutim, zbog specifičnih osobina i subjektivnih pokazatelja života odrasle mačke, oni se možda ne podudaraju sa stvarnom situacijom.Ako su dionice prvog i drugog inciziva na donjoj čeljusti izbrisane, mačka je već najmanje 2-2 godine i 5 mjeseci. Dionice prvog sjekutića gornje i donje čeljusti brišu se do dobi od 3 godine i 5 mjeseci. Ako je mačka izbrisala dionice prvog i drugog sjekutića obje čeljusti, tada je najmanje 4 godine i 5 mjeseci. Ako je režnja prisutna samo na očnjaku gornje čeljusti, tada životinjska dob je približno 5 godina i 5 mjeseci. Ako je površina sjekutića ovalna, mačka ima oko 10 godina. Gubitak prvog i drugog sjekutića gornje i donje čeljusti tipično je 12 godina. Gubitak svih sjekutića tipičan je u dobi od najmanje 16 godina.

5 boja očiju

Boja očiju tijekom mačkoga života mijenja se. Ako se ovaj faktor ne uzme u obzir za pojedince pojedinih pasmina čija boja oka koja se daje od rođenja više ne mijenja cijeli svoj život, to će pomoći približavanju dobi životinje.

Potpuno oči mačića stare oko 10-14 dana. Oči moraju biti iste veličine i otvorene su u potpunosti. Ako se jedno oko vidljivo razlikuje od druge, onda se s nekim povjerenjem može tvrditi da mačić nije duži od 1,5 tjedna.

Boja očiju također označava zrelost mačke.Mačići svih pasmina tek nakon otvaranja imaju plavu iris. Zatim se boja mijenja u drugu, nazvanu "pravi mačji" – zelena ili žuta, ponekad jantara. Postupak promjene boje počinje u dobi od tri mjeseca. Životinja kupuje posljednju boju u roku od šest mjeseci.

Promjena u šarenici nije tako zamjetljiva: samo se promjena boje bebe plave mijenja. U takvim je slučajevima teško odrediti starost životinje po boji oka.

Postoji nekoliko pasmina mačaka koje imaju plave oči za ostatak života. Oni su polinezijski, sijamski, Neva, Sfinks, Balinese, Ochoz Azules, bijela Angora, Neva Masquerade mačka. Za pojedince navedene vrste, dob nije moguće odrediti bojom očiju.

Veličina i težina životinje

Ako životinja nema ozbiljnih bolesti, dopušteno je koristiti oznake veličine i težine za određivanje dobi

Preporuke omjera dobi i veličine mačke trebaju se uzeti u obzir činjenice da se određeni pojedinac može roditi nešto veći ili manji od prosječnih pokazatelja. Ako se ta činjenica odvija, tada je od prosječnih očitanja prihvatljivo odstupanje od 2-3 centimetra:

 • Ako je duljina mačića bez repa ne više od 12 cm, onda se može tvrditi da je upravo rođen.
 • Duljina tijela bez repa je 15 cm, a mačić je star oko 4 tjedna.
 • Oko 20 cm duljine torza je pokazatelj od 3 mjeseca.
 • Od dobi od dva mjeseca, dječaci mogu biti veći od djevojaka. S veličinom tinejdžerske mačke 23-24 cm, može se pretpostaviti da je dob za oko 4 mjeseca. Petomjesečna djevojka bit će veličine oko 25 cm.
 • U dobi od šest mjeseci, glavni rast životinje je suspendiran, duljina tijela, isključujući rep, je oko 26-27 cm. Dječaci su dulji od 2 do 6 cm.

U sustavu izračunavanja težine mačke za početni indikator uzima se podatak o težini novorođenčeta – to je 90-100 g. Odstupanje subjektivnih čimbenika se uzima u rasponu od 20-30 g, a težina dobiva mačka prije dostizanja dvije godine.

Na kraju prvog tjedna, približna težina mačića je oko 113-115 g. Do kraja drugog tjedna povećava se do 200 g, do kraja trećeg tjedna – do 280 g. U naknadnim promjenama težine, ona se znatno povećava. Do kraja četvrtog tjedna težina je 370 g. Na kraju petog tjedna – 450 g.

Indikacije navedene u preporukama su uvjetne i uzorne.Zdravi mačić s pravilnom prehranom i skrbi povećava se svaki tjedan za oko 100 g. Nakon što je dosegla šest mjeseci, mačka se razvija sporije. Bitne promjene u težini pojavit će se jednom mjesečno. Čak i uz bogato hranjenje tjedan dana, životinja dodaje malu težinu. Parametri težine, visine, boje očiju i drugih svojstava vrlo su uvjetovani, stoga, kako bi se dobili točnije informacije, potrebno je usporediti podatke različitih metoda određivanja dobi.

Utvrditi težinu aktivnog, znatiželjnog kućnog ljubimca je vrlo realno kod kuće. Maksimalna aktivnost mačića dolazi za šest mjeseci. Ovo razdoblje odgođeno je na godinu i pol. Nakon vremena životinja postaje mirnija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: