🐈 Kako odrediti pasminu mačke ili mačke po boji?

Kako odrediti pasminu mačke ili mačke po boji?

Da bi se utvrdila pasmina mačke ili mačke bez službenih dokumenata, vrlo je teško. Potrebno je razmotriti veličinu životinje, strukturu ušiju, oči, rep, šape. Duljina i oblik vune, kao i njegov odsutnost, od posebne su važnosti, kao i struktura kostura. Možete odrediti pasminu mačke po boji. Međutim, ova metoda nije točna, jer ima više od 200 podvrsta stijena koje se malo razlikuju.

 • 1. Što je pasmina?
 • 2. Različite boje
 • 3. Mačke grupe
 • 4. Jednostavna ili višeslojna
 • 5. Teško bojanje
   • 5.0.1. Sijamska boja
   • 5.0.2. Plava boja
   • 5.0.3. Boja pijeska
   • 5.0.4. Divlja boja
   • 5.0.5. smeđ

1Što je pasmina?

Pasmina – kategorija klasifikacije mačaka. Utemeljeni su fenološkim klubovima koji su odgovorni za određenu pasminu mačaka, službeno potvrđeni testovima, dokumentirani i prikladni za osnovne standarde.

Čistokrvna mačka samo je jedna čija je rodoslovno službeno potvrđena od strane organizacije.

Pasmina mačića, u većini slučajeva, beskorisna je odrediti, jer s godinama njezina boja može drastično promijeniti. Moguće je pouzdano otkriti čistokrvnost tek nakon što je baleen ljubimac dosegao godinu dana starosti.

PreporučeniTop 15 najpopularnijih pasmina mačaka u svijetu

2Various boje

Boje svih mačaka temelje se na samo dvije osnovne nijanse: crvene i crne, ali njihovi derivati, mnogi uzorci i različite kombinacije, dovele su do stvaranja značajanog broja boja krzna. Mora ih se proučavati iz nekoliko kutova, obraćajući pozornost na slične znakove i razlike u bojama domaćih i uličnih životinja, odraslih i čistokrvnih predstavnika ove vrste, kao i mješovitih pasmina pasmine.

Mnoge se boje nalaze u svim kategorijama mačića, ali u čistokrvnoj boji izdvaja se jači intenzitet i oštrinu od nadimka.

Dio boje se može naći samo u čistokrvnim predstavnicima ove vrste, jer to zahtijeva pedantan i vrlo pažljiv odabir roditelja tijekom parenja. Neke boje pojavljuju se samo kod izraslih mačaka, jer su kao rezultat selekcije geni odgovorni za nijanse isključeni u čistokrvnim životinjama pa biste trebali obratiti posebnu pozornost odabiru mačića s neobičnom bojom.

Najčešće, krzneni kaputi običnih mačaka i mačaka imaju sljedeće nijanse: tabby, kornjača, bijela i piebald.

Jednobojno bojanje u rodovničkim felidima gotovo je nemoguće zadovoljiti.

PreporučeniIzvorne i neobične pasmine mačaka – opis, izgled, karakter

3Cat grupe

Ovisno o bojama, postoje 3 velike skupine mačaka, koje su podijeljene u 25 podskupina. Ta razdvajanja pomažu ispravno identificirati pasminu mačaka. Budući vlasnici koji prvi put biraju kućnog ljubimca trebali bi kupiti s posebnom pažnjom. Najbolje je da se oslonite na reputaciju mačića i prodavača mačića.

Mnoge skupine mačaka su prilično slične jedna drugoj, no događa se da su prodavači prevaranti koji pokušavaju prodati kravate mugi pod krinkom punih ptičica.

PreporučeniNajpopularnije pasmine mačaka bez repa ili s kratkim repom

4Single-colored ili multi-boji

Mačke s istim ili dvobojnim bojama vrlo su česte. Obuzdane životinje mogu se prepoznati po sljedećim kontrastima boja:

 • bijela;
 • crvena ili crvena;
 • crna;
 • plava (srebrna);
 • čokolada;
 • ljubičasta;
 • krema.

Ako se boja mačke sastoji od jedne, dvije ili tri boje koje se ne razlikuju po posebnoj svjetlini, najvjerojatnije je da je životinja mongrel.

5Complex boja

Rijetko su pronađene mačke s složenim bojama, ali možete vidjeti kućne ljubimce s naboranom kosom ili tortoiseshadom. Mačka kaput može imati nekoliko različitih tonova s ​​vrlo uvjetnim, zamagljenim granicama. Najčešće se ta boja nalazi u ženki.

Za složene boje uključuju grupu boja tabby. Ova kategorija uključuje životinje s prevladavajućim dvjema tonovima u krznu. Sjenila se jako razlikuju i čine lijep uzorak.

Životinje ove skupine vrlo su popularne među uzgajivačima, jer prijelaz predstavnika ove vrste omogućuje neobične nijanse u potomstvu.

5.0.1 Sijamska boja

Sijamska boja vrlo je česta i poznata mnogima. Postoje dvije ekstremne skupine sijamske boje. U prvoj skupini dominiraju svjetlosni tonovi, ali šapice, njuška i rep uvijek su tamne. Predstavnici drugog tipa imaju dominantne tamne tonove vune, bijele šape, njuške i rep.

Ova sjena nalazi se u 7 vrsta mačaka, koje se razlikuju po bilo kojoj osnovi:

 1. Siamska mačka. To je najpoznatija podvrsta ove skupine. Glavna značajka pasmine je njezine svijetle plave oči u obliku badema.
 2. 2.Balijska mačka. Ima akromelansku boju, što je nepotpuni albinizam.
 3. Himalajska mačka. Oči su plave, cijelo tijelo je lagano, ali šape, njuška, uši i rep malo su tamnije. Kaput je prilično dug.
 4. 4. Neva Masquerade. Glavna značajka ove pasmine smatra se velikom veličinom životinje. Više od Neva Masquerade mačaka može biti samo Norwegian Forest i Maine Coon. Prosječna težina ljubimca doseže 7-9 kg.
 5. 5. Burmanska mačka. Predstavnici ove podvrste odlikuju se točkastom bojom. Imaju karakteristične "rukavice" na nogama koje se lako prepoznaju.
 6. 6. Ragdoll. Značajka mačaka ove pasmine je njihova nevjerojatna sposobnost opuštanja mišića. Baleen kućni ljubimci poduzimaju sve poze, šireći se u ruke vlasnika. Ragdoll je preveden kao "lutka". Ime pasmine u potpunosti opisuje značajke predstavnika mačke ove vrste.
 7. 7. Snow shu. Njihove noge uvijek su bijele, za koje se zovu "snijeg papuče". Glavna značajka – određena oznaka u obliku oznake na licu.

5.0.2 Plava boja

Druga prilično poznata boja je plava. Vuna je zasićena plavim i srebrnim nijansama.Nema izraženih mjesta.

Pronađeno je u 6 pasmina pasmine:

 1. 1. Korat. Plava boja s sivim mrljama. Oči ožiljaka su najsvjetlije osobine podvrste.
 2. 2. Chartreuse. Zanemareni ljubitelji mačaka mogu brkati predstavnika ove pasmine s britanskim. Čarreuse standardi dobro opisuju karakteristike mačaka koje su jedinstvene za ovu pasminu: nos je uvijek siva u boji, plava boja životinjske kose također se proteže do vrhova prsta.
 3. Britanska kratkodlaka. Oči su svijetlo narančaste u odraslim životinjama – osobitost Britance.
 4. 4. Ruski plavo. Kućni ljubimci su vrlo razigrani, ali za razliku od drugih predstavnika mačjeg svijeta, kada se bave ljudima, ne puštaju oštre kandže.
 5. 5. Nibelung. Mačke se ističu među svojim kongenijantima s velikim zelenim očima. Nibelungs uvijek vršak prsta. Vuna u životinjama je posebna – nikada ne ulazi u prostirke.
 6. Škotska mačka (zajednička: Scot). Ono se razlikuje od britanske više okrugle glave.

5.0.3 Pješčana boja

Mačke iz ove kategorije imaju vrlo lijepu pješčanu vunu.

Rijetko su mačke s bojom pijeska.Postoji samo 2 pasmine s ovom hladu vune:

 1. Abyssinijska mačka. Jedna od najstarijih podvrsta. Ima crvenkastu podlogu i tamno kucanje.
 2. 2. Somalija. Somalijski mačji mač se ističe zbog njihovog spektakularnog izgleda. "Home chanterelle" – tzv. Uzgajivači mačaka ove pasmine. Elegantna krupica i luksuzno krzno crvene boje su glavna obilježja somalskog izgleda.

5.0.4 Boja boja

Kućni ljubimci s leopardom su najsličniji njihovim divljim rođacima, jer imaju karakteristične mrlje, pa čak i pruge. Pravi mali leopardi.

Mnogi od njih su veliki.

Ova grupa uključuje 7 pasmina:

 1. 1. Egipatski Mau. Vrlo specifičan tip, koji karakterizira prisutnost mrlja ne samo na krzneni kaput, već i na koži.
 2. Bengalska mačka. Domaći leopard, posvećen osobi – tako je moguće nazvati predstavnike ove pasmine koji jako vole prskati u vodi.
 3. 3. Sibirska mačka. Dugačak, debeli sloj s dva podsustava ima nevjerojatnu otpornost na vodu.
 4. 4. Kuril bobtail. Neuobičajena pasmina mačaka, čija je glavna prednost manji preklopni rep.Pet izgled i navike poput risa.
 5. 5. Savannah. Predstavnici pasmina su nevjerojatno pametni. Njihova sposobnost učenja je blizu sposobnosti pasa. Pojava životinja podsjeća na divlje mačke.
 6. 6. Maine Coon. Najveća pasmina mačaka poznata danas. Vrlo pametni i dobri predstavnici obitelji mačaka. Dobro uvježban. Na obucima na ušima kućni ljubimci izgledaju poput gracioznog risa.
 7. 7. Serengeti. Elegantne duge noge i uočene boje – glavna značajka mačaka ove pasmine.

5.0.5 Smeđa boja

Čokolade iz ove kategorije su prilično rijetke. Za uzgoj čistokrvnih smeđih životinja potrebno je puno sreće.

U njega pripada samo 2 pasmine:

 1. 1. Chantilly Tiffany. "Krzno" u mačkama je meka i svilenkasta, potpuno bez podloge. Plošni rep, valovita kosa na ušima, velika ograda – razlikuju Chantilly Tiffany od ostalih kućnih ljubimaca.
 2. 2. Havana Brown. Zahvaljujući selektivnom križanju crnih mačaka sa sijamskim mačkama, dobila se nova pasmina čija je osobitost čokoladna boja. Kosa u mačkama Havana Brown je glatka, boja mahagonija. Među kućnim ljubimcima razlikuju se velike uši i oči zelene poput trave.

Pažljivo proučavajući boju, možete odrediti vrstu mačke i pripadnost jednoj ili drugoj skupini. Ali neprofesionalci se lako mogu zamijeniti u ovom pitanju, pa se morate obratiti stručnjacima. Samo pravi fenolist može vidjeti manje znakove karakteristične za određenu pasminu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: