🐈 Kako razumjeti da je mačka trudna kod kuće: znakove, ponašanje, kako izgleda?

Kako odrediti kod kuće da li je mačka trudna ili ne?

Kada se parenje dogodilo ili ako je mačka pobjegla od kuće tijekom vrućine, važno je odrediti trudnoću što je prije moguće. Hormonska pozadina u životinjskom tijelu se mijenja, jer trudnoća utječe na raspoloženje, ponašanje i izgled životinje. Neiskusni vlasnici često teško mogu shvatiti hoće li njihova mačka očekivati ​​nadopunu. Pravovremeno otkrivanje znakova omogućit će mačiću da pruži potrebnu pomoć za uspješno rješavanje porođaja u budućnosti.

 • 1. Znakovi trudnoće
 • 2. Otkaz estrusa
 • 3. Mijenjanje bradavica i trbuha
 • 4. Promjena ponašanja
 • 5. Uzgoj
 • 6. Zaključak
 • Pokaži sve

1 Znakovi trudnoće

Ako je mačka trudna, onda što prije znaju vlasnici, to bolje. To je također neophodno jer je trudnoća kod mačaka vrlo kratka i potrebno je pripremiti se za vrijeme izgleda mačića. Tijekom trudnoće, životinja zahtijeva posebnu njegu i prehranu.

Postoji niz znakova kojima vlasnici mogu utvrditi je li trudna mačka. U prvim danima (u roku od tri tjedna) pitanje trudnoće ostaje otvoreno. Čak i veterinar u ranim danima ne može prepoznati da li je došlo do oplodnje. Nemoguće je utvrditi trudnoću u mačiću uz pomoć ljudskog testa.

Glavni znakovi početka trudnoće su:

 1. 1. zaustavljanje topline;
 2. 2. mijenjati bradavice i izgled životinje;
 3. 3. promjena apetita i ponašanja mačke;
 4. 4. gniježđenje.

Čak i jedan od tih znakova sugerira da je mačka trudna.

PreporučeniKako se roditi na mačiću

2Zaustavljanje estrusa

Tipično, estrus u mačkama javlja se jednom svaka dva ili tri mjeseca, ali se češće događa: čak dva puta mjesečno. Potrebno je pratiti ponašanje životinje nakon parenja. Ako mačka nastavlja pitati mačku i vika, vjerojatno se parenje nije dogodilo. Ako se nakon susreta s mačkom mačka zaustavlja tražeći da izađe, glasno meow, njegovo ponašanje postaje mirno, onda postoji velika vjerojatnost da se kućni ljubimac zatrudni. O prisutnosti trudnoće i prestanku pražnjenja. Mačka koja je zatrudnila prestaje pokazivati ​​interes za suprotni spol, au odnosu na druge mačke može početi agresivnost.

Ponekad se životinja ponaša ovako zbog prirode lika. Ako, nakon parenja ili bijega, mačka i dalje pokazuje interes za mačke, ništa se nije dogodilo.

PreporučeniKako se brinuti za trudnu mačku i može li se okupati?

3 Promijenite bradavice i trbuh

Prvi najočitiji simptom trudnoće kod kućnog ljubimca je promjena boje bradavica. Postanu ružičaste boje i postaju sve živo tijekom trudnoće. Ovo je osobito vidljivo ako je mačka prvi put trudna. Također se događa da se boja ne mijenja na svim bradavicama. U britanskim mačkama mijenjanje boje bradavica nije lako zbog vune. Sphynx bradavice odmah postaju svijetle ružičaste. U kasnijim fazama trudnoće, bradavice se povećavaju. To je zbog pripreme tijela za hranjenje mačića mlijeka. Tjedan dana prije porođaja počinje proći kroz bradavice prozirna bijela ili žućkasta tekućina – kolostrum. Povećana bradavica ukazuje da je trudnoća već sigurna. Zbog promjena u hormonalnoj podlozi, životinja u ranoj dobi ponekad je bolesna ujutro, ali to se ne opaža kod svih mačaka.

Povećanje trbuha u prvom razdoblju gotovo je neprimjetno, ali nakon nekoliko tjedana, zbog rasta i razvoja mačića, trbuh počinje brzo rasti. Veličina trbuha ovisi o broju mačića, pa ako ona nosi jednu ili dvije bebe, povećanje trbuha gotovo je neprimjetno.U sedmom tjednu već možete vidjeti njihov pokret.

Veterinar može, osjećajući trbuh, odrediti broj mačića. Treba se obratiti u svakom slučaju, čak i ako postoji sumnja da je mačka trudna. Ispitivanje je potrebno kako bi se isključila prisutnost bilo kakvih bolesti u životinji. u Mačke su slučajevi takozvane lažne trudnoće, kada nema trudnoće, čak i sa svim znakovima. Ovo je vrlo rijetko i zbog prisustva mentalne bolesti.

Ako je potvrđena trudnoća, veterinar će vam dati savjete o tome kako se brinuti o svom ljubimcu tijekom tog razdoblja i nakon poroda.

PreporučeniKako mačke rađaju: definicija trudnoće i proces rađanja

4 Promjena ponašanja

Prve promjene ponašanja životinje su slabost i pospanost. To je osobito vidljivo kod onih mačaka koji su nekad bili razigrani i aktivni, a nakon parenja počeli su dugo spavati ili jednostavno ležati. Ovo stanje uzrokovano je hormonalnim promjenama. Ako je ranije ljubimac bio nekomunikativan i nastojao biti sam, tijekom trudnoće odjednom počinje zahtijevati više pažnje i postaje previše ljubazni.

Kako se kućni ljubimac ponaša tijekom trudnoće ovisi o svojoj pasmini. Sphynx ponašanje se mijenja odmah nakon početka trudnoće. Čak iu ranom razdoblju životinja postaje nepristojna, zahtijeva miluje. Ali ponekad se ljubimac, naprotiv, čini agresivnim. Ovo se ne bi trebalo bojati – s vremenom se prilagođava njenom novom položaju.

Apetit mače tijekom trudnoće znatno se razlikuje. U kratkom roku trudnoće događa se da ljubimac nema apetita i jede vrlo malo. To može biti posljedica mučnine. Nakon nekoliko tjedana situacija se dramatično mijenja, a apetit životinje dramatično se poboljšava. To je vidljivo po količini hrane koju jede. Čini se da se okus mačke mijenja u velikoj mjeri: na primjer odbacuje njena omiljena jela i počinje jesti sirovo povrće.

5 gniježdenje

Drugi znak trudnoće je da želi stvoriti ugodno mjesto za buduće potomke. Čak i ako se ne primjećuju nikakvi vanjski znakovi, mačka počinje tražiti mjesto rođenja do kraja trudnoće. Životinja bira ovo mjesto vrlo pažljivo – pokušava napraviti "gnijezdo" gdje je toplo, tiho i nema skica.

Tijekom tog razdoblja, vlasnici moraju biti pažljivi, tako da ljubimac ne janje ga u ormaru ili izravno na krevetu. Trudna mačka ima vrlo poštovanje prema svemu što bi trebalo osigurati udobnost i sigurnost svojih mačića. U ovoj situaciji, potrebno je pomoći životinji organizirati ovaj "gnijezdo" daleko od glavne spavaće sobe.

Još jedna poteškoća je gniježđenje takozvane ulične mačke. Izvan urbanih uvjeta, životinja ima slobodan pristup ulici, a nije uvijek moguće pratiti. Takva mačka može organizirati "gnijezdo" daleko od kuće, a ako nije daleko, još uvijek je na osamljenom mjestu koje je teško pronaći. To može biti veliki problem ako mačka treba pomoć tijekom rođenja. Često, mačke brzo i brzo rađaju, ali udio rizika je još uvijek prisutan. Stoga je vrijedno pratiti životinje unaprijed i držati sve pod kontrolom.

6Zaklyuchenie

Samo kažite ako je mačka trudna, samo kvalificirani veterinar može. Fiziološke i bihevioralne promjene mogu biti uzrokovane raznim bolestima jer će pravovremeni posjet veterinaru pomoći u praćenju zdravlja dječjeg vrtića.A ako je trudni ljubimac, veterinar će vam reći kako se brinuti za mačku i mačiće u budućnosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: