🐈 Kako odbijati mačku da zagristi i ogrebne [korak po korak upute]

Kako odmažiti da mačka grize

Neugodno je kada se vaš dragi ljubimac pretvori iz slatkih pjevica u agresivni "bijes" koji ugrize i ogrebotine sve što se kreće. Svaki vlasnik treba razumjeti da mačke nikada ne grizu ili ogrebotina bez razloga. Bites i ogrebotine su način komuniciranja. Važno je naučiti razumjeti taj osebujan jezik, slušati ono što mačka želi reći, izvući prave zaključke.

Razlozi zašto mačka ugrize

Neodgovarajuće ponašanje mačaka najčešće je uzrokovano problemima zdravlja životinja, oštećenog psiho-emocionalnog razvoja i pogrešaka domaćina u odgoju.

Počnite analizirati razloge zbog kojih mačka ugrize, trebala bi biti s posjetom veterinarskom stručnjaku. Liječnik će procijeniti stanje zdravlja kućnog ljubimca – možda mačku ili ubodima mačića zbog nedostatka vitamina ili zbog činjenice da se zubi mijenjaju.

U takvim slučajevima morate prilagoditi snagu i kupiti posebne igračke za zube.

 1. Mačka ugrize kad se ubode u abdomenu ili podnožju repa. To su posebno osjetljiva područja na tijelu životinje, koju mačka pokušava zaštititi.To je instinkt samoodržanja, koji će vlasnik morati računati. Ako udarite druge dijelove tijela mačke i odjednom vas napala – možda ima nešto boli. Pokažite je veterinaru.
 2. Mačke grizu od ljubavi. Nemojte zaboraviti da se u divljini, predstavnici obitelji mačaka grizu jedni druge tijekom njege – tako da se međusobno izrazavaju suosjećanja. Takav "poljubac" lako se razlikuje od agresije: lizali, lagano ugrizi, opet lizali.
 3. Mačka ugrize ruke, ako su se u djetinjstvu domaćini igrali s njim. Životinja ne vidi razliku između igračaka i ljudskih ruku, pa može napadati, ugristi i ogrebati u igri. Ovaj razlog je 100% ljudski propust. Nikad ne igrajte s rukama s mačkama i ne dopustite djeci da to učine.
 4. Mačke grizu od dosade. Tako se događa. Ako mačka nema ništa za napraviti, ona sama po sebi igra igru: ona napada od ugla, skoči u svoje ruke, ugrize ruke i noge. Vlasnik mora osigurati da ljubimac ima igračke ili pratilac za igre.
 5. Čudno, ugrize mogu biti ne samo zbog nedostatka pažnje i igara, već i zbog njihovog višak. Ako dugo igrate sa životinjom ili ga udarite i vidite da se vrh repa trze, a drhtanje prolazi kroz krzno – ostavite samu mačku. Umorna je od vaše pozornosti.Inače, rizik ćete osjetiti što je ugriza mačka. Na taj način mačka želi reći – nemoj me dirati!
 6. Negativno iskustvo je još jedan razlog zbog kojeg mačke pokazuju zube. Ponekad vlasnici miluju kućne ljubimce za postupke koji zastrašuju životinju: pucnjave, kupanje, njegu, obrezivanje kandži. Vrijedno je nekoliko puta varati mačku na taj način – povjerenje će biti izgubljeno zauvijek. Nemojte se iznenaditi ako će životinja doživjeti sve naknadne petting kao pripreme za neugodne manipulacije i odbacit će vas.
 7. Rano odvikavanje od majke utječe na ponašanje mačića. Domaća mačka majka podučava svoje potomke da se osoba ne treba bojati – on je izvor topline i hrane. Ako su mačići rođeni u divljini ili su rano odsutni od majke, onda nemaju takve informacije. Za takve mačiće, osoba je ogromna, strašna, neprijateljska stvorenja koja uzrokuju agresiju. Izbijanje mačića za ugriz i ogrebotine bit će teško – tako da su zaštićeni od zamišljene opasnosti.
 8. Trudne i dojilje mačke mogu dramatično promijeniti svoj karakter. Stoga, u ovim važnim razdobljima mačkoga života, bolje je da ih ne dodirnete. Oni grizu i ogrebotine kako bi zaštitili svoje potomke.
 9. Uz pomoć fizičkih učinaka na ljude, životinje pokušavaju izraziti svoje nezadovoljstvo. Na primjer, ako mačka ne voli ponašanje vlasnika (na primjer, nervozno ili puno vrište), tada pokušava privući njegovu pozornost. U početku, životinjska mesa privlačna – izražava specifičan zahtjev. Zatim, ako to ne uspije, mačka može početi ugristi i ogrebotati. Pozorno vlasnik će moći razumjeti da mu želi donijeti ljubimac.

Vidi također: Kako oteti mačku mačića.

Kako odmažiti da mačka grize

Kada se utvrdi uzrok ugriza, potrebno je nastaviti s korekcijom ponašanja životinje. Pristup bi trebao biti sveobuhvatan i obuhvatiti sljedeće aktivnosti:

 1. Uklonite neugodne faktore životinja i stvorite ugodne uvjete za to.
 2. Ne dopustite kućanstvima i strancima da zadirkuju mačku. Spriječite sve pokuse igara pomoću ruku i nogu. Izbjegavajte iznenadne pokrete i trčanje u prisutnosti mačke, tako da ne uključuje instinkt "lovca" – samo se plijen izvuče i bježi od lovca.
 3. Razviti sustav uboda od odbića, uključujući i suspendirane rečenice.

Govoreći o kazni, ne pozivamo da pobijedimo mačku.Zabranjeno je pobijediti, stvarno uplašiti, ozlijediti! Kao kaznu, koristite glasan zvuk, kruti glas, vodu.

Mačke imaju osjetljivo uho, stoga svaki oštar zvuk, vikanje izaziva nelagodu. Voda ima sličan učinak koji mačke ne vole.

Dakle, naši savjeti za ublažavanje mačjeg ugriza:

 • Između kazne i prekršaja ne bi trebalo trajati više od nekoliko sekundi. Jasna povezanost između ugriza i prskanja vode iz boce za prskanje ili glasnog vikanja treba se polagati u glavu kućnog ljubimca. Čim mačka pomakne zube, potrebno je prskati ili izgovoriti uvjetnu riječ glasno: "ne" ili "zubi". Riječ mora uvijek biti ista, tako da će se životinja brzo zapamtiti zašto se to uznemiruje.
 • Morate biti nepromišljeni. Kazniti potrebu za svakim ugrizom. Samo na taj način mačka razvija udrugu: ugriz je kazna. Ako jedan zagristi slijedi kazna, a druga prolazi neopaženo, mačka će doživjeti stres ne razumijejući situaciju.
 • Nema provokacija! Ako igrate s mačkom i vidite da je umoran od toga, prestanite igrati prije nego što mačka pokazuje obrambenu agresiju. Ne možete kazniti napad, ako ste ga vi nazvali.To može prouzročiti fobiju mačke – životinja će se bojati braniti se i to je protiv njezine prirode.
 • Čim osjetite zube mačke na ruku, lagano kliknite na nju – to nije bolno, ali vrlo neugodno za životinju. Kao odgovor, možete gurati prst u usta vašeg ljubimca. Takvo djelovanje neće zadovoljiti bilo koju mačku, on će povezati svoje ugrize s neugodnim osjećajem mučnine – to bi trebalo da životinja zadrži zube za sebe.

Ako pokazujete dosljednost, ozbiljnost, strpljenje i ljubav, naći ćete način zaustavljanja mačića od grgljenja.

Što učiniti ako mačka grebanje

Da biste uklonili mačku na ogrebotine, možete upotrijebiti savjete koje smo prethodno naveli ili ih pokušajte primijeniti:

 • Za zaustavljanje mačića od žurbe i grebanja, možete koristiti svoj prirodni strah – baciti ručnik ili svjetlo jastuk iznad njega. Iznenadna tama će se razbjesniti, a dijete će se igrati, a u glavi će se formirati udruženje: Ja ogrebotam – tamno. Budite strpljivi, podizanje mačića je dug proces.
 • Ako mačić ili odrasla životinja ogrebotine tijekom igranja, skrenuti pozornost. Odmaknite ruke.Zamolite ga da igra s igračkama ili zadirkivanjem. Budite nemilosrdni, zaustavite sve pokušaje djece i gostiju da se igraju sa životinjskim rukama.
 • Pokušajte ukloniti mačića da ogrebotine pomoću buke. Svaki put kad životinja oslobodi svoje kandže, zaustavite bijesni agresor glasnim zvukom. Možete pljeskati svoje ruke naglo, dodirnuti žlicu na tavi ili ispustiti nešto na podu. Soberni glasni zvukovi čine mačku trijeznom. Ako ponovi "zvučnu kaznu" cijelo vrijeme, mačka će naučiti lekciju, moguće je spriječiti napad na osobu s tim zvukom.
 • Ako koristite riječi "ne" ili "zubi" za odvikavanje od ugriza, nemojte ih koristiti kada vas maćka ogrebotine. Odaberite drugu uvjetnu kaznu riječ. Na primjer, "kandže" ili "šape". Potrebno je reći riječ kaznu glasnim mirnim glasom svaki put kada životinja pokuša koristiti kandže u odnosu na vas, vaše domaćinstvo ili goste.

Ako vam nijedan od gore navedenih ne pomogne – sjetite se kako mačka majka uči mačiće. Pažljivo uzeti "pahuljasto agresor" po grčevima u vratu – u tom položaju odmah će se smiriti i utihnuti!

Vidi također: Kako podučavati mačku da pukne?

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: