🐈 Kako odmažiti mačku da označi teritorij u apartmanu - korisne savjete

Kako odbaciti oznaku mačke u stanu

Svatko može voditi mačku, ali ne može svatko ga ukrotiti. Unatoč svom slatkom izgledu, on ne gubi svoje prirodne instinkte i pokušava to pokazati na sve načine. U takvoj situaciji važno je razumjeti kako napraviti mačku da zaustavi obilježavanje teritorija. Počevši razmišljati o ovom problemu je 7-8 mjeseci. Mačić je već posve zreli i pokazuje svojim ponašanjem da je vlasnik u kući.

sadržaj

 • Što je oznaka teritorija i zašto je to potrebno?
 • Razlozi zbog kojih mačke označavaju područje
 • Čimbenici koji prisiljavaju maloljetnu mačku da označi teritorij
 • Nedostatak pažnje
 • stres
 • bolest
 • Novi kućni ljubimac u kući
 • Novi čovjek u kući
 • Ostale metode odbijanja mačke
 • Alati za izlazne oznake

Katkad, odrasla mačka obilježava teritorij, izražavajući svoju uvredu ili ljubomoru, na primjer, jer su je vikali, ili se u kući pojavila druga osoba ili životinja. Inače, ljubimac nastoji privući pozornost ili pokazuje da mu treba mačka. Međutim, legenda da će mačka označiti prije prvog parenja, često se pokazalo lažnim. U većini slučajeva, on i dalje uzrujava svoje gospodare i dalje, ostavljajući neugodan miris na odjeću iu kutovima kuće.

Što je oznaka teritorija i zašto je to potrebno?

Mačke počinju obilježavati teritorij, bez obzira na čistoću pladnja ili želju da odu u zahod. Sam proces označavanja se razlikuje od mokrenja kad se kućni ljubimac malo smiri kako bi napravio svoju stvar. Označava oznake mačke na sljedeći način:

 • kućni ljubimac odlazi do odabranog mjesta za stražnjicu;
 • podiže rep i oštro vibrira s njom;
 • proizvodi mlaz koji ima vrlo oštar miris.

Obično mačka označava odjeću i obuću, zbog čega je često potrebno izbaciti stvari, jer je izuzetno teško ukloniti miris. Najčešće je označavanje vertikalnih predmeta, kao što su namještaj i vrata.

Sastav tekućine proizveden za obilježavanje teritorija razlikuje se od uobičajenog urina. Sadrži kristale urinske kiseline, koje daju takav neugodan miris. Miris postaje oštriji ako životinja cijelo vrijeme obilježava isto mjesto.

© shutterstock

Razlozi zbog kojih mačke označavaju područje

Kupnja mačića teško je shvatiti kako će se ponašati u odrasloj dobi. U nekim slučajevima to se ispravno ponaša, i samo morate ukloniti ladicu, au drugima pokazuje tko je zadužen za kuću, čak i ako nikada prije niste nikad bili metilni.Obično se ovaj problem pojavljuje u većini slučajeva kada je kućni ljubimac star 7 mjeseci i želi ženu. Međutim, čak i nakon postizanja cilja, problem obilježavanja vertikalnih površina i stvari često ostaje relevantan.

Mnogi vlasnici životinja rješavaju problem pretjerane seksualne aktivnosti kastracijom.

Njegova suština leži u uklanjanju reproduktivnih organa životinje (testisi). Postupak se provodi uglavnom u mladoj dobi (do 12 mjeseci) pod lokalnom ili općom anestezijom. Traje ne duže od 15 minuta, nakon čega se kućni ljubimac može odvesti kući. Takve operacije za mnoge vlasnike su nešto zastrašujuće, ali uz njihovu pomoć, ljubimac postaje poslušniji. Veterini preporučuju da ih nose do 1 parenja, tako da mačka nije metil u stanu sa stvarno 100% vjerojatnosti.

Kirurgija izvedena za uklanjanje testisa može se izvoditi u bilo kojoj dobi, ali u slučaju odrasle osobe, moguće su probleme.

Pet tijekom godina života već je razvio određene navike. Na druge načine, osim kastracije, odvajanje od takvog štetnog procesa neće raditi, Međutim, ne samo je primijetio kako čak i neutered mačka označava teritorij unutar 1-3 mjeseci nakon operacije. Stručnjaci vjeruju da je razlog za taj fenomen leži u preostalim hormonima.Hormonska ravnoteža se stabilizira samo s vremenom, stoga morate biti strpljivi.

Čimbenici koji prisiljavaju maloljetnu mačku da označi teritorij

Ponekad morate naučiti kako se nositi s činjenicom da mačka označava područje čak i nakon postupka kastracije. U takvoj situaciji, problem se ne pojavljuje zbog dobi kućnog ljubimca, već zbog utjecaja drugih iritantnih čimbenika. Među njima su najosnovnije:

 • nedostatak njege i pažnje;
 • ostati u stresnim situacijama;
 • očitovanje unutarnjih patologija;
 • reakcija na novog ljubimca ili osobe u obitelji.

Svaki faktor ima svoje razloge i sredstva eliminacije, pa morate zaustaviti vikanje na životinji i riješiti problem. Nasilje da ga zaustavi označavanje objekata neće raditi.

Nedostatak pažnje

Mačke, poput ostalih kućnih ljubimaca, trebaju ljudsku ljubav i njegu. Ako se ne pokazuje u odnosu na njih, tada će reakcija biti prikladna. Kućni ljubimci će početi privlačiti pozornost vlasnika. Da biste to učinili, mogu označiti stavke interijera. Posebno često kućni ljubimci pokušavaju ostaviti trag na vratima..

Problem nedostatka pažnje riješen je vrlo jednostavno.Da biste to učinili, gotovo ništa ne treba učiniti, osim, više vremena da se posvetite vašem ljubimcu. Većina mačaka vole kad igraju, druže se i pogađaju s njima. Ovaj proces treba dati najmanje 5 minuta nekoliko puta dnevno. Kućni ljubimac postupno će shvatiti da je vlasnik voli i da će prestati biti štetni.

© shutterstock

stres

Životinje zbog te poteze osjećaju teške nelagode. Pogotovo ako nema vremena za igranje s njima, jer morate rastavljati stvari, popravljati itd.

Nedostatak pažnje i netko drugo stanje snažno utječe na psiću ljubimca kako bi mogao početi označavati objekte.

Odvajanje mačke koja označava teritorij u kući nakon poteza je vrlo teško. Najlakši način je da je vratite u svoju uobičajenu okolinu. Međutim, ispunjenje ovog uvjeta često je nerealno. U ovoj situaciji možete slušati savjete stručnjaka. Njihova se suština leži u činjenici da je vlasnik više pažnje posvetio svom ljubimcu. Wean ga može samo milovati i brinuti, Postupno, mačka će se naviknuti na novo stanište i prestati ga obilježavati.

bolest

Manifestacije unutarnjih patologija iznimno su loše za ponašanje mačke.Počinje se ponašati ne baš poznat i označava stvari, čak i ako to nikad prije nije učinio. Pozornost treba obratiti na takvo ponašanje kako bi se spriječio razvoj uznemirujućeg ljubimca bolesti.

Wean bolesna mačka za obilježavanje teritorija može uzeti samo njegovo zdravlje. Potrebno je odvesti ga do iskusnog veterinara da ispita i identificira uzroke ovog stanja.

Liječnik će napraviti popis preporuka koje će odnijeti ljubimca iz navike koja je nastala i napisati liječenje. Kao što je bolje, želja za obilježavanjem namještaja postupno će nestati.

Novi kućni ljubimac u kući

Mačke imaju prirodne instinkte, pa izgled drugih životinja u kući može utjecati na njihovo ponašanje. Kućni ljubimac počinje obilježiti kutove stana kako bi dokazao da je gospodar, čak i ako je prije toga kastracija provedena.

Mačka koja je označila objekte bez izbacivanja neke druge životinje iznimno je problematična. Ponekad čak morate podijeliti teritorij između njih. Samo ovdje pažnja vlasnika i vremena može pomoći. Malo po malo ljubimac će se naviknuti na novog susjeda i prestat će štetiti, Kazniti ga i vikati zbog nepoštivanja nema smisla. Ovo ponašanje samo će pogoršati situaciju, pogotovo kada je u pitanju odrasla mačka.

© shutterstock

Novi čovjek u kući

Mačke se u ranoj dobi naviknu na okolinu i znaju tko je njihova osoba u kući. Neki od njih dobro reagiraju gostima, ali ima vremena kada kućni ljubimac počinje označavati uglove i stvari zbog izgleda nekoga izvan kuće, Stoga, izražava svoju zabrinutost i pokazuje strancu gdje počinje njegovo područje.

Izbjegavanje mačke iz navike obilježavanja predmeta zbog pojave novog člana obitelji vrlo je teško. Vjeruje da je stranac došao da preuzme teritorij. Uopće nije važno za kućnog ljubimca da se dijete pojavilo u kući ili baki, budući da je bit problema u urođenim instinktima. Wean oznaka može biti, ako ga novi član obitelji pokaže ljubav prema njemu, ali ponekad je bolje čekati neko vrijeme. Mačka može reagirati s neprijateljstvom napadaču i situacija će se pogoršati.

Ostale metode odbijanja mačke

Odbijanje tvrdoglave odrasle mačke da označi teritorij ponekad je gotovo nemoguće, čak i kastracijom. Pomoć u rješavanju problema može biti dokazana metoda psihološkog utjecaja.Njegova suština leži u upotrebi urođenih instinkata urođenika protiv njega.

Po svojoj prirodi, mačke su vođe paketa, pa označavaju granice njihovih posjeda, pokazujući njihovu važnost na taj način.

U prirodi, lavovi i mnogi drugi veliki mačji životinja djeluju na sličan način.

U prirodi, moć se jednostavno distribuira. Ako mladi muž dođe na označeni teritorij, bit će bitka između njega i vođe, čiji će pobjednik postati novi vlasnik tih posjeda. Iako domaće mačke ne izgledaju kao prijeteće kao tigrovi i lavovi, oni se ponašaju slično. Vlasnik može ukloniti oznaku za kućne ljubimce, ako svojom mirisom, primjerice, znojem ili Kölnom, ponovo privučete zarobljenu lokaciju. Tada biste trebali djelovati prema ovom algoritmu:

 • pazite na svog ljubimca;
 • kada mačka želi obilježiti teritorij da bi zgrabila svoj pištolj;
 • podizanje životinje u zraku, pogled u oči i režanje;
 • Sa svojom drugom rukom, lagano pokvari mačke uši, pokazujući agresivnost.

© shutterstock

Koristeći psihološku metodu utjecaja na ljubimca, osoba ga ne muči, ali pokazuje tko je ovdje zadužen.S pravilnim izvršavanjem algoritma, mačka će umorno početi plakati i sakriti glavu. Nakon pobjede mora se otpustiti, ali nakon nekoliko trenutaka zareži. Izvršene radnje pomoći će odstranjivanju mačke da označi objekte, ali pažljivo ih brisati označenim mjestima posebnim sredstvima i zamijenite ih mirisom. U ovom slučaju, životinja će shvatiti da je osoba gospodar kuće i da se više neće osjećati u ulozi vođe. Metoda se može činiti smiješnom i pomalo okrutnom, ali već je pomogla mnogim vlasnicima tvrdoglavih mačaka, koji čak i uz pomoć kastracije ne mogu odvojiti svoje mačke da bi obilježili teritorij.

Alati za izlazne oznake

Kako mačke ne označavaju teritorij, potrebno je ne samo utjecati na različite metode, već i da se riješe tragova koji su ostali. U tu svrhu možete koristiti posebne tekućine koje se prodaju u trgovinama kućnim ljubimcima. Moraju imati prirodne enzime za uklanjanje mačaka. Ako nema takvih sastojaka, miris će se postupno vratiti. Mačka će to osjetiti i ponovno početi obilježavati ovo mjesto.

Najzastupljenija potražnja znači uklanjanje mirisa niza "Higijene" i spreja tvrtke Api-San.Trošak takvih tekućina obično ne prelazi 500-600 rubalja.

Međutim, potrošeni novac će se isplatiti zbog učinka koji se dobiva. Neugodan miris u potpunosti se uklanja i bit će lakše odmažiti mačku kako bi obilježila stvari.

Među narodnim lijekovima možete koristiti sok od limuna, izbjeljivač i ocat. Bolje ih je nanositi na svježe staze, od tada se neće postići nikakav učinak.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: