🐈 Kako očistiti uši mače kod kuće

Kako očistiti uši vašeg mačka kod kuće?

Ljubav prema kućnim ljubimcima izražena je ne samo kod hranjenja, četkanja i mijenjanja toaleta, već i brige o njihovom zdravlju. Vlasnici životinja ponekad ne razmišljaju o tome kako je važno da mačke čiste uho. Redovita primjena ovog jednostavnog postupka neće samo održavati čistoću ušiju, već i spriječiti razvoj ozbiljnih bolesti.

 • 1. Zašto je potrebno čišćenje uha?
 • 2. Opća pravila skrbi
 • 3. Kako očistiti?
 • 4. Što apsolutno ne možete učiniti?
 • 5. Alternativne metode
 • 6. Uho Tick – kako prepoznati?
 • Pokaži sve

1Zašto je potrebno očistiti uši?

Mačke trebaju posebnu njegu. Baš kao i kod ljudi, mačke imaju vosak. Majka će mu lizati mačića, međutim, odrasla mačka češće čisti čašu za uši.

Obično je sumpor u mačkama obojen svijetlosmeđi. Ako se u životinji nalazi mrak, iscjedak krvi se treba javiti svom veterinaru. Obvezni pregled kućnog ljubimca treba obaviti jednom svaka dva tjedna, ali čišćenje mačjeg uha jednom je svaka 2 mjeseca. Naravno, ta se razdoblja mogu smanjiti sa stečenim ušnim bolestima, kao što su:

 • srednji otitis;
 • otodektoz;
 • bakterijske infekcije;
 • bubri;
 • alergijska reakcija.
PreporučeniKako odabrati pasta za zube za mačke i četkati zube vašeg ljubimca?

2 Opća pravila skrbi

Uši mačke gotovo su identične strukturi ljudskim ušima. Prisutnost slušnih kanala, bubnjića i vestibularnih aparata to potvrđuje. Samo mačke imaju povećane cipele, ali njihova funkcionalnost ne razlikuje se od ljudskih.

Od pravilne njege ovisi o zdravlju životinje. Stoga, kako biste riskirali ljubimca, morate slijediti osnovne smjernice:

 • Važno je pravodobno očistiti uho kućnog ljubimca iz prljavštine s ulice i ispuštanja prirodnog uha. Redovito obavljajte mokro čišćenje u sobi gdje provodi većinu svog vremena, a također ne zaboravite osloboditi uši od akumulirane prljavštine pamučnom pločom.
 • Smeće, sfinge i druge kratkovredne pasmine svakodnevno se čiste kod kuće. Isto pravilo vrijedi i za mačke s velikim ušima.
 • Ne zaboravite da mačka treba očistiti uši na prvom mjestu kako bi održala svoj zdrav vestibularni aparat.Sumpor ima neugodno svojstvo akumuliranja u aurikulu, što često dovodi do stvaranja ušnih utikača i općeg zdravstvenog stanja.

PreporučeniMalt-paste za mačke: upute za uporabu

3 Kako očistiti?

Čišćenje ušiju, na prvi pogled, je jednostavno. Ali čak i za takvu jednostavnu stvar, potrebna je određena vještina.

Za brzo i kvalitetno čišćenje kućnog kanala za uši, slijedite jednostavna pravila:

1. Prije čišćenja morate pripremiti uređaje.

Neće biti dovoljno za obavljanje dobre higijenske manipulacije jednom vještinom. Izbor inventara i materijala mora se temeljito približiti. Čišćenje ušiju zahtijevat će sljedeće stavke:

 • Da biste oslobodili uho od prljavštine i prašine prije čišćenja, trebali biste koristiti pamučni brisel ili disk.
 • Za čišćenje ušiju, morate koristiti pamučne pamučne pupoljke.
 • 3% borne kiseline se može koristiti kao sredstvo za dezinfekciju.
 • Baterijska svjetiljka i ljekarni losion za ublažavanje sumpora unutar uha – to je sve što trebate imati pri ruci. Pronađite dobar losion pomoći će veterinaru.

Ako je životinja neodoljiva, osim uređaja za uši potrebno je redovito održavati ručnik. U slučaju da se postupak za životinje provodi po prvi put, potrebno ga je objesiti u pokrivač ili ga dodijeliti kako biste izbjegli ozljede.

2. Potrebno je smiriti mačku.

Najvjerojatnije će doživjeti stres tijekom cijelog postupka. Potrebno je dodijeliti vrijeme za igru ​​i pustiti ga istražiti, miris pripremljenih uređaja. Nakon toga, mačka treba petted i pažljivo zamotan u deku u slučaju da odluči otpustiti pandže. Na kraju postupka potrebno je nagraditi životinju s poslastom za izdržljivost i strpljenje.

3. Nakon što se životinja smirila, možete početi čišćenje.

Morate djelovati mirno i nježno tijekom postupka. Uho treba lagano savijati i upaliti svjetiljku unutra. Ne biste trebali sjajiti mačku u oku – to će potkopati mirno stanje i uzrokovati agresiju.

Smeđe bumps, growths, crne točke i točaka će biti jasan znak da je ljubimac bolestan.

Nakon nanošenja higijenskog losiona s pamučnim jastučićem, morate nježno očistiti unutarnji kanal za uši mačke usmjeravati prema van.Nakon toga, potrebno je ukloniti grubu prljavštinu vatom, a zatim nastaviti do sitnih čestica i komadića vune. Potrebno je mijenjati zamotane uređaje u procesu onečišćenja. Nemojte prodrijeti u uho dublje od 0,5 cm, inače možete oštetiti bubnjić.

PreporučeniLijepljenje za uklanjanje vune iz mačke u želucu: načelo rada, upute za uporabu

4Što kategorično ne može?

Da biste izbjegli neugodne efekte čišćenja, zabranjeno je koristiti losione koji sadrže alkohol i sapun, ocat, vodikov peroksid i sredstva koja preporučuje veterinar. Kršenje ovog pravila prijeti da će oštetiti tanku kožu, pukotine i čireve i povećati izlučivanje sumpora.

Pokret tijekom čišćenja trebao bi biti usmjeren prema van, a ne duboko u uho. Čišćenje mačjih ušiju ne biste trebali pokušati dobiti što je moguće dublje s pamučnim slojem. Jedan pogrešan potez može oštetiti bubnjić.

5Alternativne metode

Pored standardne metode čišćenja, stručnjaci razlikuju alternativnu metodu – pranje s losionom ili farmaceutskim kapima. To je nježnije i još uvijek ima za cilj održavanje zdrave mikroflore i estetski ugodan izgled u ušima mačke.

Uši se mogu prati u skladu sa sljedećim pravilima:

 1. 1.Nakon što ste unaprijed pripremili opremu, trebate smiriti mačića i ispraviti ga.
 2. 2. Slijedite upute navedene na odabranom sredstvu za čišćenje, kapljice kapljica izravno na uho (3-5 kapi). Stavite sredstvo u uho kanalu životinje (5-10 kapi). Nemojte premašiti željenu dozu. Nakon toga, životinja treba masirati na samoj bazi, dok ne čujete neobičan chvakane. To će ukazivati ​​na to da je alat uspješno utonuo unutra i natopio postojeću prljavštinu.
 3. 3. Na kraju postupka, neophodno je nagraditi mačku sa poslasticom i otpustiti ga. Postupak treba ponoviti nakon 1-2 mjeseca.

6 Uho Tick – kako prepoznati?

Često se u krvi pojavljuje zvijer u životinja s teškim oslabljenim imunitetom. Da biste izbjegli komplikacije, važno je prepoznati simptome s vremenom i očistiti uho krpelja od uha s lijekovima i vatom.

Jedan od najočitijih znakova da mačka ima uši grinja će biti pretjerano zagađenje ušiju. Pronalaženje parazita dovodi do formiranja tamnih kora i snažnog gubljenja dlake. Mačka će pažljivo spojiti uši, što će neizbježno dovesti do stvaranja rana, a to će dovesti do infekcije.

Pridržavajući se gore navedenih savjeta, možete jednostavno očistiti uši mačke.Ako na ovaj način podučavate mačića od najranijih godina, onda će se kao odrasla mačka mirno odnositi na taj postupak.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: