🐈 Veterinarska putovnica za mačku: kako napraviti

Kako napraviti veterinarsku putovnicu za mačku?

Kao i svaka osoba treba putovnicu, tako da mačka treba sličan poseban dokument – veterinarska putovnica. Vlasnik je dužan održati godišnja cijepljenja i preventivne mjere za svog kućnog ljubimca, čiji podaci trebaju biti evidentirani u vetpasportu. Osim toga, dokument služi kao identifikator mačke, jer se u njega unose vlastiti podaci i podaci njezinog vlasnika. Bez nje, ljubimac neće biti dopušten na izložbe.

 • 1. Što je veterinarska putovnica?
 • 2. Struktura dokumenta
 • 3. Kako doći?
  • 3.1. Međunarodni dokument
  • 3.2. Elektronsko struganje

1 Što je veterinarska putovnica?

Sve informacije o životinjama, cjepivima, bolestima ili preventivnim mjerama upisuju se u veterinarsku putovnicu. Zahvaljujući ovoj zbirci informacija, veterinar će moći donijeti bolju odluku o potrebnom liječenju ili cijepljenju. Ovaj je dokument osobito potreban za kućne ljubimce koji će putovati s vlasnicima ili sudjelovati na izložbama.

Putovnica sa svim oznakama cijepljenja može se postaviti ne samo u putovanju na velike udaljenosti, već iu redovitom autobusu ili tramvaju.To je neophodno kako bi se osiguralo da ljudi budu sigurni u zdravlje mačke i njihovu sigurnost.

Za statističke podatke potrebna je i putovnica za kućne ljubimce kako bi posebna veterinarska služba mogla pratiti broj kućnih ljubimaca u selu i, ako je potrebno, proglasiti karantenu ili spriječiti epidemiju.

PreporučeniU kojoj dobi škotski mačići trebaju biti prvi cijepljeni?

2 Struktura dokumenta

U mačkoj putovnici podaci se navode ne samo od životinje, već i od vlasnika (prezime i ime, adresa, telefonski broj). O kućnom ljubimcu unose se sljedeće informacije:

 • kat;
 • nadimak;
 • datum rođenja;
 • stijena;
 • u boji;
 • posebni znakovi.

Takvi će podaci pomoći vlasniku da vrati kućnog ljubimca ako nestane ili pada u ruke stranaca. Na temelju veterinarskog dokumenta vrlo je lako dokazati čija je mačka zapravo.

Također u informacijama o putovanjima o cijepljenju. Ovo su sve informacije o cijepljenju protiv bjesnoće, lišavanja ili drugih bolesti. Cijepljenje se provodi jednom godišnje, a na putovnicu se zalijepi posebna etiketa, naznačuje se datum i potpisuje veterinar.

No, važno je zapamtiti da je putovanje sa životinjama dozvoljeno samo 21 dan nakon cijepljenja.

Osim cijepljenja, putovnica također uključuje podatke o liječenju životinja iz buha ili krpelja, na liječenje ili prevenciju parazita. Zapisuju se sve kirurške operacije (datum, ime i podaci o kirurgu), kao i reproduktivne sposobnosti mačke (datum estrusa, uzgoj, isporuka i broj mačića). Uključeni su svi podaci o različitim dijagnostikama.

PreporučeniKako operacija "soft šape" u mačaka: pro i kontra od postupka

3 Kako doći?

I mali mačić i odrasla mačka mogu ga primiti, ali vrijedno je unaprijed voditi brigu o vašem kućnom ljubimcu i napraviti važan dokument za to. Da biste to učinili, jednostavno se obratite svakoj veterinarskoj klinici.

Obično putovnicu izdaje liječnik nakon prvog cijepljenja. Važan uvjet je da na stranicama novog dokumenta mora biti stavljen veterinarsku kliniku i pečat liječnika svojim potpisom, bez njih putovnica će se smatrati nevažećom.

Važno je unutarnji sadržaj vetpasporta, a ne njegov izgled. U Rusiji nema specifičan obrazac i ponekad se razlikuje u različitim regijama. No, s takvim dokumentom, može doći do problema pri putovanju s mačkom u inozemstvu. Zato je moguće odmah izdati međunarodnu veterinarsku putovnicu.

PreporučeniU kući smo stavili mačku

3.1International dokument

Međunarodni vetpasport iz uobičajenih razlika razlikuje se po tome što se svi podaci u njemu ponavljaju na engleskom ili njemačkom jeziku. Takav je dokument vrlo prikladan, jer će na granici vlasnik životinje morati samo predstaviti, a neće morati izdati dodatne radove.

U Rusiji, postoje tvrtke koje čine mačke evroporspor. Ovaj dokument omogućuje vlasniku da putuje sa svojim kućnim ljubimcem u zemljama Europske unije bez dodatnih certifikata ili reference.

Europasport košta puno više od redovite veterinarske putovnice.

3.2 Elektronsko struganje

Dodatno struganje mačke sastoji se u šivanju ispod kože (obično u šaci) neupadljivog elektroničkog nosača u obliku čipa. Ova je metoda rijetko korištena i obično vlasnici vrlo skupih rodovnih mačaka.

Takva elektronička putovnica pomoći će vam vratiti sve podatke ako izgubite uobičajeni papir ili pronađete pravi vlasnik životinje ako se mačka iznenada izgubi. Proces čišćenja je puno kompliciraniji od dizajna redovitog papirnog dokumenta, pa troškovi narudžbe veličine su skuplji.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: