🐈 Kako se mačke steriliziraju - detalji o operaciji

Kako napraviti sterilizaciju mačaka

Svaki vlasnik krznene (ili bez dlakave) ljepote postavlja pitanje kako se mačke steriliziraju. To je zbog činjenice da neželjeni potomci, estrus, promjene u ponašanju zbog hormonskog vala i rizik od infekcije dvorišta mačaka s bolestima počinju izazivati ​​veliku nevolju.

sadržaj

 • Zašto je sterilizacija potrebna
  • Pozitivne točke sterilizacije:
 • Metode sterilizacije mačaka
  • Metode sterilizacije mačaka:
 • Značajke sterilizacije
 • Priprema za operaciju
 • sterilizacija holding
  • Faze sterilizacije:
 • Značajke brige za mačku nakon operacije
  • Pravila za njegu nakon sterilizacije:

Zašto je sterilizacija potrebna

Potreba za sterilizacijom mačaka u veterinarima nedvojbeno je, zahvaljujući ovom jednostavnom postupku, mnogi problemi mogu biti riješeni.

Sterilizacija lišava mačku svoje sposobnosti da se reproducira.

Pozitivne točke sterilizacije:

 • Prema statistikama, životinje koje su imale operaciju koja ih je lišila svoje sposobnosti pasmine, žive 2-3 godine duže od ne steriliziranih mačaka. To je zbog nedostatka stresa povezanih s hormonskim udarima.Kao i trudnoća, porođaj i hranjenje potomaka koji nose tijelo i čine ga ranjivim na patogene.
 • Infekcija sa spolno prenosivim infekcijama za sterilizirane životinje minimizirana je. Osim toga, vjerojatnost tumora, cista i drugih patologija maternice, jajnika praktički se smanjuje na nulu. Vjerojatnost razvoja neoplazmi (uključujući i maligne) u mliječnim žlijezdama smanjena je za 50%.
 • Ranjivi hormoni čine mačku agresivnom, nemirnom, trese oko potrage za mačkom, nastavljaju svoju rase, mogu početi obilježavati stvari u stanu. Takvo ponašanje donosi puno nevolja vlasnicima i životinjama. Sterilizacija pruža gubitak interesa za uzgoj i fokusira mačku na interakciju s ljudima. Mačka postaje nježna i lako se prepušta obrazovanju, njegov karakter postaje mirna i uravnotežen, prestaje obilježavati sve oko sebe, što uvelike pojednostavljuje održavanje životinje.
 • Mačka može rađati šest puta godišnje. I za jedno janjetanje, može se roditi do devet mladunaca.Takva plodnost postaje prava katastrofa za vlasnike kavjara i komplicira već tešku situaciju s lutalicama na ulicama. Sterilizacija je naj civiliziraniji način rješavanja problema rađanja neželjenih potomaka.

© shutterstock

Metode sterilizacije mačaka

Postoji nekoliko načina sterilizacije mačaka. Koji od njih odabrati ovisi o tome što se tehnika uspješno i kontinuirano koristi u određenoj klinici gdje je vlasnik kućnog ljubimca odlučio zatražiti pomoć.

Odsutnost postoperativnih komplikacija uvelike ovisi o profesionalnosti i iskustvu liječnika koji dobro obavljaju taj postupak.

Metode sterilizacije mačaka:

 • Ovariektomija je ekstrakcija jajnika s kirurškim očuvanjem maternice.
 • Sterilizacija lijekom – način eliminiranja estrusa kroz hormonske lijekove.
 • Okluzijska tubalizacija – vezanje jajovoda.
 • Ovariohysterectomy – kirurško uklanjanje maternice i jajnika.
 • Laparoskopija – uklanjanje jajnika i maternice kroz male rezove (probijanja).
 • Radijacija ili kemijska metoda.

Zračenje i kirurška sterilizacija mačaka potpuno su različiti u prirodi. Radioterapijska sterilizacija uključuje ozračivanje jajnika životinje s pažljivo izračunatom dozom zračenja. Istodobno, moguće je da se stanice drugih organa i sustava mogu pogoršati. Dakle, mačke se steriliziraju bez operacije.

Kirurška metoda – abdominalna operacija. Trenutačno je najučinkovitiji i sigurniji način za sprečavanje potomaka.i riješiti se drugih problema povezanih s instinktom reprodukcije.

Značajke sterilizacije

Sterilizirane mačke, koje su prošle kroz ovariohysterectomiju, neopozivo gube sposobnost da proizvode mačiće, njihovo se ponašanje drastično mijenja, toplina se eliminira. Osim toga, vjerojatnost nastanka bolesti reproduktivnih organa je nula. Stoga veterinarima najčešće preporučuje korištenje slične metode sterilizacije.

Tijekom estrusa, operacija se može izvesti, ali mačka neće izaći iz anestezije i iscjeljivanje šavova će biti sporije.

Preporuča se sterilizacija 2 tjedna prije početka estrusa ili 2 tjedna nakon završetka.Ovo se pravilo može zanemariti ako se estrusa opaža dugo, s intervalom od 1 do 5 dana. U tom slučaju, četrnaestodnevna stanka ne može se održati.

Možete čak i sterilizirati životinju tijekom trudnoće, ako trebate spasiti život mačke. U drugim slučajevima, takva operacija nije učinjena, budući da se tijekom trudnoće pojavljuju globalne promjene na hormonskim i fiziološkim razinama u mačjem tijelu.

Priprema za operaciju

Najpoželjnije razdoblje za sterilizaciju kirurškom kirurškom operacijom (ovariogisterectomija, ovariektomija) je mačka dobi od 7-9 mjeseci. Drže se u mačići, može negativno utjecati na rast i razvoj unutarnjih organa. Starije mačke (iznad 7 godina) ne podnose dobro anesteziju i polako se oporavljaju nakon operacije.

Tri do četiri tjedna prije planirane sterilizacije provodi se rutinska profilaktička cijepljenja. Što treba učiniti cijepljenje detaljno će objasniti veterinar.

© shutterstock

Nekoliko dana prije događaja, preventivno ispitivanje mačke, vlasnik kućnog ljubimca dužan je pružiti informacije o svom zdravlju.Ako je potrebno, uzima se krv za laboratorijske analize, uzeti ultrazvuk trbušnih organa i kardiogram.

Ako je mačka apsolutno zdrava i nema kontraindikacija za kiruršku sterilizaciju, tada se imenuje datum operacije. Dan prije nego što njezina mačka mora rezati kandže. To je neophodno jer životinja može izgrepsti šav nakon operacije. Tada liječenje buha i deworming.

12 sati prije početka operacije za sterilizaciju mačke treba prestati davati hranu, 3 sata – vodu. Takve mjere objašnjavaju činjenica da tijekom izlaska iz anestezije životinja može početi povraćati što dovodi do usisavanja dišnog trakta.

sterilizacija holding

Težina za određivanje točne doze anestezije obavlja se u veterinarskoj klinici, gdje su mačke sterilizirane, bolje je obaviti rad u sterilnim uvjetima veterinarske ustanove.

Plus operacije u veterinarskoj klinici – mogućnost izbjegavanja komplikacija, štetnih učinaka na anesteziju životinja, pojave neočekivanih okolnosti. Minus za vlasnika životinje – čeka završetak postupka, put do klinike će trajati.

Osim toga, operacija kod kuće – mačka nije pod stresom da je na nepoznatom mjestu.

Liječnik se može nazvati u prikladnom trenutku za vlasnika životinje. Minus home sterilizacija – nemogućnost stvaranja sterilnog okruženja klinike.

Faze sterilizacije:

 • Nakon intravenske primjene anestezije i početka njegove kirurške faze, životinja se stavlja na operativni stol. Zatim se vuna ukloni na mjestu gdje se nalazi rez i koža se tretira antiseptikom.
 • Provođenje sterilizacije – pogledajte video. Incizija se izvodi uzduž bijele linije ili bočne strane, duljine do 3 cm, a bočni rez prilično brži u postoperativnom periodu, češće se radi tijekom ovariektomije (samo se jajnici uklanjaju dok se maternica očuva). Trbušna se šupljina izrezuje po bijeloj liniji kada se uklone maternica i jajnici. Velika se ligatura primjenjuje na velike krvne žile kako bi se izbjeglo krvarenje, nakon čega se maternica i jajnici (ili samo jajnici) izlučuju. Maternica i jajnici su uklonjeni, samouprave se upijaju šavovi na unutrašnjim organima, vanjske šavne auta koje se ne apsorbiraju (obično 3), uklonjene su od 7 do 14 dana. Ponekad koriste kozmetičke šavove, koji se ne smiju ukloniti.
 • Postoperativno razdoblje uključuje otpuštanje životinje iz anestezije, skrb za rane i uklanjanje šavova (ako je potrebno).

Cats ne steriliziraju oko pola sata. Tijekom tog perioda nisu uključeni uvođenje anestezije i uranjanja u snu, kao i razdoblje oporavka od anestezije.

Značajke brige za mačku nakon operacije

Nakon sterilizacije, mačka se daje vlasniku kada je još pod utjecajem anestezije i spava ili na početku procesa buđenja od narkotičkog sna. Ovisi o tome kako je uobičajeno djelovati u određenoj veterinarskoj klinici.

Budući da je pod utjecajem anestezije, životinja još uvijek ne može kontrolirati pokrete i sposobna je sama sebe naštetiti.

Iz tog razloga, sigurnost kućnog ljubimca treba osigurati i pratiti.

© shutterstock

Pravila za njegu nakon sterilizacije:

 • Potrebno je prevoziti mačku u posebnom nosaču, poželjno s gornjim dijelom za spuštanje.
 • Tijekom narkotičkog sna, životinja usporava disanje i puls, smanjuje tjelesnu temperaturu, što povećava vjerojatnost hipotermije. Da bi se to izbjeglo, kućni ljubimac mora biti prekriven pokrivačem ili pokrivačem, pored njega staviti podlogu za grijanje ili bocu tople vode.
 • Kod kuće, možete ostaviti svoje draga u knjigovodstvo za neko vrijeme ili ga prebaciti na pod, prethodno širenje oilcloth i tkanina.
 • Tijekom narkotičkog sna, oči životinja ne zatvaraju, tako da bi se izbjegle upale rožnice, kapke trebaju biti zatvorene svakih 5-10 minuta. Možete zakopati 0,9% slane otopine (NaCl).
 • Probuđeni kućni ljubimac treba biti zaštićen od pada i skokova.
 • Nakon konačnog buđenja, povećana je žeđa, što je normalno. Pijukajmo više vode.
 • Hrana treba dati samo kad se pojavi apetit. Ne možete hraniti steriliziranu mačku silom, nedostatak apetita može se primijetiti do 3 dana nakon operacije. Najčešće, životinja traži hranu sljedeći dan.
 • Potrebno je pratiti stanje šavova dok se ne uklone. Šavovi moraju biti suhi i čisti, neprozirni i nepropusni. Rane se mogu liječiti klorheksidinom ili vodikovim peroksidom. Neki veterinari preporučuju dodatno podmazivanje šavova s ​​pomastima koji ubrzavaju zacjeljivanje rana.
 • Nakon operacije nosite posebnu čizmu ili zavoj koji štiti rane od oštećenja.Mačka se koristi za istu mjeru za jedan dan, onda jednostavno ne primjećuje zavoj.

Štetni učinci sterilizacije mogu se pojaviti ako je operacija učinila laik pod nehigijenskim uvjetima. U ovom slučaju, životinja će početi povrijediti i čak može umrijeti. Da biste to spriječili, trebali biste se obratiti specijaliziranoj zdravstvenoj ustanovi i provesti sterilizaciju prema metodi koja se dugo vremena uspješno koristi u ovoj klinici. Iskustvo i profesionalnost liječnika omogućit će izbjegavanje mogućih postoperativnih komplikacija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: