🐈 Radni savjeti kako napraviti prijatelje mačaka: mačka i mačka, mačić

Kako napraviti prijatelje mačke

Mačke su samotni grabežljivci, zemljopisno ovisni stvorovi. Važno je za njih imati svoje mjesto za odmor, spavanje, jedenje, korištenje zahod, lov i promatranje svijeta oko sebe. Stoga, kad se drugi kurac pojavljuje u kući, to neizbježno izaziva sukob s starim vremenima. Kako sprijateljiti mačke tako da žive mirno – glavno pitanje koje treba riješiti.

U ovom ćete članku naučiti kako uvesti kućne ljubimce, kako učiti mačke jedni drugima, što učiniti kako bi se izbjegli sukobi između životinja.

Priprema kuće

Da biste smanjili probleme koji će se pojaviti s novim kućnim ljubimcem, pripremite svoju kuću / apartman unaprijed za ovaj događaj.

Što trebate učiniti kako biste stvorili udoban životni prostor za nove i stare stanovnike:

 1. Pružite svaku životinju vlastitu WC ladicu, mjesto i jela za jelo, mjesto za spavanje (viseća mreža, ležaj za sunčanje, posteljina, kuća, košarica). Na taj način smanjite konkurenciju između mačaka i smanjite stres.
 2. Izaberite slične zdjele, ladice i klupe za štednjake. To je neophodno, tako da mačke ne osjećaju da se lijepo tretiraju netko s velikim sklonostima.
 3. Stavite zdjele za hranu i vodu u istu sobu, ali na sigurnoj udaljenosti. Tijekom jela životinje imaju najveću konkurenciju i stres. Mačke se trebaju međusobno vidjeti dok jedu, ali moraju biti zaštićene od prodiranja rođaka.
 4. Izradite zasebna mjesta za svaki kućni ljubimac na uzvisini: stabla mačaka, vertikalni kompleksi i postolja, zidne police. Mačke vole gledati s visine.
 5. Pružite kućice za mačke za zajedničke igre, tunele, kartonske kutije s rupama, igraće komplekse. To bi trebalo biti prostrane zgrade s nekoliko izlaza. Mačke bi trebale biti u mogućnosti pobjeći od drugog ljubimca za vrijeme igre – trebale bi se osjećati sigurno.
 6. Kupite vlastite igračke za novog stanara. Da biste smanjili stres, prije svega nemojte igrati igračke vaših mačaka novim životinjskim životinjama.
 7. Ustanovite da jednako pružite ljubav i naklonost svim stanovnicima kuće. Ljubomora vlasniku može izazvati sukob.

Prvo poznanstvo – kako unijeti mačke

Trenutak datiranja mačaka je vrlo važan. Vlasnik se mora pažljivo pripremiti za ovaj događaj i ne dopustiti da se zaustavi.Pažljivost i predodžba vlasnika će odrediti kako će se razvijati budući zajednički život kućnih ljubimaca.

Što felinolozi savjetuju

 1. Dajte mačkama vrijeme da se naviknete na miris jedni drugima. Prvi put držite novu mačku u nosaču ili u zasebnoj sobi (zasebna soba, ostava, kupaonica). Pa, ako su vrata ove sobe opremljena rešetkom ili pregrada. Staromoditelji će moći mirisati miris novog stanara i naviknuti se na to.
 2. Koristite miris kao posrednik. Daj svoj dres novom ljubimcu kao leglu. Nakon što spava na nju, ponudi ovaj dres kao krevet za staromodnu mačku.
 3. Pomiješajte mirise životinja. Na obrazima mačaka postoje posebne žlijezde koje luče feromone. Te tvari daju mačke jedni o drugima i olakšavaju anksioznost. Udahnite jednu i drugu mačku u ručnik i pustite ih da mirisnu tkaninu. S istom svrhom, felinolozi preporučuju da s vremena na vrijeme mijenjaju smeće mačaka.
 4. Dajte mačkama vremena da gledaju jedni druge. Ako ste donijeli novu životinju u prijevoznik, nemojte je odmah otvoriti. Neka životinje gledaju jedni druge.Ako je mačka u odvojenoj sobi, malo otvorite vrata tako da životinje mogu vidjeti.
 5. Prvi kontakt životinja trebao bi biti pod vašim nadzorom. Dopustite im da se upoznaju jedino kad vidite međusobni dobrohotni interes.
 6. Čim primijetite agresiju jedne od životinja, prekidajte kontakt. Životinje će trebati neko vrijeme da nauče biti u društvu jedni druge u opuštenoj i mirnoj državi.
 7. Nemojte odabrati niti jednu mačku. Životinje bi trebale osjećati da jednako postupate prema svima. To će smanjiti konkurenciju.
 8. Čuvajte sva vrata u stanu (osim ulice) i otvorite prozore kada ih prvi put srete. To će pomoći novoj mački da se sigurno pobjegne i skriva od starijih osoba, ako postoji agresija.
 9. Nemojte žuriti. Dajte mačkama vremena da se sebi pričaju. Ostavite ih samo kada budete sigurni da neće prikazivati ​​agresiju.
 10. Pomozite mačkama da postanu prijatelji u suradničkim igrama. Koristite igračke poput ribolova. Ako se mačke međusobno dobro igraju, potaknite ih ljubaznom riječi i delikatesom.

Važno!

Izrežite kandže mačaka prije prvog susreta – to će smanjiti rizik od ozljeda.

Mačka i mačka

Životinje s više spolova mogu brzo pronaći zajednički jezik. Mačka ne vidi protivnika u ženki i neće početi žestoko braniti svoj teritorij oznakama. Ne-muškarci mogu početi obraćati pažnju na mačku. Mačka može odgovoriti na taj način, a to je mjesto gdje sukob završava.

Stoga je najvažniji faktor na kojemu je suživot različitih kućnih ljubimaca sterilizacija.

Nezadržana odrasla mačka uvijek će biti u stanju seksualne želje. To će negativno utjecati na njega i mačku. Životinje će doživjeti konstantan stres.

Felinolozi savjetuju sterilizirati mačku i mačku – to će spriječiti neplanirano uzgoj i pomoći će da se prijatelji ljubimci. Možeš samo sterilizirati mušku kastriranu mačku, obično imaju dobre dobrosusjedske odnose s mačkama.

Mačka i mačić

Možda je ovo najbolja kombinacija. Mačke manje ljubomorni su izgledu u kući malog stvorenja. Neki od njih imaju instinkt majčinstva, i oni će se pobrinuti za novog ljubimca.Odrasla mačka može naučiti vašu bebu svu mudrost mačkoga života.

Ako je mačka sterilizirana ili njezina mamica nije aktivirana, slijedite ova pravila:

 • Nemojte izazivati ​​ljubomoru mačke, ne poričite joj ljubav kad to želi.
 • Ne dopustite da dijete jede iz svoje zdjelice i hoda u svoj ladicu.
 • Ne dopustite novom ljubimcu da učini ono što je zabranjeno odrasloj životinji.
 • Nemojte ostaviti mačku s mačkima na prvom mjestu.

Mačka i mačić

Muškarci nemaju instinkta za njegu djeteta. Svaki mačić novi je suparnik, čak i najmanji. Mačka može biti vrlo ljubomorna na izgledu na svom teritoriju novog ljubimca, početi pokazivati ​​agresiju i označiti uglove. Dakle, proces datiranja mačke i mačića trebao bi biti duži i oprezniji.

Što učiniti:

 • U početku, nemojte dopustiti mačiću da šeta po kući. On mora uvijek biti u zasebnoj sobi u kojoj mačka ne ulazi. Ne ostavljajte mačku samu s mačićem.
 • Kota s vremena na vrijeme trebate juriti u ovu sobu tako da je navikao na miris "novaka". Dijete za ovo vrijeme treba prenijeti na drugo mjesto.
 • Prvi sastanak trebao bi se održati samo pod nadzorom domaćina.Ako se mačka agresivno ponaša, životinje se uzgajaju u različitim sobama. Ponavljeni sastanak trebao bi se održati najranije nekoliko dana.
 • Zaustavi mačića od pokušaja da se približi mačkoj zdjeli. Mačka će odlučiti da ima suparnika koji tvrdi i područje i hranu.
 • Neuters su mirniji. Castrate tvoj ljubimac prije nego što imate novi mačić.

Važno!

Mlade životinje idu najbolje od svega – u isto vrijeme uzmi nekoliko životinja u kuću. Podložno kastraciji, možete uzeti mačiće iz istog legla.

Kako zaustaviti agresiju

Agresija je normalna reakcija grabežljive životinje na stres, pojavljivanje protivnika, nepoznato biće. Ona se očituje na razini prirodnih instinkata, čovjek ga ne može potpuno predvidjeti i spriječiti. Ali u slučaju kućnih ljubimaca, vlasnik može i mora intervenirati u tom procesu i pomiriti mačke. To treba učiniti pažljivo, kompetentno i pravodobno.

Uzroci agresije

Felinolozi identificiraju nekoliko glavnih uzroka agresivnog ponašanja mačaka:

 1. Socijalno suparništvo. Borite se za ulogu alfa mužjaka.
 2. Borba između starih i novih kućnih ljubimaca.
 3. Teritorijalno ponašanje.Mačke mogu snažno zaštititi svoja mjesta za hranu, spavanje i zahod.
 4. Reakcija na novi miris. Nakon posjeta veterinaru, životinja donosi neobične mirise droga – to može uzrokovati agresiju u drugim kućnim ljubimcima. Neobični miris čini poznatu mačku u "strancu".
 5. Osjećate se loše. Bolest mijenja ponašanje životinje, može postati više nemirna i agresivna.
 6. Stres. Svaka stresna situacija nepovoljno utječe na ponašanje mačaka.
 7. Sukobi osobnosti. Poput ljudi, mačke su sve različite i ne moraju se međusobno voljeti. Neusklađenost temperamenta može dovesti do borbe.
 8. Majčinska agresija. Mačka tako štiti svoje potomstvo.
 9. Borbena igra. Mačke tijekom zajedničkih igara mogu napadati jedni druge, skakati, ugristi, gledati iza ugla.

U svakom slučaju, morate djelovati u skladu s situacijom.

Ako se pojavi agresija, mačke se bore i zagristi – nemojte je zanemariti. Nemojte misliti da će i same mačke razumjeti. Ove će metode pomoći zaustaviti agresivno ponašanje i spasiti kućne ljubimce od neželjenih mentalnih i tjelesnih ozljeda.

Savjeti za zaustavljanje agresije

 1. Zaustavite borbu glasnim zvukom (pamukom), bacajte pokrivač na njih ili posipajte životinjama vodom iz boce za prskanje.
 2. Sterilizirajte životinje. Neprijateljske mačke su najagresivnije.
 3. Zaustavi natjecanje. Pružite svakom kućnom ljubimcu vlastite zdjele za hranu, ladice, štednjake. Moraju biti iste ili slične.
 4. Izgradite više skloništa i visoka mjesta za opuštanje i promatranje svijeta.
 5. Raspršite feromone. Proizvodi feromona prodaju se u trgovinama za kućne ljubimce. Njihov miris pomoći će ublažavanju napetosti između životinja.
 6. Ako je agresija jaka, podijelite životinje u različite sobe. S vremena na vrijeme promijenite svoja mjesta – brže će se naviknuti na miris svake druge.
 7. Tijekom lizanja mačka je zauzeta, opuštena i ne obraća pozornost na drugu životinju. Pomiješajte vrat mačke s tunskim uljem ili peletima svoje omiljene hrane – ometat će i smiriti kućnog ljubimca.
 8. Koristite umirujuće anti-stresne lijekove i aditive za hranu kako biste ispravili ponašanje vaših životinja: "Cat Bayun", "Stop Stress", "Feliwei".

Koliko vremena je potrebno da se prijatelji mačke

Proces prilagodbe traje od nekoliko dana do 8-12 mjeseci.

Vlasnici moraju biti strpljivi i pomoći svojim kućnim ljubimcima na svaki mogući način. Prije svega, pokazujući ljubav i naklonost jednako svim stanovnicima kuće. Ako nije moguće riješiti problem sami, trebate se obratiti veterinarskom stručnjaku.

U iznimnim slučajevima, kada jedna životinja nije uzela drugu, to može zahtijevati cjeloživotnu izolaciju. U takvim slučajevima je ljudskije pronaći novi dom za mačku.

video

izvori:

//www.wikihow.com/Encourage-Multiple-Cats-to-Get-Along-with-Each-Other

//pethelpful.com/cats/cats-not-getting-along

//www.aspca.org/pet-care/cat-care/common-cat-behavior-issues/aggression-between-cats-your-household

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: