🐈 Kako napraviti injekciju mačiću - savjeti, videozapisi

Kako napraviti injekciju vašoj mački

Kako ubrizgati mačku? Da biste dobili injekciju vašem ljubimcu, uopće nije potrebno uzimati ga nekoliko puta dnevno liječniku, jer je moguće ubrizgavanje mačke samostalno. Ovaj članak na fotografiji će vas naučiti da ubrizgate kućne ljubimce. Ova vještina mora svladati svaki vlasnik mačke.

sadržaj

 • Što je injekcija i kada se primjenjuje?
 • Najvažnija stvar
  • Uobičajene kratice
 • šprice
  • Intramuskularno: Odabir šprice
  • Odabir potkožne igle
  • Trošak dijeljenja šprice
 • Kako uzeti lijek?
  • Obvezna pravila
 • Ostali savjeti
 • pravila
  • Kako uzeti lijek?
 • Davanje lijeka
  • Gdje ubrizgati lijek intramuskularno
  • Gdje je ubrizgavao subkutano?

Što je injekcija i kada se primjenjuje?

Injekcija je jedan od načina da se ljubimcu daje lijek. Bit ove metode leži u probijanju uskog otvora u pacijentovoj koži s iglom i ubrizgavanjem otopljenih lijekova kroz njega.

Određena ograničenja nametnuta su injekcijama ne samo na dozi, već i na metodu davanja. Međutim, neki se lijekovi mogu davati samo na taj način. Životinja može biti vrlo neugodnaali ponekad ne možete bez nje.

© shutterstock

Sposobnost ubrizgavanja mačke može biti vrlo korisna iz nekoliko razloga:

 • možete uštedjeti vrijeme i novac na vlastitom ljubimcu;
 • dopušta, ako je potrebno, hitno pružiti medicinsku njegu vašem ljubimcu;
 • pomoći će zaraditi pomažući prijateljima ili susjedima.

Najvažnija stvar

Prvo pravilo koje svakako trebate zapamtiti ako ubrizgate mačke kod kuće – mjesto, ruke, štrcaljke bi svakako trebale biti jednokratne, to jest sterilne. Zbog infekcije u krvi tijekom injekcija, većina popratnih bolesti se javlja kod mačaka.

Druga pravila su jasne doze: ne više, ni manje. Morate upisati točno onako kako to propisuje veterinar.

Ako ubrizgate premalo (na primjer, da biste spasili lijekove), nećete dobiti učinak lijeka i pogoršati bolest pahuljastog kućnog ljubimca. Osim toga, različite doze istih lijekova mogu utjecati na različite simptome, stoga novi zdravstveni problemi mogu biti uzrokovani smanjenom dozom.

Povećane doze ne daju veću učinkovitost i mogu uzrokovati samo nuspojave ili opijenost tijela mačke.One mogu utjecati na funkcioniranje srca, bubrega, jetre, ili čak mozga.

Uobičajene kratice

 • v / m: ovo smanjenje u receptu ili na lijek znači da se lijek ubrizgava u bedro, tj. intramuskularno;
 • p / c: ta kontrakcija podrazumijeva supkutano, a najprikladnije je ubrizgati lijek na greben.

šprice

Prvo pravilo za odabir šprice – koristiti samo jednokratne štrcaljke, sto posto sterilno, bez oštećenja pakiranja. Ali, ne bi bilo šprica.

Intramuskularno: Odabir šprice

Ako trebate dati intramuskularnu injekciju mačiću, najbolje je upotrijebiti standardnu ​​inzulinsku štrcaljku za tu svrhu (dobili su ime jer je njihov volumen isti kao i standardna inzulinska doza za ljude). Njihov volumen je 1 milimetar, stoga su prikladni samo za male doze.

© shutterstock

Ako vam je potrebna veća doza, možete upotrijebiti veće štrcaljke. Ali glavna prednost inzulinskog šprica je tanka igla koja bi za intramuskularnu injekciju osoba bila pretijesna i mogla bi se slomiti, ali za mačku bi to bilo prikladno.

Možete koristiti veliku špricu, ali uzmite iglu za inzulin.

Odabir potkožne igle

Ove injekcije se, u pravilu, proizvode u grebenu, jer je tamo koža mekša, manje čvrsto "napeta", pa je stoga najpogodnije ubrizgati ovaj lijek na ovo mjesto.

Nema posebnih zahtjeva za veličinu šprice – možete koristiti igru ​​prema volumenu koji dolazi s štrcaljkom. Međutim, kako bi se pravilno injektiranje na mačku, bolje je ne uzimati igle iz štrcaljki s volumenom većim od 3 ml.

Mnogi potkožni pripravci imaju viskoznu strukturu. Za takve injekcije, tanka inzulinska igla neće raditi.

Trošak dijeljenja šprice

Točno određivanje cijene podjele važan je korak za točno određivanje volumena ubrizganog lijeka. Nemojte zanemariti ovaj korak ako želite ispravno ubrizgati mačku.

Najprije odredite volumen štrcaljke koju ste odabrali. To je napisano na paketu, a možete saznati gledajući posljednju podjelu u školi šprice. Između maksimalne točke i nula, brojajte broj glavnih odjeljaka. Podijelite maksimalnu količinu štrcaljke s brojem podjela, tako da ćete znati koliko je jedna glavna podjela "vrijedna".

Zatim odaberite dvije susjedne glavne podjele i brojite broj manjih.Dobivena vrijednost treba podijeliti s obujmom između dviju susjednih glavnih odjeljaka.

Kako uzeti lijek?

U pitanju kako ubrizgati mačku, ovaj je korak najvažniji i istodobno najteži. Dobivanje lijeka je još važnije od upisivanja., Najmanja pogreška može dovesti do opasnih posljedica za vaš mačić.

Obvezna pravila

Ova su pravila zajednička svima i moraju ih se slijediti.

 1. Samo čiste ruke, oprane sapunom i protrljane alkoholom za dezinfekciju.
 2. Svaki put kada se koristi nova sterilna igla.
 3. Šprica mora biti sterilna. Radi jednostavnosti i sigurnosti, bolje je koristiti one za jednokratnu upotrebu.
 4. Zabranjeno je dodirivati ​​iglu tijekom podizanja lijeka, čak i ako je upravo isprana.
 5. Svaka injekcija lijeka je nova ampula, čak i ako još postoji lijek u prethodnoj ampuli.

Ove jednostavne mjere predostrožnosti će spasiti kućne ljubimce od mnogih opasnosti povezane s infekcije.

© shutterstock

Ostali savjeti

Ako je lijek skupa, a jedna ampula sadrži više od mačke, mora se odmah unijeti lijeka iz otvorene ampule u nekoliko štrcaljki, zatvoriti štrcaljku sterilnom plastičnom kapom i spremiti u hladnjak. međutim rok takve pohrane nije duži od tri dana, pa čak i bolje – do jednog dana.

Međutim, to se odnosi samo na tekuće pripravke. Postoje lijekovi koji se prodaju kao prašci i razrjeđuju se neposredno prije davanja injekcije. Nije preporučljivo pohranjivati ​​takve lijekove, jer prašak može reagirati s natrijevim kloridom (koristi se kao otapalo) ili se jednostavno podmiruje.

pravila

Pazite da unesete pravi lijek. Svaki put kad pročitate ime na ampuli, čak i ako doista zapamtite kako izgleda i gdje leži. Za sve ne možete ući u lijekove mačke koji su u bočici s izbrisanim imenom.

Uvijek, a ne samo u vrijeme kupnje, provjerite datum isteka lijeka. Čak i ako ste primili kutija s ampulama iz ruku veterinara, i dalje provjerite nije li isteklo rok trajanja. Ovo je važno jer s vremenom mnoge injekcije postaju otrovne za mačke.

Slijedite pravila o pohranjivanju lijekova. Upute uvijek pokazuju kako, gdje i koliko se droga može pohraniti.

Kako uzeti lijek?

Najvažniji dio je uzimanje lijeka iz ampule u špricu. Vrh ampule u najužem dijelu nanesen je s jednim čavlima na noktima, a zatim, s pamučnim obrubom umočenima u alkohol, potrebno je pažljivo skinuti vrh.Prije otvaranja, neki lijekovi se potresaju – ovi se suptilnosti mogu naći u uputama za uporabu. Neke ampule ne moraju biti podnesene, ali jednostavno možete umetnuti iglu u najtanje dio njih.

Ubacite iglu sterilne štrcaljke u bočicu. Ako debljina vrata dopušta, možete okrenuti posudu. Pokušajte dobiti manje zraka u špricu. Unesite nešto više nego što je potrebno.

Potom trebate klikom na tijelo šprice kako biste uklonili sav višak zraka iz njega. Mjehurići zraka se skupljaju na dijelu koji je bliže iglu. Prije ubrizgavanja, bacanjem lijekova kroz iglu, riješite se cijelog zraka. Sada je sve spremno dati injekciju mačiću.

© shutterstock

Davanje lijeka

Mjesto ubrizgavanja je ono što najviše interesira čitatelja. Međutim, morate znati ne samo gdje trebate umetnuti iglu, već i na kojoj tocki, koliko dugo i koliko.

Gdje ubrizgati lijek intramuskularno

Uvođenje lijeka intramuskularno znači stavljanje injekcije u mačju bedro. Kako se točno to radi, najlakši je način upoznavanja videozapisa

Intramuskularno je injektirati lijek u mišićno tkivo mačića., Ovo je najprikladnije za napraviti u bedro, ali je također dopušteno u području ramena.

 • Mišiće prije uvođenja treba biti opušteno. Ako je životinja zastrašujuća i napeta, morate ublažiti mačić i masirati mjesto ubrizgavanja.
 • Ako ubrizgate lijek u napetom mišiću, bit će teže propustiti iglu, a ljubimac će biti vrlo bolan.
 • Životinje ne trebaju podmazivati ​​kožu s alkoholom, kao ljudi. Za mačke, antibakterijski sloj na koži je mnogo jači od onoga kod osobe, a alkohol ga može suprotno oštetiti.
 • Temperatura lijeka bi trebala biti na sobnoj temperaturi i što je više moguće.
 • Maksimalna debljina na kojoj se igla može ubaciti kada se mačka ubrizgava intramuskularno iznosi 10 mm.

Gdje je ubrizgavao subkutano?

Gdje kucati mačku, ako želite napraviti subkutanu injekciju mačke? Prvo, kako bi potkožna injekcija potaknula mjesto gdje je koža najslabija i više od toga – da ubode mačku na grebenu. Također možete ući u cat medicine koljena na strani bedra. U grebenu je najbolje upoznati one lijekove koji uzrokuju bol kada se proguta.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: