🐈 Kako napraviti injekciju mačke intramuskularno - savjeti, videozapisi

Kako napraviti injekciju intramuskularne mačke

Svaki vlasnik pahuljaste bebe treba znati kako ubrizgati macu intramuskularno. Postoje situacije u kojima možda nemate vremena za uzimanje vašeg kućnog ljubimca veterinari, a vi morate napraviti intramuskularnu injekciju u bedra vašeg kućnog ljubimca kod kuće. Na taj se način najčešće primjenjuju antibiotici i anestetici.

sadržaj

 • Kako se ubrizgavaju lijekovi?
 • Pravilno odabir štrcaljke
 • Kako uzeti lijek?
  • Glavna stvar je sigurnost
  • Kako otvoriti ampulu?
  • Kako biljka medicine?
  • rješenja
 • Skladište lijekova
  • Skupo lijek
  • Važno!
 • Prikupljamo lijek u šprici
 • Umetanje igle

Ako i dalje ne znate kako pravilno napraviti intramuskularnu injekciju mačiću, ovaj članak detaljno opisuje kako to učiniti.

Kako se ubrizgavaju lijekovi?

Postoje tri načina ubrizgavanja životinje.

 • Uvođenje injekcija intramuskularno mačka.
 • Intravenska injekcija.
 • Uvođenje lijeka subkutano.

Životinje rijetko primaju bilo koji lijek intravenozno, ali da bi znali ubrizgati macu intramuskularno, svaki vlasnik ove pahuljaste čuda trebao bi znati.

© shutterstock

Pravilno odabir štrcaljke

Ubrizgavanje se ubrizgava injekcijom s iglom srednje debljine, ali se može koristiti tanka injekcijska igla.Točan izbor instrumenta za uvođenje lijekova ovisi o količini lijeka za unos, težini i dobi mačke.

 • Mačke koje imaju više od 4 kg trebat će igla iz šprice od 3-5 milimetara.
 • Mačke 2-4 kg težine trebaju iglu iz štrcaljke od 2-3 kocke.
 • Mačići dobivaju intramuskularnu injekciju pomoću tanke inzulinske igle.

Kako uzeti lijek?

Taj je korak najvažniji i najteži. Potrebno je promatrati sterilnost, pravilno otvoriti, razrijediti i uzeti lijek.

Glavna stvar je sigurnost

U medicini, uključujući veterinarsku medicinu, najvažnija je sterilnost svih uređaja, ruku, pa čak i samih lijekova. Prije dodirivanja štrcaljke, operite ruke sapunom i vodom (najmanje 1 minutu pod tekućom vodom), a zatim trljajte alkoholom ili posebnim dezinficijensom. Tek tada se može nastaviti pripremi lijekova.

Mačka ne treba podmazivati ​​kožu jer te životinje imaju vrlo pouzdani antibakterijski sloj kože koji se prekriva ispod kaputa, a alkohol ili drugi preparati koji sadržavaju alkohol mogu oštetiti tkivo kože.

Kako otvoriti ampulu?

Moderne ampule su vrlo jednostavne i praktične. Prije je bilo potrebno staklo staviti staklenu posudu s uskim vratom, ali sada nije potrebno. Gotovo sve ampule su sada opremljene vrpcom na vratu.gdje je staklo tanji i lako se slama, ako pritisnete dolje.

Istina, na nekim ampulama ove trake su ukrasni element i samo ukazuju na najužu točku u kojoj je prikladnije podnijeti. Prilikom korištenja noktiju izrezati površinu stakla, uzeti pamučnu vunu ili pamučnu podlogu, upiti se u alkohol i slomiti vrat u suprotnom smjeru od mjesta oštećenja stakla.

© shutterstock

Kako biljka medicine?

Nisu svi lijekovi topivi u vodi i prodaju se kao otopine. Neki od njih slabo se otapaju u vodi ili gube svojstva nakon dugog kontakta s njom.

Takvi pripravci se prodaju kao kruti prah i razrjeduju se neposredno prije primjene.

Ubodavanje mačke intramuskularno može samo lijek koji je pripremljen neposredno prije injekcije. Upute za lijek uvijek navode koja se otapalo koristi i u kojoj se mjeri treba dodati. Injekciju mačke intramuskularno treba staviti u strogu skladu s uputama i preporukama veterinara.

rješenja

U pravilu se koristi takozvana otopina slane otopine, poznatije u medicini kao natrijev klorid. Kemijskim svojstvima, to je jednostavno rješenje kuhinjske soli u destiliranoj vodi u određenom omjeru. Koristiti za uzgoj treba samo salinitet ljekarne, jer sadrži točno količinu natrij iona i klora, koji idealno otapa polarne tvari. kućna voda također može sadržavati štetne tvari koje će izazvati nepredvidivu reakciju u mačiću.

Skladište lijekova

Vrlo je važno da su svi lijekovi pohranjeni u skladu s uputama unutar paketa. Za sve lijekove su naznačene temperature, rasvjeta, vlažnost, optimalna za njihovu pohranu.

Važno je pridržavati se ovih pravila, jer različiti čimbenici mogu izazvati reakcije unutar ampula i mogu dovesti do promjene u strukturi lijeka.

Nemojte koristiti lijekove, uvjete skladištenja koji se ne poštuju. Ako je pisano "pohranjeno na tamnom mjestu", to znači da kod interakcije s sunčevom svjetlošću mogu doći do kemijskih reakcija u lijekovima koji će uništiti korisna svojstva ili čak biti otrovni.

© shutterstock

Skupo lijek

Doze lijekova mogu propisati različite, ali veličina ampule je uvijek ista. Otvorena tikvica ne može se ostaviti za drugu ili treću uporabu. mikrobi mogu ući i droga će pokvariti. Stoga, ako intramuskularno morate ubrizgati mačku, a ampula i dalje ima skupih lijekova, odmah možete uzeti 2-3 štrcaljke tekućine i pohraniti je u hladnjak.

Važno!

 • Lijek se može pohraniti u šprice samo ako je igla zatvorena sterilnom plastičnom kapicom.
 • Trajanje takve pohrane nije duže od 3 dana.
 • Nemoguće je zadržati na taj način lijekove koji se prodaju u obliku praha, a tek tada razvedeni.

Prikupljamo lijek u šprici

Da biste pravilno stavili injekciju, prvo morate ispravno napuniti špricu.

Intramuskularna injekcija se daje svakoj mači s novom, sterilnom iglom. To je obvezna sigurnosna mjera, i nikad ga ne smijete zanemariti.

Važno je i da ne dodiruj iglu rukama, čak i ako ste ih samo operirali sapunom na minutu. Igla je instrument koji nužno mora biti sterilan. Uvođenje lijekova je samo zapakirana igla.

Umetnite iglu u otvorenu ampulu i uzmite lijek malo više nego što vam treba na dozu injekcije. To je neophodno kako bi se onda riješili zraka u cijevi štrcaljke. Ako je debljina vrata jednaka iglu, okrenite bocu s lijekom naopako i napunite štrcaljku okomito.

© shutterstock

Zatim okrenite štrcaljku iglom prema gore, i prije nego što ubrizgate macu intramuskularno u stražnju šapu, riješite se mjehurića zraka u tekućini ispod plastike. Možete pogledati videozapis, kao što to čine profesionalci. Zatim s kraja igle trebate otpustiti malu fontanu, kako bi se razina tekućine dovela do željene doze i dobili osloboditi od mjehurića zraka.

Umetanje igle

Konačno, posljednja faza intramuskularnih injekcija. U ovoj fazi važno je smiriti životinju tako da se vaša mačka ne trza i gasi bedro, gdje će ubrizgavati injekciju.

Ako je mačka još uvijek napeta, pokušajte omekšati mišiće laganim masiranjem nogu.

Intramuskularno ubrizgavanje je teže za mačku u usporedbi s potkožnom (učinjeno u naboju pored stražnje šape ili na grebenu), jer se mačić ne ukruti.

Intramuskularna injekcija mačke je loša odluka, ali u pospani i opuštenoj situaciji moguće je. Činjenica je to u snu životinja ne kontrolira rad svojih mišića, i ako padnu u iglu može dramatično napregnuti. U ovom slučaju, životinja doživljava snažnu bol prilikom ubrizgavanja.

Mjesto za ubrizgavanje treba odabrati tako da ne povrijedi živce u debljini bedara mačke. Igla se umetne u mjesto gdje je mišić veći. Važno je ne uvesti previše duboko u šupljinu u tkivo – ne više od 1 cm.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: