🐈 Kako mjeriti temperaturu mačke kod kuće: s termometrom i bez

Kako mjeriti temperaturu mačke kod kuće?

Temperatura tijela – najvažniji pokazatelj stanja organizma životinja. Učinak mačaka je relativno veći od čovjeka, pa neki vlasnici počinju paničariti kad osjećaju toplinu kućnog ljubimca. Kako se mačka ne bi izložila stresu i da se ne bi trebala odvesti u kliniku, temperatura se može odrediti kod kuće sa ili bez termometra.

 • 1. Normalne brojke za mačke
 • 2. Metode mjerenja
 • 3. Rectal metoda
 • 4. Mjerenje bez termometra

1Normalni pokazatelji za mačke

Gotovo sve bolesti kod životinja popraćene su groznicom, stoga je potrebno prvo mjeriti temperaturu u mačiću i odrediti odgovara li normalnim vrijednostima. Prema navodima veterinarskih stručnjaka, normalna temperatura u odraslih mačaka bi se trebala kretati od 37,7 do 39,4 stupnja. Za mlade mačiće od 2 tjedna do 6 mjeseci, pokazatelj doseže 39,5 stupnjeva.

Prije nego što izmjerite temperaturu mačke, trebali biste znati da se odstupanja od nekoliko desetina stupnja javljaju sa sljedećim čimbenicima:

 • mačka trudnoće – vrijednost ponekad doseže visoke ocjene;
 • u vrućoj sobi – pregrijavanje ponekad dovodi do značajnog povećanja tjelesne temperature;
 • doba dana – navečer, pokazatelj za neke žene povećava se za 0,2-0,3 stupnja;
 • prejedanje u mačića – povećanje od 0,5 stupnjeva;
 • patoloških procesa – zarazne bolesti popraćene su groznicom kao rezultat stimulacije sekcije mozga od proizvoda vitalne aktivnosti virusa i bakterija.

Razlog sumnje u normalnom stanju ljubimca je niska temperatura (hipotermija). Sličan je fenomen promatran tijekom slabljenja tijela, kardiovaskularnih bolesti i krvarenja. Hipotermija se često javlja u prisutnosti zaraznih bolesti.

Povećanje temperature za nekoliko desetina često se opaža u stresnim situacijama, toplotnom udara, odvajanju mačke od mačića i trudnoće. Ako je pokazatelj premašen za jedan stupanj ili više, preporuča se mačiću pokazati specijalistu.

Smanjenje temperature mačke moguće je tek nakon dijagnoze i odrediti uzrok hipertermije.

PreporučeniU kojoj dobi škotski mačići trebaju biti prvi cijepljeni?

2 Mjerne metode

Pogreška u postupcima mjerenja temperature u mačkama može koštati zdravlje životinja, a vlasnik će donijeti probleme s liječenjem.

Da biste odredili razinu temperature u kući, možete koristiti sljedeće uređaje:

 • rektalni termometar je elektronski uređaj koji odmah radi i pokazuje točan rezultat;
 • elektronski toplomjer – često se koristi kao glavni instrument za određivanje temperature domaćih životinja;
 • živa termometar – koristi se u ekstremnim slučajevima i daje očitanja nakon 5 minuta.

Prema stručnjacima, preporuča se da se suzdržite od mjerenja temperature nije rektalno. Ponekad možete raditi bez termometra i koristiti druge dostupne metode koje će biti jednostavnije, ali manje točne. Dakle, neće biti moguće točno odrediti temperaturu mačke, ali možete saznati o mogućim nepravilnostima u kućanstvu.

PreporučeniKako operacija "soft šape" u mačaka: pro i kontra od postupka

3Rektalna metoda

Pokazatelji na površini tijela unutar mačke i iznutra su različiti. Stoga, za mjerenje temperature u pazuha ili usta nema smisla. Najpopularnija metoda je rektalna. Prvo, mjerenja su najtočnija.Drugo, određivanje temperature u rektumu ne može imati posebne vještine. Pravila postupka:

 • Mjerenje treba obaviti dok ljubimac spava.
 • Senzor termometra mora biti čist kako bi se izbjegle ozljede i mogućnost infekcije.
 • Ovisno o prirodi mačke, vlasniku svibanj potreba pomoćnika, jer će biti problematično zadržati ga na jednu osobu.
 • Pažljivo zamotajte kućnog ljubimca redovitom dekom, ostavljajući glavu i van natrag. Važno je da su sve noge fiksne.
 • Preporuča se podmazivanje samo senzora, a zatim polagano umetnite u anus.
 • Senzor se ne preporučuje da uronite previše duboko (do 0,5 cm) kako ne bi ozlijedili mačku.
 • Zatim uređaj treba naginjati dok ne dotakne zid rektuma.
 • Nakon zvučnog signala senzor se mora izvaditi.

Tijekom postupka, mačka treba biti ohrabrena tako da životinja ne percipira što se događa kao kaznu. Na kraju ljubimca preporučuje se hraniti poslasticu kako bi se spriječile posljedice stresnog stanja.

Nakon mjerenja rektalnom metodom, uređaj se mora dezinficirati.Bez obzira koji je termometar odabran za životinje, dovoljno je obrisati vrh s alkoholom.

PreporučeniKako napraviti veterinarsku putovnicu za mačku?

4 Mjerenje bez termometra

Ako nemate odgovarajući uređaj pri ruci ili je vaš ljubimac prilično jak, tada možete mjeriti temperaturu bez termometra.

Nos se smatra pokazateljem koji signalizira zdravlje gotovo svih životinja. U normalnim uvjetima mokro je i malo hladno. Ako je vrh nosa vruć i suh, onda kućni ljubimac ima visoku tjelesnu temperaturu. Treba napomenuti da je moguće izvesti zaključke na temelju suhoće ako je mačka u mirovanju, a da ga igra ne opterećuje.

Hladnoća i drhtanje tijela u normalnoj sobnoj temperaturi mogu ukazivati ​​na znak lošeg zdravlja kućnog ljubimca. Neodgovarajuće ponašanje mačke, usvajanje naprtnjača, odbijanje pijenja i jesti svjedoče o povišenim temperaturama.

Tipični simptomi mogu biti netočni. Međutim, treba ih uzeti ozbiljno i ne zanemariti neodgovarajuće stanje i ponašanje kućnog ljubimca.Ispitivanje specijaliziranog liječnika pomoći će temeljito ispitati stanje mačke i pravilno izmjeriti temperaturu. Samo tako možete osigurati da je mačka zdrava i na drugi način pružiti potrebnu pomoć.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: