🐈 Rođenja u mačiću: kako razumjeti što počinje, koliko dugo traje, prvi znakovi

Kako mačke rađaju: prekursore i proces

Uz početak trudnoće u mačiću, potrebno je pripremiti odgovarajuće mjesto za ugodan protok rada, kako bi se osigurao mir i dobra prehrana kućnog ljubimca, kako bi ga okružili s pažnjom. Tjelesna aktivnost je svedena na minimum, osobito u posljednjih nekoliko tjedana. Preporučljivo je unaprijed pripremiti za nepredviđene trenutke. Obično mačke mogu rađati bez vanjske intervencije, ali praćenje procesa neće ometati.

 • 1. Znakovi trudnoće
 • 2. Uvjeti održavanja trudne mačke i priprema za porođaj
 • 3. Obiteljski gnijezdo
 • 4. Dijeta
 • 5. Simptomi aproksimacije i porođaja
 • 6. Kada trebam otići do veterinara?
 • Pokaži sve

1 Znakovi trudnoće

Standardno razdoblje trudnoće mačke je 2 mjeseca. s razlikom od nekoliko dana. Tako britanske i škotske pasmine nose mačiće 63-73 dana, a sfingi – 9 tjedana.

Isprva, nemoguće je dijagnosticirati trudnoću vizualno, jer još nema testova za životinje. Jedini način – ultrazvuk abdomena od 15-17. Dana. Iskusan veterinar određuje početak trudnoće 20. dana. Tada je maternica napunjena tekućinom koja nam sprječava probiranje ploda.Sigurnost će doći samo na 48-55 dana.

Prvi simptomi trudnoće – smanjena aktivnost, nedostatak apetita, povremeno povraćanje. Posebna droga Baksin-Vet će pomoći mučnini. U prvoj mačkoj bradavici nabubre i postanu svijetlo crvene boje. Kad se nekoliko mačića odjednom vezalo, trbuh majke mačke u šestom tjednu povećava se, ali broj plodova tijekom tog razdoblja ne može se odrediti na dodir. Samo će 7-9 tjedna biti takva prilika. Mačići počinju bacati i okrenuti se u maternicu, to je vidljivo kad mačka je na počinak.

Ponašanje žene u radnom životu dramatično se mijenja – pojavljuje se anksioznost. Neprestano traži prikladnije mjesto od urođljivih očiju. U posljednjoj fazi trudnoće, anksioznost daje put pasivnosti. Bradavice su uvelike povećane, bjelina se iscjedak pojavljuje na području vulve.

Čini se da čak i sa početkom trudnoće, estrus ne prestaje, što je uzrokovano nedostatkom progesterona, hormona, koji jajnici tijekom trudnoće su odgovorni za proizvodnju. Ako ne zaštitite ljubimca od komuniciranja s drugim mačkama, parenje će se ponoviti s uspješnim ishodom.Tada će se ponovno oploditi. Kao rezultat toga, u maternici će se pojaviti neravnopravni embriji. Na istovremenom rođenju drugo smeće ne preživi.

PreporučeniKako se roditi na mačiću

2. Uvjeti držanja trudnih mačaka i priprema za porođaj

Priprema za porođaj prije parenja. Prije parenja mačka, mačka se ispituje na zdravlje. Njezina aktivnost, povećani tonus mišića i dobar apetit dokaz su spremnosti za buduće rođenje.

U posljednjim fazama trudnoće potrebno je ograničiti prekomjernu pokretljivost životinje. Teški trbovi postaju teret, a mačka prijeti riskirati padati. Bolje je da vlasnik unaprijed pronađe neku veterinarsku kliniku u blizini kuće i pripremi za nepredviđene situacije.

PreporučeniKako se brinuti za trudnu mačku i može li se okupati?

3 Gnijezdo

Nedugo prije rođenja opremiti prikladan gnijezdo. Mjesto je odabrano mirno i zasjenjeno, daleko od velike mnoštva ljudi. Budite sigurni da imate ventilaciju, toplinu i suhi zrak. Novorođenčad je osjetljiva na vlagu i hladnoću, može ih uništiti. Optimalni temperaturni režim tijekom prvih 7 dana nakon jelenja najmanje je 29 ° C.Svaki dan se smanjuje na 3 ° C, donja granica je 21 ° C. Da biste to učinili, stavite podno grijanje na dno, dodatno instalirajte infracrvene svjetiljke.

Potrebna je neka zagrijana površina. Ako mačka postane vruća, može se kretati tamo.

Oni također čine još jednu grijanu kutiju, ali manje, ako jedan od mačića nema dovoljno topline majke. Jednokratne vodonepropusne pelene dostupne u ljekarnama pogodne su za posteljinu. Na njemu je položena pamučna tkanina.

Neprihvatljivo je širiti papirnate napitke ili rastrgani papir. Pojedini dijelovi drže se mokrim mladunčadi novorođenčadi, a majka ga neće lizati.

Nekoliko tjedana prije rođenja, mačka se stavlja u pripremljenu kutiju. Tako će imati vremena prilagoditi se novom mjestu.

PreporučeniKako mačke rađaju: definicija trudnoće i proces rađanja

4 Ration

U prvoj fazi trudnoće (mjesec), mačka se hrani samo visokokvalitetnom hranom. Kao opcija – "Orijen", "Go", "Acana". Njihov sastav sadrži sve potrebne dijelove za pravilan razvoj fetusa. Često trudne mačke nisu ravnodušne prema sirovom mesu. Unesite ga u prehranu u malim količinama.Prikladna govedina ili teletina.

Slučajni dijelovi iz glavne tablice treba izbjegavati. To dovodi do smanjenja apetita, a trudna mačka neće dobiti potrebne korake suhe hrane.

U odvojenim dodatcima vitaminima nema potrebe. Sve je u univerzalnom sastavu hrane, a višak samo boli. Od drugog mjeseca izbornik nadopunjuje niz proizvoda:

 • sir;
 • mliječni proizvodi;
 • sir;
 • meso.

To je zbog povećanih potreba tijela zbog rasta nekoliko života u želucu. Ryazhenka i slični proizvodi nisu zabranjeni svakodnevno, a svježi sir – 2-3 puta tjedno. Važno je spriječiti prejedanje: mačići će postati veliki, što će značajno komplicirati budućnost porođaja.

Neposredno prije rođenja, pripremaju sve potrebne predmete: kutiju s pelenama, čistim ručnicima, sterilnim škarama i rukavicama, Gamavit, vazelinom, sapunskom vodom, grijaćim jastukom, mačjim mlijekom.

5 Simptomi aproksimacije i porođaja

Znati i shvatiti da će mačka uskoro roditi, mogući su neki znakovi. Za 7-9 dana, ljubimac počinje biti vrlo nervozan. Izgleda nemirno, stalno traže osamljeno mjesto. Moramo ga sami staviti u gnijezdo, neka znaju gdje da rađaju.Ako ona ne janje u njoj, onda će potomstvo i majka biti prebačeni u opremljenu kutiju.

Od 61. dana se redovito mjeri tjelesnu temperaturu. Zvučnik će biti oštar pad od 38,8 do 37 ° C. Generički proces sastoji se od tri faze:

 1. 1. Otpadne vode prljave smeđe boje i proširenje vrata maternice. Počinju borbe, mačka ubrzava disanje, žalosno muči. Ovo razdoblje može trajati 12 sati ili više. Maternica je snažno smanjena, pokušavajući gurnuti fetus kroz rodni kanal. Kao rezultat toga, fetus se kreće u vaginu. Kada mačka po prvi put rodi, vrlo je uplašena i pokušava pronaći potporu vlasnika.
 2. 2. U sljedećem koraku, vrećica za vodu prikazana je kroz usne šupljine. Kad prasne, iz njega izlazi slamnasto mazivo. To olakšava izlazak fetusa. Nekoliko minuta kasnije rodio se mačić. U slučaju rupture amnionske vrećice iznutra, rođenje se odgađa za 30 minuta. Majka razbija vrećicu i počinje lizati mačića. Sve traje od 5 minuta do 1,5 sati. Ako se ništa ne dogodi nakon ovog vremena, nazovite veterinara.
 3. 3. Nakon završetka rada postane placenta.Životinja sama gnijezdi kroz pupčanu vrpcu i jede film. Potrebno je zapamtiti koliko je placenta napustila, tako da ništa nije ostavljeno unutra. To dovodi do razvoja zarazne bolesti u budućnosti i smrti.

Čim majka mačka lizali prvu mladunčad i poče disati, kontrakcije se nastavljaju. Slijedi prijelaz. Obično je interval između mačića 10-60 minuta.

Postoji prekid poroda, kada borbe odvijaju nekoliko sati. Mačka se normalno ponaša tijekom tog razdoblja: vodi brigu o svojim potomcima, jede, pije i spava Nakon 25-35 sati, pokušaji se nastavljaju, a preostali mačići se rađaju. Kada se to ne dogodi 2-3 dana, trebate kontaktirati stručnjaka.

6Kada bi trebala otići do veterinara?

Tijekom trudnoće i poroda možda neće biti sasvim razumljive situacije. Onda se morate posavjetovati s liječnikom. Slične komplikacije:

 • trudnoća je odgođena duže od normalne;
 • prva faza rada traje više od jednog dana;
 • trajanje rada je više od 20 minuta, a mačić ne hoda;
 • fetus i mjehur vidljivi, ali se ne pojavljuje janje;
 • groznica;
 • krvarenje iz vagine;
 • crna sluz s neugodnim mirisom.

Ako sve ide prema planu, ostaje samo promatrati tijek događaja. Nepotrebna pomoć stvara stresnu situaciju koja inhibira radnu aktivnost.

Neprihvatljivo je primijeniti antiseptike ljudskog odredišta na životinju, uzrokovat će trovanje ili opekline. Koristite posebne lijekove koje propisuje veterinar. Neposredno nakon rođenja, Hammavit je ubodan tako da se uterus smanjuje. Ako krvari, sljedeći dan injekcija se ponavlja.

Mačići prvih nekoliko dana ne dodiruju, kako ne bi prekinuli majčinsku vezu. Potrebno je staviti sva novorođenčad u blizini majčinih bradavica tako da od prvog dana počnu hraniti mlijeko, tj. Kolostrum. Uz to, oni će dobiti sve potrebne elemente za podizanje imuniteta. Prvih 8-10 dana mačići se savjetuje da ostanu blizu majke. Kada se pojačaju, možete pronaći nove vlasnike. Već nakon 2-3 tjedna nakon rođenja, mačka je opet sposobna oploditi. U ovom trenutku bolje je ne pustiti je van.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: