🐈 Kako mačke vide naš svijet

Kako mačka vidi svijet oko sebe?

Vlasnici mačeva uvijek su bili zainteresirani za to kako njihov ljubimac percipira svijet oko sebe. Do danas, sve značajke mačjeg vida nisu potpuno razumljive. Međutim, neki su bili u stanju identificirati znanstvenike. Oni se odnose na percepciju boja, stupanj gledanja, sposobnost da se vidi na velikim udaljenostima, itd. Važne informacije o mačkama daje i strukturu njihovih očiju, koje su se razvile u dugoj evoluciji.

  • 1. Značajke pogleda mačke
  • 2. Da li mačke vide u mraku?
  • 3. Da li kućni ljubimci pate od kratkovidnosti ili dalekovidnosti?
  • 4. Percepcija boja
  • 5. Slika u zrcalu i TV prijemniku

1Funkcionalne značajke prikaza

Organi vida u mačkama se značajno razlikuju od ljudi. To se odnosi ne samo na strukturu same očne jabučice, već i na vizualnu percepciju okolnog prostora. Po prirodi, ti slatki kućni ljubimci i dalje su predatori. I oni lovi u mraku. Stoga je struktura oči posebna.

Mačke imaju najveće oči svih predstavnika mačke obitelji u odnosu na veličinu tijela. Oni zauzimaju većinu njuške i imaju konveksni oblik, koji pruža dobar pregled unutar 200 stupnjeva. Za usporedbu, osoba je samo 180.

Zbog činjenice da su oči duboko usađene u lubanju, njihovi pokreti su ograničeni. Životinjska lateralna vizija je slabo razvijena, kako bi vidjela nešto sa strane, mora okrenuti glavu.

Druga osobitost mačjih očiju je prozirna tanka membrana – treći kapak, koji sprečava njihovo sušenje i mehanička oštećenja te omogućuje ljubimcu da spava otvorenim očima. U prirodnom okolišu, ovaj uređaj je neophodan za obmanu potencijalnih neprijatelja mačji, koji će se bojati približiti se buđenoj životinji.

Zoologisti su otkrili da je priroda imala mačke dvoglednom (ili stereoskopskom) vizijom, u kojoj svako oko prima dvije različite slike, a zatim ih mozak stavlja u jednu trodimenzionalnu sliku. Takva vizija okolnog prostora omogućuje vam da jasno odredite mjesto proizvodnje i udaljenost do njega, kao i nezamjenjivo kada se krećete po terenu.

Zbog genetske memorije, te životinje općenito reagiraju na objekte koji se kreću na horizontalnoj površini (tako se kreću glodavci), uhvativši čak i minimalne vibracije.Ali nepomično – pokušajte potpuno ignorirati. Važno je napomenuti da krzneni lovci uopće ne razmatraju plijen uopće, što objašnjava činjenicu da ponekad odlaze na sunčane zrake. U pripremi za napad, mačka počinje pomicati glavu gore i dolje, što mu omogućuje da promijeni kut gledanja i pažljiviji cilj. Ovaj prirodni mehanizam pomaže pri izračunavanju udaljenosti od plijena do milimetra, a predatorov skok postaje vrlo precizan.

Posebnu pažnju privlači učenik vertikalne mačke, koji se pojavio tijekom evolucije. Ima visok stupanj elastičnosti i varira od osvjetljenja. Na jakom sunčanom danu učenik oštro sužava, kontrolirajući ulazak velike količine svjetlosti na mrežnici prosijavanjem dijela zraka. S nedovoljnim osvjetljenjem u mraku, naprotiv, ona se jako širi, ostavljajući više svjetla. Osim toga, učenik se može transformirati ovisno o stanju ljubimca – strahu, miru, iritaciji.

Mačke vide svijet i shvaćaju ga svim svojim osjetilima. Čak i percipiraju vizualne slike ne samo s njihovim očima. Višestruki dodir okolnog prostora postiže se u životinji uz pomoć usmjerenog sluha.Pomaže prepoznati snagu i visinu zvuka, do ultrazvučnih vibracija. Osim toga, životinjska njuška obiluje vibracijama – tankim osjetljivim dlačicama, što omogućuje da u potpunosti doživljava svijet oko sebe.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Da li mačke vide u mraku?

Zbog sumračnog načina života i strukture mrežnice, ove životinje savršeno vide u mraku. Oči noćnih predatora opremljene su različitim receptorima osjetljivima na svjetlost, što im omogućuje da se kreću u uvjetima slabe vidljivosti.

Stražnji zid mrežnice prekriven je posebnom supstancom koja dvaput odražava svjetlost na živčane završetke, poput zrcala, s tapetumom. Zato je vid oko ljubimca vrlo oštar, za razliku od ljudi i drugih životinja. Zahvaljujući tapetumu, mačke oči mistično sjaj noću.

Pogled koji mačka može vidjeti u tamnom mraku nije u redu. Uz potpuno odsutnost svjetlosti, životinja se ne može pomicati i razlikovati objekte. Ali čak i uz minimalnu količinu osvjetljenja, vizualna oštrina mačke povećava se više od sedam puta u usporedbi s ljudima.

Američki fotograf Nikolai Lamm, zajedno sa zoologama i drugim stručnjacima, pokušao je usporediti viziju okolnog prostora s lica mačke s ljudskom, stvarajući niz fotografskih radova na ovoj temi. Ne daju točnu sliku, ali možete dobiti neke grube ideje o mačkoj viziji svijeta.

Tako mačke vide noću

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3 Da li kućni ljubimci pate od kratkovidnosti ili dalekovidnosti?

Znanstvene studije oftalmologa potvrđuju da mačke ne mogu vidjeti udaljene više od 20 metara. To je zbog njihove metode lova iz skloništa, koji nije dizajniran da promatra objekte na velikim udaljenostima. Čak i vlasnik koji stoji na udaljenosti (na udaljenosti većoj od 6 metara) ne može razlikovati životinju, nego samo percipira lik i usredotočuje se na glas.

No, na udaljenosti do pola metra od njuške, kućni ljubimci su potpuno nesposobni za gledanje, što objašnjava njihovu naviku često ometanja obližnjih predmeta. Od male udaljenosti, oni ne razlikuju jasno obrise ljudskog lica, a vlasnik prepoznaje samo miris.

Tako mačka vidi u daljini

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4Color percepcija

Već dugo vremena vjerovalo se da mačke mogu vidjeti svijet samo u "mišjim" sivim nijansama, što je objašnjeno bojom glodavaca – glavnoj mačjoj hrani. Ali to nije tako. Paleta gledišta krznenih kućnih ljubimaca puno je opsežnija od drugih predstavnika životinjskog svijeta. Naravno, mačke ne vide sve boje na isti način kao i ljudi, ali su u stanju razlikovati određeni raspon tonova:

  1. 1. Savršeno razlikovati sve nijanse ljubičaste, plave i zelene u prigušenom obliku. Ali samo pod uvjetom da je vrijeme jasno.
  2. Zbunjena žuta s bijelom. To se događa u uvjetima prevelike svjetlosti.
  3. 3. Nije u stanju razlikovati crveno-smeđe i narančaste boje. Za lov i opstanak, ta vještina koju apsolutno ne trebaju. Mačke ne pridaju veliku važnost bojama okolnog prostora.

Slika u zrcalu i TV

U zrcalnoj se slici mačke vide. Ali oni to ne mogu shvatiti jer vide njihov odraz kao drugu životinju. Oni su također uplašeni činjenicom da jednostavno ne mogu osjetiti stranca s slušnim ili taktilnim receptorima.To je ono što objašnjava ponašanje kućnog ljubimca kada se agresivno baca na zrcala, nastojeći zaštititi svoj teritorij.

Što se tiče mačke percepcije slike na TV zaslonu, mišljenja znanstvenika se razlikuju. Neki vjeruju da ljubimac vidi samo treperenje i kretanje bilo kojeg objekta. Drugi vjeruju da mačke percipiraju sliku kao jednu sliku. Ta se teorija potvrđuje činjenicom da mnoge mačke vole gledati razne predstavnike životinjskog svijeta na televiziji, a samo je potrebno prebaciti kanal, jer ljubimac gubi interes. Ne postoji precizno objašnjenje za tu činjenicu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: