🐈 Liječenje ušnih grinja kod mačaka i mačaka kod kuće

Kako liječiti uši grinja u mačaka

Što ako mačka odjednom počela grebanje i ogrebotine svoje uši? Posebnu pažnju treba posvetiti takvim šupljinama ušiju. Rizik za uši kod mačaka nastaje vrlo često, tako da uz tretman trebate provesti i niz preventivnih radova koji će vam pomoći izbjeći mnoge probleme povezane s takvim parazitom kao krpelj.

sadržaj

 • Glavni simptomi
 • Osnovni procesi zaraze
  • Koji je postupak otodekoza
 • Glavne vrste liječenja i korišteni alati
  • Kako je tretiranje čaše
  • Liječenje slične bolesti
 • Moguće komplikacije
 • Sprječavanje slične bolesti kod životinja

Glavni simptomi

Dakle, što izgleda ušna čeljust, i što su znakovi ušnih grinja u mačkama? Kakvu fazu može napredovati ova bolest prije nego što se prvi simptomi pojave takvog parazita kao krpelja pojave?

Početnu fazu može se obilježiti prisutnost takvih simptoma:

 • postoje specifične izlučevine smeđe ili sive boje u aurikama.
 • životinja počinje aktivno tresti glavu, pokušavajući se riješiti ne pitao goste (krpelji).
 • grebanje uši postaje prva stvar koju mačka poslije spavanja, a to će to učiniti s posebnom pažnjom.

Jedan od najopasnijih učinaka koje krpelj može uzrokovati može dovesti do gljivične upale, koja se često nadopunjuje otitisom na različitim razinama.

U tom slučaju, možete pratiti specifično pražnjenje iz ušiju, što možda nije jako ugodan dodatak tamno smeđim mrljama.

© shutterstock

Osnovni procesi zaraze

Svaka bolest ima svoj patogen, u ovom slučaju to je krpelj kože. Kućni ljubimac može postati zaražen od drugih mačaka koje već imaju ovaj parazit. Osim toga, bolesna mačka može biti izvor širenja parazita, Duge krzne pasmine, lutke, arktičke lisice, lisice i drugi grabežljivci mogu patiti od krpelja.

Takve vrste otodekoze nisu opasne za ljude, ali mogu postati nositelji parazita. Također je moguće zaraziti muhe i buhe, koje mogu biti nositelji ove infekcije.

Mlade cats, čija starost ne prelazi šest mjeseci, mnogo su češće izložena ovoj infekciji krpeljima. Međutim, to ne znači da se grinje uši ne mogu pojaviti u odraslih mačaka.

Nakon što su protekla tri dana od prvih znakova prisutnosti krpelja, potrebno je započeti rano liječenje. U ovom trenutku trebao bi se pojaviti vrlo osebujni miris zbog iscjedka koji će se osušiti i formirati tamne korice. Ali svi ti znakovi mogu također ukazivati ​​na prisutnost stranog objekta u auriku, a ne samo na prisutnost krpelja.

Točna dijagnoza može napraviti samo kvalificirani veterinar, koji mora odabrati lijek za uši. Lijek je propisan, ovisno o zanemarivanju bolesti.

Koji je postupak otodekoza

Postupci i njihova pravilnost ovisit će o fazi bolesti. U ranim fazama, kao u srednjim fazama, provode se sljedeće manipulacije:

 • mjere za sprečavanje otitis media;
 • uklanjanje samog krpelja;
 • oporavak izgubljenog imuniteta;
 • bol reljef;
 • čišćenje čašice mačke.

Kada se guma pojavi (zadnja faza), dodatno se izvodi:

 • čišćenje krvi ostataka prethodno prisutnog stranog tijela;
 • manipulacije kako bi se spriječila sepsa i druga oštećenja sluha;
 • oporavak imunološkog sustava;
 • uništavanje nastale infekcije.

Uho se mora očistiti pomoću posebnih alata i losiona koji doprinose ukapljenju sumpora i nastaloj kore. Za početak, preporuča se koristiti otoclin i neke od njih protiv krpelja. Sve manipulacije trebaju biti usmjerene isključivo na uklanjanje uzroka bolesti – krpelj i uklanjanje postojećih boli u mačiću.

© shutterstock

Na žalost, tijekom čišćenja nije preporučljivo koristiti pamučne pupoljke, Slobodni prostor u uhu postaje manje, pa se pamučna lopta jednostavno klizi i ostaje tamo. Potrebno je provesti anesteziju, jer to ne samo da pomaže veterinarki, nego i ublažava bol u samoj mački. Uho će biti izgubljeno manje, tako da će životinja teško biti češljana.

Glavne vrste liječenja i korišteni alati

Liječenje uha kod uha uključuje korištenje posebnih masti, kapi, sprejevi i gelovi. Ako govorimo o liječenju samo prve faze, preporučljivo je koristiti Surolan, Tsipam, Amitrazin ili Bar. Oba su uha zakopana, čak i ako krpelja živi u jednoj od njih.

Svaki lijek za krpu sadrži brojne otrovne sastojke, stoga je neophodno pridržavanje doziranja. Prije instakcije, očistite čašu i obrišite ga čistom krpom.

Ali za primjenu masti treba koristiti štapiće za uši. Moguće je liječenje ušiju kod mačaka uz pomoć raznih sredstava, ali svi moraju biti odobreni od strane veterinara, jer samo on može točno prepoznati fazu razvoja bolesti uzrokovanog krpeljom.

Većina mačaka ne podnosi ni najmanju smetnju, tako da mogu ugristi i ogrebotina vlasnika.

U ekstremnim slučajevima može se primijeniti terapeutski sprej, koji se bezbolno može liječiti ozlijeđenim područjima uha. Takvi aerosoli su raspršeni na pristojnoj udaljenosti od uha, tako da u životinjama u većini slučajeva nema vremena za odgovor.

U ekstremnim slučajevima mačka može biti podvrgnuta intramuskularnim injekcijama, na temelju svih istih lijekova iz krpelja.

Ako u kući postoji nekoliko mačaka, ali krpelj je pronađen samo u jednoj mački, svi kućni ljubimci se tretiraju.

Faze bolesti:

 • U početku, oštećenja su uzrokovana mehanički, što dovodi do iritacije živčanih završetaka kod proizvoda vitalne aktivnosti krpelja.
 • Hyperemia će se pojaviti u onim mjestima gdje se krpelj usporio. Pločice će prelijevati krvlju i pojavit će se karakteristično oticanje.
 • Započinje odabir oštećenih područja.
 • Oblikovat će se.
 • Dobivene korice će postupno blokirati kanal za uho. Mačka će postati još gore čuti zbog formiranog utikača u uhu.
 • Ako ne počnete pravodobno liječiti s vremenom, bubnjić će prsnuti, a infekcija će se proširiti na srednji i unutarnji dio uha. To će dovesti do labirinta.
 • Na kraju, infekcija će doći do meninga, nakon čega će životinja umrijeti.

Liječenje mora započeti pojavom prvih znakova infekcije. Krpelji u ušima mačaka mogu dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija i smrti, u slučaju potpunog zanemarivanja bolesti.

Kako je tretiranje čaše

Ako je unutarnji dio mačjeg uha previše prljav, onda se tretiranje čašica treba obaviti tek nakon čišćenja. Da biste to učinili, možete koristiti jedan od mnogih losiona za domaće mačke, koji ne uključuju alkohol.U ekstremnim slučajevima možete koristiti uobičajeni vodikov peroksid, koji je također učinkovit alat za borbu protiv krpelja.

Da biste spriječili širenje zaraze, redovito trebate liječiti uho. U svakog uha ne možete uliti više od 5 kapi.

Da bi mačka odmahnula glavom, malo bi trebalo masirati bazu uha. To će vam pomoći prodrijeti drogu duboko u sudoper. U prvim danima čišćenja košuljice, zabranjeno je koristiti pamučne briseve, jer umjesto uklanjanja prljavštine možete ga još dublje ugurati. To će stvoriti zastoj u prometu.

© shutterstock

Liječenje slične bolesti

Jedan od glavnih uvjeta za brzo oporavak je sveobuhvatan pristup liječenju i pravovremenoj sprečavanju ušnih grinja. Za uvođenje mješavine lijeka iz krpelja trebat će vam štrcaljka s dugom cijevi umjesto igle.

Liječenje se može provesti uz pomoć masti.koji se primjenjuju na čistim pamučnim brisevima. Dakle, moguće je obraditi gotovo cijeli unutarnji dio uha. Lijek bi trebao biti apsorbiran u zidove čašice mačke.

Možete koristiti posebne aerosole kako biste spriječili šuga:

 • Dermatozol.
 • Akrodeks.
 • Prosoptol.
 • Tsiodrin.

Dovoljno je udaljenost od 5 cm.Ali prije upotrebe još uvijek vrijedi savjetovati se s liječnikom. Također je vrijedno obratiti pažnju na činjenicu da se oni ne prodaju u redovitim veterinarskim ljekarnama. Ako se prvi simptomi infekcije pojavljuju u mačiću, trebali biste koristiti takve lijekove koji neće štetiti maloj životinji.

Isto se odnosi i na trudne životinje koje trebaju odabrati lijekove s posebnom pažnjom. Kvačica će stalno zagađivati ​​čašu. Nakon redovitog četkanja ušiju, koristite nekoliko kapi ulja kamfora.

Liječenje treba ponoviti nakon 5 dana, to je zbog trajanja samog krpelja.

Potrebni su i tečajevi prevencije, a uključuju i trostruko ponavljanje propisane tečaja. Ručno povucite krpelj iz mačke neće raditi, jer živi pod kožom.

© shutterstock

Moguće komplikacije

U slučaju pravilne njege mačke i pravodobne dijagnoze, posebne komplikacije ne bi trebale nastati. Uzrok uzbuđenja može biti samo zanemarena faza, koja može biti popraćena takvim komplikacijama:

 • Pojava limfotestravazata ili hematoma.U obliku komplikacija se razvija vrlo često. To može biti uzrokovano stalnim grebanjem uha, a krv će se akumulirati ispod kože, što dovodi do formiranja hematoma. Krpelj može parazitirati na drugim dijelovima uha. U svakom slučaju, bit će potrebna kirurška intervencija, tijekom kojega se stvara mali rez, kroz koji se uklanjaju sadržaj gnojnih rana i krpelja. Hematomi se ne mogu liječiti samostalno.
 • Jedan od jasnih znakova početka bakterijske infekcije kod mačke je otitis. Zapravo, to je gnusna upala unutar mačjeg uha. Liječenje bi trebalo biti usmjereno i na uklanjanje samog parazita i na čišćenje aurikula od klica. To je učinjeno s velikim brojem antibiotika. Kada se javlja otitis media, razvija se u kroničnu bolest koja se manifestira sezonski.

Sprječavanje slične bolesti kod životinja

Mnoge obitelji koje imaju malu djecu pitaju – je uši grinja mačaka koje se prenose ljudima? Odgovor je ne. Kao preventivnu mjeru redovito provjeravajte uši vašeg ljubimca za bilo kakvu štetu i sepsu.Ovisno o oštećenju lijekovi se propisuju na antiseptički način.

Da biste poboljšali dobrobit životinje, morate odmah ukloniti proizvode žvakavog propadanja. Da biste to učinili, upotrijebite 5% fiziološku otopinu dodatkom glukoze. Za najbolji učinak u liječenju krpelja, preporučljivo je intravenozno ubrizgavanje lijeka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: