🐈 4 razloga zašto mačić ima rakom - simptome i liječenje

Kako liječiti rakove u mačiću?

Kada se prvi simptomi rakom pojavljuju u mačiću ili u mačiću, odmah se obratite veterinaru i započnite s liječenjem za bolest. Mnogi vlasnici počnu koristiti narodne lijekove umjesto da posjete liječnika. Često to dovodi do još većeg razvoja bolesti, budući da je za učinkovitu terapiju nužno biti svjesni točnih uzroka patologije, što je gotovo nemoguće kod kuće.

sadržaj

 • Uzroci bolesti
 • Kako se bolest očituje?
 • Metode liječenja bolesti
 • 4 načina za sprečavanje bolesti

Uzroci bolesti

Rakovi se razvijaju uslijed oštećenih metaboličkih procesa u koštanom tkivu. Stanice počinju dobro apsorbirati kalcij, uzrokujući da kostur doslovce omekša. S druge strane, to dovodi do smanjenja ukupne aktivnosti mačke, konvulzija, slabosti i drugih karakterističnih značajki.

© shutterstock

U većini slučajeva, rakovi u mačića promatraju se od trenutka rođenja i do 6 mjeseci, a rjeđe se ta bolest pojavljuje kod odraslih životinja. Najčešći uzroci uključuju nedovoljnu prehranu mačaka za njegu.:

 1. kronične bolesti povezane s metabolizmima koje sadrže kalcij;
 2. neravnoteža u prehrani, nedostatak vitamina i minerala;
 3. produljeno iscrpljenje tijela u pozadini siromašnog hranjenja, kasne isporuke hrane i općih loših uvjeta pritvora;
 4. pretilost zbog različitih razloga, uključujući nezdravu prehranu.

Često se opažaju koštuničavci u slučajevima kada se mačići hrane neovisno, koristeći umjetne hranjive smjese. Dakle, ako mačka nema mlijeka, a zatim da spriječi uzroke bolesti, poželjno je kupiti posebnu zamjenu. Sadrži ne samo nutrijente, nego i dnevnu stopu vitamina i minerala (uključujući kalcij i fosfor).

Važno je shvatiti da uzroci koštanih pasa u mačića i odraslih mačaka mogu biti ne samo nedostatak samog kalcija, već i manjak tvari zbog kojih se taj element apsorbira u kostima. Glavnu ulogu u metaboličkim procesima igra vitamin D, koji je prisutan u velikim količinama u ribljeg ulja. Često vlasnici bolesne djece počinju se sami liječiti uz pomoć ovog alata.

Znakovi patologije u ovom slučaju stvarno nestanu, ali dugoročno višak vitamina može negativno utjecati na jetru i žučni mjehur. S druge strane, sami racije mogu ići u skrivenu fazu razvoja, stoga je praktički nemoguće ići bez profesionalnog veterinara.

Kako se bolest očituje?

Posjedovanje mačaka je važno znati ne samo ono što može dovesti do razvoja rakom, već kako se ta bolest počinje očitovati. Prije svega, činjenica da postoji kašnjenje u razvoju bebe, slabog rasta i opće letargije treba biti alarmantno. Najistaknutiji simptomi koji vjerojatno ukazuju na rakove za mačke uključuju takve:

 1. Rebra postaju ravna, stavljaju pritisak na unutarnje organe.
 2. Spojevi se zgušnjavaju, mogu se značajno razlikovati od općeg stanja.
 3. Jedan od glavnih znakova infekcija je vizualna promjena u kralježnici. To slabi, tako da leđa zamišlja.
 4. Šape su krive, zbog čega je mačić šum, hod je slab i neizvjestan.
 5. Promjena zuba je vrlo spora u usporedbi s ostatkom braće.

Često su manifestirani rakovi u mačići i grčevi, česte popuštene stolice i probavni poremećaji.Takvi simptomi su neizravni, jer mogu ukazivati ​​i na druge bolesti. Međutim, u svakom slučaju, bolesna mačka prikazana je neposredna dijagnoza i liječenje.

© shutterstock

Metode liječenja bolesti

U pravilu je lako tretirati mačića s rakom. Iskusni veterinar će moći utvrditi oblik bolesti (pravi ili krivi rakom), nakon čega se propisuje složeni tretman:

 • redoviti unos hrane i posebnih dodataka koji sadrže kalcij i vitamin D;
 • dovoljno fizičke aktivnosti (uključujući i učenje mačke da pliva);
 • lagana masaža;
 • šetnje na suncu.

U pravilu, ove mjere su dovoljne, stoga, rakovi u mačiću prolaze vrlo brzo. U rijetkim slučajevima, određena dijeta se propisuje pomoću zasebnih hranjenja, kao i zračenja kvarcem. Što se tiče kako liječiti rakove u mačiću (odrasla životinja), terapije su otprilike jednake. Međutim, proces oporavka mačke iz raka može potrajati dulje vrijeme u usporedbi s mjesečnim bebama.

4 načina za sprečavanje bolesti

Važno je shvatiti da se svijetli znakovi raka u mačiću pojavljuju u slučajevima gdje je bolest već počela aktivno razvijati, tj. hitno liječenje je potrebno.Budući da je u većini slučajeva povezana s točno pogrešnom prehranom mačke, gotovo svaki vlasnik može spriječiti rakove s prilično jednostavnim metodama prevencije:

 • Cijelo razdoblje trudnoće i laktacije, trudna životinja se prebacuje na poboljšani režim prehrane, a dijeta bi trebala biti ne samo visoka kalorija nego i uravnotežena. Treba razjasniti dnevni unos kalcija i vitamina D i dati ih u obliku hrane ili posebnih aditiva.
 • Ako je moguće, bolje je pustiti mačku češće u sunčevu svjetlost, osobito ujutro i u vrijeme ručka. Činjenica je da vitamin D proizvodi tijelo, a to je na suncu.
 • Ako mačić jede prirodno mačje mlijeko prvih 10-12 tjedana, rizik od uzimanja rakova gotovo je nemoguć. U nedostatku mlijeka koristi se posebna zamjena (a ne suho ili redovito kravlje mlijeko). Kalcij i fosfor nužno su dodani u one količine koje odgovaraju težini djeteta.
 • Konačno, vrlo je bitno pružiti mačiću dovoljno fizičke aktivnosti: trebate se igrati s njom, pružiti mu priliku da trčiš s mačkom i braćom.

Stoga je razvoj raka u novorođenčadi, a još više kod odrasle mačke, iznimka, a ne pravilo. Ako organizirate uravnoteženu ishranu (posebno u nedostatku prirodnog mlijeka), kućni ljubimac će moći brzo rasti bez puno poteškoća.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: