🐈 Otodektivi kod mačaka - liječenje i simptomi

Kako liječiti otodecosis kod mačaka?

Otodektoza kod mačaka (više popularan naziv je štaklja uha kod mačaka) je vrlo česta i zarazna bolest. Teško je naći vlasnika mačke koji nije naišao na ovu bolest barem jednom u životu. Otodectes cynotis je neprijatelj svih mačaka, uključujući kućne ljubimce, a liječenje otodektova kod mačaka zahtijeva vrijeme i energiju domaćina.

sadržaj

 • Simptomi otodektoz:
 • obrada:
 • Sprječavanje otodekoze kod mačaka:

Uzrok bolesti otodektoz je krpelj Otodectes cynotis, koji utječe na uši životinje. Mite, koje se dobiva na koži, počinje aktivno gnječiti kroz prolaze u njemu, uzrokujući svrbež u kućanstvu, a tople okoline i malu količinu dlaka u ušima stvaraju ugodno uzgojno okruženje za ovu vrstu krpelja pa su zbog toga oboje oštečene i na kontakt zaražene životinje sa zdravim mačkama i infekcija pasa je gotovo neizbježna. Osim toga, krpelj može se prenijeti preko vlasnika životinje – na odjeći, cipelama, rukama.

© shutterstock

Simptomi otodektoz:

 • Anksioznost mačaka

Glavni simptom koji biste uvijek trebali obratiti pozornost je zabrinutost vašeg ljubimca. Krpelji gnusni kroz prolaze, hranjenja na epidermisu, sumpor i krv životinje, to uzrokuje tjeskobu u mačiću, počinje tresući glavom i krotkom žalosno.

 • Svrab u ušima i glavu

Ovaj simptom je povezan s prethodnim, a otodecoza je popraćena teškim svrbežom kod mačaka zbog kretanja parazita unutar uha. Nemirna mačka mahanja, trlja glavu protiv predmeta, ili pokušava nešto od njegovih ušiju tresti sa svojim šapama.

 • Neugodan miris i pražnjenje na unutarnjoj površini ušiju

Otpadni proizvodi krpelja imaju neugodan miris i masivno nakupljaju na površini ušiju. Izvana, oni nalikuju naribanoj čokoladi ili kavi, mogu biti vlažni ili potpuno suhi. Kada pokušate očistiti kožu prljavštine u mačiću, postoji bol, krv i limfe mogu se osloboditi.

 • Grebanje na ušima, crvenilo

Zbog aktivnih pokušaja čišćenja kanala za uho, mačka može ogrebati i ogrebati uši, što će uzrokovati zamjetljiv crvenilo i tragove krvi. Iz tog razloga, otodekt može izazvati tešku nelagodu kod životinje.

Ako vaš ljubimac ima barem jedan od simptoma otodekoze, potrebno ju je ispitati! Ako u ušima nađeš iscjedak i krv, odmah se obratite veterinarskom stručnjaku za pomoć. Zanemarivanje bolesti može dovesti do gubitka sluha, kao i smrti ljubimca zbog iscrpljenosti ili upale meninga.

© shutterstock

U veterinarskom centru, liječnik će pregledati životinju, izvaditi pražnjenje s površine ušiju kako bi provjerio otodektu. Skupljanje prolazi kroz mikroskopski pregled i pažljivo se proučava za točnu dijagnozu. Kada se u materijalu detektiraju krpelji, određeni su brojni postupci i lijekovi za borbu protiv tog parazita.

obrada:

Liječenje otodektoz provedeno u nekoliko faza i može trajati više od tjedan dana. Prije svega, glavna zadaća liječnika i vlasnika životinje je očistiti kanal za uši i ublažiti upalu. Tijekom razdoblja liječenja potrebno je očistiti krevete mačaka, budući da grinje mogu ostati u tkivu, zbog toga će otodektoza još duže mučiti životinju.

Stadij 1: Pročišćavanje uha kanal iz ispuštanja i akumulacije parazita.

U tu svrhu koriste se posebni losioni na osnovi klorheksidina i biljnih ekstrakata. Oni brzo omekšavaju sekrecije i dopuštaju životinji da ih bezbolno ukloni, dezinficira i čisti površinu ušiju. Ova faza treba ponoviti prije svakog ubacivanja lijekova i nakupljanja sekreta.

Faza 2: Liječenje i uklanjanje upala.

Liječenje ušnih ušiju kod mačaka je složen jer se morate riješiti parazita, dezinficirati formirane rane, smanjiti upalu i održavati zdravlje i imunitet kućnog ljubimca.

 • Kapi od parazita koji se temelje na amitrazinu, fipronilu, deltametrinu, diazinonu, selamektinu, dimexidumu kako bi se uklonio sam klip. Primjeri takvih lijekova su Amitrazin, Oritsil i drugi.
 • Protuupalni lijekovi. Ovi lijekovi uključuju Anandin Plus, koji brzo ublažava upalu i ima baktericidni učinak.

© shutterstock

Stadij 3: Podržite tijelo vašeg ljubimca.

Vitaminski i mineralni kompleksi savršeni su za podupiranje tijela. Klinci se hrane krvlju i limfnom životinjom, pa je tijekom liječenja vrijedno podržavati vašeg ljubimca uz pomoć vitamina, minerala i pravilne prehrane. Jedan od najčešćih učinaka otodekoze je iscrpljenost.

Cijelo razdoblje liječenja otodekoze treba pratiti veterinar, jer nepravilno ili neadekvatno liječenje može dovesti do smrti kućnog ljubimca od iscrpljenosti, upale meninga, infekcija.Razdoblje liječenja trebale bi trajati tri do četiri tjedna kako bi se potpuno riješile krpelji i ublažile upalu.

Sprječavanje otodekoze kod mačaka:

Da ne biste liječili upalu uzrokovanu krpeljom Otodectes, slijedite brojne jednostavne preporuke:

 • Redovito pregledavajte svog ljubimca za parazite i oštećenja.
 • U najmanjem sumnjivom stanju – veterinaru! I općenito, stručnjak bi trebao posjetiti barem jednom svaka tri mjeseca, ljubimac će vam zahvaliti za to!
 • Kada hodate na ulici ili u kontaktu sa bolesnim životinjama, pazite da koristite proizvode za zaštitu parazita – ovratnike, kape, šampone. To će spasiti od zaraze.
 • Čuvajte svoju kuću čistom, obavljajte tjedno mokro čišćenje. To neće dopustiti parazitima da množe i smanjuju rizik od infekcije vašeg ljubimca.
 • Obratite posebnu pozornost na mačka krevet, može se nakupiti prašina, grinja i bakterija. Od površine tkanine, grinje će pasti na životinjski krzno i ​​tako izazvati novo izbijanje otodektoze.

Zdravlje vašeg ljubimca je potpuno u vašim rukama, stoga ga morate pažljivo pratiti! Otodektoz – bolest neugodna, ali može se liječiti.Stoga, ni u kojem slučaju ne smijete odustati, potrebno je boriti se za zdravlje vaše mačke.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: