🐈 6 uzroka crva u mačaka i mačaka

Kako liječiti crve u mačaka

Kada odlučite imati mačku, morate zapamtiti da to nije samo kućni ljubimac, koji se koristi kao sredstvo borbe protiv glodavaca ili žohara. Mačka je biće koje treba kvalitetnu prehranu, njegu i liječenje. Slabo zbrinjavanje i nepravilno postupanje s crvima u mačkama može dovesti do infekcije buha, crva, pojave lišaja, raspršenja i drugih opasnih bolesti, ne samo za životinje, već i za vlasnika. Ako joj ne pružite odgovarajuće uvjete zatočenja, neće dugo ostati s vama, može se razboljeti i umrijeti.

sadržaj

 • Odakle dolaze crvi
  • Nekoliko mitova koji zavaravaju vlasnike mačaka:
 • razlozi
 • manifestacije
  • Iz gore navedenog, možemo razlikovati takve metode infekcije s parazitima:
 • Vrste crva i kako su opasni
  • oko
  • pojas
  • Stvoritelj Flukes
 • Kakav način liječenja mačka treba za crve
  • Prepoznati i uništiti
 • Određivanje vrste crva
 • Što učiniti kako bi izbjegli crve
 • prevencija

Kako biste to spriječili, brinite o svom ljubimcu kao članu obitelji. Članak će istražiti kako identificirati i kako provesti tretman za takve nesigurne parazite poput crva.

Odakle dolaze crvi

Crvi su crvi koji uzrokuju bolest kao helminthis. Može biti i kod životinja i kod ljudi. Pileći se jaja nalaze u sirovoj hrani (mlijeko, meso, riba, jaja), slabo obrađena ili pržena povrća i voće, u tlu i na drugim mjestima.

U zbunjenosti postoje vlasnici kućnih ljubimaca koji nikada nisu bili dopušteni u ulicu ili na stubište. Ali ličinke mogu sami donijeti vlasnike, koji su tijekom dana na različitim mjestima gdje ima mnogo lutalica, divljih ptica i insekata. Šetajući ulicom, vlasnik na odjeći ili cipelama može lako dovesti infekciju u kuću.

© shutterstock

Nekoliko mitova koji zavaravaju vlasnike mačaka:

 • stalno boraveći u stanu mačka nikada zaražena buhama i crvima;
 • osoba ne može dobiti crve iz svog kućnog ljubimca;
 • samo jedna vrsta pilule omogućuje vam da se riješite svih parazita.

razlozi

Krvi kod kućnih mačaka mogu se pojaviti zbog krivnje vlasnika. Vještine jaja se donose s ulice od strane vlasnika – životinja se utrlja na nogama – to je način zaraze. Neki crvi mogu biti zaraženi samo iz jedne buhe, skočili iz prednjih vrata ili s balkona. Nakon što je ugrizla svoje zube, kućni ljubimac postaje inficiran lančanom krastavicom.Također, jedenje sirovih, slabo obrađenih mesa, ribe ili povrća dovest će do pojave helmintize.

Vidi također: Znakovi prisutnosti crva u mačaka

Veterinarima se preporučuje korištenje anthelmintskih lijekova kao preventivnog liječenja, a koje možete zatražiti u trgovini za kućne ljubimce ili izravno kod liječnika. Ovaj tretman se provodi ne više od dva puta godišnje – u proljeće i jesen, u određenoj dozi koja se izračunava u odnosu na težinu vašeg ljubimca.

Obratite pažnju na činjenicu da čak i kada ste se liječili anthelmintic pilule ili sirup, životinja može imati crve. Stoga povremeno posjetite liječnika i poduzmite sve potrebne testove, tako da liječenje nije uzalud.

Vjeruje se da osoba ne može biti zaražena životinjom, ali su takvi slučajevi identificirani. I tako da se takva neugodna situacija ne dogodi s vama ili s vašim kućanstvom, povremeno predajte feces za analizu. To će štititi vas i vašeg ljubimca.

manifestacije

Ako vidite krvave grudice, ličinke ili zasebne dijelove velikih bobina u izmetu, to znači da odmah trebate početi liječiti crva u životinji.Budući da upotreba profilaktičkih lijekova ne doprinosi uvijek liječenju lanaca, nematoda i drugih sličnih vrsta parazita.

Na primjer, lijekovi koji se koriste za liječenje trakavice mogu biti neučinkoviti za liječenje okruglih parazita. Identifikacija nekoliko vrsta crva istodobno uključuje uporabu lijekova širokog spektra.

No, važno je zapamtiti da su svi lijekovi nesigurni za životinjsko tijelo, stoga se trebate savjetovati s veterinarkom prije početka liječenja. Mladi ili starost, trudnoća, prisutnost komorbiditeta su čimbenici rizika za koje treba pažljivo odabrati shemu i metode liječenja.

© shutterstock

Iz gore navedenog, možemo razlikovati takve metode infekcije s parazitima:

 1. odjeću ili obuću vlasnika;
 2. sirovo i prerađena hrana;
 3. bolesne životinje;
 4. komunikacija s kućnim ljubimcima;
 5. nepravilna skrb;
 6. odgođeno otkrivanje i liječenje bolesti.

Vrste crva i kako su opasni

Simptomi izgleda crva mogu biti vrlo različiti i uglavnom izraženi.To može biti krvava nečistoća u izmetu, prisutnost bijelih ličinki ili fragmenata helminti, slabo zdravlje životinja (slabost, odbijanje jesti, slaba kaputa, proljev ili zatvor itd.). Ako primijetite najmanje jedan od gore navedenih znakova, odmah poduzmite nešto.

Vidi također: Što su crvi u mačkama?

Prisutnost određenih vrsta crva može dovesti ne samo na infekciju kućanstava i drugih životinja u kući, već i na smrt kućnog ljubimca.

Mačke razlikuju ove vrste crva:

 • okrugla;
 • vrpca;
 • slučajnost.

oko

Roundworms su male veličine od dva milimetra do deset centimetara, ali ako je bolest zanemarena, paraziti mogu povećati. Stanište je tankog crijeva: ovdje krvi, što dovodi do anemije. Moguće je otkriti njihovu prisutnost tek u dva tjedna nakon infekcije.

pojas

Pojasni crvi – ravni i dugački crvi, dugački oko sedamdeset centimetara. Oni također žive u tankom crijevu, glavni simptom njihove prisutnosti je povraćanje i gubitak težine. Ova vrsta crva prenosi se bujom zdravih mačaka i njihovih vlasnika.Prilično je jednostavno pronaći ih – pažljivo je ispitati vunu oko anus-bijelih grudica, slično zrncima riže – to su cestodi.

Vrste crva © shutterstock

Stvoritelj Flukes

Crvotočje – parazit koji se može zaražiti hranjenjem sirove ribe na životinju. To uglavnom utječe na jetru, gušteraču i žučnjak. Da ne biste zarazili kućnog ljubimca, potrebno je pažljivo odabrati mjesta gdje ste kupili ribu i zamrznuti je na vrlo niskoj temperaturi barem pet sati prije upotrebe. Simptom pojavljivanja takvih crva je promjena opstipacije i proljeva. Ovisno o identificiranoj vrsti, određuju kako liječiti crve u mačiću.

Kakav način liječenja mačka treba za crve

Za bilo koju osobu, ako samo on nije liječnik, to će biti šok za identifikaciju crva u njegovoj mački. Neki vlasnici, nakon onoga što vide, odmah odluče riješiti se njihovog kućnog ljubimca – odvesti ih baku u selo, odvesti ih u sklonište ili ih jednostavno odvesti na ulicu. Ali nemojte se bojati tih parazita. Nije to tako teško izliječiti mačku iz crva. Razumjet ćemo što treba učiniti za učinkovito liječenje.

Prepoznati i uništiti

Helmidensi (ili ljudi – crvi) – paraziti koji se pojavljuju u većini mačaka. Ako ih vrijeme ne otkrije i ne započne liječenje, životinja će imati ozbiljne zdravstvene probleme. Što treba učiniti kako bi se spriječilo pojavu crva i kakav je tretman neophodan za ovu bolest:

 • izolirati zaraženu životinju od drugih kućnih ljubimaca pa čak i male djece;
 • odrediti vrstu – koristiti Internet ili posebnu literaturu i odrediti oblik parazita u izmetu vaše mačke;
 • prisutnost buha u gotovo stotinu slučajeva podrazumijeva prisutnost crva;
 • obratite pozornost na izgled i ponašanje mačke;
 • mjesečni profilaktički tretman, daje lijek za crve.

kapi

Ako osim kućnih ljubimaca imate i druge kućne ljubimce, izoliranje zaražene mačke izuzetno je neophodna mjera kada se bavite ovom vrstom parazita. Crvi se lako prenose iz jedne mačke u drugu kroz sline, vunu, izmet. Čak i majka mačka i malo mačića moraju biti podijeljeni u različite sobe u vrijeme liječenja, jer je mnogo teže nositi se s crvima u mačići nego kod odraslih kućnih ljubimaca.

Određivanje vrste crva

Da bi razumjeli točno što su helminti u tijelu, obratite pozornost na njihov izgled. Tako, primjerice, trakavica izgleda kao riža i najjednostavnija okloplja izgledaju poput špageta. Za najtočniju određenost i pravilan tretman, ipak je potrebno odmah uzeti mačku veterinaru. Liječnik će obaviti potrebna ispitivanja i propisati posebne lijekove za liječenje.

Infekcije mačaka crva, prvenstveno dolazi preko buha. Mačić ili odrasla mačka mogu slučajno progutati zaražene buhe i tako postati zaraženi.

Najčešće se otkrivaju krupni crvi u izmetu, stoga profilaktički tretman može se davati lijekovima u obliku sirupa ili tableta.

Prije upotrebe, tabletu treba temeljito slomiti u praškasti oblik i pomiješati u hranu za mačku. Prikladna je uporaba sirupa kako bi se anthelmintic mogao nanositi mačić koji još nije u stanju konzumirati hranu. Također možete dodati ekstrakt hrane za ptice ili posebnu tijesto za liječenje crva.

Vrijedi paziti na činjenicu da postoje paraziti koji su vrlo opasni za zdravlje vašeg ljubimca – to su nematode. Oni pripadaju krvavim crvima.Nakon što je krv iz mačke pronađena u izmetu, budući da je postala fizički slabija, kontaktirajte veterinarsku kliniku što je prije moguće za hitan tretman. Prisutnost nematoda može biti kobna.

Što učiniti kako bi izbjegli crve

Da vaša mačka nema crva, potrebno je provesti preventivne mjere i liječenje. Evo nekoliko savjeta:

 • povremeno se posavjetuje s veterinarom kako bi utvrdio vrstu crva i pravilan tretman;
 • dodajte fino rezano češanj češnjaka na hranu;
 • redovito bore buhe.

Ako ste identificirali parazite u izmetu svog ljubimca, ne biste se trebali baviti samoobradom. Možete dati crve pilule za mačke, ali u bliskoj budućnosti trebate kontaktirati svog veterinara. Budući da postoje paraziti koji se ne mogu izliječiti kod kuće, potrebno je uzeti posebne lijekove za liječenje crva. Samo stručnjak može identificirati i prepoznati točno kakvu vrstu parazita u kućanstvu i propisati liječenje odgovarajućim lijekovima.

© shutterstock

prevencija

Buhe nisu tako bezazlene stvorenja kao i mnogi vlasnici mača misle. Ako vaša mačka ima takve insekte, neće biti dovoljno jednostavno ih ukiseliti. Morate se obratiti klinici za životinje i napraviti testove za identifikaciju crva, kao što je trava od krastavaca (može doseći četrdeset do pedeset centimetara duljine).

Vidi također:

Preporučujemo, kao preventivnu mjeru, temeljito oprati ruke i cipele nakon dolaska s ulice, a ne davati mačiću sirovo meso ili ribu (osobito ljeti) nositi ogrlice od buha i dati kapi od crva ili pilula. S pravodobnim otkrivanjem i liječenjem u borbi protiv crva u mačaka je lako, glavna stvar je spriječiti napredovanje bolesti, a vaš ljubimac će biti zdrav i sretan.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: