🐈 Kako kastracija mačaka: vrste, metode, opis

Kako kastrirati mačke: vrste i značajke postupaka

Vlasnici životinja koji ne planiraju uzgajati potomstvo obično kastrirati mačke. Sterilizirani i mačke, ali ovu operaciju karakterizira veća složenost, trošak i rizik za zdravlje životinje. Kada živi u kući heteroseksualnih pojedinaca, lakše je zaustaviti rad testisa mačke nego obavljati žensko trbušne operacije. Kastracija se također preporuča ako postoji jedan ljubimac. Postupak će olakšati životinju od stresa izazvanog odsutnošću žene tijekom hormonalnih udara, a domaćin iz neželjenih potomaka, krikova i neugodnih mirisnih oznaka.

  • 1. Opće informacije
  • 2. Metode kastracije
  • 3. Prednosti postupka
  • 4. Nedostaci operacije

1Generalne informacije

Svrha kastracije – prestanak seksualnih žlijezda ili testisa. Da biste to učinili, uklanjaju ili suzbijaju funkcije organa na različite načine. Postupak se može provesti gotovo u bilo kojoj dobi, ali liječnici preporučuju mužnju kastraciju (u nedostatku planova za njegovo očinstvo) u dobi od 8-9 mjeseci. Ograničenja su postavljena za stare mačke. Dakle, nakon 10 godina, preporučuju se dodatni testovi – postoji veliki rizik da životinja neće trpjeti opću anesteziju ili druge učinke koje pruža postupak.Vrijeme kastracije mačića utječe na životne uvjete. Dakle, ako u kući postoji odrasla mačka, instinkti kućnih ljubimaca mogu se probuditi tijekom svoje topline prije spomenute dobi. U takvim situacijama, u nedostatku medicinskih kontraindikacija, operacija se može izvesti, na primjer, u roku od 6-7 mjeseci.

Uz relativnu jednostavnost postupka, vlasnici ih ne bi trebali samostalno obavljati. Postoje metode kastracije bez krvi, ali za njihovu primjenu traži kvalificirani tehničar. Ako vlasnik pacijenta nema veterinarsko iskustvo, bolje je koristiti službu pozivanja liječnika kod kuće. Odluka će imati koristi i životinji i vlasnika, umanjujući rizik troškova liječenja posljedica nekvalificiranih radnji.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2 stupnjeve kastracije

Postoji nekoliko vrsta suzbijanja funkcije mačjih testisa. Neki dovode do potpunog uklanjanja žlijezda, dok drugi samo odsiječe pristup tijelu. Možete kastrirati mačku:

  1. 1. Kirurški. Veterini uklanjaju testise na zatvoreni ili otvoreni način.Posljednja, u kojoj se vaginalni omot testisa odvaja, je poželjniji zbog jednostavnosti. S zatvorenom kastracijom, navedeno tkivo, zajedno s spermatozoidnom žlicom, se rezati samo nakon primjene kirurške šavove. Dodatni materijal se ne koristi uvijek. S otvorenim kastracijom, liječnici mogu vezati sjeme cijevi i krvne žile u čvor, nakon što ih razdvoji.
  2. 2. Kemijski. Djelovanje testisa je potisnuto zračenjem. Uz navedenu sigurnost, tehnika ima nepoželjne nuspojave. Dakle, zračenje utječe na tkiva bubrega i nadbubrežnih žlijezda, što može izazvati kronične bolesti. Jedna od prednosti je privremeni učinak. Subkutani implantati sa sredstvima poput Deslorelina posreduju u seksualnoj želji za 1,5-2 mjeseca.
  3. 3. Lijekovi. Vrsta privremene kastracije. Lijekovi inhibiraju testise za određeno razdoblje, za te svrhe, životinja se ubrizgava lijekovima koji se temelje na megestrolu. Metoda se može upotrijebiti za smirivanje britanskih i drugih punokrvnih proizvođača za razdoblje odsutnosti partnera.Poput kemijske metode, to može dovesti do razvoja kroničnih bolesti.
  4. 4. s vazektomijom. To se odnosi na vezivanje spermatozoida. Unatoč početku neplodnosti, životinja zadržava želju i sposobnost da se spriječi. Takav štedljiv način je ujedno i prednost i nedostatak tehnike. Minimalna invazivnost postupka dovodi do uobičajenih napada tjeskobe tijekom pogoršanja seksualnih instinkata mačke: vrišti, agresivno se ponaša, pokušava pobjeći u potrazi za ženom i često obilježava teritorij.
  5. 5. Mehanički (bez krvi). Neki izvori spominju kastraciju drobljenjem spermatozida pomoću posebnih pinceta. Atrofija struktura događa se 4-5 mjeseci nakon sesije. Metoda privlači pristupačnu cijenu i potpun gubitak seksualnih funkcija. Glavni nedostatak postupka je potencijalna komplikacija nakon operacije.

Unatoč "krvavom" opisu, kirurška kastracija je jedna od najsigurnijih metoda za životnu zabranu seksualne funkcije. Kirurg jednostavno smanjuje membranu koja štiti spermatozne žlijezde.Iako je životinja podvrgnuta općoj anesteziji, većina posljedica nestaje dan nakon postupka. Mačka ne treba nositi ovratnik, dati antibiotike, ili liječiti šav s jakim sredstvima. Kvalificirani stručnjak će lako obaviti operaciju kod kuće, što će štititi mačku od nepotrebnog stresa promjene situacije.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3 Prednosti postupka

Vlasnici nisu uvijek spremni kastrirati kućne ljubimce. Naročito neprijateljski prema ovom postupku može biti muškarac. Unatoč bljesku osjećaja solidarnosti i brige za očuvanje ličnosti mačke, sterilizacija je i dalje vrijedna ako životinja nije namijenjena uzgoju. Operacija ublažuje muškarca od patnje uzrokovanih nerealiziranim seksualnim instinktom. Vlasnik dobiva lagani ljubimac i ne mora se brinuti o redovitim vrišti i mirisnim oznakama u stanu (kuću).

Uklanjanje testisa ili zaustavljanje rada ne drastično mijenja ponašanje životinje. Vjeruje se da se neuterirana mačka pretvara u lijesa trupla, usmjerena samo na hranu.U stvarnosti, muškarac često zadržava iste karakterne osobine poput razigranosti i aktivnosti. Značajno smanjena agresivnost, potaknuta proizvodnjom muških spolnih hormona. Kastracija, poput ženske sterilizacije, potencijalno produljuje život ljubimca, smanjujući rizik od bolesti urinarnog sustava. Postupak smanjuje aktivnost mačke, tako da rijetko želi izaći. To znači da se smanjuje vjerojatnost smrti muškarca pod kotačima automobila ili u borbi za partnera.

PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4Operacijske nedostatke

Postoji niz potencijalnih opasnosti od kastracije. Dakle, u kirurškom uklanjanju testisa prisutna je vjerojatnost kriptorhidizma, kada jedan testis ostaje u trbušnoj šupljini. Kao rezultat toga, produciranje hormona koji utječu na seksualno ponašanje mačke nastavlja se i zahtijeva se ponovljena intervencija.

Operacija ne jamči zaustavljanje privlačnosti suprotnog spola. Mačke mogu zadržati interes za žene. To obično nije problem jer životinja ne može oploditi partnera. No, ponekad uz vozilo, očuvana je i navika obilježavanja teritorija.Obično je prisutan u inhibiciji funkcije testisa, budući da njihovo uklanjanje osigurava prestanak proizvodnje hormona.

Kastracija je poželjan postupak za mačke čiji vlasnici ne žele brinuti o svojim potomstvima. Veterinari nude nekoliko načina za suzbijanje seksualne funkcije. Najpouzdanija, pristupačna i sigurna metoda je uklanjanje testisa. No, vlasnik može uzeti u obzir "bezbrižne" načine za suzbijanje njihovih funkcija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: