🐈 Sterilizacija mačaka punktura - sve prednosti i mane

Kako je sterilizacija mačem kroz probijanje

Sterilizacija mačaka s punkcijom je prilično uobičajena vrsta operacije koja ima protivnike i pristaše. Svrha operacije je smanjiti seksualnu aktivnost životinje, kao i zaustaviti reprodukciju potomaka. Također, sterilizacija punkcijom pomaže u sprečavanju mogućnosti infekcije kućnog ljubimca s raznim spolnim prenosima bolesti.

sadržaj

  • Laparoskopija – što je to?
    • Postoje dvije opcije za operaciju punkcije:
  • Prednosti i slabosti

Mnogi vlasnici odluče izvršiti operaciju samo zato što do vremena proljeća stigne, njihov ljubimac počinje vrištati, obilježavajući teritorij i uništavajući namještaj.

Gotovo uvijek, institucija mačke podrazumijeva njegovu sterilizaciju, bez obzira na dob. Gotovo nitko ne sumnja u korisnost ove operacije, osim obuke liječnika i dobre opreme potaknuti povjerenje. Ova operacija nije takva kontroverzna procedura kao što je bila prije, i stoga je običan fenomen.

Sterilizaciju mačke kroz probijanje provodi životinja bez rodoslovlja, to je najbolje učiniti prije početka prvog estrusa (otprilike pet do sedam mjeseci).

© shutterstock

Laparoskopija – što je to?

Sterilizacija bušenjem provodi se kod kuće iu klinici. Preporučljivo je da se obratite posebnoj ustanovi, jer vaš ljubimac radi tamo uz pomoć kvalitetne opreme. Klinika praktički isključuje mogućnost nesreće, jer će životinja biti pod nadzorom mnoštva liječnika.

Koliko probijaju kada steriliziraju mačke? Obično se izrađuju jedna ili dvije male šupljine (rezovi), koje se zatim šavaju.

Postupak se također naziva laparoskopska ili endoskopska kirurgija. Tijekom operacije, kirurg, koristeći bušenje, uvodi posebnu opremu u trbušnu šupljinu životinje. Pregledava svoje genitalije i provodi operaciju pomoću vizualnog pregleda.

Postoje dvije opcije za operaciju punkcije:

  • Uklanjanje jajnika;
  • Uklanjanje jajnika i maternice.

Druga je mogućnost pouzdanija, jer mačka ima vrlo visoku sposobnost regeneracije. Enzimski ostaci mogu biti dovoljni za vraćanje reproduktivne funkcije.

Prednosti i slabosti

Laparoskopija ima nekoliko prednosti u odnosu na druge metode. Među njima su:

  • Relativno mali promjer endoskopa, koji gotovo isključuje traumu u trbušnu šupljinu. Zato tijekom obrađivanja šavova mačke ne trebaju deke i ovratnike. Takva sterilizacija sprječava infekciju;
  • Moguće je vidjeti sliku unutarnjih organa trbuha od monitora. Operacija nije "slijepa", što vam omogućuje kontrolu procesa i smanjuje rizike. Prije operacije, koristeći endoskop, oni pregledavaju stanje ligamenta i hemostaze.

© shutterstock

Izvrsno je ako operaciju obavlja kvalificirani veterinar koji ne šteti mačiću. Ali čak iu ovom slučaju postoje i nedostaci steriliziranja mačaka:

  • Sterilizacija bušenjem provodi se uz pomoć opće anestezije koja je vrlo štetna za životinju;
  • Za neke mačke, to je kontraindicirana zbog slabe srce.

Sterilizacija nema samo kontraindikacije, već i indikacije, na primjer, traumu ili patologiju genitalnih organa.

Laparoskopija postaje sve popularnija među košer vlasnicima. To je razumljivo jer se operacijski proces kontroliraju liječnicima ultrazvukom monitora, a sama operacija se provodi pomoću najnovije pouzdane opreme.

Samu operaciju mačka prenosi nekoliko puta lakše, praktički nema neugodnih ishoda. Na ranu nije potrebno više od dvije šavove. Dok drži mačku, ubrizgava se s umirujućim sredstvom, što joj daje mogućnost da vidi operaciju, ali da se ne protivi.

Nakon sterilizacije u mačiću, stavlja se u kutiju, gdje odlazi od anestezije., Nakon nekoliko sati ili dana (ovisno o tome kako je pogodno za vlasnika i što čini veterinara), draga je oduzeta, treba paziti kod kuće za nju. Uklanjanje vanjskih šavova može se izvesti samostalno u roku od 7-10 dana. Nakon nekoliko mjeseci, šav će se otopiti.

Sterilizacija nije samo operacija, nego i postupak koji može produljiti život svoje mačke i sačuvati ostatak u kući.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: