🐈 Mačka kastracija - priprema, njegu, cijene

Kako je kastracija mačke

Vrlo često se vlasnici kućnih ljubimaca pitaju: je li potrebno kastrirati mačku, kakve prednosti i nedostatke ima ova operacija i koliko će se ponašanje promijeniti nakon toga. Da biste dobili odgovor na svoje pitanje, potrebno je pažljivo proučiti svaku temu o kastraciji zasebno, a sve morate rastaviti od samog početka.

sadržaj

 • Što je ova operacija?
 • Prednosti i nedostaci operacije
 • Razlike između kastracije i sterilizacije
 • Najbolje doba za kastraciju
 • Priprava kastracije
 • nošenje kastracija
 • Stanje nakon operacije
 • Ponašanje pasa nakon kastracije
 • Hranjenje kastrirane mačke
 • Financijska strana
 • zaključak

Što je ova operacija?

Kastracija mačke je prilično jednostavna operacija, tijekom kojih se uz pomoć kirurške intervencije uklanjaju testisi koji su potrebni za mačku za normalan seksualni život. Sve to ne samo da potpuno zaustavlja proizvodnju muškog hormona, već i zaustavlja reproduktivnu funkciju.

Iako je mačić mali, ne znate nikakve probleme, jer vas samo voli svojim smiješnim igrama.Ali čim se približi starost od 7-9 mjeseci, odrasta i postaje punopravna mačka.

A to znači da u svakom trenutku mogu svladati instinkt, koji ovisi o nastavku utrke. Ponašanje mačke u takvom razdoblju u divljini praktički se ne mijenja, ali s onima koji nemaju pristup ulici morat će patiti. Može početi pokazivati ​​agresiju, neprestano vikati, obilježavajući teritorij stvarajući neugodan miris u stanu.

Sve to će donijeti neugodnosti ne samo kućnog ljubimca, već i vama. I tako, ako vaš ljubimac nije čistokrvne, a niste ga stekli za profit, kastracija će biti najbolje rješenje kako bi se izbjeglo takvo ponašanje. Ponekad za mnoge životinje, kastracija je jedini način da se riješite agresije i da ponašanje bude više nježno i tiho.

© shutterstock

Veterini tvrde da je za kretanje mladim mačkama potpuno sigurna operacija koja ne uzrokuje nikakve posljedice. Anesteziju može utjecati na zrelijim mačkama i dovesti do određenih komplikacija., jer je životinjsko tijelo već slabo i ne može se nositi s takvim teretom. Unatoč tome, prednosti kastracije su mnogo veće od pojave bilo kakvih posljedica.

Prednosti i nedostaci operacije

Poput mnogih drugih jednostavnih operacija, kastracija ima i svoje prednosti i nedostatke, unatoč činjenici da mnogi veterinari tvrde da nema nedostataka. Prednosti kastracije mačke uključuju:

 • Pet život često dobiva više od nekoliko godina.
 • Agresivno ponašanje mačke mijenja se u smireniji, razigraniji.
 • On zaustavlja označavanje teritorija
 • Ne morate slušati stalne meowe noću
 • Kućni ljubimci su manje osjetljivi na razne bolesti i infekcije, kao što su prostatitis i adenoma.
 • Nije zapaženo nastajanje tumora dojke.

Ali nedostaci kastracije ne uključuju manje važne točke u ponašanju kućnog ljubimca:

 • Mačka postaje manje aktivna pa može biti pretilo.
 • Anestezija također može pokazati male komplikacije kod kućnih ljubimaca, ako za mlado tijelo to nije puno stresa, a za zrelijem postoji opasnost za zdravlje.
 • Da bi se izbjegle kardiovaskularne bolesti, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani.
 • Može doći do urolitijaze, pa biste također trebali pregledati izbornik mačke.

Ali ako pristupite s punom odgovornošću za kastraciju i pripremu za njega, onda se mnoge komplikacije mogu izbjeći.

© shutterstock

Razlike između kastracije i sterilizacije

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca navikli su vjerovati da su samo pojedinci kastrirani mužjom i ženskom sterilizacijom. Ovu izjavu može odbiti bilo koji veterinar, budući da se bilo koja od ovih operacija može provesti i na mačkama i mačkama. Razlikuju se samo u tom procesu.

 • Sterilizacija je samo djelomično rješenje problema koji nastaje tijekom želje za množenjem.
 • Kastracija uključuje potpuno ili djelomično uklanjanje organa reproduktivnog sustava. Tako kastracija mačaka uključuje uklanjanje testisa, a kod mačaka uterus je urezan.

Prema mnogim stručnjacima, kastracija je humanijsko rješenje za uklanjanje takvog problema kao instinkt proširenja roda. Uostalom, kada steriliziranje životinja ne izgubiti priliku tražiti par, što je razlog za pojavu različitih bolesti i pojave infekcija.

Najbolje doba za kastraciju

Vrlo važna uloga kastracije je doba vaše mačke,stanje nakon toga također ovisi o tome. Previše se rano preporučuje jer to može uzrokovati ozbiljne poremećaje u tijelu. Veterini ne daju preciznu definiciju odgovarajuće dobi za kastracije, odgovarajući da svaki vlasnik ima pravo odlučiti za sebe kada je vrijedno kastracije. Ali najviše Optimalna dob je razdoblje od 7 do 9 mjeseci., ili točno godinu dana.

U toj se dobi smatra da je tijelo postalo jači i može patiti anestezijom. Kastrirati domaće mačke kako bi se izbjeglo vrištanje, želja da se izbije na ulici ili obilježava teritorij. To olakšava stres ne samo vlasnika, već i kućnih ljubimaca.

Opasan je kastrirati previše zreli mačku, jer oslabljeno tijelo ne može trpjeti anesteziju i izazvati neželjene posljedice. Stoga, prije nego što odlučite o tome, trebate se obratiti veterinarki.

Priprava kastracije

Priprema mačke za kastraciju je vrlo jednostavna, ali vrijedi ga uzeti ozbiljno i držati se preporučene prehrane. Za nekoliko sati vrijedi ukloniti unos tekućine, to će pomoći smanjiti mogućnost nuspojava nakon oporavka od anestezije, kao i dati dodatnu snagu.

© shutterstock

Danas se kastracija provodi i kod kuće iu klinici. Prilikom odabira mjesta, pažljivo razmotrite sve okolnosti:

 • Reakcija mačke da se kreće u nepoznate uvjete, bez obzira na to neće li imati stresa
 • Hoćete li moći pružiti pravilnu njegu tijekom perioda oporavka?
 • Hoće li biti komplikacija koje zahtijevaju posebne uvjete

Nakon što dobijete sve odgovore u glavi, možete sigurno odabrati jednu od dvije mogućnosti. Ali prije nego što se počnete trenirati, vrijedi proći ispit kod veterinara. Već može odrediti posebne postupke prije kastracije mačke, nakon čega će dati detaljnije preporuke.

Jednako važno pitanje u pripremi je odabir anestezije tijekom kastracije, što značajno utječe na tijelo tijekom i nakon oporavka. Postoje dva načina primjene anestezije, to je intravenska ili inhalacija. Vjeruje se da se veći učinak postiže uvođenjem lijekova u venu, jer je s tom metodom da najbrže prodire u sve organe i omogućuje vam odmah početi s ponašanjem.

Ako vam se ne žali zbog trošenja dodatnih sredstava, za mačku možete instalirati kapanje, što vam omogućuje uklanjanje lijeka i njegovih toksičnih učinaka što je prije moguće.

nošenje kastracija

Mnogi vlasnici, nakon što su odlučili izvršiti operaciju, zabrinuti su za svoje kućne ljubimce pa se pitaju: kako su kastrirane mačke? Ako slijedite sve preporuke i pripremne procese, mačka je kastrirana oko 10 minuta.

Prve akcije kirurga sastoje se u malom rezu na skrotumu, koji omogućuje pristup testisima. Nakon toga su uklonjeni i povezani odgovorni za reproduktivnu funkciju. Tada se sve obrađuje i nanosi šav, primjenjuje se dezinfekcijski prah. Ovo je sve mali opis kako je mačka kastrirana.

Nakon kastracije, vlasniku će se zatražiti da odmah povedete kućni ljubimac ili ga ostavite promatranjem na dan.

Nakon oslobađanja anestezije, ljubimac će biti vrlo slab i letargičan, pa neka mačka ostane na osamljenom mjestu neko vrijeme. Poželjno je da je krevet na podu, da bi se izbjegla ozljeda ili modrice.

također postoji kemijska kastracija mačaka, čija prednost je nedostatak bilo kakve kirurške intervencije. Svrha je smanjenja instinkata reprodukcije i manifestacije aktivnosti seksualne želje. Ova metoda u većini slučajeva može biti reverzibilna. Postoji kastracija mačaka s posebnom pilulom. Ako odlučite prestati upotrebljavati te lijekove neko vrijeme, genitalije se mogu vratiti na aktivnost.

© shutterstock

Stanje nakon operacije

Prvih nekoliko dana, mačka nakon kastracije može biti vrlo letargična i apatična, ali ne biste trebali brinuti, jer će vrlo brzo početi, kao i prije, aktivno igrati. Nemojte zaboraviti slijediti njegovu prehranu kako bi izbjegli pretilost. Pokušajte napraviti izbornik i uvijek se pridržavati.

Za mačke čija hrana uključuje gotovu hranu, trebate odabrati specijalizirani natpis. Također, nemojte odabrati ekonomsku klasu koja se ne razlikuje po visokoj kvaliteti. Nemojte se spasiti na svog ljubimca, osobito nakon kastracije, jer onda možete lijepo trošiti novac na izlete veterinaru.

Obratite pažnju na sastav, budući da neki proizvođači imaju vrhunsku klasu, vrlo sličnu super premium.

Ali ako se mačka hrani isključivo na ljudskoj hrani, ne biste ga trebali oštro mijenjati, bolje pazite na kuhanje tekućih jela. Pokušajte izbjeći prejedanje i eliminirati mnoge štetne proizvode.

Nemojte pokušavati miješati hranu s gotovom hranom, samo povremeno možete ga tretirati konzerviranom hranom kao delikatesom.

Popis je najbolje provjeriti kod vašeg veterinara. Pokušajte se uključiti u aktivne igre sa svojom mačkom, ne dopustite mu da spava puno. Budite sigurni da pratite prisutnost životinjske stolice. Odsutnost od više od tri dana znači komplikacije, stoga se posavjetujte s liječnikom.

Šav nakon kastracije ne bi trebao poremetiti kućnog ljubimca, ali ako iznenada počne pokazivati ​​aktivnost prema njemu, stavlja na posebnu ogrlicu. Pokušajte se pažljivo brinuti i izbjegavajte krvarenje. Slijedite nekoliko jednostavnih koraka:

 • Vodikov peroksid je vrijedan obrade oko dva puta dnevno, nakon primjene sjajnog zelenog
 • Potom mazite šav mastom Levomekol
 • Pokušajte skinuti ovratnik samo u trenucima hranjenja.

Ponašanje pasa nakon kastracije

Prvih dana mačka će morati oporaviti pa je potrebno pružiti mu mirni kutak gdje može spavati i opustiti.U tom će razdoblju biti sjedeći, a također je u opuštenom stanju. Tijekom dana, mačka može potpuno odbiti jesti, ali svakako pratite dostupnost slatke vode, koja bi trebala biti potpuno dostupna.

Pokušajte dati kastriranu mačku što je moguće više pozornosti jer je vaša briga da će mu pomoći da se brže oporavi.

Ponašanje mačke nakon kastracije može biti vrlo različito od uobičajenog neko vrijeme. Može pokazati agresivnost i biti pasivniji, ali ne brinite, to sve odlazi čim završi razdoblje oporavka. Prvi dan nakon kastracije, mačka će trebati toplinu, stoga ga omotajte toplim pokrivačem ili uredite krevet blizu bateriju.

© shutterstock

Ponašanje mačke prije kastracije, a nakon toga se razlikuje samo po tome što postaje manje aktivna, troši manje energije i počinje da se dobije na težini. Ali kako biste to izbjegli, trebali biste pažljivo prilagoditi izbornik i probuditi se u želji za aktivnim igrama.

Hranjenje kastrirane mačke

Kastrirana mačka nakon što operacija postane manje pokretljiva, ne pokazuje osobito zanimanje za aktivne igre, zbog čega se manje energije troši u njegovo tijelo, a metabolizam usporava. i ako nije ispravno napraviti prehranu vašeg ljubimca, sve to može dovesti do pretilosti, Prije svega, vrijedi napraviti popis štetnih proizvoda koje ne biste trebali dati vašem neutered catu. To uključuje sve masne, dimljene i ukiseljene hrane, kao i visoko kaloričnu hranu, poput krumpira, ribe, zbog velike količine fosfora, mliječnih proizvoda čiji sadržaj masti prelazi 10% i krupice.

Svježe meso bi također trebalo biti potpuno odsutno u prehrani svoje mačke, jer ne samo da može biti izvor crva, već također uzrokuje proljevanje bjelančevina.

Castrated mačke imaju tendenciju da mijenjaju svoje preferencije okusa, stoga se nemojte bojati da je odjednom napustio svoju omiljenu poslasticu, obično nakon perioda oporavka, sve se vraća na normalu. U ovom trenutku pokušajte kuhati samo tekuća jela.što neće uzrokovati zatvor. Također možete uključiti domaću konzerviranu hranu u izborniku neuterirane mačke. Nije vam potrebno mnogo vremena za kuhanje, ali mačka će zasigurno moći uživati ​​u novom jelu.

Izbornik neuterizirane mačke treba biti raznolik, a uključiti meso, kao i razne povrće. Naravno, nemojte zaboraviti na mliječne proizvode.Castrirane mačke, koje su sklone urolitijazi, trebaju kupiti posebnu hranu oznakom "Prevencija", ali prvo se trebate posavjetovati sa specijalistom.

© shutterstock

Financijska strana

Koliko kosti kostiju mogu ovisiti o mnogim čimbenicima:

 • Vaše mjesto prebivališta
 • Kakav je status veterinarske klinike
 • Iz odabrane lokacije (bez obzira na to će biti dom ili klinika)
 • Odabrana anestezija i ostali dodatni lijekovi
 • Njega nakon operacije
 • Pojava komplikacija

Pozivanje određene količine gotovo je nemoguće jer se razlikuje od 1000 do 9000 rubalja. Zato je bolje razjasniti u klinici na koju se odlučite prijaviti.

zaključak

U ovom članku ste bili u stanju upoznati se s kastracijom, kakve prednosti i nedostatke ima, kako se najbolje pripremiti za to i koje ponašanje trebate očekivati ​​od svoje mačke. Sve to će vam pomoći da napravite svoj vlastiti izbor, a ne guranje za donošenje određenih odluka. Stoga prvo izmjerite prednosti i nedostatke, a zatim se posavjetujte sa stručnjakom i tek onda donosite konačnu odluku o kastraciji mačke ili ne.Za one koji se još uvijek ne usuđuju obavljati kirurški zahvat, dobio je još jedan primjer koji vam omogućuje eliminiranje problema uzimanja pilule.

Čim se donese konačna odluka, valja odabrati najbolju kliniku u vašem gradu. Nemojte se spasiti na kućnog ljubimca, jer ne samo njegovo zdravlje već i njegov daljnji život ovisi o tome.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: