🐈 Puloviti dermatitis kod mačaka: kućno liječenje

Kako izliječiti buha alergiju kod kuće

Neki kućni ljubimci mačaka i pasa primjećuju buha dermatitis u kućnim ljubimcima. Ovo je upalna bolest kože koja je poput alergijske reakcije na ugrize buha. Znanstvenici su pokazali da sline tih parazita sadrži više od 15 alergena, od kojih svaki može uzrokovati jaku alergiju kod životinje.

Pušenje dermatitis nije strašno za ljude. Naravno, prema van, životinja se uopće ne čini podnošljivim, ali sigurno ne prijeti ljudskom zdravlju.

 • 1. Glavni simptomi
 • 2. Liječenje buha dermatitisa kod kuće
 • 3. Liječenje narodnih lijekova
 • 4. Prevencija
 • 5. Zaključak

1 Glavni simptomi

Znakovi ove patologije kod mačaka vrlo su mutni i variraju ovisno o općem stanju tijela kućnog ljubimca: njegovoj težini i broju parazita na tijelu. Vanjske promjene pojavljuju se na tijelu i gornjim bedrima. Njuška životinje i donji dio udova, u pravilu, nisu pogođeni.

Akutni tijek patologije popraćen je sljedećim simptomima:

 1. 1. Životinja se stalno ogrebotina, uzrokujući sve više i više ogrebotina na koži. Obično su najčešće u područjima s mekom kožom (u abdomenu).Posebno osjetljive životinje kombiniraju kožu "s mesom", a zahvaćena područja pojavljuju se na vratu.
 2. 2. koža je prekrivena papules s crvenom granicom i scabs.
 3. 3. Vuna se počinje slomiti i postaje vrlo gruba.
 4. Mačka stalno drži kožu na leđima, a životinja će meow glasno.
 5. 5. Koža postaje suha i ukrašena.
 6. 6. U mnogim životinjama dermatitis je praćen sekundarnom bakterijskom infekcijom.
 7. 7. Uočene su žarišta upala, gnoj se pojavljuje na zahvaćenim područjima.
 8. 8. Formirani su mokri ekcemi i svrbeži vlaknastih nodula.
 9. Bolne točke postaju natečene, a ako ih dodirete, osjećate da su vruće i izazivaju nepodnošljivu bol u životinji.
 10. 10. Pojavljuju se zakrpe alopecije.
 11. 11. Pogođena područja su obojena s otpadnim proizvodima parazita.
 12. 12. Ako vlasnik dugo vremena ne primijeti takvo ponašanje mačke, počinje gubiti težinu.

S bilo kojim stadijem patologije, ponašanje životinje se mijenja: mačka se konstantno svrbi, nervira i čak ugrize. Životinja počinje lizati pogođena mjesta.

PreporučeniAlergijska reakcija na mačke: simptomi i liječenje

2Pripravljanje buha dermatitisa kod kuće

Jedini učinkovit tretman za buha dermatitis je buha raspolaganje i dezinsection okoliša. To omogućava ne samo da potpuno izliječi mačku, već također i da spriječi moguće rekurencije patologije. Potrebno je započeti borbu protiv ove bolesti što je prije moguće, inače će upaljena koža početi gubiti i zgrušati, a buha dermatitis će postati kronična.

Liječenje buha dermatitisa kod mačaka sastoji se od sljedećih koraka:

 • uništavanje buha;
 • uzimajući osloboditi od alergija;
 • uklanjanje posljedica.

U teškim slučajevima, veterinar propisuje antibiotike, ali obično možete učiniti s konvencionalnim antibakterijskim lijekovima i pomoću posebnog šampona:

Najprije morate osigurati da mačka više nema buhe. Ako ih nađete, poduzmite mjere da ih izbacite. To će vam pomoći posebni alati koji se prodaju u bilo kojoj ljekarni:

 • šamponi;
 • kapi i sprejevi;
 • posebne ovratnike.

U vrlo naprednim slučajevima, mačka mora biti zaklana kako bi se povećala učinkovitost uporabe lijekova. Moguće je liječiti životinju kod kuće, ali strogo slijediti upute iskusnog stručnjaka.Iscrpno liječenje buha dermatitisa zahtijeva korištenje sljedećih lijekova:

 1. 1. Lokalni antipruritični lijekovi: mast na bazi hidrokortize.
 2. 2. Ulceri na koži mogu se liječiti jodom ili Vishnevskim mastima.
 3. 3. Purulentne sekrete tretirane su s klorheksidinom. Možete koristiti streptotsid.
 4. 4. Antihistaminici u obliku injekcija ili tableta: Tavegil, Suprastin i Kllarotadin. Ovi isti lijekovi pomažu kod alergija.
 5. 5. Ako je bolest uzrokovana patogenim gljivama, potrebno je koristiti antimikotske lijekove.
 6. 6. U slučaju bakterijskog oblika buha dermatitisa, mačka je propisana tijekom liječenja antibioticima.
 7. 7. Protuupalni lijekovi: prednizolon i deksametazon.
 8. 8. U slučaju alergijskog oblika bolesti, životinja mora biti prenesena u posebnu autoalergijsku prehranu.

Kod kuće potrebno je obraditi ne samo vunu, već i kućanske predmete životinje. Spremnik mora biti zamijenjen novim. Nemojte zaboraviti obraditi sve životinje koje žive u kući. Kako bi se izbjegla ponovna infekcija, potrebno je ograničiti kretanje mačke u zasebnu sobu.Priuštite sve tapecirane namještaj i palasu s antiparazitima.

Za ublažavanje stanja životinje moguće je ne samo uz pomoć lijekova, već i upotrebom posebnih šampona i drugih vanjskih pripravaka. Čak i jedna upotreba šampona može potpuno riješiti mačku parazita. U ozbiljnijim slučajevima, veterinar će propisati emulzije i masti za liječenje zahvaćene kože.

Zapamtite da se sve terapijske intervencije moraju provesti pod nadzorom liječnika. Za svakog bolesnika, veterinar odabire pojedinačni režim liječenja i, prema potrebi, sam ispravlja.

PreporučeniVrste, simptomi i metode liječenja alergija kod mačaka

3Pripravljanje narodnim lijekovima

Tradicionalni recepti nisu prikladni za primarnu terapiju buha dermatitisa kod mačaka, nego su dodatak tradicionalnoj terapiji. Jednostavan recept pomoći će vašem ljubimcu:

Potrebno je ravnomjerno miješati ulje lavande, ulje čajevca, eterično ulje cedra i sapunsku vodu. Dobiveni proizvod treba tretirati kožu prije no što se kupanje mačka i nakon njega.

PreporučeniŠto dati mačiću s alergijama: opcije za antihistaminike

4Profilaktika

Do danas, lijekovi koji još nisu izumljeni, osmišljeni su da potpuno oslobađaju mačke od alergija na parazitsku slinu. Stoga, za sigurnost kućnog ljubimca potrebno je isključiti mogućnost infekcije. Da biste to učinili, slijedite ove smjernice:

 1. 1. Nemojte pustiti životinju koja je alergična na buhe. Obično, infekcija buha javlja se kada mačka kontaktira svoje prijatelje na ulici. Ako želite hodati svojim kućnim ljubimcem, nosite ga pri ruci. Mnogo parazita živi u ulazima, tamo gdje napadaju životinje. Bule ulaze ovdje iz podruma gdje žive mačke beskućnice. Potrebno je paziti da mačka nije stupila u vezu s uličnim životinjama.
 2. 2. Ne preporučuje se hodanje mačaka na mjestima s visokom vlagom jer je u tim područjima paraziti dugo živjeti.
 3. 3. Neophodno je tretirati kućni ogrtač s posebnim pripremama 1 puta mjesečno. Ne upotrebljavajte istekle proizvode.
 4. 4. Koristite ovratnike.
 5. 5. Provjerite mačku redovito za buhe.
 6. 6.Često obrađujte prostor blizu ulaznih vrata posebnim sredstvima s dugim djelovanjem.
 7. 7. Učinite mokro čišćenje s čišćenjem tepiha s insekticidima za ubijanje buha.
 8. 8. Nakon liječenja mačke za buha dermatitis, veterinar treba promatrati kao alergijski pacijent.

5Zaklyuchenie

Ako se stanje vašeg kućnog ljubimca ne popravlja, trebate ga pokazati svom liječniku. Puloviti dermatitis nije uvijek jedini uzrok alergije. U takvoj situaciji vrijedi provesti dodatno ispitivanje za liječenje bolesti. U većini slučajeva mačke nakon svih poduzetih aktivnosti prestaju svrbežati, a ćelav koža postaje obrastao.

Korištenje lijekova treba biti strogo pod nadzorom veterinara. Inače, bolest će postati kronična ili će nastati opasne komplikacije zbog bakterijske infekcije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: