🐈 Najveća mačka na svijetu (pasmina, domaća, u veličini)

Kako izgledaju najveće mačke na svijetu?

Predstavnici obitelji mačaka, koji su živjeli u pretpovijesno doba, bili su među najsmrtonosnijim grabežljivcima, a njihova je veličina mnogo puta prekoračila dimenzije suvremenih pojedinaca. Makhairod, nalik tigra s ogromnim bradavicama, a američki lav je težio 0,5 tona.

Sadašnja mačka zaostaje daleko iza svojih predaka. Raspon njihove težine karakterizira velika širina: od 900 g u toybobovima do 400 kg u tigrovi.

 • 1. Ocjena velikih pasmina mačaka
 • 2. Zapis za težinu
 • 3. Ligr – jedinstveni hibrid tigra i lava

1 Ocjena velikih pasmina mačaka

Felinolozi su uspoređivali podatke iz različitih pasmina domaćih mačaka i na temelju njih napravili ocjenu najveće vrste:

 1. 1. Maine Coon.
 2. 2. Savannah i Asher.
 3. 3. Shawzi (Chawzi).
 4. 4. Ragdoll.
 5. 5. Pixie-bob.

Prema riječima stručnjaka, popularni Maine Coons vrijedi uzeti podij. Njihova prosječna težina iznosi oko 10 kg, a visina je 0,4 m. Mačka pod imenom Stew je prvakinja duljine među domaćim mačkama – 1,23 m.

Maine Coon Stew – najduža mačka na svijetu

Na pete vođe dolazi nova pasminka savane, uzgajana u američkoj uzgajivačnici zbog križanja servala i domaće mačke. Tjelesna težina čistokrvnih mužjaka može doseći 14 kg, a pojedini pojedinci imaju do 20 kg. Leopard mačka Trable postala je najviša na svijetu – 0,48 m.

Skupina savana uključuje vrstu ašera, također izvedena iz hibridizacije divljih i domaćih životinja. Raspon težine predstavnika pasmine iznosi 10-15 kg.

Druga neobična pasmina, dobivena kao mješavina Abyssinian i reed mačaka, je shawzi (ili chauzi) – domaća žurba mačka. Visina životinja do 0,4 m sa težinom od 18 kg.

Ragdoll je mnogo manji u masi (9 kg), ali se razlikuje po izduženom tijelu do 1 m. Pixie bob izgleda kao minijaturni ris, ali je znatno slabiji od divljih rođaka (5-8 kg).

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 rekorderi snage

Liječnički pregled kućnih mačaka pokazao je da je njih 40% prekomjerne težine. Dodatni kilograma štetno utječu na opće zdravlje kućnih ljubimaca. Vlasnici često nadilaze svoje kućne ljubimce s visokom kalorijskom hranom, masnom hranom ili slatkišima. Dobivena težina ne dopušta mačiću da se normalno kreće i vodi normalan život. U slučaju izjave o pretilosti, branitelji zoološkog vrta prenijeli su životinju na skrb u skloništu, gdje je bila uključena u poseban program za gubitak težine.

Nažalost, neki od najvećih pojedinaca umrli su od posljedica pretilosti.Stoga je odlučeno zabraniti dodjelu naslova prvaka u nominaciji "Najmasovnija mačka godine".

Posljednja službeno priznata Guinnessova knjiga rekorda bila je australska Himmi s tjelesnom težinom od 21,3 kg. Njegovo tijelo imalo je obujam od 84 cm. Zbog prekomjerne debljine, mačka nije mogla sama krenuti. Odveden je u posebno izrađenu kolica. Fat-rekorder je umro u dobi od 10 godina.

Katie (23 kg) – najveća mačka na svijetu

Njegovi su parametri već nadmašili uralsku mačkicu Katie. Masna žena iz grada Asbesta povlači 23 kg. Štoviše, ona ima samo pet godina!

U kategoriji težine od 15 do 20 kg zabilježeno je nekoliko domaćih mačaka i mačaka:

 • 19 kg – Thule (Danska), Prince Chang (SAD);
 • 18 kg – Kylie (SAD), Garfield (SAD);
 • 16 kg – Orazio (Italija);
 • 15 kg – SpongeBob (SAD).

3Ligr – jedinstveni hibrid tigra i lava

Divlje mačke poznate su po velikoj veličini. Lavovi i tigrovi su među najmasivnijim grabežljivcima. Njihovi glavni parametri – visina i težina, ovise o vrsti. Tigro Amur ili Ussuri najveći je predstavnik mačke obitelji. U prosjeku je težina 2,5 centnera, au nekim pojedincima i do 3 centnera.Bengalski tigrovi (2.35 c) i afrički lavovi (1.8 c) nešto su manji od njihovih kolega.

Pravi djevak protiv ostatka je hibridni križ između tigrice i lava. Duljina tijela je od 3 do 3,7 m, masa se kreće od 3,6 do 4,50 c.

Ligre Hercules – najveći predstavnik mačke obitelji na svijetu

Ligers daleko nadilaze veličinu svojih roditelja i više nalikuju starom predjelu – lava spilje. Životinja izgleda poput divovskog lava bez grivca i tamne mutne pruge na koži. Ligers se rađaju isključivo u zatočeništvu. Mužjaci imaju kongenitalnu sterilnost, a ženke su sposobne uzgojiti. Kubovi s prijelaza s lavom nazivaju se liligrijem i tigrovima.

Ligr Hercules, koji živi u rezervatu Myrtle Beach Safari (SAD), postao je poznat kao najveći svjetski predstavnik mačke obitelji.

Njegova ogromna veličina iznenađuje maštu:

 • visina – 1,2 m;
 • duljina – 3,3 m;
 • težina – 0,418 tona.

Hercules se mogao natjecati s pretpovijesnim grabežljivcima. Poznati tigrovi sa sabljima imali su otprilike iste dimenzije:

 • visina – 1,2 m;
 • duljina – 3 m;
 • Težina – 0,400 tona.

To su vjerojatno najveća mačka na svijetu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: