🐈 Kakvu vrstu hrane je bolje hraniti mačku: savjetnici veterinara

Kako hraniti mačku: veterinarski savjet i ocjena gotovog hrane

Za održavanje dobrog zdravlja vlasnika mačke mora odabrati pravilnu i uravnoteženu prehranu. Izbornik kućnog ljubimca treba u određenom omjeru uključivati ​​povrće, voće, meso, žitarice i mliječne proizvode. Osim prirodne hrane, za to su pogodni gotovi holistički i superpremiumski izvori.

Ni u kom slučaju se ne preporuča hraniti mačku s klasa gospodarstva (Felix, Sheba, Friskies, Whiskas i drugi).

 • 1. Klasifikacija hrane za životinje
  • 1.1. Gospodarska klasa
  • 1.2. Srednja klasa
  • 1.3. Premium klasa
  • 1.4. Super Premium klasa
  • 1.5. Ljudska ocjena
 • 2. Suha hrana
 • 3. Mokro hrane
 • 4. Analiza sastava
 • 5. Ocjena feeda
 • 6. Savjeti za hranjenje životinja
 • Pokaži sve

1 Klasifikacija hrane za životinje

Sva gotova hrana može se klasificirati prema različitim kriterijima. Najčešći znakovi koji odabiru hranu za mačke:

Znakvrste
klasa

Razlikuju se sljedeće vrste:

 • ekonomska klasa;
 • srednja klasa;
 • premium klasa;
 • super premium;
 • holistička klasa (ljudska ocjena)
Mačka pasminaMnogi proizvođači proizvode gotove hrane za pojedinačne pasmine mačaka. Njihova struktura uzima u obzir osobitosti i slabe točke svake od njih. Na policama postoji dijeta za britanske, perzijske mačke, Bengal, Maine Coon
Obrazac za prijavuSuho ili mokro
Dob životinje

Hrana za svako doba razlikuje se u sastavu, sadržaju vitamina i hranjivih tvari. Postoje vrste:

 • za mačiće;
 • za odrasle mačke i mačke;
 • za starije životinje
Zdravstveni status i pojedinačne osobine

Neki kućni ljubimci trebaju posebnu prehranu. Za njih napraviti posebnu ili ljekovitu hranu:

 • za životinje koje pate od urolitijaze;
 • za životinje s dugom kosom;
 • za mačke osjetljive probave;
 • za kućne ljubimce s problematičnom jetrom;
 • hrana za slabe mačke i životinje nakon operacije

Ove sorte moraju biti odabrane na preporuku veterinara. Nije potrebno davati terapeutsku hranu zdravih životinja. One sadrže različite omjere proteina, masti, ugljikohidrata, a uključeni su i posebni aditivi.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

1.1 Gospodarska klasa

Veterinari kategorično ne preporučuju hranjenje mačaka s mačkama gospodarske klase.

Najčešći od njih su:

 1. 1. Whiskas.
 2. 2. Friskies.
 3. 3. Kitikat.
 4. 4. Darling.
 5. 5. Naš brand.
 6. 6. Noćni lovac.
 7. 7. Felix.
 8. 8. Purina.

Izrađene su od niskih sirovina i otpada od proizvodnje ostalih proizvoda: kože, hrskavice, kosti.U njima nema mesa. Za povećanje volumena, oni dodaju puno teksture soje i obilno sezona s okusima i pojačivača okusa.

Feed za gospodarstvo slabo je asimiliran, najviše do 50%. Ako mačka jede jeftinu hranu duže vrijeme, njezino se zdravlje značajno pogoršava. Prije svega, gastrointestinalni trakt, bubrezi i jetra pate. Rizik od urolitijaze se povećava, posebno kod mačaka. Rizik malignih neoplazmi povećava se u odrasloj dobi.

PreporučeniTretira se za mačke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod kuće

1.2Media klasa

Te marke su malo skuplje od prethodnih. Imaju manje ozljede, ali nema ni koristi.

Srednja klasa sadrži prirodno meso, ali je postotak manji (oko 4%). Uzimajući u obzir dobne karakteristike mačke, dnevnu potrebu za vitaminima i elementima u tragovima. Ali osnovica je i dalje prerađeni proizvodi i soja texturate. Ako životinja ima slab imunitet ili ima zdravstvenih problema, bolje je da ne kupujete srednju marku.

Najčešći feed ove klase:

 1. 1. Mačka Chou.
 2. 2. Savršeno prilagođeno.
 3. 3. Purina Jedan.

PreporučeniU kući se pojavio mačić – što i kako je hraniti?

1.3 Premium klasa

Premium hrana se prodaje samo u specijaliziranim odjelima. To je cjelovita dijeta dobre kvalitete, koja sadrži meso, povrće, žitarice, esencijalne vitamine i elemente u tragovima u pravom omjeru. Međutim, često dodaju soje, umjetne okuse i boje.

Premium klasa uključuje feed:

 1. 1. Royal Canin.
 2. 2. Hills.
 3. 3. Purina Pro Plan.
 4. 4. Eukanuba.
 5. 5. Belcando.
 6. 6. Jams.
 7. 7. Božja.

1.4 Super Premium klasa

Takva se hrana smatra profesionalnom. Tako životinje hrane vlasnici vrtića, vlasnici mačića s dobrim rodiljom i obični ljudi koji žele dati najbolju mačku. Sastav klase superpremija je u potpunosti uravnotežen, uključuje prirodno meso i sve tvari potrebne za mačke. Najpopularnije robne marke:

 1. 1. Arden Grange.
 2. 2. 1. Chois.
 3. 3. Sanabelle.
 4. 4. Acana.
 5. 5. Origen.

1.5Human Grade

Sastav holističke klase hrane uključuje sastojke označene ljudskim razredom – proizvodi koji su dopušteni za ljudsku prehranu. Takva prehrana je prirodno i zdravo od svih. Prebacivanje mačke iz druge hrane na hranu holisticke klase nije lako. Proizvođači koriste samo prirodne sastojke, nemojte dodavati okuse i pojačivače okusa. Nakon izraženih okusa (osobito u gospodarstvu i srednjoj hrani), životinja se često ne slaže da isprobaju kvalitetnu hranu.Promjena prehrane treba postupno, svakih nekoliko dana na 10% od ukupnog.

Predstavnici hrane za ljudski stupanj:

 1. 1. Innova Evo.
 2. 2. Pronature holistički.

Visokokvalitetni super premium i klasični holistički feedovi apsorbiraju se gotovo potpuno – za 90%. Zbog toga je potrošnja hrane mala, a cijena hrane neće biti znatno veća nego kod izbornika gospodarstva.

Za zdravlje mačaka poželjna je superpremija ili holistička klasa jer nema štetnih aditiva, umjetnih boja i konzervansa. Mogu se proizvesti suhe i mokre.

2Dried hranu

Suha hrana – koncentrirane dehidrirane granule. Pros:

 1. 1. Prikladan oblik podnošenja. Možete staviti mačku odmah punu zdjelu hrane. Neće se pogoršati i neće se osušiti.
 2. 2. Dugo je pohranjeno. U njemu se patogeni mikroorganizmi umnožavaju manje. Važno je strogo pridržavati se smjernica za pohranu koje je proizvođač odredio na ambalaži.

Budući da su suhe granule previše koncentrirane, mačka treba piti puno vode. Inače, rizik od urolitijaze se povećava.

Neke mačke ne vole piti vodu. Ponekad pomažu eksperimenti s oblikom, veličinom i mjestom za piće.

3 Moist feed

Mokrna hrana je dostupna u različitim oblicima.Ovo je razna konzervirana hrana, žitnice, žutice, pauchi, pates i još mnogo toga. Jedna stvar ih ujedinjuje: značajan sadržaj vlage. Zbog toga je hrana dobro apsorbirana – gotovo 100%. Mokra hrana smanjuje probleme s gastrointestinalnim traktom, bubrega i mokraćnog sustava.

Kada se hranite mokrom hranom, trebate razmotriti neke od značajki:

 1. 1. Otvoreni paketi trebaju biti pohranjeni najviše jedan dan, a samo u hladnjaku. Stoga, trebate odabrati količinu kojom se životinja može nositi s danom.
 2. 2. Stavljanje u zdjelu treba toliko hrane koliko kućni ljubimac može jesti u isto vrijeme.

Uz to hranjenje, mačka također stalno treba svježu vodu. Ali životinja će piti malo manje nego kada se hrane suhe granule.

Pažljivo proučite preporuke proizvođača. U vlažnom obliku, često proizvode delicije, koje se koriste za kratkotrajno poticanje životinje, ali ne i za dugotrajno hranjenje.

4 Analiza sastava

Svaka mačka hrana mora sadržavati tri glavna sastojka:

 • proteini (protein);
 • masti;
 • taurin.

Oni su nadopunjeni esencijalnim vitaminima, enzimima i elementima u tragovima.

Protein je najvažniji i bitan element.Protein mora biti životinjskog podrijetla: piletina, puretina, kunića, govedina, teletina, plodovi mora i ostali. Bolje je da postoje dva ili više izvora: meso i riba ili nekoliko vrsta mesa. Tako će izbornik sadržavati više aminokiselina potrebnih za mačku. Za razliku od pasa, u mačaka, aminokiseline se sami ne sintetiziraju u tijelu, tako da ih moraju dobiti hranu.

Taurin – druga potrebna komponenta mačke. Također se ne sintetizira jetra životinje. Hrana visoke kvalitete nužno sadrži ovu tvar kao aditiv.

Masti uzrokuju nutritivnu vrijednost. Njihov najveći iznos je u hrani za mačiće i trudne mačke. Minimalna količina masti u hrani za sitne i domaće mačke s niskom aktivnošću.

U dobroj hrani na prvom mjestu su sastojci od mesa. Obavezno navedite vrste proteina i njegov postotak. Ako se dodaju žigovi, ukazuje se i na njihov izgled.

Većina hrane uključuje žitarice. Ne smiju biti više od 50%, idealno – ne više od 25%. Previše "kaše" stvara dodatni teret na mačje gastrointestinalni trakt. Za životinje s cerebralnom alergijom ili osjetljivom probavom nastaju posebne linije bez zrna.

Sastav kvalitetne suhe hrane nužno uključuje pepel. To je dobar konzervans prirodnog podrijetla. Ali važno je pratiti njegovu količinu: ostatci pepela više od 6% su kontraindicirani za odrasle mačke i mačke. U pepelu je visok sadržaj magnezija, višak koji izaziva urolitijazu.

Mačke i mačke sa svjetlo obojene vune (posebno čiste bijele) su sklone alergijskim reakcijama. Hranu za njih treba odabrati s minimalnom količinom umjetnih aditiva, bez boja i konzervansa.

5 Ocjena feeda

Raspon gotovih mačjih jela dovoljno je velik. Marke koje su optimalne u sastavu, a vlasnici vrtića vole hraniti životinje:

 1. 1. Origen;
 2. 2. Innova Evo;
 3. 3. Pronature;
 4. 4. Aras Canidae (Felidae);
 5. 5. Idi Prirodno;
 6. 6. Sada Prirodno;
 7. 7. I. Chois;
 8. 8. Arden Grange;
 9. 9. Acana;
 10. 10. Almo Nature;
 11. 11. Bozita;
 12. 12. Brit;
 13. 13. ProBalance;
 14. Bosch Sanabelle;
 15. 15. Eukanuba;
 16. 16. Pro Plan;
 17. 17. Royal Canin;
 18. 18. Hill's;
 19. 19. Schesir
 20. 20. Iams.

Ni pod kojim uvjetima ne smijete hraniti životinju s gospodarskim brandovima: Felix, Sheba, Friskies, Whiskas i drugi.

6 Savjeti za hranjenje kućnih ljubimaca

Nekoliko savjeta o pravilnoj organizaciji mačje prehrane:

 1. 1. Nova hrana treba dodati u prehranu postupno, svakih nekoliko dana zamjenjujući ih s 10% uobičajene hrane za životinje. Ako je prijelaz naglo, mačka može odbiti jesti nepoznatu hranu.Također, trenutačna promjena prehrane nepovoljno utječe na stanje gastrointestinalnog trakta životinje.
 2. 2. Za hranu i vodu poželjne su keramičke posude ili ploče od nehrđajućeg čelika. One se lako čiste, ne ispuštaju štetne tvari, ne upijaju miris. Neželjena plastika.
 3. 3. Ako mačka ima karakteristike pasmine ili zdravstvena ograničenja, trebali biste koristiti specijaliziranu hranu.
 4. 4. Ne biste trebali miješati u prehrani nekoliko vrsta hrane ili gotove hrane s prirodnom hranom. Dopušteno je samo izmjenjivanje suhih i vlažnih izbornika od jednog proizvođača. Inače se opterećenje na gastrointestinalnom traktu povećava, problemi s trbuhom, intestinom i jetrom nisu isključeni.
 5. 5. Neki vjeruju da će stalna promjena vrste hrane imati koristi od mačke i diverzificirati svoju hranu. Ovo je pogrešna presuda. Uz dobro odabranu prehranu, mačka dobiva sve što vam treba. Zamjena će biti potrebna ako je hrana iz nekog razloga prestala stati ili se stanje zdravlja promijenilo.

Da biste utvrdili je li mačka dospjela do hrane, trebali biste obratiti pozornost na njezinu stolicu, stanje kaputa i ponašanje. U zdravi ljubimac, kaput mora biti glatka i sjajna, raspoloženje treba biti veselo i razigrano, stolica mora biti redovita, uz normalnu konzistenciju. Inače, preporučljivo je posjetiti veterinara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: