­čÉł Je li mogu─çe istovremeno hraniti ma─Źku suhom i vla┼żnom hranom

Kako hraniti ma─Źku: suhu ili mokru hranu?

Na kombinaciji razli─Źitih vrsta gotove hrane za ma─Źke postoje razli─Źita mi┼íljenja. Neki vlasnici vole dati ┼żivotinji samo suhu hranu, drugi tvrde da je nezdrav za ljubimca.

Na temelju rezultata istra┼żivanja, stru─Źna mi┼íljenja razrije┼íavaju kori┼ítenje suhih i vla┼żnih dijeta tijekom ┼żivotnog vijeka ┼żivotinje – uz uvjet da je industrijski sastav ni┼żi od klase premije. Kombinacija su┼íenja i vla┼żne hrane tako─Ĺer je mogu─ça uz po┼ítivanje preporu─Źenih shema napajanja.

 • 1. Zna─Źajke mokrog hrane
 • 2. Zna─Źajke suhe hrane
 • 3. Kombinacija: neprihvatljiva ili prioritetna?
  • 3.1. Prednosti mije┼íanja razli─Źitih vrsta gotovih jela
  • 3.2. Kako kombinirati suhu i vla┼żnu hranu

1Zna─Źajke s feedovima

Visoka kvalitetna vla┼żna hrana je dobro promi┼íljeni uravnote┼żeni sastav za ma─Źke od mesa, od obroka i povr─ça u umaku ili ┼żele s potrebnom koli─Źinom vitamina, minerala i elemenata u tragovima va┼żni za zdravlje ┼żivotinje. Ovaj poluproizvod je pakiran u konzervirane ili pauchi – posebne pakete folije i polietilena.

Zavr┼íeni sastav vla┼żne hrane ima nekoliko prednosti:

 • ekonomija, ovisno o te┼żini i apetitu ┼żivotinje, jedan paket ponekad je dovoljan za nekoliko hranjenja;
 • pravilno pakiranje, u kojem se lako osigurava hermeti─Źka pohrana;
 • ravnote┼ża sastava ne zahtijeva dodatno hranjenje ma─Źka s vitaminima;
 • Visoka kakvo─ça vla┼żne hrane je prevencija bolesti gastrointestinalnog trakta, vida i zuba, blagotvoran u─Źinak na stanje vune.

Nedostatak vla┼żne hrane – kratki rok trajanja. Odr┼żavanje vre─çice ili konzervirane hrane u hladnjaku dopu┼íteno je ne dulje od dva dana. Ako ku─çni ljubimac ima umjeren apetit ili postoji alternativna hrana u svojoj prehrani, preporu─Źljivo je odabrati male pakete tako da mo┼żete hraniti ma─Źku iz jednog pakiranja ne vi┼íe od dva puta.

Preporu─ŹeniMlije─Źni zamjena ma─Źi─ça za ma─Źi─çe: kako odabrati i ispravno kuhati?

2 Zna─Źajke suhe hrane

Ve─çina potro┼ía─Źa smatra da je vla┼żna hrana korisnija, unato─Ź ve─çoj cijeni u odnosu na suhu hranu. Ovo mi┼íljenje nije sasvim po┼íteno: suhe formulacije se koriste za samodostatnu prehranu ┼żivotinje.Glavna prednost suhe konfekcije jest jednostavnost kori┼ítenja i skladi┼ítenja. Stavite ovu hranu u zdjelu ujutro, mo┼żete ga ostaviti do ve─Źeri na sobnoj temperaturi – i sve osobine proizvoda ─çe ostati.

Suha hrana mo┼że se znatno razlikovati u sastavu ovisno o tome kojoj klasi pripadaju: ekonomiji, premium, super premium ili holisti─Źki. Potonji, prema stru─Źnjacima, imaju optimalni sastav prirodnih sastojaka i idealni su za ma─Źke, bjelan─Źevine i povr─çe. Preporu─Źa se kori┼ítenje proizvoda u gospodarstvu samo kao posljednje sredstvo.

Sastav suhe hrane za ma─Źke prema pripadnosti odre─Ĺenoj klasi

Premium i super-premija hrana tako─Ĺer su vrlo hranjive i sadr┼że taurin, proteine ÔÇőÔÇői masti koji su potrebni za zdravlje ma─Źke.

Glavne prednosti suhih gotovih pripravaka:

 • dugo skladi┼ítenje;
 • prisutnost vitamina pohranjenih u pukotinama zahvaljuju─çi tehnologiji granulacije;
 • prehrambene vrijednosti u kombinaciji s zdravstvenim prednostima;
 • ekonomi─Źnu upotrebu (podlo┼żno visokoj snazi ÔÇőÔÇőklase).

Minus suhog hrane je nedostatak vlage u prehrani i kao rezultat toga u ┼żivotinjskom tijelu. No, lako se nadokna─Ĺuje stalna prisutnost spremnika za vodu unutar dosega ma─Źke.Pakiranje gotove suhe hrane zahtijeva hermeti─Źko skladi┼ítenje nakon svakog otvaranja, ina─Źe ─çe hranjiva vrijednost i okus biti oslabljeni.

Usporedbom sastava i svrhe razli─Źitih tipova gotovih ma─Źje hrane, stru─Źnjaci i proizvo─Ĺa─Źi do┼íli su do razumnog mi┼íljenja: i mokra i suhe vrste su racionalna uravnote┼żena prehrana, pod uvjetom da su visoke kvalitete.

Prema rije─Źima dr. Mandela (Njema─Źka), ako odaberete ma─Źku, u ve─çini ─çe slu─Źajeva odabrati vla┼żnu hranu. Njegove su prednosti, kao ┼íto to dokazuju lije─Źnici, u teku─çem umaku, atraktivnijem okusu i laganom unosu takve hrane. No, neke ┼żivotinje preferiraju su┼íenje, pa bi izbor trebao biti napravljen na temelju preferencija okusa ┼żivotinje.

Prilikom odabira bilo koje metode prehrane va┼żno je po┼ítivati ÔÇőÔÇőosnovna pravila: pratiti stalnu dostupnost ─Źiste vode za pi─çe, isklju─Źiti ─Źeste promjene marke gotove hrane (proizvo─Ĺa─Źa), a ne mije┼íati gotovu hranu s prirodnom hranom.

Preporu─ŹeniTretira se za ma─Źke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod ku─çe

3 Kombinacija: neva┼że─ça ili prioritetna?

Stru─Źnjaci dopu┼ítaju kombinaciju mokre i suhe hrane pod kontrolom ovog procesa. Unato─Ź ravnote┼żi sastava gotove hrane razli─Źitih vrsta i razlika samo u koli─Źini teku─çine, oni imaju druga─Źiji u─Źinak na tijelo ┼żivotinje. Pri planiranju odgovaraju─çe prehrane potrebno je uzeti u obzir ─Źinjenicu da jedan gram komprimirane suhe hrane sadr┼żi 4 puta vi┼íe kalorija nego mokra.

Kada hranite suhu i mokru hranu istodobno, veterinari se savjetuju da slijede odre─Ĺena pravila.

 1. 1. Za kontrolu ravnote┼że potrebnih elemenata: proteina (oko 30% ukupnog udjela), ugljikohidrata i minerala, masti.
 2. 2. Slijedite dio redovitog hranjenja, izbjegavaju─çi duge pauze i prejedanje.
 3. 3. Koristite snagu koja nije ni┼ża od klase premije.
 4. 4. Dr┼żite se istog branda (proizvo─Ĺa─Źa) mokre i suhe hrane.
 5. 5. Nemojte miješati obje vrste u jednom obroku.

Posebno je va┼żno promatrati posljednje pravilo, budu─çi da su suhe i mokre gotove hrane obradene ma─Źkama na razli─Źite na─Źine, uz sudjelovanje raznih enzima i obilje┼żja kiselog okoli┼ía.Neravnote┼ża dovodi do dvostrukog optere─çenja jetre ┼żivotinje, mo┼że uzrokovati probleme s crijevima, ┼íto nije biolo┼íki dizajnirano za brzo restrukturiranje.

Preporu─ŹeniU ku─çi se pojavio ma─Źi─ç – ┼íto i kako je hraniti?

3.1Prikaz mije┼íanja razli─Źitih vrsta gotovih jela

Rezultati klini─Źkih ispitivanja Waltham® pokazali su da prehrana koja se temelji na redovitoj izmjeni suhih i vla┼żnih vrsta poma┼że:

 • odr┼żavati zdravlje;
 • da se sprije─Źi niz ozbiljnih bolesti: urolitijaza, gastrointestinalnog trakta, prekomjerne te┼żine;
 • regulira ravnote┼żu vode tijela;
 • osigurati dovoljno proteina i masti po obroku.

Mje┼íovita dijeta se preporu─Źuje za uporabu za ┼żivotinje koje imaju oslabljeni apetit, slab imunitet, te┼żinu ispod prosjeka ili starost. Ova prehrana je po┼żeljna kada hranite ma─Źi─ça (ali ne prije ┼íestog mjeseca): za prehrambene svrhe, dajte vla┼żnu hranu, za ja─Źanje ─Źeljusti aparata i zadovoljavaju─çi predatorski instinkt – su┼íenje.

Stru─Źnjaci iz razli─Źitih zemalja podupiru ideju mje┼íovitog hranjenja, s naglaskom na kvalitetu hrane.

Ako govorimo o neuravnote┼żenim, ┼íiroko dostupnim, ekonomi─Źnim brandovima, ne mogu zadovoljiti potrebu ma─Źkoga dnevnog kori┼ítenja korisnih elemenata, bilo kada se koriste sami ili kada se kombiniraju razli─Źiti oblici.

3.2 Kako pravilno kombinirati suhu i mokru hranu

Pravila za kombiniranje razli─Źitih vrsta dijeta su jednostavna – ovo je dvostruka ili trostruka izmjena su┼íenja i vla┼żne hrane tijekom dana ili "jednodnevna vladavina". U─Źestalost hranjenja odre─Ĺena je individualnim karakteristikama ku─çnog ljubimca: ma─Źkama, slabim i bolesnim ┼żivotinjama propisano je trostruko obrok, odrasla ma─Źka jede dva puta dnevno. Vrijeme hranjenja za prvi put odre─Ĺuje se pojedina─Źno, promatraju─çi pona┼íanje ku─çnog ljubimca. Nakon toga poku┼íajte se pridr┼żavati svakodnevnog re┼żima.

Za ma─Źi─çe koji trebaju ─Źetiri obroka dnevno, prikladna je sljede─ça shema: ujutro i nave─Źer – vla┼żna hrana, dan i no─ç – su┼íenje. Do godine ma─Źaka se mo┼że prenijeti na dva obroka dnevno. U tom slu─Źaju, prvo hranjenje se provodi su┼íenjem, drugi, nave─Źer, konzerviranom hranom ili paukom. Tre─çi tip s kombinacijom razli─Źitih tipova je "jednodnevna pravila", pri ─Źemu se samo jedan tip daje za jedan dan, drugi za sljede─çi dan.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: