🐈 Što hraniti mačku s urolitijazom kod kuće?

Kako hraniti mačku s urolitijazom?

Glavni uzrok urolitijaze kod mačaka je pogrešan pristup prehrani. Nakon donošenja dijagnoze i propisivanja liječenja treba slijediti sve preporuke veterinara. Pored terapije lijekovima, životinji će biti dodijeljena dijeta, čija kršenja mogu uzrokovati povratak bolesti. Pravilno hranjenje mačaka kod kuće je bitan aspekt njegovog oporavka i održavanja zdravih, punopravnih životnih stilova.

 • 1. Industrijski ili prirodni?
 • 2. Načela prehrane, ovisno o vrsti kamenja
 • 3. Oksalati
 • 4. Struvite
 • 5. Koja suha hrana za odabir?
 • 6. Savjeti za njegu mačaka s ICD-om
 • Pokaži sve

1Industrijski ili prirodni?

Pravilna prehrana može se temeljiti samo na rezultatima laboratorijskih testova urina. Liječnik određuje sastav kamenja u mokraćnom sustavu životinje i preporučuje prehranu.

Postoje dvije vrste hrane – industrijska i prirodna (hrana iz stola). Hrana za kućne ljubimce u liječenju ICD je odabrana kako u prvom tako iu drugom tipu.

PreporučeniSimptomi i liječenje pijelonefritisa kod mačaka

Principi 2Food ovisno o vrsti kamenja

Postoje opća načela pravilne prehrane za ICD:

 • dimljena hrana, konzervirana hrana, slatkiši su isključeni;
 • meso (mršavih goveda) kuhano;
 • prirodna hrana ne smije sadržavati sol i šećer;
 • mlijeko je zabranjeno zbog povećane razine magnezija;
 • pikantna, začinjena i slana hrana ne treba davati ni zdravih životinja.

PreporučeniZaustavite cistitis kod mačaka: opis i upute

3 Oksalata

Kada se oksalatni tip urolitijaze pridržava načela alkalizacije urina. Kamenje se formiraju s povišenim razinama kalcija i oksalne kiseline. Dakle, u prehrani, broj tih komponenti mora biti smanjen. Masti i ugljikohidrati s visokim udjelom kalcija također moraju biti kontrolirani u prehrani.

Da biste pravilno unijeli mačku urolitijazom, trebate:

 1. 1. Isključite iz prehrane jetre, bubrega, mlijeka.
 2. 2. Ograničiti potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda (sir, sir).

Pored sljedećih općih načela, preporučljivo je dati sljedeće proizvode: kuhano meso, mršavo ribu, grah, sirovo i kuhano povrće (kuhane repe, krumpir, mrkve, brokule i cvjetača, bundeva, krastavci, repa).

PreporučeniIdiopatski cistitis kod mačaka: uzroci i metode liječenja

4Struvity

Dijeta u ovom slučaju ima za cilj zakiseljavanje urina. Mora se smanjiti broj elemenata u tragovima kao što su magnezij, fosfor, dok se količina natrija mora povećati.

isključeni su:

 1. 1. Mlijeko i mliječni proizvodi (kao izvori proteina).
 2. 2. juhe koje se temelje na mesu i ribi.
 3. 3. Žumanjak jajeta.

Promatrajući opća pravila pravilne prehrane za ICD, trebate uključiti u dijetu: kuhano meso, jetru, mršavu ribu, bjelanjku, kuhano povrće (mrkva, kupus), riža, kaša (malo).

Kućna prehrana obično se koristi kao dijeta za mačke i mačke u slučajevima kada vlasnik ima dovoljno slobodnog vremena i ljubimac preferira svježu hranu na suhu hranu.

Koja suha hrana za odabir?

Suhe i vlažne hrane nisu kontraindicirane kod životinja s urolitijazom, ali treba ih postaviti stručnjak. Ova vrsta hranjenja prikladnija je od prirodne hrane i dobra je alternativa. Suha hrana razvijena za mačke stručnjaka iz područja veterinarske medicine i prehrane, uzimajući u obzir sve nijanse ove bolesti.Neki usporavaju formiranje oksalata, upotreba drugih pomaže u otapanju struvitnih kristala.

Postoje mnoge marke hrane namijenjene za održavanje uravnotežene prehrane za mačke koje pate od ICD-a. Pronalaženje dobre hrane nije teško. U prehrambenoj liniji industrijske hrane postoji suhi i mokri proizvod (konzervirana hrana). Pri odabiru proizvoda pomoći će se razumjeti načelo njihova podjela u klase:

 • ekonomija;
 • premija;
 • super premium;
 • Holistički.

Za dijete mačke s ICD prikladnim hranom ne niže klase superpremija, jer samo oni sadrže veterinarski vladar.

Tablica prikazuje neke marke vrhunske premijske premium hrane za mačke s ICD.

Naziv feedasvjedočenjeKorisna svojstvaprimjedba
Royal Canin urinarni S / O LP34ICD, liječenje i prevencijaOmeta stvaranje oksalata i struvita, povećava proizvodnju urinaHrana nije kompatibilna s lijekovima koji uzrokuju povećanu kiselost urina. Konzultacije s veterinarima nužne su ako je mačka imala napadaj hipertenzije. Funkcija bubrega također bi trebala biti normalna.
Royal Canin Urinarni S / O visoki razrjeđivač UMC 34ICD, liječenje i prevencija, (brzo otapanje struvita)Pomaže u otapanju struvita uslijed niskog sadržaja magnezija, pomaže izbjeći ponavljanje urolitijazePrije uporabe morate osigurati normalnu funkciju bubrega kod mačaka. Hrana nije kompatibilna s lijekovima koji uzrokuju povećanu kiselost urina. Konzultacije s veterinarima nužne su ako je mačka imala epizode hipertenzije
Hill's Dijeta za odjeću Feline C / DICD, liječenje i prevencija, (otapanje struvita)Potiče otapanje struvita i zakiseljavanje urina. Smanjuje rizik od kalcijevog oksalataNije preporučljivo za mačke koje dobivaju acidifikaciju urina, kao i mačke s nekstrukturalnim urolitima
Eukanuba mokraćni oksalatICD, liječenje i prevencija, (smanjeni rizik stvaranja oksalata)Sadrži niski kalcij, smanjuje kamenac oksalataNije kompatibilno s ICB struvitnogo tipom
Eukanuba Urinary StruviteICD, liječenje i prevencija, (struvitny tip bolesti, sprečavanje formiranja triplefosfata)Smanjuje rizik struvita kamenca, sadrži umjerenu koncentraciju magnezija i povećava kiselost urinaNije prikazan s oksalatnim tipom ICD
Purina U mokraćna mačja formulaICD, liječenje i prevencija, s prevladavajućim oblikovanjem struvitaSmanjuje kristalizaciju struvita, zakiseli urinNije prikazano u ICD s poviješću oksalata
Purina nfICD, liječenje i prevencija, s oksalatnim kamenjem i bolesti bubregaSadrži nisku razinu kalcija, vitamin D, koji je važan u patologiji bubrega. Alkalni urinNije prikladan za tjelesne uvjete koji zahtijevaju velike količine proteina ili fosfora.

Takve marke industrijske hrane mogu se gotovo uvijek naći u specijaliziranim odjelima u veterinarskim klinikama. Obično, izbor pada na hranu koju vaš ljubimac preferira. U skladu s dijetama uvijek postoje paketi male veličine, tako da će lakše napraviti izbor.

Neki proizvođači tvrde da je njihova hrana prikladna za hranjenje mačaka s urolitijazom. No, često nije dovoljno uravnotežena, ne sadrži vrlo korisne dijelove i nemoguće je riješiti ovaj problem bez posebne obuke. Stoga, nije potrebno kupiti prvu hranu natpisom "Za hranjenje mačaka s urolitijazom", bolje je kontaktirati stručnjaka. Najtočniji savjet će dobiti liječnik koji promatra životinju.Kao rezultat toga, glavni pokazatelj pravilnog izbora hrane bit će apetita za kućne ljubimce i dobre analize.

6 savjeta za brigu za mačke s ICD-om

Osnova za prevenciju urolitijaze kod mačaka je prevencija pretilosti, adekvatne vježbe i terapijske prehrane. Pravila osnovnog načina rada:

 • Kućni ljubimac mora uvijek imati pristup čistoj, ne-krutoj vodi, po mogućnosti filtriran ili kupljen.
 • Hrana se daju nekoliko puta dnevno u malim obrocima, promatra se dnevna količina.
 • Životinja mora biti zaštićena od hipotermije.
 • Ne možete dopustiti pretilost mačaka, morate prilagoditi način dana, štedi tjelesno naprezanje samo će imati koristi. Potrebna je kontrola težine.
 • Potrebno je pažljivo pratiti zdravlje mačke: zarazne bolesti mogu izazvati relapsa.
 • Liječenje i oporavak trebalo bi se odvijati pod nadzorom liječnika. Ako je potrebno, napravite ultrazvuk mjehura i bubrega i povremeno uzmite testove: urin i krv za istraživanje kako biste eventualno prilagodili prehranu.

Važno! Nemoguće je miješati hranu industrijske proizvodnje i prirodne hrane!

ICD nije rečenica, već je cjeloživotna dijagnoza.Slijedeći pravila hranjenja mačke s urolitijazom, moguće je osigurati zdrav i aktivan stil života već dugi niz godina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: