🐈 Kako pravilno hraniti neuteriziranu mačku kod kuće - savjete veterinarima o prehrani

Kako hraniti kastriranu mačku?

Nakon kastracije hormonska pozadina mačke prolazi kroz velike promjene. Kućni ljubimac postaje neaktivan i počinje osjećati veću potrebu za hranom nego prije operacije. U takvoj situaciji važno je pažljivo pratiti količinu i kvalitetu hrane koju konzumiraju, jer u suprotnom neće biti moguće izbjeći preopterećenje i kao rezultat pretilosti.

Također je vrijedno obratiti pažnju na točan omjer vitamina i elemenata koji su potrebni za mačje tijelo, s obzirom da zbog nekih od njih (fosfor i kalcij), prekomjerno opskrbljuju životinje, rizik od uzimanja urolitijaze.

 • 1. Zašto je potrebno promijeniti dijetu mačke nakon operacije?
 • 2. Značajke hranjenja neuterom
 • 3. Pravilnu prehranu za neuterirane mačke
 • 4. Industrijski (suhi i mokri) hrani
 • 5. Prirodna hrana
 • 6. Dodatne preporuke
 • Pokaži sve

1Zašto je potrebno promijeniti dijetu mačke nakon operacije?

Bit kastracije je uklanjanje reproduktivnih organa iz životinje, posebno u testisnim mačkama. Kao rezultat toga, dolazi do velikog reorganizacije hormonskog podrijetla: navike i promjene ponašanja. Kastrirana mačka, za razliku od sterilizirane mačke, više ne treba tražiti pojedinca da nastavi trku, a zbog toga počinje doživjeti snažnu žudnju za hranom.Prvih nekoliko mjeseci – prosječno oko tri – nakon operacije, kućni ljubimac stalno želi jesti, a on će biti tamo svaki put do pobjede, dok se obrok potpuno ne izvuče zdjelu. To se događa zato što životinja ne osjeća sitno i ne razumije kada prestati.

Istodobno, njegova fizička aktivnost počinje naglo pada. Vanjske igre više ne izazivaju zanimanje za ljubimca, a sva njegova fizička aktivnost svodi se na šetnju od kauča do zdjelice hrane i natrag.

Zajedno, ova dva čimbenika vrlo brzo dovode do pretilosti i razvoja bolesti povezanih s mokraćnim, kardiovaskularnim i mišićno-koštanim sustavima. Zbog kršenja procesa cijepanja mineralnih tvari i višak fosfora i kalcija u prehrani (riba, mliječni proizvodi), rizik od bubrežnih kamenaca je visok.

Međutim, to ne znači da svaka mačka postaje nevažeća nakon kastracije. Na mnogo načina, sve ovisi o uvjetima njegovog održavanja: moguće je izbjeći moguće probleme ako vlasnici iskreno brinu o zdravlju svog ljubimca.

Preporučeni"Royal Canin" za neuterirane mačke: vrste hrane za životinje i uporabu

2Značajke castrati

Budući da je poslije operacije neuterirana mačka sklona pretilosti i razvoju urolitijaze, potrebno je ispraviti prehranu i zapamtiti nekoliko općih pravila koja će pomoći održavanju kućnog ljubimca u dobroj formi.

 1. 1. Zbog promjena uzrokovanih operacijom, uobičajeni feed za mačku neće raditi. Stoga, po savjetovalištu veterinara, trebate odabrati vrstu hrane: industrijsku hranu ili prirodnu hranu. Ne preporučuje se miješanje ove dvije vrste, zbog toga možete uskratiti ravnotežu prehrane vašeg ljubimca. Izbor se mora napraviti samo u korist jednog.
 2. 2. Ako je izbor pao na industrijsku hranu, potrebno je odmah odrediti marku. I suhe i vlažne hrane trebaju biti iz istog proizvođača, zbog opet, uravnotežene prehrane.
 3. 3. Hraniti kastriranu mačku često iu malim dijelovima, precizno izračunati u skladu s dobi i težinom. Čak i ako se moli za dopunu ili nešto od stola, ne može se uživati. Hranu treba osigurati strogo prema rasporedu: 4 puta dnevno u unaprijed određenom gramu. U početku, ljubimac će biti nesretan, ali s vremenom, ova prehrana će mu pomoći da shvati koliko hrane koju treba zasićiti.
 4. 4.Mačka mora uvijek imati neposredan pristup svježoj, čistoj pitkoj vodi. Potrebno je mijenjati barem jednom dnevno. I poželjno je da se voda filtrira – nikako iz slavine – ili barem kuhana (idealno u bocama).

PreporučeniOdabir hrane za neuterirane mačke i sterilizirane mačke

3Odredna prehrana za neuterirane mačke

Prije operacije, potrebno je odmah odrediti kakvu će hranu kastrirana mačka jesti: industrijska ili kuhana kod kuće. Svaka vrsta hrane ima svoje prednosti i nedostatke. Primjerice, gotovi feedovi savršeno su uravnoteženi u smislu vitamina i minerala potrebnih za mačje tijelo, no morat će ih odabrati pokusom i pogreškom: kupljena marka jednostavno ne odgovara kućnom ljubimcu. S prirodnom hranom to se neće dogoditi, ali je njegov nedostatak da je iznimno teško održavati ravnotežu svih makro i mikroelemenata koji ulaze u tijelo životinje kroz njega: to zahtijeva puno vremena i točnosti u mjerenjima.

Bez obzira na vrstu hrane, trebali biste znati osnovna pravila za hranjenje neuteriranih mačaka:

 1. 1.Sadržaj proteina u prehrani ne smije biti manji od 50%.
 2. 2. Ugljikohidrati su glavna komponenta koja promiče brzu dobitku težine, pa njihov sadržaj treba ograničiti na 25-30%.
 3. 3. Prisutnost u izborniku proizvoda koji sadrže fosfor, magnezij i kalcij trebao bi biti sveden na minimum.

PreporučeniKoja je hrana za neuterirane mačke različite od uobičajene?

4Industrijska (suha i mokra) hrana

Industrijska hrana je dobra jer je potpuno uravnotežena i ne treba dodatke prirodnoj hrani. Također, na pakiranjima je uvijek naznačeno veličina dijela izračunata za svaku kategoriju težine i dobi, što znatno pojednostavljuje proces hranjenja za vlasnike. No, trebate biti vrlo pažljivi prilikom odabira robne marke industrijske hrane: bolje je odabrati vrhunsku hranu dizajniranu posebno za neuterirane mačke. Prvo, u takvom se hrani smanjuje sadržaj kalcija, magnezija i fosfora. Drugo, omjer proteina, masti i ugljikohidrata u njemu je uravnoteženiji nego kod proračunskih analoga.

Prilikom odabira hrane treba obratiti pozornost na takve robne marke kao što su:

 • Hills;
 • Prirodni saldo;
 • Eukanuba;
 • Royal Canin;
 • Iams;
 • unaprijed;
 • Purina Pro Plan;
 • Pronature.

Pažnja molim te! Udio suhe hrane u prehrani neuterirane mačke trebao bi biti oko 70% u postotku.Osim suhe hrane za kućne ljubimce, preporučuje se hraniti mokru hranu istog proizvođača i iz iste serije.

Međutim, status vrhunske klase ne jamči da će hrana bezuvjetno stati u kućni ljubimac. To će biti moguće provjeriti tek nakon 2-3 tjedna hranjenja, tijekom kojih je potrebno pratiti stanje mačke, ukazujući na bilo kakve promjene: mogu signalizirati da ta hrana nije prikladna za životinju.

5Naturalna hrana

Prirodni prehrambeni proizvodi koji se mogu i trebaju hraniti u neuteriziranu mačku uključuju:

 • nemasni meso (kokoš, kunić, purica);
 • nusproizvodi od mesa (srce, jetra, ventrikuli, pluća);
 • žitarice (proso, riža, kukuruz);
 • povrće (mrkva, rajčica, bundeva, cvjetača, krastavci);
 • meso i povrće;
 • zrna pšenice, zob ili ječam.

Pažnja molim te! Ne smijete hraniti neuteriziranu mačku s proizvodima koji sadrže velike količine fosfora (svih vrsta riba) i kalcija (svježi sir, mlijeko, žumanjak) i hrana (slatko, slano, dimljeno) koju osoba jede.

No, neke pasmine imaju kontraindikacije nekim proizvodima. Na primjer, škrobno povrće (krumpir, mrkva) treba isključiti iz perzijske prehrane.Neprihvatljivo je da sfinksa daje piletinu, britansku konzerviranu hranu i mahunarke (grašak, grah), što može izazvati probavne smetnje kod škotskog skela.

6 Dodatne preporuke

Pored dobro osmišljene, uravnotežene prehrane, obratite pozornost na sljedeće preporuke:

 • Odmah nakon operacije, a po mogućnosti prije toga, vrijedi konzultirajte s veterinarkom o uzimanju tijeka injekcija vitamina za održavanje cjelokupnog zdravlja mačke i brzog prilagođavanja hormonskim promjenama.
 • Kako bi se spriječio urolitijazu, neuterirane mačke trebale bi piti puno tekućine. Omjer hrane konzumirane u vodi trebao bi biti 1 do 3, tj. Za svakih 10 grama hrane, kućni ljubimac treba piti 30 grama vode.
 • Ako kastrirana mačka već prelazi sedam godina, potrebno je malo ispraviti prehranu: dnevni dio starog kućnog ljubimca mora se smanjiti za 50 do 100 grama, ovisno o težini, a postotak masnoće treba smanjiti.
 • Ne bi trebalo provesti više od dva puta mjesečno za dan postanja mačaka. Neće biti lako ostaviti svog ljubimca cijeli dan bez hrane, ali morate se sjetiti da će mu samo imati koristi.
 • Ne zaboravite na igre na otvorenom. Da, neće biti tako lako uzbuditi neuteriziranu mačku, ali još uvijek možete to učiniti. Osim toga, tjelesna aktivnost koju je upravo trebao.

Među uzgajivača i veterinara, sugerira se da neuterirane mačke žive dulje od svojih rodbina, unatoč opasnosti od razvoja urolitijaze i pretilosti. Stoga, uz pravilnu prehranu i pravilnu njegu, čak i kastrirani kućni ljubimac može živjeti jako dugo.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: