🐈 Što hraniti neuteriziranu mačku nakon operacije

Kako hraniti kastriranu mačku

1

Dakle, kastracijska operacija je gotova, mačka je sigurno izašla iz anestezije. Odsad njegov cijeli život ide nešto drugačije, a vlasnik ljubavi treba ozbiljno razmišljati o tome kako hraniti kastriranu mačku i kako općenito pomagati ljubimcu naviknuti se na novi "status".

sadržaj

 • Promjene nakon kastracije
 • Osnovna pravila hranjenja
  • Kako hraniti kastriranu mačku:
 • Dopuštena domaća hrana
  • Kako napraviti ispravan i raznovrstan izbornik
 • Spremni feed
 • Kako odabrati feed
 • Dodatni savjeti
 • Znakovi mačjeg zdravlja

Važnost pravilne prehrane ovdje je neupitna, jer zdravlje životinje i daljnja kvaliteta njegova života kao cjeline izravno ovise o njemu. Kastracija ne prolazi bez tragova za jednu mačku: kućni ljubimac prestaje biti zainteresiran za mačke, postaje mirniji, pasivniji, prestaje označavati. Drugi su odgovor tijela na određenu hranu tijekom hranjenja, a promjene okusa također se mogu drastično promijeniti.

Zanemarivanje tih promjena znači znajući šteti vašem ljubimcu. Samo će prava skrb i dobro dizajnirana nova dijeta biti ključni za zdravlje životinje nakon kastracije.

Promjene nakon kastracije

Bilo koja kirurška intervencija donosi svoje promjene u tijelu. To se događa ne samo kod ljudi, već kod životinja.

Kod mačaka, nakon kastracije, hormonske promjene značajno se mijenjaju, a ovaj neuspjeh može dovesti do sljedećih posljedica, o čemu je važno da svaki vlasnik zna:

 • Ponekad pahuljasti eunuška u prvim mjesecima nakon operacije osjeća nepremostivu potrebu za hranom, pokušavajući nadoknaditi izgubljenu "snagu" dodatnom prehranom. Simpatički vlasnici često idu u trag žalosnog mužjaca, moleći se za aditiv, i vrlo uzaludan. Potrebno je hraniti kastriranu mačku u umjerenoj mjeri, jer pretjerano bogata hranjenja vrlo brzo će napraviti nekoć aktivnu životinju nezgodnu zubu.
 • Često, neuterirane mačke izgubiti sve želje za kretanjem i početi voditi "ležeći" način života. Njihova je razigranost sve manje i manje očigledna, a sve ovisi o tome koliko je vremena vlasnik spreman posvetiti svojoj mački. Prijedlozi za šetnju ili igranje trebali bi biti češći, a preporučljivo je povremeno kupiti igračke za kućne ljubimce, jer nakon kastracije važno je održavati tjelesnu aktivnost životinje.
 • Nakon kastracije, kućni ljubimci su osjetljiviji na bolesti kao što su ICD i pretilost. Pretilost se "zarađuje" zbog niske mobilnosti s obilnom hranom i dovodi do problema s kardiovaskularnim sustavom. Urolitijaza kod kastriranih mačaka razvija se zbog hranjenja hranom koja je bogata magnezijem, fosforom i kalcijem, što rezultira pijeskom i kamenjem u urinarnim organima. U eunufima, uretra je nešto uže u usporedbi sa svojim neobrađenim rođacima, stoga je uklanjanje kamenja iz mačaka operiranih vrlo teško.

© shutterstock

Jedan ili drugi način, ali svi zdravstveni problemi "sterilnih" mužjaka obitelji mačaka izravno su povezani s njihovom prehranom. I koliko dobro vlasnik će hraniti mačku nakon kastracije, ne ovisi samo zdravlje, već ponekad život životinje.

Osnovna pravila hranjenja

Odgovoran vlasnik vjerojatno neće izvršiti samo nekoliko osnovnih uvjeta u pogledu hranjenja zbog koje će pahuljasti kućni ljubimac ostati zdravi i sretni za čitav život. Uzeti u obzir ova pravila nije ništa manje važno nego samo prisjećanje popisa dopuštenih proizvoda i zabrane nakon operacije.

Kako hraniti kastriranu mačku:

 • obična hrana smanjena za četvrtinu dnevno;
 • pozvati "do stola" 5-6 puta na dan (dijelovi bi trebali biti malo manji nego prije operacije);
 • hrana u vrijeme hranjenja ne smije biti hladna ili vruća (norma je sobna temperatura);
 • domaća hrana treba biti svježa;
 • Uvijek držite bocu za vodu sa svježom pitkom vodom u blizini zdjele za hranu (to je osobito važno za kastriranu životinju).

Bez obzira na to kakav je hranjenje mačaka (kućni ili industrijski spremni), slijedeći ova nekoliko jednostavnih pravila pomoći će da se kućni ljubimac zdrava za dugo vremena.

Savjeti: glatki prijenos mačke na "umjereno" hranjenje može početi oko mjesec dana prije kastracije, tako da životinja ne doživljava dvostruki stres – od iznenadne pojave vlastite "inferiornosti" i odsutnosti uobičajene količine hrane.

Dopuštena domaća hrana

Unatoč ne tako velikom popisu dopuštenih namirnica, neuterirana mačka može se hraniti prilično različito. Istodobno, proizvodi koji se koriste moraju se međusobno izmjenjivati, miješati, izumiti recepte za kuhinju mačića i hrabro eksperimentirati s dopuštenim sastojcima.

© shutterstock

Da bi u potpunosti dobili sve potrebne vitamine i minerale nakon kastracije u prehrani za kućne ljubimce trebao bi uključivati:

 • fermentirani mliječni proizvodi (low-fat curds, vrhnje, vrhnje, ponekad kefir), ali u isto vrijeme potpuno eliminiraju hranidbu mlijeka;
 • prosipa samostalno ili zelje od ječma, pšenice ili zobene kupljene u trgovini za kućne ljubimce;
 • povrće, osobito mrkva, cvjetača, krastavci (sirovi, ribani ili kuhani), ali isključuju iz dijeta solanaceae, češnjak i luk u bilo kojem obliku;
 • žitarice (pšenica, zob, kukuruz, riža, grašak i heljda);
 • jetru, srcu, bubrezima, trbuhu – ne svakodnevno, ali na određenoj frekvenciji (na primjer, hranjenje jetre jednom svakih 1-2 tjedna);
 • mljeveno meso, odrezano na komade (teletina, govedina, piletina, puretina), koji je zamrznut prije hranjenja.

Da, neuterirane mačke ne mogu jesti toliko (u smislu raznolikosti hrane), a ne svi proizvodi s popisa jedu s užitkom. Na primjer, kaša u čistom obliku vjerojatno neće izazvati užitak u životinji, Zato je bolje pristupiti stvaranju kreativnog hranjenja i nabaviti zanimljive opcije na temu "Moja mačka".

Kako napraviti ispravan i raznovrstan izbornik

U svakom slučaju, prehrana kastrirane mačke ne smije uključivati ​​hranu iz stola vlasnika. Malo ljudi jede apsolutnu bezalkoholnu hranu, a čak i pušili hranu, masnu hranu, slastice i druge "opasnosti" za mačku nakon kastracije, rijetka osoba lišava se.

Iz toga slijedi prvo i neupitno pravilo: prehrana životinje mora biti individualna!

Ali, istodobno, kao što je već spomenuto, hraniti neuteriziranu mačku kod kuće može i treba biti raznovrsno, kako bi njegovo tijelo zasitio sa svime što je potrebno. Koje mogućnosti jela mogu biti ponuđene krznenom kućnom ljubimcu:

 • Povrće s mesom, Rijetka mačka će se složiti da mrvice mrkva zasebno, pa usitnjeno dopušteno povrće savršeno nadopunjuje meso jelo. Ako ih pomiješate, dobit ćete zdravo i ukusno meso i povrće gulaš.
 • zelenilo, Kao što je potrebno, mačka će također doći gore i "prstohvat" trava raste na prozor prag. No, moguće je i spremno ponuditi sjeckani "Zelenka", miješajući ga s istim mesom i povrćem.
 • Kashi, Nije najdraža hrana mačaka, tako da morate moći kuhati.Kuhajte zrnce bolje u juhu od mesa, možete miješati žitarice s mesnim komadima. A ako ovdje dodate malo povrća, takvo hranjenje će biti trostruko korisno.
 • meso, Može se dati kako vam se sviđa: s povrćem, sjemenjem ili odvojeno. Ako kastriranim mačkama nudite piliće, bolje je poslužiti uz bujon: juicier i tanji hranu, to je lakše isprati tekućinu iz suženog mokraćnog trakta kastrata.
 • žele, Ovdje opcije koje se tiču ​​raznih hrane manje. No, neke su mačke sretne jesti svježi sir pomiješan s zelenilom. Glavna stvar je da fermentirani mliječni proizvodi nisu slatki i ne sadrže nepoželjne dodatke.
 • iznutrice, Hraniti ih na isti princip kao i meso: miješati s povrćem i žitaricama. Ali nemojte ih davati mačiću nakon kastracije više od jednom u svakih 1-2 tjedna.
 • riba, Kod kastriranih kućnih ljubimaca, to je zabranjeni proizvod i ne može se dati u sustavu, ali jednom u roku od 2 mjeseca ljubimac je dopušteno da se pamtiti s malim dijelom. Ali kako bi se mačem još manje štetilo, možete kuhati kašu u riblju bujonu, a zatim će miris ribe obožavan od svih mačaka obavljati svoj posao.

Pravilno hranjenje mačke nakon kastracije i izrada prehrane domaćih proizvoda nije teško, bit će fantazija i određena količina vremena kuhanja. No, s industrijskim hranama, situacija je mnogo jednostavnija, iako u takvoj prehrani ima svoje nijanse.

© shutterstock

Spremni feed

Police za trgovinu sada su doslovno pune brojnih gotovih mačjaka. Izgleda da odaberete bilo koga po prikladnoj cijeni, ulijte mačku u zdjelu, i to je rješenje svih prehrambenih problema. Međutim, većina prezentiranih gotovih proizvoda ne samo je beskorisna, već i štetna za mačke, a još više za neuterirane mačke.

Jeftina hrana je u suštini komprimirani otpad s visokim sadržajem masti i proteina i štetnih troska.

Njihov sastav može biti opasno za castrati. Ako vlasnik ipak odabere gotove obroke, trebao bi znati da se kastrirana mačka može hraniti holističnom, premium ili super-premium hranom, iako je to vrlo opipljiva. Ali ovdje se već postavlja pitanje: bilo štednje ili zdravlje životinja.

Kako odabrati feed

Ako vam financijska sredstva omogućuju pravilno hranjenje mačke, vlasnik se i dalje mora sjetiti važnosti nekoliko pravila o odabiru gotovog hrane:

 • odlučuje o proizvođaču i stječe samo svoje proizvode (ako se planira prebaciti na drugu hranu – to bi trebalo postati postupno i prethodno proučavajući sastav nove hrane);
 • kupiti samo hranu označenu za "neuterirane mačke", "sterilizirane mačke i mačke";
 • za mačku koja već dobiva mast nakon kastracije, preporučljivo je kupiti gotovu hranu označenu kao "svjetlo" (imaju čak i manje ugljikohidrata i masti);
 • Prilikom kupnje obratite pažnju na sastav: količina proteina treba biti u rasponu od 30-50%, ne manje, a ne više;
 • "Sadržaj pepela" hrane trebao bi biti najviše 7%, ako više, povećat će rizik od razvoja ICD-a;

Kada se odabere i kupi idealna hrana za kućne ljubimce, vlasnik mora pratiti dostupnost vode za mačku. Žeđi se snažno razvija od suhe hrane, ali ne smije se tolerirati od neuteriranog kućnog ljubimca.

Preporuka: unatoč prividnoj ispravnosti u izboru hrane, nakon 2-3 tjedna, neuterirani kućni ljubimac mora proći analizu o probavljivosti konzumirane hrane.

Dobar vlasnik uvijek će se sjetiti jedne jednostavne istine: pravilno odabrana hrana = zdrava mačka.

© shutterstock

Dodatni savjeti

Da bi moć vaše mačke potpuno savršena, ne možete zanemariti još nekoliko preporuka:

 • Ako kastrirani kućni ljubim jede "sušenje" i pije malo, to je signal za prijenos životinje na prirodnu (vlažnu) hranu;
 • Masni ljubimac treba organizirati "gladni" dan (jednom svaka 2 tjedna), ali ne može biti ograničen na vodu;
 • Kućni ljubimac, "sjedi" na prirodnu hranu, dodatno zahtijeva posebne vitamine (s savršeno odabranom gotovom hranom nije potrebno);
 • Ne miješajte domaću hranu i gotovu hranu;
 • Nije potrebno mljevenje mesa u mljeveno meso: komadi hrane (suha hrana – posebno) dobro očistiti zube mačaka kod drobljenja;
 • Mačke nakon kastracije mogu početi manje urinirati: to nije zastrašujuće, samo trebate dati više da pijete i kuhate više tekuće hrane;
 • Budite sigurni da kontrolirate težinu kućnog ljubimca (svaka pasmina može imati svoje dobne norme) kako ne biste propustili moguće nastupanje pretilosti.

Ako slijedite ova pravila, uskoro će zdravlje vašeg ljubimca pokazati za sebe koliko vlasnik radi sve ispravno.

Znakovi mačjeg zdravlja

Moguće je da postoji manje razloga za zabrinutost zbog zdravlja neuteriziranog pahuljastog prijatelja ako je očigledan:

 • dobar apetit, nedostatak ravnodušnosti prema hrani;
 • sjajna svilena vuna (ne ispadne, ne narušava);
 • razigrano raspoloženje, zanimanje za okolne objekte i teritorij;
 • normalna probava (redovita ukrašena stolica);
 • diureza je normalna, inherentna u neutralnom.

Ovi znakovi jasno ukazuju na dobrobit kućnog ljubimca, no ipak su obvezni periodični posjeti veterinarku radi detaljnijeg ispitivanja: pravovremenost dostavljenih testova pomoći će isključiti ili prepoznati još uvijek skriveni oblik mogućih početnih bolesti.

Mnogo je uvjeta i suptilnosti u skrbi o klevetničkoj mačkini, a sve to sigurno će promijeniti život "žrtve" i njegovog vlasnika. Ali odgovoran vlasnik će biti spreman za složenosti, prisjećajući se uvijek stvarnih riječi klasične "mi smo odgovorni za one koji su bili pitomiti".

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: