🐈 Kako izrezati mačke mačkama kod kuće - korak po korak upute

Kako brzo i bezbolno smanjiti mačje kandže

Trljanje mačjih kandži kod kuće je težak zadatak za nekoga tko to čini po prvi put. Morate znati kako je to učinjeno, koji su alati potrebni, koliko često treba smanjiti. Sve ostalo, mačke, koje nisu navikle na ovaj postupak od djetinjstva, tijekom nje mogu biti vrlo nervoze i ometati vlasnika. To može uzrokovati slučajne ozljede. Ali dovoljno je imati na umu nekoliko osnovnih pravila, tako da postupak postaje mnogo lakši i ugodniji za vlasnika i kućne ljubimce.

 • 1. Zašto izrezati mačke u kandže?
 • 2. Kada započeti postupak?
 • 3. Potrebni alati
 • 4. Struktura kandži
 • 5. Kako izrezati: upute korak po korak
 • 6. Korak 1: pripremite alate
 • 7. Korak 2: smirite mačku
 • 8. Korak 3: Izrežite
 • 9. U slučaju ozljede
 • 10. Koje probleme možete naići?
 • 11. Kljunasti snop
 • 12. Savjeti između prstiju
 • 13. Agresivnost kućnih ljubimaca
 • 14. Alternative za privlačenje kljova
 • Pokaži sve

1Zašto si izrezao kandže mačke?

Za rezanje mačjih kandži potrebno je iz nekoliko razloga:

 • to će djelomično riješiti problem oštećene pozadine i namještaja;
 • to je potrebno samo za samu mačku, jer jake otroške kandže povećavaju rizik od ozljeda: mogu se zaglaviti ili razbiti negdje, donoseći nelagodu mačiću i mogu čak i rasti u štapićima;
 • za čistokrvne mačke koji sudjeluju u natjecanjima ili izložbama, nedovršene pandže mogu biti razlog za diskvalifikaciju.

Frizura bi trebala biti napravljena samo za mačke, stalno živeći kod kuće i ne idu na ulicu. Ako kućni ljubimac redovito odlazi na ulicu ili živi u zemlji, nije potrebno to učiniti, jer takvi kućni ljubimci obično mljevenjaju kandže na asfaltu, kamenju i kore drveća. Koriste ih i kao zaštitu, za lov – bez njih životinja postaje ranjiva.

PreporučeniKako odabrati pasta za zube za mačke i četkati zube vašeg ljubimca?

2Kada započnete postupak?

Kako bi životinja lakše tolerirala šišanje u odrasloj dobi, treba početi od djetinjstva. Ovdje ne postoje stroge brojke, ali se možete osloniti na dob od 2,5 do 3 mjeseca, kada su kandže već jako otvrdnute (nakon svega, kod rođenja su vrlo tanke i fleksibilne), a mačić je odrastao. Pokušavajući odrezati pandže novorođenčeta, ne bi trebalo biti, budući da su klevetalice prevelike za njih i postoji velika vjerojatnost dodirivanja osjetljive pulpe.

Nekoliko tjedana prije prvog postupka trebali biste početi vježbati vaš mačić. Da biste to učinili, češće dodirnite njegove šape, pritisnite jastučiće.Životinja se navikla na dodir i manje otpora tijekom rezanja. Ovo je korisno i za vlasnika, jer u ovom trenutku ima priliku proučiti strukturu mačkoga kandže, naučiti ga "istisnuti" iz tzv. Vrećice, brzo i pouzdano.

PreporučeniMalt-paste za mačke: upute za uporabu

3Osigurni alati

Postoji širok izbor alata za kandže, možete ih kupiti u bilo kojoj trgovini za kućne ljubimce ili vetapteke.

Oni su uglavnom zastupljeni kogterezkami, koji su podijeljeni na giljotine i srp, kao i škare.

Najprikladnije je da mačići rezaju kandže s čeljustima, budući da su male veličine, navikli su na ljudsku ruku (nalikuju škarama za nokte), što je plus kada se koriste početnicima.

Šiške za nokte ne smiju upotrebljavati škare za nokte ili pincete!

Da bi se sami izrezali pandže mačke, vlasnik će trebati:

 • škare ili škare za nokte;
 • pamučnu vunu ili pamučne brisove;
 • kalijev permanganat (kalijev permanganat) ili vodikov peroksid;
 • redovita datoteka noktiju (izborno).

Kalijev permanganat, vodikov peroksid i pamučna vuna potrebni su u slučaju neočekivanih ozljeda pulpa.

Vrlo je važno pažljivo pratiti čistoću instrumenata i kandži životinje tijekom postupka budući da u najmanjem slučaju oštećenja vaskularnog dijela kandže, mikroorganizmi koji mogu uzrokovati infekciju i upalu ući u ranu.

PreporučeniLijepljenje za uklanjanje vune iz mačke u želucu: načelo rada, upute za uporabu

4 krakova

Ptičja mačka sastoji se od dva dijela: "žive" pulpe, gdje se nalaze žile i živčani završetak, i keratinizirani. Grozni dio se može usporediti s lukom: keratin ploče dobro se uklapaju, jedna se preklapaju s drugom. Ponekad, s nepravilnim obrezivanjem možete promatrati odvajanje ploča: nije zastrašujuće i popravljivo, ali to je poželjno izbjegavati.

Ukupno, mačka ima 18 prstiju: 4 na stražnjim nogama i 5 na prednjoj strani. U tom slučaju samo kandže na prednjim šapicama podliježu obveznom rezanju, jer su mnogo oštriji i dulji od onih na stražnjim dijelovima. Oni također rastu puno brže.

Učestalost šišanja varira od životinje do životinje. U prosjeku, postupak se treba obaviti jednom svaka 2-4 tjedna.

5 Kako smanjiti upute: korak po korak

Nije dobro zavarati kandže.Glavna pravila ovdje: nemojte dirati celulozu i ne stvarajte jaku nelagodu za mačku.

6 Korak 1: pripremite alate

Da biste izrezali kandže mačke, morate pripremiti potrebne alate i materijale.

Potrebno je imati sve što je u ruci, tako da kasnije ne traže potrebne predmete, a da još jednom ne ometaju mačku.

7. Korak 2: smirite mačku

Neophodno je popraviti mačku u jednom položaju, bez velikog pritiska. Važno je da je tijekom postupka bila udobna. Preporučljivo je uhvatiti trenutak kada će biti u potpuno mirnom stanju.

Ako je mačka nemirna ili vlasnik nije siguran da će sam sebi nositi, preporučuje se pribjegavanje pronalaženju pomoćnika: on će popraviti mačku tako da se ne pomiče dok vlasnik drži kandžu.

Ne možete rezati mačke mačem. Ako se razbije ili ne dopušta dodirivanje šape, preporučljivo je odgoditi šišanje do sljedećeg puta.

8. Korak 3: izrezati

Potrebno je lagano pritisnuti na podlogu potrebnog prsta – tada će kandža izaći iz vrećice. Kvačice se postavljaju okomito na kandžu (kako bi se izbjegla stratifikacija keratinoznog dijela tijekom obrezivanja).Samo 1-2 mm od vrha se prekine, osjetljiva pulpa se ne može dotaknuti.

Obrezani savjeti mogu se prikupljati i odbaciti u otpadu.

Bolje je smanjiti manje, ali češće! Ako se mačka razboli tijekom postupka, može se sjetiti toga i neće dopustiti vlasniku da ublaži kandže u budućnosti!

Ako se frizura obavlja bezbrižno, nakon frizure, možete upotrijebiti nokte kako biste izjednačili neravne rubove. Da biste to učinili, međutim, nije potrebno, osim toga, dodatni postupak može uzrokovati previše anksioznosti mačića.

Ako tijekom postupka mačka počinje puno brinuti, preporučljivo je zaustaviti: pustiti ga i pustiti da se smiri. Šišanje se uvijek može nastaviti kasnije.

9Od ozlijeđenih

U slučaju da je pulpa oštećena, dobivena rana treba obraditi. Zbog toga se na njemu stavlja kristal kalijevog permanganata (kalijev permanganat), ili se tretira vunenim krpom natopljenim vodikovim peroksidom.

10C Koje probleme možete naići?

Ponekad se događa da nakon ili tijekom šišanja životinjskih kandži nastaju različite poteškoće. Najčešći od njih: stratifikacija pletera, prolazila kosu između prstiju i agresivnost životinje.

11 krakova

Ponekad se događa da su oštrice alata – tongs ili clippers – previše dosadni. U ovom slučaju, pandža može jednostavno podijeliti u nekoliko slojeva. Rješenje ovog problema vrlo je jednostavno: dovoljno je kupiti novi, oštriji kliper.

Ali ponekad se to odvajanje događa iz drugih razloga, na primjer, zbog nedostatka određenih vitamina u tijelu. U tom slučaju trebate više pažnje posvetiti brigu o kandžama, češći frizure (rezanje manje), pomagati i uravnoteženu prehranu.

Mačka bi uvijek trebala imati struganje kako bi se mogla riješiti višestrukih formacija roga. Upoznati je s životinjom od ranog doba.

12Koltuns između prstiju

Ovaj problem je relevantan samo za dugodlake mačke, a u većini slučajeva životinja se može nositi s njom samostalno. Obično mačke same izvlače ometajuće krzno između prstiju. Vlasnikova intervencija je potrebna ako vidi da se životinja ne može nositi samostalno ili da vuna ometa rezanje kandži. Problem je riješen vrlo jednostavno: tijekom postupka, tepisi se izrezuju običnim škarama za nokte.

Agresivnost kućnih ljubimaca

Ponekad se životinja ponaša posebno agresivno: ne daje se u ruke vlasnika, zavija ili čak pokušava ugristi, eliminirajući mogućnost uspješnog postupka. U tom slučaju možete ponuditi dva rješenja problema:

 1. 1. Da biste uhvatili vrijeme kada će mačka čvrsto spavati.
 2. 2. Obratite se veterinarki, gdje postupak može obaviti specijalist.

Druga mogućnost: prelazak mačke, čime se ograničava njegovo kretanje. Ali ova metoda ne bi se trebala koristiti ako je mačka previše ljutita, jer će se i dalje moći trzati, što će neizbježno dovesti do pogrešaka vlasnika i ozljeda pulpa tijekom rezanja.

14Alternativi plijesni rezanja

Često, vlasnici mačaka ne žele mučiti kućne ljubimce i pate se svaki mjesec, tako da se privlače takvoj radikalnoj mjeri kao uklanjanje kandži kroz operaciju. Ovaj postupak uklanja posljednje phalange prstiju, a mačka zauvijek gubi kandže. Rezanje ih više nije potrebno, a namještaj je spašen od oštećenja. Međutim, u širokim krugovima ovaj se postupak smatra nečovječnim, jer ako životinja ulazi u ulicu bez svog glavnog oružja i alata za dobivanje hrane, brzo će ući u nevolje, pa čak i umrijeti.

Humana mogućnost je korištenje silikonskih kapica: štite ne samo namještaj nego i vlasničku ruku od oštećenja. Ali, nažalost, neće ih spasiti od kljuna za rezanje: ionako će morati smanjiti, jer se samo kratke kandže stavljaju na kape.

Međutim, u većini slučajeva, kućni ljubimci podnose ožiljke, stoga nemojte se bojati tog postupka. Algoritam njegovih akcija je vrlo jednostavan, ne treba zaboraviti samo na ključne točke. Ako se iz nekog razloga vlasnik boji samog rezanja, uvijek postoji mogućnost da se obratite bilo kojoj veterinarskoj klinici u kojoj će stručnjak to učiniti za njega.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: