🐈 Kada ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije

Kada ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije

Mnogi vlasnici krznenih ljepota odlučuju sterilizirati mačke, budući da je operacija vrlo jednostavna i uz pravilnu brigu za životinje, proces ozdravljenja nastavlja se bez ozbiljnih posljedica.

sadržaj

  • Kako provesti sterilizaciju
  • Puna ili djelomična sterilizacija?
  • Prijevoz nakon operacije
  • Postoperativna njega i pokrivanje

Važnu ulogu igra pokrivač, koji zatvara šav mačke, štiti ga od klice i lizuje ranu. Trebate znati kada ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije i pokušajte ne kršiti rokove, budući da će budućnost zdravlja kućnog ljubimca izravno ovisiti o tome.

Kako provesti sterilizaciju

Postoje dvije metode rada, od kojih se jedna provodi prema standardnoj shemi, rezanje želuca uz svjetlosnu liniju. Proces obnove rane povezan je s kada treba ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije. Ako životinja naknadno odbija nositi zavoj, iscjeljenje može potrajati dugo.

Druga metoda se smatra manje traumatičnom jer se disekcija mišićne mase eliminira kroz bočni rez. One su nježno pomaknute, pridonoseći brzom iscjeljivanju.Tijekom postoperativnog razdoblja, mačka mora biti nošena u deku kako bi spriječila prodiranje infekcija. Mačak od mesa nakon sterilizacije može se ukloniti u prosjeku nakon 7 dana.

U medicinskoj praksi veterinarima postoji treća metoda sterilizacije nazvana laparoskopija, koju karakterizira niska invazivnost.

Metoda se smatra vrlo rijetkim, budući da je trošak operacije vrlo visok i često se ne koristi. Bez obzira na vrstu intervencije, nakon sterilizacije, mačka mora nositi kada se rana ne liječi antiseptikom.

© shutterstock

Puna ili djelomična sterilizacija?

Kompletnom sterilizacijom, što se naziva ovariohisterectomy, znači uklanjanje svih reproduktivnih organa mačke. Tijekom parcijalnog postupka, ovariektomija uklanjaju se samo jajnici. Veterinari preporučuju davanje prednosti potpunoj sterilizacijikako bi se izbjegla mačka dodatne kirurgije u budućnosti. Tijekom vremena može početi upala u preostalom maternici, što će zahtijevati ponovnu intervenciju i anesteziju, što je vrlo opasno za životinju u starosti.

Prijevoz nakon operacije

Prije nego što odnesite svog ljubimca na sterilizaciju, vodite računa o dostupnosti pouzdanog i prostranog nošenja. Položite jaku podlogu oko donjeg ruba, položili čisti sloj od pamučne tkanine iznad nje. Životinje moraju biti postavljene na desnu stranu, pazite da prekrivate sag ili toplim pokrivačem. Pod utjecajem anestezije, tjelesna temperatura značajno pada, pulsa i respiratorna mačka postanu sporiji. U tom razdoblju vaš ljubimac je posebno ranjiv na skice i hladni zrak.

Kada se operacija odvija tijekom hladnog vremena, potrebno je da se kućni ljubimac dobro zagrijava kod povratka iz klinike.

Da biste povećali toplinu u nosaču, možete upotrijebiti podlogu za grijanje ili bocu trajnog materijala napunjenu toplom vodom, stavljajući ga na stražnju stranu životinje. Tijekom kretanja pazljivo promatrajte mogući pomak spremnika, sprečavajući da se predmet pojavljuje u području rane, budući da toplina koja ulazi u područje vlaženja može uzrokovati krvarenje.

Nakon što stignete u kuću, možete ostaviti svog ljubimca u torbi za neko vrijeme, ali s dovoljno prostora.Ako je životinja gužva i neugodna, stavite je na pod u toploj sobi, raspršite podlogu i platno. Kod kuće, ne morate sakriti dodatni ljubimac, Nemojte stavljati ljubimce na sofe ili bilo koji drugi visoki namještaj. Pokušajte se pobrinuti da se mačka pomakne manje.

Postoperativna njega i pokrivanje

Kućna njega ovisi o načinu rada i njegovoj složenosti, ali privremena nejasnoća će se pojaviti kod svakog pojedinca. Nakon kirurškog zahvata, životinja mora biti apsolutno miran i zaštićena od komunikacije s drugim kućnim ljubimcima. Nosite pokrivač treba redovito ukloniti kako biste obradili šav, a zatim ga ponovno stavili. Ako vaš ljubimac ima agresivno ponašanje, nosite ovratnik na njemu tako da tijekom obrade ne može vas ugristi.

Potpuno ukloniti pokrivač iz mačke može biti 10 dana u odsustvu komplikacija na preporuku veterinara.

Važno je osigurati da operacija vodi maksimalno pasivnom načinu života, budući da šavovi prolaze duž unutarnje stijenke trbušne šupljine, a aktivnim pokretima povećava se rizik od divergencije, kao i unutarnje krvarenje.To će zahtijevati stalno praćenje ljubimca kako bi se uklonila situacija kada je sama mačka uklonila pokrivač. Šav mora biti zaštićen od utjecaja vanjskog okruženja i mačke koja se lizuje.

© shutterstock

Što učiniti kada životinja uklanja deku čak i pod bliskim promatranjem ovisit će o stanju i načinu šivanja, od kojih postoje samo dva:

  • U prvom slučaju, šava se može sastojati od apsorbirajućeg šava, koja se mora ukloniti nakon 1 tjedna ili 10 dana.
  • U drugoj će nit biti apsorbivna, s vremenom će nestati samostalno, bez potrebe za uklanjanjem.

Ako se, kada se primjenjuje šava, veterinar obrađuje posebnim raspršivačem koji štiti ranu od onečišćenja i bakterija, tada je moguće bez pokrivača. Kod netretiranog šava, ako vaša mačka ukloni pokrivač nakon sterilizacije, morate je vratiti.

Obratite pažnju na ponašanje kućnog ljubimca u prvih 2-4 dana nakon operacije. Najčešće, životinje mogu osjetiti bolno osjećaje samo za 2 dana, ali njihov intenzitet će biti slab, pa pokušajte učiniti bez lijekova protiv bolova.

Ako nakon 4 dana kućni ljubimac nema apetita, često se guta i ne može ležati na trbuhu, postoji rizik od krvarenja u trbušnu šupljinu.U tom slučaju, možda ćete morati ponovno raditi zbog unutarnjih komplikacija i posjet veterinara ne može se odgoditi.

Pazite da pokrivač bude na kućnom ljubimcu. Ako je one kontaminirane, šava se može upaliti, označavajući početak rana. Ako se infekcija ne može spriječiti, kućni ljubimac treba uzeti na veterinarsko mjesto i primijeniti novi ubod., Zaražena rana zahtijevat će obavezno čišćenje i uklanjanje mrtvog tkiva, što je uspjelo upaliti upalu.

Ako pronađete mali kvržicu na području šava, ne brinite se. Takve se formacije smatraju normalnim, budući da prate proliferaciju ljekovitog tkiva. Nakon što se stanice oporave u tijelu, takvi pupoljci se raspadaju unutar mjesec dana, ostavljajući trag.

Briga za ljubimca nakon sterilizacije prilično je uznemirujuća, ali glavno razdoblje neće trajati više od 4 dana. Životinja se navikla nositi deku i više se ne pokušava riješiti novog pribora. Najvažnije će biti obrada šava i točne informacije kada treba ukloniti pokrivenu mačku. Pokušajte slijediti preporuke veterinara kako bi se životinja brzo vratila u normalu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: