🐈 Kad možete sterilizirati mačku nakon rođenja, nakon koliko dana?

Kada mogu sterilizirati mačku nakon rođenja?

Idealno za sterilizaciju mačke dobi je od osam mjeseci do jedne i pol godine. Ali ako iz nekog razloga vlasnici nisu sterilizirali mačku tijekom tog razdoblja, a uspjela je donijeti prvu potomku, često postaje pitanje hoćete li raditi tu operaciju nakon rođenja, a ako možete, koliko dana morate čekati i trebate li uopće pričekati. Preporučuje se veterinari izolirati novorođenče mačke iz mačaka, ali to nije uvijek moguće.

 • 1. Sterilizacija nakon isporuke
 • 2. Pripravak
 • 3. Kontraindikacije
 • 4. Komplikacije

Sterilizacija nakon isporuke

Pojava mačaka u mačkama nije kontraindikacija za sterilizaciju u budućnosti. No, vrijedno je zapamtiti da je sterilizacija kod mačaka teža nego kod mačaka i može izazvati niz određenih komplikacija.

Sterilizacija odmah nakon rođenja mačića je kontraindicirana, jer životinjsko tijelo je u slabom stanju, lako se može početi s krvarenjem, uključujući maternicu, što je izuzetno teško zaustaviti čak i na izvanbolničkoj osnovi, a mačka ne može tolerirati anesteziju. Liječnici preporučuju da čeka barem tri mjeseca da životinja ima vremena da se jači prije predstojećeg postupka.

Najbolje je pričekati s operacijom dok mačka ne počne hraniti mačiće, jer će nakon sterilizacije vlasnici morati voditi brigu o mačkama, ali i preuzeti odgovornost za brigu o potomstvu: pripremiti raspored hrane, posjetiti WC, morati kupiti suhe mješavine, jer mačke neće. Takvo opterećenje je daleko od svakog tko može priuštiti.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2Podgotovka

Ako su vlasnici već jasno odlučili o operaciji, trebali bi se početi pripremati dosljedno. Ovdje je popis onoga što životinja treba prije sterilizacije, tijekom operacije i koja će olakšati razdoblje rehabilitacije:

 1. 1. Odabir pravog liječnika. Mjesec dana prije predloženog događaja morate početi tražiti dobrog stručnjaka koji se već gradio u gradu. Treba odmah biti upozoreno: liječnik visoke razine će poduzeti dosta za operaciju, ali ni u kojem slučaju ne biste trebali riskirati zdravlje dječjeg vrtića.
 2. 2. Dijeta. Nakon što je prva stavka završena, vrijeme je da prijeđete na izbor dijeta za krzneni ljubimac. Dijeta treba promatrati i prije i poslije operacije. Ovo nije nužno prirodna hrana.U trgovini za kućne ljubimce možete kupiti gotovu prehranu koja sadrži sve što vam je potrebno za vašeg ljubimca. Hrana se može razrijediti s kuhanim govedinom ili piletinom.
 3. 3. Kupnja alata za obradu i ovratnika. Nakon bilo kakve operacije ostaju šavovi, koji će neko vrijeme morati biti obrađeni kod kuće deset dana nakon operacije najmanje tri puta dnevno. Te manipulacije uzrokuju nelagodu kod kućnog ljubimca, on će pokušati ukloniti šavove na svoje i lizati ranu. Da biste to izbjegli, morate kupiti ili samostalno napraviti solidan ovratnik koji neće dopustiti da mačka dopire do bolne točke.
 4. 4. Udobno povlačenje iz anestezije. Svaka mačka ima drugačiji organizam, tako da se netko odmakne od anestezije u samo nekoliko sati, dok netko zadržava snažnu letariju cijeli dan. U tom razdoblju, ni u kojem slučaju ne možete podići svoj glas vašem ljubljenom glasu, često se kreće od mjesta do mjesta, trebao bi biti opremljen posebnim udobnim kaučem u tamnom toplom uglu, pored kojeg će biti vode i gdje nema pristupa drugim životinjama.
 5. 5. Lijekovi. Prvih nekoliko danapa čak i prvi tjedan mačka će osjetiti tešku bol, pa će morati dati lijekove protiv bolova, kao što su Ketonal, Papaverine i No-Spa. Ketonal se ni u kom slučaju ne smije zbuniti s ketorolom, što je opasno za tijelo mačaka. Veterinar mora propisati doziranje i trajanje liječenja!

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3Protivopokazaniya

U nekim slučajevima mačka je kontraindicirana sterilizacija. Uzroci mogu biti privremeni:

 • estrus, uključujući postpartum;
 • trudnoća.

Postoje i razlozi koji su trajni:

 • alergija na anesteziju;
 • loša tolerancija anestezije;
 • nedavna teška ozljeda;
 • bolesti.
PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4 komplikacije

Ako vlasnici steriliziraju životinju odmah nakon poroda, mogu se suočiti s velikim problemima:

 • mačka postaje agresivna;
 • životinja brzo počinje povećavati težinu;
 • stolica nije dovoljno oblikovana, može se pojaviti neželjene čestice hrane, što ukazuje na ozbiljne poremećaje u gastrointestinalnom traktu;
 • udara mokraćnog sustava: urinar postaje nenamjeran, često bolan.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: