🐈 Kad se mačići u trudnoj mačići po prvi put počne kretati

Kada mačke počnu kreće mačići

Čekanje mačića kod kuće kućni ljubimac je događaj koji je poštovan i odgovoran, pogotovo ako se mačka priprema postati majka po prvi put. Pitanje je kada mačići u trudnoj mačići počnu kretati, vjerojatno su svi vlasnici koji se brinu jer je to siguran znak da trudnoća normalno napreduje, a zdravlje bebe i majke u savršenom je poretku.

sadržaj

 • Početak trudnoće
 • Razdoblje aktivnog kretanja
  • Značajke tijeka trudnoće u drugoj polovici razdoblja:
 • Dolazi rođenje
 • Zašto se mačići ne kreću

U prosjeku, pojam nošenja mačića je dva mjeseca. Ovisno o pasmini i veličini životinje, kao i nekim genetskim osobinama, ova razdoblja mogu varirati od 58 dana do 72 godine. Što više mačića u maternici, to će kraći period trudnoće biti, prije će se početi pomicati. Prema tome, 1-2 beba će se roditi nešto brže.

Početak trudnoće

Prenatalni razvoj mačića prolazi kroz nekoliko važnih stadija, kada, počevši od trenutka oplodnje jaja, povećava se veličina više od sto puta!

U razdoblju od 11-13 dana nakon gnojidbe, embrij je usađen – pričvršćen je na zid uterusa.

© shutterstock

Nadalje, u razdoblju od 10 do 24 dana odvija se proces stvaranja vitalnih unutarnjih organa. U ovom trenutku mačka može početi mijenjati raspoloženje, poboljšati ili, obrnuto, pogoršati apetit. Prvi znakovi trudnoće postaju vidljivi u ovom trenutku. Posebna briga nije potrebna za trudnu mačku.jedino je važno osigurati uravnoteženu prehranu visoke kvalitete i zaštititi ga od učinaka štetnih čimbenika: ne davati lijekove bez veterinara, ne cijepiti, a ne tretirati vunu kemikalijama protiv insekata.

Počevši od 4 tjedna, iskusan veterinar može lako proučiti mačiće u želucu mačaka.

Sada su embriji u svom izgledu vrlo slični pravi mačići. Ali njihovi prvi pokreti počinju malo kasnije – dok su djeca "zauzeta" drugim važnim stvarima, još je rano krenuti. Ne biste trebali pokušati osjetiti trbuh – na ovaj način možete jednostavno izazvati pobačaj.

Razdoblje aktivnog kretanja

Kretanje mačića počinje 5-6 tjedna, Isprva su prilično rijetke, a bebe se sve češće počinju kretati.

Do tog vremena već su oblikovali noge prstima, koža se pojavila na tijelu, prve vlasi su počele nicati.U ovom trenutku, mrvice razvijaju glavne osjetilne organe: sluh, dodir, miris. Živčani i mišićni sustavi se nastavljaju razvijati.

© shutterstock

Značajke tijeka trudnoće u drugoj polovici razdoblja:

 • Trbuh mačke postaje prilično primjetan, oblik postaje kruškoliki, a mačići se nalaze u području trbuha. Istodobno, ako mačka očekuje 1-2 mačića, trbuh možda uopće nije vidljiv.
 • U ovom trenutku iskusni vlasnici mogu probiti glave i odrediti broj mačića u trbuhu. Istina, to nije tako lako učiniti – pogotovo kada se počnu mijenjati.
 • Bliže tjednu 7, već je jasno vidljivo sa strane kako se mačići kreću, ako mačka krzna nije predugo.
 • Mačka postaje opreznija, izbjegava skakanje s visine, traži sklonište, mnogo jede i spava, kreće se malo.
 • Mačići, u pravilu, su prilično pokretni i kreću puno tijekom dana: mogu se protežu, masirati pokreta sa svojim šapama, gurati jedni druge. Gutanje amnionske tekućine, bebe mogu zujnuti – takvi pokreti su također vidljivi. Ako se očekuje da će potomstvo biti veliko, s vremena na vrijeme izgleda kao da se trbuh mačke doslovce trese.

U razdoblju od 7-8 tjedana, mačka želuca postaje manje i manje prostora, a mačići počinju kretati s osvetom. Ponekad je aktivnost djece jako zabrinuta za mačku, traži samoću i skriva se u osamljenim kutovima. U tom razdoblju, dok se bebe kreću, lako se možete osjetiti kroz zid trbuha – samo trebate staviti ruku.

Dolazi rođenje

Nakon oko 9 tjedana, mrvice su potpuno formirane.i oni su spremni za rođenje. Svaka pasmina ima svoje gestacijsko doba, ali općenito se može razlikovati za 5-7 dana gore ili dolje.

© shutterstock

Ako se 2-3 tjedna prije početka porođaja, bebe aktivno počinju kretati, a zatim nekoliko dana prije važnog vremena, njihova bi se mobilnost mogla smanjiti – to je sasvim normalno, ne biste se trebali bojati ovog fenomena.

Ponašanje mačke se mijenja: apetit može oštro nestati, može se pojaviti anksioznost, puno meha i traži mjesto za porod. Dobiva mlijeko.

Obično se mačke savršeno suočavaju sa porođajem, no za sigurnost, važno je imati na raspolaganju sredstva za prvu pomoć životinjama i telefon veterina.Ne ostavljajte mačku samu, ako je rođenje već vrlo blizu.

Zašto se mačići ne kreću

Ako se u određenom razdoblju trudnoće mačići počinju kretati u mačiću, onda sve ide glatko, a rođenje beba nije daleko.

Međutim, nije neuobičajeno da se vlasnici trudne mačke paničnu: njezin trbuh je već velik i okrugli, a mačići se ne kreću! Je li opasno i zašto se to događa?

Često primjetite kako se mačići kreću, možete samo jedan dan ili dva prije rođenja. To se događa ako je kućni ljubimac prilično zaraženo tijelo ili nema mnogo djece u njoj – onda će se nalaziti prilično visok, ispod trbuha.

Osim toga, za različite mačke trenutak nastupanja perverzije može doći kasnije ili ranije – možda bi bilo vrijedno čekati tjedan ili dva, pogotovo jer je moguće odrediti točan datum začeća kada je planirano parenje.

Pa ipak, u rijetkim slučajevima, dogodilo se da veliki trbuh mačke uopće ne govori o trudnoći, već o ozbiljnoj patologiji unutarnjih organa. Stoga, ako postoji sumnja, bolje je pokazati životinju veterinaru i obaviti ultrazvučni pregled.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: