🐈 Kada je bolje sterilizirati mačku - prije estrus ili poslije

Kada je najbolje sterilizirati mačku?

Nedavno, ljudi sve više steriliziraju svoje kućne ljubimce. Vlasnici životinja sve su skloni vjerovati da nema rodoslovne ili ne-pasmine mačke nisu potrebne. Zato su sterilizirani i ne smatraju takvu operaciju "ismijavanje" životinja. Ali prije nego što odnesete svoje ljubimce veterinaru, trebali biste proučiti vrste operacija, komplikacije koje se mogu pojaviti i pravilnu njegu nakon njega. Liječnik će također odgovoriti na pitanje: kada je bolje sterilizirati mačku? I isto tako ono što je neophodno za sterilizaciju mačaka.

sadržaj

 • Što je učinjeno za sterilizaciju i što je to?
  • Zašto je bolje sterilizirati, prednosti:
  • Sterilizacija mačaka je nepoželjna:
 • Prikladna dob za sterilizaciju u kućanstvu
 • Gdje je najbolja sterilizacija: u klinici ili kod kuće?
 • Vrste operacija
 • Komplikacije i pravilna njega nakon operacije
 • Sterilizacija pasa nakon isporuke

Što je učinjeno za sterilizaciju i što je to?

Proces uklanjanja genitalija u mačkama naziva se sterilizacija. Pet se gubi sposobnost množenja nakon sterilizacije.

Postoji nekoliko vrsta ove operacije, a svaki vlasnik može odabrati najprikladniji i sigurniji za svoju mačku.

Većina vlasnika kućnih ljubimaca ne razumije točno svrhe za koje se provodi proces sterilizacije i koje su prednosti.

Zašto je bolje sterilizirati, prednosti:

 • Prva estrusa kod mačaka počinje u trajanju od 8-9 mjeseci;
 • odrasla mačka može donijeti mačiće 2-4 puta godišnje;
 • mačka može proizvesti 4-6 mačića;
 • ženke postaju agresivne;
 • tijekom estrusa mačka označava kutove, vrišti;
 • izgubljena ili pobjegla životinja može umrijeti;
 • slučajno preliranje ulice može dovesti do bolesti ili stjecanja parazita od strane životinja;
 • sterilizirane mačke mnogo su manje vjerojatno da će se razboljeti;
 • životinja izgubi zdravlje tijekom trudnoće.

© shutterstock

Sterilizacija mačaka je nepoželjna:

 • ne preporuča se sterilizirati mačku u starosti;
 • Nije poželjno izvršiti operaciju na bolesnoj ili nedavno iskusnoj životinji;
 • ako je mačka alergična na anesteziju;
 • u prisutnosti individualne netrpeljivosti uporabljenim drogama.

Prije nego što dovedete životinju na operaciju, trebate se posavjetovati s veterinarom. Također, nakon operacije, hormoni su uznemireni u mačiću.Da biste izbjegli negativne učinke hormonskog neuspjeha morate odabrati odgovarajuću prehranu životinja, Vrlo često životinja dobiva prekomjernu težinu, jer se njihova potreba za energijom smanjuje i apetit se povećava nakon sterilizacije. Neki vlasnici daju mačke posebnu hranu s niskim udjelom masti nakon operacije.

Prikladna dob za sterilizaciju u kućanstvu

Sterilizacija se izvodi u bilo kojoj dobi ako nema kontraindikacija. Vjeruje se da je sterilizacija mladom mačkom sigurnija. Najpoželjnije razdoblje se smatra dobi od 8-9 mjeseci, prije početka prve topline. U tom razdoblju tijelo još nije potpuno sazrelo, već je već potpuno formirano.

U mladim mačkama, tijelo se brže oporavlja nakon operacije, a to je bolje za više odraslih kućnih ljubimaca.

Treba također imati na umu da svaka sljedeća estrus povećava rizik nastanka tumora dojke. Stoga je potrebno sterilizirati mačku što je prije moguće. Sterilizacija mačke prije estrusa smatra se sasvim prihvatljivom i u nekim je slučajevima nužna.

© shutterstock

Vlasnici sami odlučuju u kojoj dobi provesti ovu operaciju. Odrasla, zdrava mačka također nema kontraindikacije za sterilizaciju.Također, rizik je sveden na minimum u zdravih odraslih životinja. Prije operacije, veterinar provodi puni pregled životinje zbog prisutnosti kontraindikacija i analizira stanje zdravlja. Daljnji razvoj životinje neće biti narušen sterilizacijom.

Neki veterinari obavljaju kirurgije u mačići koji su navršili dvije godine starosti. No, svi se liječnici ne pridržavaju takvih taktika operacije.

Gdje je najbolja sterilizacija: u klinici ili kod kuće?

Možete se upoznati s vlasnicima životinja koji vole sterilizaciju kod kuće. Prije operacije dodjeljuje se posebno mjesto u kući koja je temeljito dezinficirana. Liječnik pozvao kuću dolazi sa svim potrebnim alatima i lijekovima. Takvi uvjeti koje vlasnik odabere kako ne bi životinjama dosta stresa. Možete napraviti sterilizaciju mačke u klinici.

Prednost klinike je dostupnost potrebne opreme. Ali zapamti to postoji rizik od stjecanja infekcije kako na putu kod kuće tako iu samoj klinici, U pravilu, mačke su jako nervoze tijekom kretanja.Prije operacije takvo je stanje životinje nepoželjno. Pravovremena sterilizacija mačke će spasiti vlasnike od nepotrebnih problema.

Vrste operacija

Kirurška intervencija s nedostatkom šavova naziva se laparoskopija. Sama operacija može se provesti bočnim izrezom ili bijelom linijom duž abdomena.

 • ovariotomija, Zbog ove kirurške intervencije uklanjaju se samo jajnici. Takvo se uklanjanje vrši na životinje koje još nisu rodile ili su imale 7-8 mjeseci. Mačka nakon ove operacije nije sposobna za reprodukciju.
 • ovariohysterectomy, Kirurg čini rez 4-5 cm, kroz koje su jajnici i maternica potpuno uklonjeni. Ova metoda operacije se najčešće koristi za životinje starije od godinu dana ili u prisutnosti patologija maternice. Također, ako je tijekom prve vrućine infekcija prenesena u maternicu.
 • Spajanje cijevi, Ovaj kirurški zahvat uključuje povezivanje jajovoda. Nedostaci ove metode uključuju činjenicu da estrus u mačkama ne prestaje. Takvo stanje stvari neće spasiti vlasnika od nedostataka topline i donijeti neke neugodnosti.
 • histerektomija, Takav kirurški zahvat uključuje očuvanje jajnika, ali to uklanja maternicu. Ova metoda, kao i prethodna, ne oslobađa kućnog ljubimca topline. Ova vrsta operacije se koristi vrlo rijetko, jer su znanstvenici dokazali da šteti tijelu životinje.
 • laparoskopija, Ova vrsta operacije smatra se najsigurnijom i najotbolnijom. Operaciju izvodi endoskop. Jajnici se uklanjaju kroz centimetarski rez. Laparaskopicheskaya sterilizacija ima najkraći rehabilitacijski period. Ova operacija je najskuplja.

Komplikacije i pravilna njega nakon operacije

Životinja treba intenzivnu njegu nakon operacije. Prije uzimanja životinje da sterilizira kuću, potrebno je pripremiti mjesto gdje je kasnije. Potrebno je uzeti kutiju i smjestiti ga u bateriju ili ispred grijača, u nju pada topla tkanina.

© shutterstock

Mačka odlazi nakon anestezije dugo i tijekom tog razdoblja može drhtati, Također, nakon operacije, disanje životinje treba pratiti, budući da praktički spavaju prvi dan. Kuća bi trebala biti tiha i mirna, tako da više ne bi ozlijedila životinju. Šavovi moraju biti tretirani zelenom bojom i vodikovim peroksidom. Postupak se vrši svakodnevno.Obratite se veterinaru ako se šavovi natečaju ili upale. Kada stanje životinje pogoršava, oni također konzultiraju liječnika.

Najčešće, životinja ne jede prvog dana nakon operacije. Potrebno je vodu s vodom ili mlijekom.

Na kraju dana sama mačka počinje piti. Očita apetita dolazi s vremenom. Nakon tjedan dana ljubimac postaje agilniji i aktivniji. Nakon uklanjanja šavova, mačka se oporavi brže.

Upalni proces nakon operacije u klinici gotovo je nemoguć. Mačevi stariji od 3 godine i bolesti srca prije operacije pregledavaju kardiolog. Reakcija na anesteziju kod mačaka ne može se unaprijed predvidjeti, tako da se mogu pojaviti alergije. Životinje s alergijskim reakcijskim lijekovima odabiru se pojedinačno.

Sterilizacija pasa nakon isporuke

Ne preporuča se sterilizirati mačku odmah nakon poroda. S velikim brojem mačića i teškim porođajem s sterilizacijom vrijedi čekati. Također biste trebali omogućiti mačiću da hrani mačiće i da se potpuno oporavi nakon rođenja, da obnovi vaše tijelo.

Bolje je sterilizirati mačku nakon poroda u 1,5 do 2 mjeseca., Prije izvođenja kirurškog zahvata neophodno je proći sve testove i posavjetovati se s liječnikom. Postoje situacije kada je intervencija kirurga potrebna čak i za vrijeme nošenja mačića. Takvi slučajevi su vrlo rijetki i nužni su samo kod infekcije maternice.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: